Ceai de crusin: beneficii, proprietati, contraindicatii

16. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
ceai de crusin

Din cele mai vechi timpuri, ceaiurile au fost utilizate ca remedii naturiste pentru diverse probleme de sanatate, inclusiv pentru ameliorarea simptomelor racelii sau gripei, pentru a reduce stresul sau anxietatea sau pentru a trata tulburarile digestive. Constipatia, de exemplu, este o problema frecvent intalnita, care poate aparea din cauza dietei, a stilului de viata sau a altor factori si care poate cauza un disconfort semnificativ persoanei afectate.[4] Daca te-ai confruntat cel putin o data cu aceasta problema, sunt sanse mari sa ti se fi recomandat sa bei o cana de ceai de crusin, cunoscut pentru efectele sale laxative. Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre proprietatile si beneficiile ceaiului de crusin, precum si despre situatiile in care consumul acestuia nu este indicat. 

Ce este crusinul 

Crusinul este un arbust care creste in unele parti ale Europei si Americii de Nord si poate atinge inaltimi de pana la 6 metri. Face parte din familia Rhamnaceae si are flori mici, alb-verzui, grupate in ciorchini, ce, dupa polenizare, se dezvolta in fructe micute, sferice, a caror culoare se schimba, pe masura ce se coc, de la verde la violet inchis sau negru. Ceaiul de crusin se prepara, de obicei, din scoarta acestui arbust, dar numai dupa ce aceasta a fost uscata pana la un an sau la temperaturi inalte (scoarta proaspata are un efect purgativ violent).[1][3]

Proprietatile si beneficiile ceaiului de crusin 

Ceaiul de crusin este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu naturist, fiind apreciat in mod deosebit, dupa cum am mentionat inca de la inceput, pentru efectul sau laxativ. Acest efect se datoreaza unor compusi numiti antrachinone, care se pare ca pot stimula contractiile intestinale si ajuta la eliminarea scaunului, ameliorand constipatia. In general, se estimeaza ca dureaza aproximativ 7 ore ca antrachinonele sa-si faca efectul.

Pe langa proprietatile laxative, antrachinonelor le mai sunt atribuite si proprietati antibacteriene, antifungice, antioxidante, antivirale, emetice si insecticide. Cercetarile in acest sens sunt insa limitate si este nevoie de mai multe studii pentru a le confirma.[2]

Despre ceaiul de crusin se mai spune ca are proprietati tonice si vermifuge (ajuta la eliminarea parazitilor intestinali) si a mai fost utilizat pentru a trata balonarea abdominala si afectiunile hepato-biliare. De asemenea, datorita proprietatilor sale laxative, este folosit si in curele de detoxifiere sau de slabire. 

Extern, scoarta de crusin a mai fost folosita si pentru a trata afectiunile gingivale, eliminarea paduchilor si ameliorarea iritatiilor minore ale pielii.[3]

Contraindicatiile ceaiului de crusin 

Dat fiind efectul sau laxativ puternic, nu se recomanda consumul de ceai de crusin persoanelor care sufera de diaree sau au scaune apoase. Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite sa bea ceai de crusin si, in general, sa consulte un medic inainte de a utiliza orice remedii pe baza de plante. Ceaiul de crusin nu este recomandat nici copiilor cu varsta sub 12 ani. 

Consumul acestui ceai nu este indicat nici in cazul in care ai o obstructie intestinala, apendicita, dureri de stomac inexplicabile sau suferi de o afectiune cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativa sau sindromul intestinului iritabil.[1] 

Precautii 

In general, nu se recomanda consumul de ceai de crusin pentru o perioada mai lunga de 8 pana la 10 zile, chiar si in cazul adultilor sanatosi. Prepara intotdeauna ceaiul de crusin conform indicatiilor de pe pachet sau primite din partea medicului si respecta dozele recomandate pentru a evita aparitia unor efecte adverse (ex: probleme cu stomacul, slabiciune musculara, sange in urina etc.). Unele persoane au experimentat crampe abdominale dupa ce au baut ceai de crusin si se recomanda incetarea consumului acestuia daca apar diareea sau scaunele apoase. 

Ai grija, de asemenea, de unde iti procuri ceaiul de crusin, pentru a evita sa folosesti un produs a carui scoarta nu a fost uscata corespunzator, timp de cel putin 1 an. Scoarta proaspata varsaturi severe.[1] Gasesti diverse sortimente de ceai de crusin pe care le poti consuma fara griji in magazine specializate sau in farmacii, inclusiv in farmaciile Dr. Max. Tot la noi gasesti si alte ceaiuri cunoscute pentru efectul lor laxativ[4], inclusiv ceai de menta, ceai verde sau ceai din frunze de senna.

In concluzie, ceaiul de crusin este foarte apreciat pentru efectul sau laxativ si poate fi un aliat de nadejde in lupta cu constipatia, dar ii sunt atribuite si alte proprietati benefice pentru organism. Cu toate acestea, nu se recomanda consumul acestuia in exces sau pentru perioade lungi. Daca te confrunti des cu constipatia sau alte probleme digestive, poate fi timpul sa consulti un medic pentru a afla care este cauza lor si ce poti face pentru a imbunatati tranzitul intestinal si a scapa de ele. 

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Daca esti in cautarea unor remedii naturiste eficiente pentru diverse probleme de sanatate, primul lucru pe care trebuie sa il faci intotdeauna este sa ceri sfatul unui medic. Acesta este singurul in masura sa ofere informatii corecte si complete in acest sens, luand in calcul si starea ta de sanatate si tratamentele pe care le urmezi. 

Bibliografie: 

  1. „Alder Buckthorn: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews”, WebMD, 2016, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-850/alder-buckthorn. Accessed 11 May 2023.
  2. „How Taking Anthraquinone Laxatives Can Affect Your Body”, Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/anthraquinones-1945348. Accessed 11 May 2023.
  3. „Rhamnus Frangula Alder Buckthorn PFAF Plant Database”, Plants For A Future, 2021, pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Rhamnus+frangula. Accessed 11 May 2023.
  4. Roland, James. „Teas for Constipation Relief”, Healthline, 5 Apr. 2016, www.healthline.com/health/digestive-health/tea-for-constipation. Accessed 11 May 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice