Ceai de cuisoare: beneficii, proprietati, contraindicatii

10. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ceai de cuisoare - proprietati antiseptice

 

Ceaiul este un produs apreciat la nivel mondial, ofera numeroase beneficii pentru sanatate si este popular in toate culturile. O ceasca de ceai de cuisoare imbunatateste digestia, combate mirosul neplacut al respiratiei, amelioreaza durerile de dinti si te poate ajuta sa ai si silueta pe care o doresti.

Ceaiul de cuisoare este un preparat natural, un produs versatil cu calitati terapeutice deosebite, folosit in bucatarie pe post de condiment. 

Notiuni introductive despre ceaiul de cuisoare

Ceaiul de cuisoare este preparat din cuisoare, adica din mugurii florali ai copacului de cuisoare Syzygium aromaticum. Cuisoarele sunt originare din Indonezia, dar sunt prezente, astazi, in Sri Lanka, Madagascar si Tanzania. Traditional, cuisoarele au fost utilizate in medicina si in bucatarie, datorita aromei unice. 

Ceaiul de cuisoare se obtine prin macinarea cuisoarelor pana se obtine o pudra si infuzarea acesteia in apa fierbinte, timp de 8 - 10 minute. Gustul ceaiului de cuisoare este usor picant, foarte aromat, o savoare unica ce poate aduce si numeroase avantaje sanatatii organismului, consumat cu moderatie. Poate fi administrat ca atare sau in combinatie cu citrice si alte fructe de sezon.

Poti achizitiona cuisoare intregi sau sub forma de pulbere din categoria dieta si nutritie existenta in farmacia online. 

Beneficiile oferite de ceaiul de cuisoare organismului se datoreaza unui compus organic, eugenol, care poate avea actiuni pozitive in probleme digestive sau calmarea durerilor de dinti si ameliorarea respiratiei urat mirositoare. (1)

Ceaiul de cuisoare contine nutrienti importanti pentru organism, iar datorita consumului in doze mici nu vorbim de un aport crescut al acestora. Cuisoarele au vitamine si minerale si sunt bogate in antioxidanti care reduc stresul oxidativ si pot contribui la reducerea riscului de aparitie a bolilor cronice.

Eugenolul este eficient in stoparea daunelor provocate in mod normal de radicalii liberi in organism, ceea ce inseamna ca ceaiul de cuisoare are un puternic efect antioxidant, efectele sale fiind indreptate spre imbunatatirea starii generale a organismului. (2)

Beneficii si proprietati ale ceaiului de cuisoare la nivelul organismului 

Ajutor pentru digestie

Ceaiul de cuisoare poate oferi ameliorarea senzatiei de balonare si flatulenta si poate favoriza digestia corecta dupa o masa copioasa, prin stimularea secretiei enzimelor digestive. Actiunile calmante ale ceaiului de cuisoare se pot extinde si asupra crampelor si durerilor abdominale

Ceaiul de cuisoare este intrebuintat, astazi, pentru a calma problemele digestive si pentru ameliorarea diareei, oferind un sprijin suplimentar pentru hidratarea organismului dupa un astfel de episod in care se pierd multe lichide. 

Ceaiul de cuisoare are un efect impotriva senzatiei de greata si ar putea fi de folos pentru ameliorarea aftelor bucale si eliminarea parazitilor intestinali. (1)

Proprietati antiseptice

Ceaiul de cuisoare are proprietati antiseptice naturale ridicate. Consumul de ceai de cuisoare cu moderatie ofera protectie in fata infectiilor bacteriene ce se pot dezvolta in cavitatea bucala, ceea ce contribuie la imbunatatirea igienei dentare. 

Pentru a beneficia de proprietatile antiseptice ale ceaiului de cuisoare, il poti folosi si pentru uz extern, direct pe piele pentru vindecarea ranilor exterioare, protejarea taieturilor si a zgarieturilor de infectiile bacteriene. Mainile se pot igieniza cu ceai de cuisoare, datorita proprietatilor antiseptice si antibacteriene. (1), (3)

Traditional, comprese reci cu ceai de cuisoare au fost utilizate in tratamentului infectiilor fungice ale pielii, dar si pentru ameliorarea simptomelor in tinea pedis, piciorul atletului si pecinginea piciorului. 

Compresele calde cu ceai de cuisoare ar putea avea efecte de calmare in durerile articulare daca sunt aplicate local si sunt mentinute o perioada de timp. (1)

 

Ceai de cuisoare - proprietati antiseptice

 

Ameliorarea durerilor dentare

Uleiul de cuisoare este un remediu traditional pentru a trata durerile de dinti. Proprietatile antibacteriene ale cuisoarelor pot ajuta la tinerea sub control a bacteriilor orale care de regula favorizeaza raspandirea gingivitei si a cariilor dentare. Ceaiul de cuisoare ar putea sa calmeze durerile de dinti si sa amelioreze gingiile inflamate, precum si sa diminueze mirosul urat al respiratiei. (4)

Alte beneficii oferite de ceaiul de cuisoare

Femeile care se confrunta cu infectii vaginale cu drojdii au auzit poate de ceaiul de cuisoare diluat folosit pentru spalare si igienizare. Tratamentul traditional a oferit rezultate pentru unii utilizatori. Recomandarea celor care au obtinut o ameliorarea a acestei afectiuni este de realizare a unei solutii bazata pe o parte ceai de cuisoare si 4 parti apa sterilizata si spalarea locala timp de 5 zile. (1)

Unii compusi existenti in ceaiul de cuisoare pot oferi protectie impotriva cancerului deoarece au unele proprietati anticancerigene. Datorita eugenolului pot opri cresterea tumorilor, contribuind la moartea celulelor canceroase. 

De asemenea, prin imbunatatirea digestiei se poate ajunge si la un control eficient al greutatii corporale. Inainte de masa, ceaiul de cuisoare ofera un ajutor suplimentar digestiei, prin stimularea productiei de saliva si imbunatatirea fluxului sangvin. Tocmai prin facilitarea unei bune activitati de tranzit digestiv, se poate ajunge chiar si la pierdere in greutate. (3)

Contraindicatii ale consumului de ceai de cuisoare

Ceaiul de cuisoare este considerat sigur pentru consum, dar in cantitati moderate, fara a face excese. Ceaiul de cuisoare este un antifungic care daca este administrat frecvent poate determina aparitia unor tulburari digestive, insotite de crampe abdominale si greata. (4)

In asociere cu unele medicamente, ceaiul de cuisoare ar putea sa accentueze probleme de sanatate, motiv pentru care nu este recomandat persoanelor care au tratament medicamentos cu anticoagulante, celor diagnosticati cu diabet zaharat, precum si celor care au programata o extractie dentara sau o alta interventie chirurgicala. (1)

Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa bea ceai de cuisoare si nici copiilor nu ar trebui sa le ofere aceasta alternativa. Inainte de a consuma ceai de cuisoare ar trebui sa discuti cu medicul curant care iti stie istoricul medical si nevoile reale.

Acest articol despre ceaiul de cuisoare este strict informativ. Daca vrei sa introduci ceaiul de cuisoare in dieta, respecta dozele recomandate si vorbeste cu medicul tau inainte! In situatia in care nu te consulti cu specialistul si observi aparitia unor efecte adverse, intrerupe administrarea si mergi rapid la urgenta pentru a beneficia de ingrijiri medicale aferente! 

Surse de informare: 

1. Health benefits of Clove Tea - https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-clove-tea/

2. 8 Surprising Health Benefits of Cloves - https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves

3. Clove Tea Benefits, When to Drink it, How Much, and Making it - https://teahow.com/clove-tea-benefits-when-to-drink-it-how-much-and-making-it/

4. Health Benefits of Cloves - https://www.verywellhealth.com/the-health-benefits-of-cloves-89050

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor