Ceai de merisor: proprietati, beneficii, contraindicatii

27. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ceai de merisor

 

Ceaiul de merisor este un produs care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinar si la ameliorarea problemelor digestive. Beneficiile ceaiului de merisor nu se opresc aici. Ceaiul de merisor este un produs sigur pentru administrare, cu respectarea dozelor si a indicatiilor, pentru a preveni reactiile adverse ce pot sa apara pe fondul unui consum exagerat. 

Merisorul sau Vaccinium vitis-idaea provine din familia Ericaceae, fiind cunoscut sub mai multe denumiri: merisor de munte, afin rosu, cimisir, coacaz de munte, smirdar, cununita, pervinca etc. Planta este un arbust tufos, regasita in Romania in zona Muntilor Carpati. Merisorul poate fi consumat proaspat, uscat, sub forma de fructe confiate, conservat. Ceaiul de merisor are actiuni antiseptice, antiinflamatoare, diuretice. 

Ceaiul de merisor: compozitie si proprietati

Merisoarele sunt fructe mici, sferice, de culoare rosie, care in stare proaspata au un continut bogat de apa, aproximativ 90%, restul fiind reprezentat de carbohidrati si fibre.

O cana de 100 de grame de merisoare contine:

  • 46 de calorii;
  • 0,4% proteine;
  • 12,2 grame carbohidrati;
  • 4 grame de zahar;
  • 4,6 grame fibre;
  • 0,1 grame grasimi.

Merisoarele au carbohidrati si fibre, adica zaharoza, gluzoza si fructoza. Diferenta este formata din pectina, celuloza si hemiceluloza, adica fibre insolubile, care trec prin intestin fara a fi descompuse. Deoarece merisoarele contin fibre solubile, consumul excesiv poate perturba tranzitul intestinal conducand la diaree. 

Merisoarele contin multe vitamine si minerale: 

  • vitamina C;
  • vitamina E;
  • vitamina K;
  • mangan;
  • cupru. 

De asemenea in merisoare se regasesc: 

  • quercitina;
  • miricina;
  • peonidina;
  • acid ursolic;
  • taninuri condensate sau proantocianidine de tip A. 

Merisoarele sunt o sursa bogata de compusi bioactivi din plante, motiv pentru care ceaiul de merisoare regasit in farmacii ca remediu naturist, contine de regula frunze si lastari ai plantei ce ajuta la prevenirea infectiilor urinare si nu numai. (1)

Beneficiile ceaiului de merisor

Prevenirea infectiilor tractului urinar

Cel mai cunoscut beneficiu al consumului de ceai de merisor ramane prevenirea infectiilor tractului urinar. Daca te numeri printre persoanele ce se confrunta cu infectii urinare frecvente, poate fi un avantaj urmarea unei variante naturiste cu ceai de merisor, pentru actiunile sale deosebite, fara a neglija tratamentul acordat de medicul specialist. Uneori chiar doctorul te va indruma spre astfel de remedii, in asociere cu medicamentele corespunzatoare starii tale. 

Merisoarele contin fitonutrienti prontocianidine de tip A sau taninuri condensate cu rol determinant in prevenirea infectiilor urinare, de aceea ceaiul de merisor este indicat pentru a tine la distanta problemele, nefiind insa de ajutor in tratamentul infectiilor urinare diagnosticate. (1), (2)

Sanatatea inimii

Ceaiul de merisor poate sa te ajute sa iti mentii sanatatea inimii. Studiile recente au aratat ca merisoarele pot gestiona mai bine factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, precum tensiunea arteriala sistolica.

De asemenea, merisoarele ofera ajutor in privinta reducerii indicelui de masa corporala, imbunatateste nivelul colesterolului bun HDL si scade nivelul colesterolului rau LDL. Cu toate acestea, inca sunt necesare studii suplimentare care sa ofere dovezi stiintifice solide. (1), (3)

Preintampinarea ulcerelor si a cancerului de stomac

Se stie ca infectia cu Helicobacter pylorieste un factor de risc in inflamatia stomacului, aparitia ulcerelor la acest nivel si chiar a cancerului de stomac. Compusii vegetali din merisor au posibilitatea de a impiedica bacteria Helicobacter pylori sa adere la mucoasa stomacului.

Studiile de pana acum au aratat ca sucul de merisor, consumat cu moderatie, poate sa ofere sprijin impotriva bacteriei, asadar, si ceaiul de merisor ar avea efecte similare. Cercetarile continua pentru stabilirea dozelor, a perioadei de administrare, precum si pentru observarea efectelor produse la nivelul organismului. 

De asemenea, substantele continute de merisoare ar putea intarzia evolutia cancerului de stomac, contribuind, in acelasi timp, la moartea celulelor canceroase. (1)

 

Merisoare

 

Sprijin pentru sanatatea orala

Unele substante din compozitia merisoarelor pot reduce placa bacteriana, deoarece impiedica bacteriile sa adere de suprafata dentara. Studiile de laborator au aratat ca unii compusi vegetali din merisoare au posibilitatea de a lupta cu bacteriile care produc in mod normal boli la nivelul cavitatii bucale si al dintilor. Acest lucru se studiaza inca, dar ceaiul de merisoare poate fi de ajutor pentru promovarea sanatatii orale. (4)

Efecte secundare si contraindicatii ale ceaiului de merisor

Se considera ca merisoarele si ceaiul de merisor sunt sigure pentru consumul uman, atat pentru adulti, cat si pentru copii, daca sunt respectate indicatiile si nu se exagereaza. Consumul excesiv de ceai de merisor poate provoca tulburarea tranzitului intestinal si aparitia episoadelor de diaree, precum si probleme la nivelul tractului urinar, respectiv pietre la rinichi. Aceste formatiuni apar ca urmare a mineralelor din urina care ating concentratii mari si se depun formand structuri dure. Acestea provoaca dureri in momentul in care se desprind si pornesc pe calea spre eliminare din organism. 

Ceaiul de merisor poate contine un nivel mai mare de oxalati, ceea ce duce la un risc mai mare de aparitie a pietrelor la rinichi cand consumi prea mult ceai. Desi ceaiul de merisor nu are o contribuie semnificativa la formarea acestor pietre sunt necesare studii aprofundate si medicul iti va recomanda moderatie in administrarea acestui remediu naturist. (1)

Este foarte important sa discuti cu medicul daca decizi sa faci o cura cu ceai de merisor, in conditiile in care suferi de boli cronice si urmezi un plan de tratament. Ceaiul de merisor poate interactiona cu unele medicamente administrate, asa cum este cazul anticoagulantelor.

Contraindicatii la consumul de ceai de merisor au gravidele, femeile care alapteaza, precum si copii si adultii care au probleme cu stomacul. Daca te confrunti cu diaree si bei ceai de merisor este foarte posibil sa suferi episoade severe de tulburari digestive care sa conduca la complicatii in ceea ce priveste deshidratarea puternica a organismului. (2), (3)

Ceaiul de merisor are numeroase beneficii pentru sanatate, precum prevenirea infectiilor tractului urinar, fiind de ajutor pentru inima si stomac, dar si in mentinerea ingrijirii adecvate a cavitatii bucale. Consumul de ceai de merisor este sigur, insa, daca ai unele probleme de sanatate pentru care te tratezi, consulta medicul inainte de a bea ceai de merisor!

Surse de informare:

1. Cranberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits: - https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries

2. Are Cranberries Healthy? 6 Surprising Benefits - https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cranberries/

3. What to know about cranberries - https://www.medicalnewstoday.com/articles/269142

4. Cranberries - https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries

 

  • Dr. Max Ceai urologic cu merisoare este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de merisoare si un amestec de plante, ambalat in plicuri individuale, care prin substantele active continute de acestea contribuie la functionarea normala a tractului urinar.
  • Dr. Max Vitamina C + Zinc este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. De asemenea, vitamina C contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, iar zincul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos, a parului, a unghiilor si a pielii.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
  • Dr.Hart Vitamina C 1000mg + Zinc este necesar in special in sezonul rece, cand sistemul imunitar este slabit.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor