Ceai matcha: proprietati, beneficii, contraindicatii
Ceaiul Matcha a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani. Provine dintr-un tip special de planta de ceai cunoscuta sub numele de Camellia sinensis, iar folosirea sa dateaza inca din China antica. Acest ceai are proprietati chimice si nutritive benefice pentru organismul uman. Consumul regulat al acestui ceai ofera o multime de beneficii precum cresterea energiei, reducerea stresului, imbunatatirea sanatatii inimii si a concentrarii.
Afla din acest articol tot ceea ce trebuie sa cunosti despre ceaiul matcha.
Proprietatile chimice si nutritive ale ceaiului Matcha
Ceaiul Matcha este o bautura obtinuta din plantele de Camellia sinensis, care este in special cultivata si procesata in Asia de Est, in tari precum China si Japonia. Compozitia chimica a ceaiului Matcha contine aminoglicozide, flavonoide, vitamine, minerale si alte substante active.
Aminoglicozidele sunt substante care se gasesc in foarte multe plante si sunt responsabile pentru gustul si aroma ceaiului Matcha. Unul dintre cele mai importante aminoglicozide este L-teanina, care are efecte relaxante asupra sistemului nervos. De asemenea, acesta ofera un sentiment de calm si liniste. [1]
Flavonoidele din ceaiul Matcha joaca un rol important in reducerea riscului de boli cardiovasculare, afectiuni ale ficatului, precum si inflamatii cronice si alergii. Acestea au proprietati antioxidante, prin inhibarea formarii radicalilor liberi si stimularea productiei de radicali hidroxil intracelulari. [2]
In ceea ce priveste vitaminele continute de ceaiul Matcha, acesta este bogat in vitamina C si are cantitati mici de B2, E si K. Acesta contine si minerale, precum calciu, fier, magneziu si zinc. In plus, potasiul prezent in ceaiul Matcha ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la mentinerea nivelurilor corecte ale colesterolului. [1]
Toate proprietatile nutritive mentionate fac din ceaiul Matcha o bautura ideala pentru a fi consumata pe parcursul intregii zile. Acesta poate fi folosit ca energizant natural, fara efectele secundare pe care le aduc cafeaua sau bauturile carbogazoase.
Beneficiile consumului de ceai Matcha
In ceea ce priveste beneficiile asupra sanatatii, ceaiul Matcha poate reduce riscul de cancer prin continutul sau ridicat de polifenoli si catechine, acestea ajutand la reducerea stresului oxidativ. De asemenea, aceasta bautura are efecte digestive benefice, avand un rol important in tranzitul intestinal normal. Ceaiul Matcha poate, de asemenea, sa contribuie la reducerea tensiunii arteriale si la prevenirea bolilor cardiovasculare. [2, 3]
Pe langa beneficiile asupra sanatatii, consumul de ceai matcha poate avea efecte benefice asupra starii tale emotionale. Acesta are proprietati calmante si poate fi folosit ca un remediu natural pentru anxietate si stres. De asemenea, potrivit studiilor recente, aceasta bautura poate stimula energia si imbunatati nivelurile concentrarii fara efectele negative ale cofeinei. [1]
Ceaiul Matcha este de asemenea considerat un adevarat elixir al tineretii, intrucat acesta are multiple beneficii anti-imbatranire: acesta ajuta la prevenirea ridurilor si a semnelor de imbatranire prematura datorita continutului sau antioxidant. In plus, aceasta bautura poate intari sistemul imunitar si oferi protectie impotriva radicalilor liberi. [3]
Contraindicatii in ceea ce priveste consumul de ceai Matcha
Contraindicatiile privind consumul de ceai Matcha trebuie luate in considerare cu atentie. Cei care sufera de boli cronice sau au alte probleme de sanatate ar trebui sa ceara parerea unui medic inainte de a bea acest tip de ceai. De asemenea, ceaiul Matcha contine cafeina, astfel incat persoanele sensibile la aceasta substanta pot avea somnolenta sau anxietate. [2]
De asemenea, exista anumite componente din ceaiul Matcha care pot interfera cu anumite medicamente, asadar, este important ca persoanele care urmeaza tratamente pentru diverse afectiuni sa se consulte cu un medic inainte de a consuma acest tip de ceai. Unele dintre substantele chimice din ceaiul Matcha pot interactiona cu anticoagulante, precum warfarina, si pot creste riscul sangerarii; asadar persoanele care iau astfel de medicamente ar trebui sa evite consumul acestui tip de ceai. [1]
Persoanele cu diabet ar trebui sa fie foarte atente cand beau ceai Matcha intrucat contine cantitati mari de zaharuri si carbohidrati. Se recomanda ca aceaste persoane sa isi monitorizeze nivelul glucozei in sange cu atentie dupa ce au baut ceai Matcha pentru a se asigura ca nu exista efecte negative asupra sanatatii lor. [3]
Reteta cu ceai Matcha
Pe langa consumul normal de ceai, exista si o reteta de smoothie cu ceai Matcha si fructe ce e usor de pus in practica daca doresti sa introduci un produs sanatos si gustos in regimul tau alimentar. Pentru aceasta reteta, ai nevoie de o lingura de ceai Matcha, o banana congelata, o cana de capsuni congelate, ¼ cana de lapte (orice tip), doua linguri de miere si cateva cuburi de gheata. Toate ingredientele se mixeaza in blender pana cand se obtine o consistenta fina si omogena. Apoi se serveste imediat pentru a profita la maximum de proprietatile nutritionale ale ingredientelor folosite.
Ceaiul Matcha a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani, datorita proprietatilor sale benefice pentru sanatate. Acesta este un ceai verde care contine antioxidanti, vitamine si minerale, iar folosirea sa poate oferi numeroase beneficii, cum ar fi reducerea riscului de boli cardiovasculare, imbunatatirea performantelor cognitive si cresterea energiei. Desi consumul de ceai Matcha poate fi benefic pentru sanatatea ta, trebuie sa te consulti cu un doctor inainte de a-l consuma, pentru a te asigura ca acesta nu interactioneaza cu anumite boli sau tratamente pe care le urmezi.
Surse:
- Kochman, Joanna et al. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules (Basel, Switzerland) vol. 26,1 85. 27 Dec. 2020, Accesat pe 22 februarie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/
- Teixeira, Ana Margarida, and Clara Sousa. A Review on the Biological Activity of Camellia Species. Molecules (Basel, Switzerland) vol. 26,8 2178. 9 Apr. 2021, Accesat pe 22 februarie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33918918/
- Jakubczyk, Karolina et al. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods (Basel, Switzerland) vol. 9,4 483. 12 Apr. 2020, Accesat pe 22 februarie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32290537/