Ceai de ghimbir: beneficii, proprietati, contraindicatii
Ghimbirul este un ingredient folosit adesea in retetele de mancare, in special in tarile din Orient. Este considerat un condiment indispensabil in prepararea curry-ului, de exemplu, dar acesta se poate servi sub diverse forme.
Continutul articolului
In medicina traditionala indiana si chineza, ghimbirul este folosit inca de acum 5000 de ani.
Fie ca il preferi praf in sosuri, murat alaturi de sushi sau proaspat cand marinezi carnea, ghimbirul aduce un plus de savoare oricarui preparat. Insa poate cea mai simpla metoda de a-l consuma este ceaiul.
Ceaiul de ghimbir sau cu ghimbir are un gust picant, fresh, de radacinoase si este foarte condimentat. De aceea, se poate bea chiar si rece in zilele de vara, alaturi de zeama de lamai sau alte fructe.
Iata cateva dintre aspectele benefice pe care ti le ofera ceaiul de ghimbir si cum poti sa-l introduci in alimentatia ta ca remediu naturist. De asemenea, iti prezentam si contraindicatiile care exista in acest caz:
Ce efecte are ghimbirul asupra organismului
Inainte de a discuta despre efectele pozitive ale ghimbirului asupra organismului este important de notat ca nu exista inca studii concludente cu privire la adevaratele beneficii ale acestuia.
Chiar daca ghimbirul este folosit in anumite culturi si in terapia pe baza de plante, este nevoie de mai multe studii clare. O analiza publicata in anul 2020 evidentiaza posibilitatea ca ghimbirul sa poata fi folosit ca remediu in afectiunile gastro-intestinale si sa ajute organismul prin calitatile sale antiinflamatorii.
Procesele analizate si in cadrul altor studii efectuate de-a lungul timpului au aratat ca ghimbirul poate ajuta la depasirea senzatiei de greata. De asemenea, important de notat este faptul ca un consum de ceai de ghimbir sau includerea acestuia in mancare, nu aduce valori nutritionale semnificative, dar este bogat in antioxidanti.
Care sunt beneficiile ceaiului de ghimbir
Ceaiul de ghimbir poate fi consumat sub formă de plicuri, infuzie de ghimbir uscat sau cu ajutorul rădăcinii proaspete. Ce beneficii ar putea avea ceaiul de ghimbir:
- Poate oferi sprijin in evitarea raului de miscare;
- Poate fi un aliat in timpul racelii, pentru ameliorarea simptomelor;
- Poate ameliora senzatia de greata;
- Poate ajuta la stabilirea unei tensiuni arteriale normale;
- Poate ajuta la ameliorarea durerilor si inflamatiei;
- Poate combate stresul.
Ceaiul de ghimbir poate fi consumat în combinație cu cel de menta sau alte plante aromatice, cu posibile efecte benefice asupra organismului, dar si a starii generale. O cana de ceai cald amelioreaza, aproape cu certitudine, senzatia de frig pe care o simti intr-o zi rece si te poate ajuta sa te bucuri de o bautura plina de arome.
Exista anumite studii care indica efecte pozitive antiinflamatorii ale ghimbirului si in cazul anumitor tipuri de cancer, dar este nevoie de mai multe studii pentru a sustine această idee.
Ce proprietati nutritive are ghimbirul si ceaiul de ghimbir
Iata care sunt valorile nutritive dintr-o lingura de ghimbir proaspat:
- 4,8 calorii;
- 1,07 grame carbohidrati;
- 0,12 fibre;
- 0,11 proteine;
- 0,05 grasimi;
- 0,1 zahar.
In ceea ce priveste vitaminele si mineralele prezente in compozitia ghimbirului, se pot numi urmatoarele:
- Vitamina B3 si B6;
- Fier;
- Potasiu;
- Vitamina C;
- Zinc;
- Magneziu.
Care sunt contraindicatiile legate de consumul ceaiului de ghimbir
Chiar daca ceaiul de ghimbir este considerat sigur pentru a fi consumat de catre oricine, exista cateva precautii pe care fiecare persoana trebuie sa le ia in considerare. Iata de ce sa tii cont:
- Probleme gastrointestinale
Chiar daca ghimbirul poate fi recomandat in ameliorarea simptomelor precum greata, balonarea sau refluxul, acesta poate si sa le provoace in cazul persoanelor cu o sensibilitate ridicata.
- In timpul sarcinii
Femeile insarcinate trebuie sa se adreseze medicului inainte de a incerca o dieta pe baza de plante medicinale.
- Cu anticoagulante
Medicul specialist poate face anumite recomandari de alimente care trebuie evitate in cazul in care ai nevoie de anticoagulante.
Parerile medicilor sunt cele pe care trebuie sa le consulti ori de cate ori ai vreun dubiu si este important sa tii cont de recomandarile acestora.
Cum prepari ceaiul de ghimbir acasa
Deoarece orice leguma si radacinoasa iti va oferi toti nutrientii atunci cand este servita proaspata sau fiarta, iata cum prepari ceaiul de ghimbir:
- Spala ghimbirul pentru a indeparta praful si murdaria de pe coaja.
- Taie cate o bucata de aproximativ 3 centimetri pentru fiecare cana de ceai. (Nu este necesar sa le cureti de coaja)
- Amesteca bucatile de ghimbir cu apa intr-o oala potrivita. Adauga cate o cana de apa pentru fiecare portie de ceai.
- Pe foc mare, lasa apa sa fiarba timp de 5 minute.
- Toarna ceaiul in cani si adauga zeama de lamaie pentru extra aciditate, sau o lingurita de miere.
Poti adauga bucati de ghimbir la ceaiurile tale preferate, daca iti doresti un gust mai bogat si condimentat. Insa tine cont de faptul ca acesta are un gust specific, iute si puternic, motiv pentru care nu este pe gustul oricui.
O cana de ceai de ghimbir te poate ajuta sa te relaxezi si sa te bucuri de beneficiile pe care acesta ti le poate oferi. Discuta cu medicul daca observi anumite reactii la acest aliment si asculta-i recomandarile in cazul in care organismului tau nu ii prieste ghimbirul.
Bibliografie:
- Nguyen Hoang Anh, Sun Jo Kim, Nguyen Phuoc Long, Jung Eun Min, Young Cheol Yoon, Eun Goo Lee, Mina Kim, Tae Joon Kim, Yoon Young Yang, Eui Young Son, Sang Jun Yoon, Nguyen Co Diem, Hyung Min Kim, Sung Won Kwon, Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials, 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
- Iñaki Lete, José Allué, The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy, 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/
- Yu Wang, Hongxia Yu, Xiulei Zhang, Qiyan Feng, Xiaoyan Guo, Shuguang Li, Rong Li, Dan Chu, Yunbo Ma, Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study, 2017. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28336112/