Ceaiul verde - beneficii, proprietati, contraindicatii
Adesea, atunci cand spunem „ceai”, ne referim la orice infuzie de plante. Totusi, adevaratul ceai este ceaiul verde, care provine din planta Camellia sinensis si se cultiva in Asia, in special in China.
Continutul articolului
Prin diferite metode de procesare a plantei, sunt produse si alte varietati de ceaiuri, cum ar fi cel negru, alb, sencha sau matcha.
De-a lungul timpului, ceaiul verde a fost intens studiat, pentru a-i observa proprietatile si efectele pe care le are in organism. In prezent, datorita beneficiilor sale, este considerat un aliment functional. Descopera care sunt beneficiile acestuia si cand este contraindicat!
Proprietatile ceaiului verde
Ceaiul verde este recunoscut pentru efectele:
- Antioxidante
- Antiinflamatorii
- Antibacteriene
- Antimutagenice.
Proprietatile ceaiului verde in organism se datoreaza continutului in compusi biologic activi. Planta contine o cantitate mare de polifenoli, dar in mod particular catechine. Astfel, ceaiul verde este o sursa excelenta de epigalocatechin-3-galat, un puternic antioxidant responsabil de majoritatea beneficiilor plantei. (Gaur and Agnihotri, Green Tea: A Novel Functional Food for the Oral Health of Older Adults)
Ceaiul verde mai contine si carotenoizi, clorofila, cafeina, teofilina si flavonoide. Toate acestea actioneaza sinergic in organism, potentandu-se pentru un efect mai puternic. Proportiile dintre acesti compusi difera in functie de metodele de procesare aplicate, adica de tipul de ceai verde.
Beneficiile ceaiului verde
Datorita continutului de polifenoli, ceaiul verde se asociaza cu o serie de beneficii in organism.
Scade riscul cardiovascular
Meta-analiza “Green Tea Consumption and Risk of Cardiovascular and Ischemic Related Diseases: A Meta-Analysis”, realizata de Pang et al., arata ca:
- Persoanele care consuma 1-3 cani sau mai mult de 4 cani de ceai verde pe zi prezinta un risc cardiovascular mai mic decat cele care beau mai putin de o cana pe zi. Astfel, consumatorii de ceai verde au un risc redus de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
- Persoanele care consuma mai mult de 10 cani de ceai verde pe zi au un LDL-colesterol mai mic decat cele care beau mai putin de 3 cani pe zi. Un nivel anormal al LDL-colesterolului este asociat cu risc de boli cardiovasculare.
- Persoanele care nu consuma ceai verde deloc au un risc ridicat de boli cardiovasculare, hemoragie intracerebrala si infarct cerebral.
Imbunatatirea controlului glicemic
Glicemia poate fi scazuta prin consum regulat de ceai verde. In meta-analiza “Tea Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis of Cohort Studies.”, Jing et al. au aratat ca un consum de mai mult de 4 cani de ceai verde pe zi scade riscul de diabet zaharat tip 2 cu 20%. Totusi, alte studii demontreaza ca ceaiul verde nu are un efect semnificativ asupra glicemiei si hemoglobinei glicate.
Sustine scaderea in greutate
Consumul regulat de ceai verde ar avea beneficii in ceea ce priveste scaderea in greutate. Cafeina si epigalocatechin-galatul influenteaza metabolismul si oxidarea grasimilor, dupa cum arata Rothenberg et al. in studiul “A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols”. Bineinteles, pentru rezultate semnificative sunt necesare masurile dietetice si sportul.
Reducerea inflamatiei
Datorita efectului puternic antiinflamator al epigalocatechin-3-galatului, ceaiul verde este un produs de interes pentru pacientii cu boli inflamatorii (Ohishi et al.,“Anti-Inflammatory Action of Green Tea”).
De asemenea, ceaiul verde are aplicatii in dermatologie. Acesta este un antiinflamator topic si mentine sanatatea pielii (Koch et al.,“Applications of Tea (Camellia Sinensis) and Its Active Constituents in Cosmetics”).
Imbunatatirea cognitiei
Consumul regulat de ceai verde ar imbunatati memoria si cognitia, scazand riscul de deteriorare cognitiva legata de varsta (Ma et al., “Meta-Analysis of the Association between Tea Intake and the Risk of Cognitive Disorders”).
In orice caz, sunt necesare mai multe studii privind efectele ceaiului verde in organism.
Contraindicatii
Exista anumite situatii in care ceaiul verde este contraindicat. Cafeina din continutul ceaiului verde este responsabila de efectele nedorite in aceste situatii. Conform articolului “GREEN TEA: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews”, ceaiul verde trebuie evitat in urmatoarele cazuri:
- Sarcina si alaptare: excesul de cafeina in timpul sarcinii poate provoca malformatii la fat. In perioada de alaptare, ceaiul verde poate duce la iritabilitate, insomnie si probleme digestive la sugar. De aceea, consumul de ceai verde trebuie limitat la 3 cesti.
- Copii: desi poate fi sigur pentru consum, ceaiul verde ar putea creste riscul de afectare hepatica.
- Anemie: ceaiul verde o poate agrava.
- Tulburari de anxietate: pot fi agravate de ceaiul verde.
- Tulburari de sangerare: ceaiul verde creste riscul de sangerare.
- Boli cardiovasculare: cafeina din ceaiul verde poate cauza aritmii.
- Epilepsie si convulsii: cafeina creste riscul de convulsii.
- Sindrom de intestin iritabil: cafeina poate agrava diareea la pacientii cu sindrom de intestin iritabil.
- Diaree: ceaiul verde este de evitat deoarece cafeina agraveaza diareea.
- Glaucom: ceaiul verde creste presiunea intraoculara.
- Hipertensiune arteriala: din cauza continutului de cafeina, ceaiul verde poate creste tensiunea arteriala. Totusi, in caz de consum regulat de cafeina, efectul este redus.
- Osteoporoza: ceaiul verde poate scadea nivelul de calciu din organism, favorizand demineralizare osoasa.
Prin urmare, ceaiul verde trebuie consumat regulat pentru a beneficia de efectele sale pozitive. Pacientii cu boli cronice trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a-l consuma.
Referinte:
- Gaur, Sumit, and Rupali Agnihotri. “Green Tea: A Novel Functional Food for the Oral Health of Older Adults.” Geriatrics & Gerontology International, vol. 14, no. 2, 21 Nov. 2013, pp. 238–250, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ggi.12194, 10.1111/ggi.12194. Accessed 10 Mar. 2022.
- Pang, Jun, et al. “Green Tea Consumption and Risk of Cardiovascular and Ischemic Related Diseases: A Meta-Analysis.” International Journal of Cardiology, vol. 202, Jan. 2016, pp. 967–974, www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(15)00025-X/fulltext, 10.1016/j.ijcard.2014.12.176. Accessed 13 Mar. 2022.
- Jing, Yali, et al. “Tea Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis of Cohort Studies.” Journal of General Internal Medicine, vol. 24, no. 5, 24 Mar. 2009, pp. 557–562, link.springer.com/article/10.1007/s11606-009-0929-5, 10.1007/s11606-009-0929-5. Accessed 13 Mar. 2022.
- Rothenberg, Dylan, et al. “A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols.” Molecules, vol. 23, no. 5, 14 May 2018, p. 1176, www.mdpi.com/1420-3049/23/5/1176/htm, 10.3390/molecules23051176. Accessed 13 Mar. 2022.
- Ohishi, Tomokazu, et al. “Anti-Inflammatory Action of Green Tea.” Anti-Inflammatory & Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry, vol. 15, no. 2, 23 Dec. 2016, pp. 74–90, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27634207/, 10.2174/1871523015666160915154443. Accessed 13 Mar. 2022.
- Koch, et al. “Applications of Tea (Camellia Sinensis) and Its Active Constituents in Cosmetics.” Molecules, vol. 24, no. 23, 24 Nov. 2019, p. 4277, www.mdpi.com/1420-3049/24/23/4277, 10.3390/molecules24234277. Accessed 13 Mar. 2022.
- Ma, Qing-Ping, et al. “Meta-Analysis of the Association between Tea Intake and the Risk of Cognitive Disorders.” PLOS ONE, vol. 11, no. 11, 8 Nov. 2016, p. e0165861, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0165861, 10.1371/journal.pone.0165861. Accessed 13 Mar. 2022.
- “GREEN TEA: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2012, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-960/green-tea. Accessed 13 Mar. 2022.