Centella asiatica: Proprietati, beneficii si utilizare
Centella asiatica este o planta medicinala cunoscuta si sub denumirea de „Gotu kola” si face parte din familia patrunjelului. [1] Aceasta provine din Asia, iar proprietatile sale sunt folosite din vremuri stravechi in medicina traditionala chineza si ayurvedica.
Ce proprietati are Centella asiatica?
Supranumita „planta longevitatii”, Centella asiatica se utilizeaza pentru ameliorarea arsurilor si imbunatatirea circulatiei sangvine. Compusii din aceasta au proprietati antiinflamatoare, contribuie la scaderea tensiunii si la cresterea productiei de colagen, ceea ce ar putea grabi procesul de vindecare a ranilor. [1]
Alte proprietati pentru care este renumita sunt [2]:
- sprijina buna functionare a creierului;
- contribuie la ameliorarea a diverse probleme ale pielii;
- este utila in mentinerea sanatatii ficatului si rinichilor.
Beneficii
Proprietatile pe care le are planta Centella asiatica pot oferi mai multe beneficii organismului, printre care:
Imbunatatirea functiei cognitive
Unele studii [2] au aratat ca extractul de Centella asiatica poate imbunatati memoria, are rol in gestionarea bolii Alzheimer, contribuie la reducerea nivelului de anxietate, stres si ale simptomelor asociate cu depresia, precum insomnia.
Stimuleaza circulatia sangvina si ajuta la reducerea inflamatiei
Un studiu din 2001 a aratat ca extractul de Centella asiatica poate reduce problemele asociate cu retentia de fluide, inflamatia gleznei si cele care au legatura cu circulatia sangvina precara, de exemplu, atunci cand o persoana sta pe scaun timp de cel putin trei ore.
In urma unui alt studiu a reiesit ca aceasta planta poate fi utila in ameliorarea venelor varicoase. [2]
Sprijina diminuarea vizibila a vergeturilor
Unele cercetari din 2013 [2] au aratat ca uleiul, crema si unguentul pe baza de Centella asiatica sunt utile in diminuarea vergeturilor, datorita faptului ca stimuleaza productia de colagen.
De asemenea, poate sprijini prevenirea formarii lor, ajuta la grabirea vindecarii leziunilor si plagilor, contribuie la diminuarea cicatricilor si amelioreaza durerile la nivelul articulatiilor.
Modalitati de utilizare
Centella asiatica se utilizeaza atat intern, ca supliment alimentar, cat si la exterior, pentru ingrijirea pielii:
Pentru uz intern
Extractul de Centella asiatica este disponibil sub forma de capsule.
Are rol in sustinerea sistemului nervos, sprijina buna functionare a memoriei si imbunatatirea starii psihice, scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer, stimuleaza circulatia sangvina. [2]
Pentru uz extern
Uleiul extras din Centella asiatica se poate folosi cutanat, fara a fi diluat, sau adaugat in creme, unguente, balsamuri: sprijina regenerarea si cicatrizarea, are efect antirid (deoarece stimuleaza productia colagenului), contribuie la ameliorarea mai multor probleme ale pielii, precum leziuni si plagi.
Se recomanda insa efectuarea unui test de alergie, pentru a verifica daca il poti aplica sau nu pe piele. Aplica o cantitate foarte mica de produs pe pielea de pe cot si verifica daca exista manifestari in termen de 24 de ore de la aplicare. [2]
In cazul in care apar, inceteaza utilizarea produsului si consulta un medic.
Important de retinut! Studiile despre Centella asiatica sunt limitate, astfel incat nu exista indeajuns de multe dovezi care sa arate eficacitatea acestei plante asupra organismului.
Atentionari
In general, Centella asiatica este tolerata bine. [2] In unele cazuri, poate provoca dureri de cap, disconfort stomacal, ameteli. Atunci cand este aplicata topic, poate duce la alergii care se manifesta prin iritatii ale pielii.
Citeste cu atentie instructiunile de pe ambalaj si discuta cu un medic inainte de a lua suplimente cu aceasta planta sau daca doresti sa o utilizezi ca ingredient in produse cu aplicare cutanata.
Contraindicatii
Unele persoane trebuie sa evite Centella asiatica. Iata care sunt acestea:
- femeile insarcinate sau care alapteaza;
- persoanele care au sub 18 ani;
- cele care au istoric de cancer de piele;
- bolnavii de hepatita sau de alte afectiuni ale ficatului;
- pacientii care urmeaza sa sufere o interventie chirurgicala intr-un interval de doua saptamani.
Este esential acordul medicului daca intentionezi sa utilizezi Centella asiatica si te confrunti cu afectiuni ale ficatului, ai diabet, nivel ridicat al colesterolului. Centella asiatica trebuie evitata in cazul in care iei diuretice, sedative sau medicamente pentru anxietate ori depresie, deoarece interactioneaza cu acestea si poate duce la complicatii.
Acest articol are scop pur informativ. Automedicatia nu este recomandata. Daca doresti administrezi sau sa utilizezi produse pe baza de Centella asiatica, discuta mai intai cu un medic. Numai acesta poate face recomandari adecvate, in functie de mai multi factori care au legatura cu starea de sanatate a pacientului.
Surse de referinta:
- “Gotu Kola: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-753/gotu-kola, accesat la 7 noiembrie 2022;
- Cronkleton, Emily. “Gotu Kola: 10 Benefits, Side Effects, and More.” Healthline, Healthline Media, 18 Sept. 2018, www.healthline.com/health/gotu-kola-benefits, accesat la 7 noiembrie 2022.