Chikungunya: ce este, cum se transmite, riscuri asociate

18. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Chikungunya

Chikungunya este o boala virala, cauzata de un virus din familia alphavirus care se transmite prin intermediul unor insecte parazite, cum ar fi tantarii (acestia se infecteaza atunci cand inteapa o persoana infectata deja). Afectiunea a fost identificata prima data in Tanzania (1952), dar ea se manifesta peste tot in lume. Au existat focare in tari din Africa, America, Asia, Europa, insule din Oceanul Pacific si din Oceanul Indian. In 2007, a existat un focar al virusului in regiunea Emilia-Romagna din Italia (2). Exista un risc major ca virusul sa fie raspandit in zonele neafectate de catre calatorii infectati. Nu exista un vaccin pentru a preveni afectiunea sau un medicament pentru a trata infectia cu virusul chikungunya. Preventia consta in protejarea de intepaturile tantarilor, de aceea se recomanda ca in tarile in care exista virusul chikungunya turistii sa poarte camasi si pantaloni lungi (1).

Acest articol va explora ce este Chikungunya, cum se transmite, simptomele si riscurile asociate acestei boli. De asemenea, vom discuta despre modul in care oamenii pot preveni infectia cu Chikungunya.

Ce este Chikungunya?

Chikungunya este un virus care provoaca febra, dureri articulare severe, vanatai pe piele, dar dincolo de simptome trebuie spus ca infectia poate duce la complicatii cronice. Simptomele se manifesta in intervalul 3-7 zile dupa ce persoana a fost intepata de un tantar infectat. Desi majoritatea pacientilor tind sa se simta mai bine in cateva zile sau saptamani, unii dezvolta dureri articulare cronice si inflamatii care nu trec foarte usor.

Boala rareori provoaca moartea, dar in unele cazuri durerile articulare pot dura luni sau chiar ani. Complicatiile sunt mai frecvente la copiii sub 1 an si la persoanele cu varsta peste 65 de ani, mai ales in cazul in care sufera de diabet, hipertensiune arteriala. Nu exista un tratament specific sau vaccin pentru a preveni infectarea cu acest virus.

Cum se transmite Chikungunya?

Virusul se transmite prin intepatura de tantar (la fel cum se transmite si febra dengue si febra galbena). Infectia nu se transmite prin imbratisari, sarut, alimente contaminate sau aerul respirat. Cu alte cuvinte, nu se transmite de la o persoana la alta. Virusul are nevoie de un vector, iar acesta este tantarul.

Ciclul transmiterii infecției este urmatorul: 

  • tantarul inteapa o persoana deja infectata (la care boala se manifesta prin febra);

  • aproximativ 10 zile mai tarziu virusul se inmulteste in glandele salivare ale tantarului si va fi gata sa transmita boala atunci cand tantarul inteapa o persoana sanatoasa;

  • persoana intepata de tantar va incepe sa resimta simptome la 3-7 zile dupa incubatie (2).

Simptomele infectiei Chikungunya

Simptomele infectiei cu Chikungunya sunt asemanatoare cu cele ale altor afectiuni virale:

  • febra;

  • dureri musculare;

  • dureri articulare;

  • eruptii cutanate;

  • oboseala;

  • dureri de cap;

  • tumefierea ganglionilor limfatici.

Simptomele apar de obicei in intervalul 2-12 zile de la expunerea la virus. 

Riscurile asociate infecției Chikungunya

Riscurile legate de complicatiile si simptomele Chikungunya pot varia in functie de varsta si starea generala de sanatate a persoanei infectate. Un risc mai mare prezinta persoanele predispuse la infectii severe (seniorii si persoanele cu afectiuni cronice):

  • mielita transversa;

  • meningoencefalita; 

  • insuficienta cardiaca; 

  • complicatii renale;

  • encefalita.

Aceste complicatii rare pot fi fatale. 

Important de știut!

  • Persoanele varstnice pot face complicatii grave ale infectiei cu Chikungunya si pot prezenta simptome severe pentru o perioada mai lunga de timp decat persoanele mai tinere.

  • Odata ce o persoana a fost infectata cu virusul Chikungunya, exista un risc semnificativ de a dezvolta artrita post-Chikungunya pe termen lung, ceea ce poate duce la dureri articulare cronice.

  • Gravidele care se infecteaza cu Chikungunya pot suferi de complicatii precum avortul spontan, travaliul prematur sau nasterea unui copil sub greutate normala. 

  • Bebelusii nascuti de mame care au fost infectate cu virusul Chikungunya pot suferi de malformatii congenitale sau boli neuro-musculare grave. Acestia au nevoie de ingrijiri medicale speciale pentru a se recupera si trebuie monitorizati indeaproape pentru a preveni complicatii ulterioare.

Cand trebuie consultat medicul?

Cand trebuie consultat medicul

Mergi la medic daca tu sau o persoana apropiata ar putea avea infectia cu Chikungunya. Acest lucru este posibil daca o persoana vine dintr-o zona cu un focar activ. Medicul poate recomanda teste de sange pentru a vedea daca infectia cu Chikungunya se confirma sau nu (3).

Cum se poate preveni infectia cu Chikungunya ?

Pentru ca infectia se raspandeste prin intepatura de tantari, protejeaza-te impotriva tantarilor:

  • poarta maneci lungi si pantaloni;

  • protejeaza-te in interior cu plase de tantari si aer conditionat;

  • daca esti insarcinata, nu calatori in zone in care exista focare de Chikungunya. Nu uita ca virusul se poate transmite la copil si poate provoca complicatii grave (4)!

Concluzia acestui articol este ca Chikungunya este o boala virala, care se transmite prin intepatura de tantar si poate provoca simptome precum dureri musculare, febra, dureri articulare si varsaturi. Infectia cu Chikungunya prezinta riscuri grave, cum ar fi complicatii neurologice sau cardiovasculare. Prevenirea infectiei cu Chikungunya poate fi realizata prin limitarea expunerii la tantari, utilizarea repelentilor si a medicației antivirale. O intelegere mai buna a acestei boli va contribui la protectia sanatatii publice si la reducerea ratelor de infectie. Cu toate acestea, cercetarile sunt necesare pentru a intelege mai bine boala si pentru a gasi tratamente eficiente si preventie adecvata.

Disclaimer 

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul tau. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Centers fos Disease Control and Prevention, Chikungunya Virus: https://www.cdc.gov/chikungunya/index.html

  2. Pan American Health Organization, Chikungunya: Questions and answers: https://www3.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=9260:2014-preguntas-respuestas-sobre-chikungunya&Itemid=0&lang=en#gsc.tab=0

  3. Mayo Clinic, What is chikungunya fever, and should I be worried: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infectious-diseases/expert-answers/what-is-chikungunya-fever/faq-20109686WebMD, What is chikungunya?: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-chikungunya

  • Dr. Max Spray Repelent este un produs biocid repelent destinat respingerii tantarilor (Culex pipiens) si capuselor (Ixodes ricinus) continand ca ingedient activ Citriodiol, un produs natural care este un amestec de cis si trans p-mentane-3,8-diol, extras dintr-o specie de Eucalipt (Eucaliptus citriodora).
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice