Chistul arahnoidian: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Chistul arahnoidian este unul dintre cele mai comune tipuri de chisturi cerebrale. De regula, este descoperit incidental, este asimptomatic si nu necesita tratament, fiind suficienta doar monitorizarea sa. In functie de localizarea si marimea acestuia, pot aparea insa simptome precum dureri de cap, greata, hidrocefalie sau hemipareza.[2] Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre cauzele si simptomele chistului arahnoidian, cand este necesar tratamentul si in ce poate consta acesta!
Ce este chistul arahnoidian?
Chistul arahnoidian este un sac plin cu lichid cefalorahidian care se formeaza intre creier sau maduva spinarii si arahnoida, una dintre cele membrane care invelesc sistemul nervos central. Cel mai adesea, un astfel de chist se dezvolta in apropierea lobului temporal, intr-o zona a craniului cunoscuta sub denumirea de fosa craniana mijlocie, in regiunea supraselara (langa ventriculul 3) si in fosa craniana posterioara. Chisturile arahnoide care implica maduva spinarii sunt mai rare.
Este o formatiune benigna ce poate aparea la orice varsta, dar este diagnosticata cel mai adesea in copilarie si este mai comuna in randul baietilor decat al fetelor.[1][2]
Tipuri de chisturi arahnoidiane
Exista 2 tipuri de chisturi arahnoidiene:
- Chisturi arahnoidiene primare - sunt prezente la nastere si se formeaza in primele saptamani de dezvoltare embrionara;
- Chisturi arahnoidiene secundare - sunt mai putin frecvente si apar mai tarziu in viata.[2]
Care sunt cauzele aparitiei chistului arahnoidian?
Se crede ca majoritatea cazurilor de chisturi arahnoidiene apar din cauza dezvoltarii anormale a creierului in primele saptamani de sarcina, dupa divizarea sau ruperea inexplicabila a membranei arahnoide, dar cauza exacta nu este cunoscuta. Se pare insa ca si factorul genetic ar juca un rol in dezvoltarea acestor formatiuni la anumite persoane. Au mai fost asociate cu afectiuni precum sindromul Marfan, agenezia de corp calos sau arahnoidita. Mai rar, pot aparea din cauza unor leziuni cerebrale, a unei tumori, a unei infectii ori a unei interventii chirurgicale pe creier.[1]
Care sunt simptomele chistului arahnoidian?
Simptomele chistului arahnoidian pot varia in functie de dimensiunea acestuia, localizarea sa si structurile pe care le comprima. Daca vorbim despre un chist arahnoidian intracerebral, acesta se poate manifesta prin:
- dureri de cap;
- greata;
- varsaturi;
- hidrocefalie;
- convulsii;
- tulburari de echilibru;
- probleme de vedere;
- tulburari de auz;
- intarzieri in dezvoltare;
- tulburari cognitive;
- hemipareza;
- ataxie.
Daca este vorba despre un chist arahnoidian intraspinal (in coloana vertebrala) care comprima maduva spinarii sau radacinile nervoase, pot aparea simptome precum:
- dureri de spate;
- tulburari de echilibru;
- scolioza;
- slabiciune musculara;
- amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor inferioare sau a celor superioare;
- spasm muscular si spasticitate;
- slabiciunea progresiva a picioarelor;
- paraplegie (paralizia picioarelor);
- infectie a tractului urinar.[2]
Un chist arahnoidian de dimensiuni mici nu va provoca, de regula, niciun simptom. Trebuie insa mentionat ca acesta poate creste si deveni simptomatic.[1]
Cum se diagnosticheaza chistul arahnoidian?
Adesea, un chist arahnoidian la adulti sau la copii este diagnosticat intamplator. Daca se banuieste existenta unei astfel de formatiuni, pentru confirmarea diagnosticului se va efectua o tomografie computerizata. Pentru eliminarea altor posibile afectiuni se mai poate efectua si un RMN.[2]
Cum se trateaza chistul arahnoidian?
Tratamentul chistului arahnoidian nu este intotdeauna necesar. Daca acesta nu provoaca simptome, medicii vor recomanda monitorizarea sa periodica. Cand este necesar, tratamentul se stabileste tinandu-se cont de simptomele existente, dimensiunea chistului si localizarea acestuia. In functie de aceste criterii, se poate recurge la:
- Craniotomie - presupune inlaturarea temporara a unei portiuni a craniului pentru a se obtine acces la chist si realizarea unor mici incizii pentru a drena lichidul.
- Suntarea chistului - presupune introducerea unui dispozitiv numit sunt in chist pentru a permite drenarea lichidului fie in sistemul ventricular al creierului, fie in cavitatea abdominala.
- Rezectia - in cazul chisturilor arahnoidiene intraspinale, atunci cand este posibil, se poate recurge la rezectia sau indepartarea completa a acestora.
Datorita progreselor medicinei, proceduri precum cele mentionate mai sus se pot realiza si pe cale endoscopica. Riscul aparitiei unor complicatii este mai mic, se obtin rezultate mai bune intr-un timp mai scurt, iar recuperarea este mai rapida.[1]
Care sunt complicatiile chistului arahnoidian?
In cazuri rare, un chist se poate rupe, determinand scurgerea lichidului in alte zone ale creierului si aparitia unor probleme grave. O alta posibila complicatie este hemoragia intrachistica, care se produce atunci cand vasele de sange de pe suprafata chistului se rup si sangereaza in interiorul acestuia, ceea ce va duce la cresterea dimensiunilor acestuia. Exista si riscul formarii unui hematom.[1]
Majoritatea chisturilor arahnoidiene nu provoaca simptome si nu necesita tratament. Atunci cand este necesar, exista mai multe proceduri la care se poate apela pentru drenarea sau indepartarea acestora. Chiar si in cazul chisturilor asimptomatice este insa necesara monitorizarea atenta a acestora pentru a putea fi depistate la timp eventualele modificari si a preveni aparitia unor complicatii.
Acest articol are caracter strict informativ si nu poate inlocui consultul medical de specialitate. Mergi la medic daca observi aparitia unor simptome ce pot fi asociate cu chistul arahnoidian ori orice alta afectiune! Acesta este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si un plan de tratament.
Bibliografie:
- Arachnoid Cysts - NORD (National Organization for Rare Disorders). NORD (National Organization for Rare Disorders), NORD, 21 Sept. 2018, rarediseases.org/rare-diseases/arachnoid-cysts/. Accessed 29 Oct. 2022.
- Rachel Ann Tee-Melegrito. What to Know about Arachnoid Cysts. Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 28 Oct. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/arachnoid-cysts. Accessed 29 Oct. 2022.