Chistul hidatic: cauze, manifestari si optiuni de tratament

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
chist hidatic

Hidatoza sau echinococcoza reprezinta o infectie cu larvele viermelui Echinococcus Granulosus. Aceasta poate cauza chist hidatic in ficat sau la nivelul altor organe. Afla mai multe despre acesta din randurile urmatoare!

Ce este chistul hidatic?

Infectia parazitara ce poate provoca un chist hidatic este comuna in zonele rurale si in tarile subdezvoltate, unde accesul la produse de igiena si la medici, inclusiv la medicii veterinari este precar. [1] 

Viermele parazitar Echinococcus Granulosus traieste pe o gazda care este, de regula, o oaie sau un caine, dar si pe alte animale, precum cai sau caprioare. Oamenii se pot infecta in cazul in care consuma ceva (mancare, apa) care contine oua sau larve ale parazitului. 

Chistul hidatic este o excrescenta ce are in interior lichid si care se dezvolta in ficat sau in alte organe, de exemplu, plamani sau chiar creier. Lasat netratat, poate duce la complicatii grave.

Care sunt cauzele sale?

Chistul hidatic are drept cauze infectarile cu larvele parazitului Echinococcus Granulosus, care pot surveni in urma consumului apei contaminate, a legumelor, verdeturilor si fructelor de padure care au fost crescute intr-un sol contaminat. 

De pilda, ouale sau larvele parazitului se depun pe fructe si legume, iar daca le mananci fara sa le speli bine, le ingerezi si ajung sa se fixeze pe peretii intestinelor. De acolo, parazitul se poate raspandi la diverse organe. 

Cel mai adesea se dezvolta in interiorul ficatului, iar de acolo, in cazuri rare, poate migra. [1] De asemenea, te poti infecta si atunci cand pui mana pe un caine infectat sau pe o bucata de carne infectata, daca nu te speli si pui apoi duci mana la gura.

Factori de risc pentru chist hidatic

Persoanele care sunt expuse riscului de infectare cu parazitul Echinococcus Granulosus si de dezvoltare a chistului hidatic sunt cele care locuiesc in zone rurale si care intra in contact cu oi, vite si/sau care au caini. Oile sunt principalele animale care se infecteaza, apoi cainii care mananca din carnea contaminata. [1]

Situatii ce reprezinta factori de risc:

  • prepararea si consumul carnii infectate;
  • mediul neigienizat corespunzator;
  • deparazitarea si ingrijirea acasa a cainilor infectati;
  • luatul mesei intr-un spatiu in care se afla si un caine infectat.

Hidatoza si, implicit, chistul hidatic, nu sunt contagioase prin contactul direct cu o persoana infectata, ci numai prin ingerarea parazitului. Copiii sunt, in special, mai predispusi la a se infecta cu viermi intestinali. [2]

Simptome

simptome chist hidatic

Simptomele specifice chistului hidatic sunt tuse, disconfort in zona abdomenului sau a toracelui, scaunul cu sange, urticarie sau iritatie a pielii, dificultati de respiratie. 

Alte simptome posibile:

  • icter;
  • o umflatura sau un nodul in zona mijlocului;
  • pierdere in greutate neasteptata;
  • senzatii de greata si stari de voma.

Potentiale complicatii

Chistul hidatic poate creste indeajuns de mult, incat pot afecta buna functionare a organului in care s-a dezvoltat. In plus, se poate rupe si poate duce la complicatii care pun viata in pericol. [1]

Ruptura chistului hidatic poate duce la [1]:

Cum se stabileste diagnosticul de chist hidatic?

Medicul solicita investigatii imagistice si analize la sange pentru a putea stabili diagnosticul de chist hidatic. Testele de sange se fac pentru a arata nivelurile de anticorpi care s-au format in urma infectarii cu viermele parazitar Echinococcus Granulosus. 

Prin intermediul investigatiilor imagistice, precum radiografii si tomografii computerizate (CT), specialistul observa dimensiunea, forma si locul chistului hidatic. 

Tratament pentru chist hidatic

Medicul administreaza tratamentul pentru chistul hidatic in functie de forma si locul in care se afla acesta. Printre tratamentele cele mai frecvente se afla [1]:

  • medicamente antiparazitare, ce distrug parazitii si micsoreaza chisturile. In unele cazuri, medicul poate recomanda medicamente, aspiratie si interventie chirurgicala;
  • punctionarea chistului prin utilizarea tehnicii PAIR (ce implica punctia, aspiratia, injectarea etanolului, reaspiratia);
  • interventie chirurgicala pentru indepartarea chistului hidatic.

Masuri de prevenire

Persoanele care sunt expuse la infectarea cu virusul parazitar trebuie sa isi ia unele masuri de precautie, cum sunt urmatoarele:

  • Spala frecvent mainile cu apa si sapun, in special inainte de a prepara mancare si de a interactiona direct cu cainii!
  • Spala foarte bine fructele si legumele inainte de a le consuma!
  • Nu hrani cainii cu bucati de carne sau oase de la oi care au fost infectate!
  • Evita contactul direct cu acei caini despre care stii sau banuiesti ca s-au infectat! Numai un veterinar trebuie sa se ocupe de deparazitarea lor, in incinta cabinetului.
  • Nu sacrifica acasa oi sau alte animale si asigura-te ca tii departe cainii, pentru a nu intra in contact cu ele!

Daca te confrunti cu simptome ce pot indica un chist hidatic, nu le ignora! Mergi la un consult de specialitate si respecta intocmai recomandarile medicului. Automedicatia nu este recomandata. Numai un specialist stabileste corect diagnosticul si schema de tratament, in functie de mai multe caracteristici ale pacientului.

Surse de referinta:

  1. Hydatid Disease: Causes, Symptoms & Treatment. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23558-hydatid-disease, accesat la 23 octombrie 2022;
  2. Hydatid Disease. Health Conditions Directory, CorporateName=The State of Queensland; Jurisdiction=Queensland, 10 Nov. 2017, conditions.health.qld.gov.au/HealthCondition/condition/14/165/81/hydatid-disease, accesat la 23 octombrie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice