Cimbrisorul - beneficii, proprietati si contraindicatii
Cimbrisorul este o planta medicinala despre care cu siguranta ai auzit deja. Aceasta poate fi recunoscuta dupa mirosul sau aromat si multiplele feluri in care poate fi utilizata. In articolul nostru vei descoperi care sunt proprietatile de baza ale cimbrisorului, beneficiile pe care consumul acestuia le aduce organismului si care sunt contraindicatiile cunoscute pana in prezent.
Ce este cimbrisorul?
Cimbrisorul mai poarta si numele popular de Iarba Maicii Domnului, iarba cucului sau tamaita si se gaseste in zonele aride, unde creste in mod spontan in tufe dese. Frunzele acestuia sunt utilizate la nivel global pentru preperarea mai multor feluri de mancare. In Grecia Antica, tulpinile sale erau utilizate pentru aromatizarea vinului. De asemenea, cimbrisorul este si o planta melifera, pe care albinele o adora datorita dulcetii sale.
Care sunt proprietatile cimbrisorului?
Cel mai adesea, cimbrisorul este utilizat sub forma de infuzie sau ceai datorita acizilor organizi pe care ii contine. Este supra-numit „antibioticul saracului" datorita proprietatilor sale calmante si antiinflamatoare. Totodata, preparatele realizate din cimbrisor au proprietati diuretice, antiseptice, antiastmatice si expectorante. Planta contine ulei eteric, cimen, ulei gras, glicolizi flavonici, acid cafeic, acid rozmarinic si tanin.
Se spune ca printre proprietatile cimbrisorului se afla si cele dezinfectante, tonice local, antispastice, reconfortante si sedative ale sistemului nervos. De asemenea, poate fi de ajutor in tratarea alcoolismului prin consumul unei lingurite de ceai la fiecare ora. Se poate face baie in apa cu ceai de cimbrisor pentru un efect calmant si revigorant asupra pielii.
Ce beneficii aduce cimbrisorul asupra organismului?
- Unul dintre beneficiile aduse de cimbrisor asupra organismului este usurarea respiratiei atunci cand caile respiratorii sunt infundate si tusea apare ca simptom. Ceaiul, siropul sau pulberea de cimbrisor vor actiona ca un antiseptic, prevenind suprainfectarea cailor respiratorii. Acestea pot fi, de asemenea, utile in calmarea crizelor de astm sau a simptomelor gripei.
- Cimbrisorul este un bun detoxifiant, participand astfel la buna functionare a ficatului si favorizand secretia bilei.
- Atunci cand ai crampe intestinale, cimbrisorul poate fi de folos la relaxarea musculaturii si, astfel, calmarea acestora. Totodata, ceaiul de cimbrisor este recomandat si in cazul durerilor si crampelor menstruale.
- Deoarece cimbrisorul actioneaza precum un sedativ si poate induce o stare de relaxare, acesta poate ameliora durerile de cap si detensiona starile nervoase.
- Ca supliment alimentar, cimbrisorul poate ajuta la imbunatatirea functiilor memoriei, insa daca intampini des probleme la acest capitol este important sa te adresezi medicului specialist mai intai.
- Cimbrisorul poate ameliora anxietatea si tensiunea prin energizarea intregului organism. Daca treci printr-o perioada stresanta este indicat sa consumi ceai de cimbrisor pentru relaxare.
- Daca intampini dificultati in ceea ce priveste secretia lactata, cimbrisorul poate ajuta la stimularea acesteia, oferindu-i totodata un gust aromat laptelui matern.
- Datorita uleiurilor eterice pe care le contine, cimbrisorul poate fi de folos in eliminarea parazitilor intestinali si in combaterea ascaridiozei sau oxiurazei.
- Ceaiul de cimbrisor poate fi utilizat si pentru sanatatea cavitatii bucale datorita proprietatilor sale antiseptice si bactericide. Daca exista leziuni in aceasta zona, ele vor fi cicatrizate, iar datorita aromei sale, cimbrisorul va elimina si mirosul neplacut.
In ce forma poate fi consumat cimbrisorul?
Cimbrisorul poate fi consumat sub forma de ceai, sirop si ulei. Toate acestea pot fi utilizate intern pentru calmarea simptomelor a diverse afectiuni, insa cimbrisorul nu tine loc de tratament medicamentos.
- Ceaiul de cimbrisor poate fi preparat foarte usor acasa, amestecand cateva frunze uscate cu un sfert de litru de apa clocotita. Este nevoie de minim un sfert de ora de infuzare dupa aceea, dupa care ceaiul poate fi consumat simplu sau indulcit cu miere, dupa ce se mai raceste.
- Siropul de cimbrisor este util in special pentru calmarea crizelor astmatice sau pentru tratarea alcoolismului. Acesta poate fi obtinut prin amestecarea frunzelor de cimbrisor cu miere de albine si zeama de lamaie, dupa care mixul se lasa la macerat timp de doua saptamani. De asemenea, poti cumpara sirop de cimbrisor din magazinele de specialitate.
- Uleiul de cimbrisor se poate dovedi util in imbunatatirea functionarii sistemului imunitar si tratarea anumitor infectii, insa nu exista dovezi stiintifice in acest sens. Si acesta este recomandat pentru ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii si, totodata, poate fi utilizat drept ulei de masaj.
Care sunt contraindicatiile consumului de cimbrisor?
- Ceaiul de cimbrisor nu este recomandat femeilor gravide deoarece acesta poate grabi nasterea.
De asemenea, nu se recomanda consumarea ceaiului de cimbrisor - in perioadele caniculcare, deoarece poate creste si mai mult temperatura corporala.
- Persoanele care sufera de insuficienta pancreatica sau gastrita severa nu ar trebui sa consume cimbrisor in nicio forma.
- Utilizarea pentru uzul extern a cimbrisorului este insa recomandata pentru toata lumea.
- Cimbrisorul nu trebuie consumat in exces deoarece exista riscul de a provoca afectiuni gastro-intestinale.
Ia in calcul faptul ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa demonstreze faptul ca suplimentele alimentare sau anumite ceaiuri pot trata sau preveni anumite afectiuni.
Bibliografie:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-thyme
https://www.nature.com/articles/s41598-022-20751-1
https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme