Circumcizie: cand e necesara, recomandari, beneficii, riscuri

30. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Circumcizie

 

Circumcizia este o procedura comuna pentru baietii nou-nascuti in anumite regiuni ale lumii, dar poate fi efectuata si la adulti. In majoritatea cazurilor, circumcizia la copii are motive religioase sau culturale, in timp ce la adulti cauzele sunt, in general, medicale. 

Ce este circumcizia

Circumcizia este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza partial sau total preputul, adica pielea care acoperă glandul penisului. Procedura isi are originea in ritualuri religioase stravechi. De obicei, se efectueaza in prima sau a doua zi dupa nastere, iar riscurile asociate acestei interventii sunt mai mari la copii si adulti.

Există doua tipuri principale de circumcizie: circumcizia partiala si circumcizia totală. Circumcizia parțială implică îndepărtarea doar a unei parti a preputului, în timp ce circumcizia totala implica indepărtarea intregului preput.

Procedurile de circumcizie pot fi realizate prin diferite metode, cum ar fi metoda Gomco, cu inel de plastic sau cu clema Mogen. Fiecare metoda are ca scop intreruperea circulatiei la nivelul preputului pentru a preveni sangerarea in momentul in care medicul taie pielea. 

De ce se face circumcizia: motive medicale si personale

Iata principalele motive care pot determina efectuarea unei circumcizii: 

Recomandari medicale pentru circumcizie

  • Fimoza: Este o afectiune în care preputul este strans și face dificilă sau imposibila retragerea acestuia peste gland. Aceasta poate cauza durere cand penisul este erect si, in cazuri rare, poate ingreuna urinarea. 
  • Balanopostita: Inflamatia sau infectia glandului penian si a preputului apare la aproximativ 6% dintre barbatii necircumcisi. [1] In cazul episoadelor recurente si intratabile, in special la pacientii imunocompromisi si diabetici, se recomanda circumcizia. 
  • Parafimoza: Este o afecțiune rara, dar grava, in care dupa decalotare preputul se umfla si nu se poate intoarce la pozitia normala. Reprezinta o urgenta medicala, din cauza restrictionarii fluxului de sange catre penis si necesita tratament imediat pentru a evita complicatiile. 
  • Balanita xerotica obliteranta: Este vorba despre afectiunea dermatologica lichen scleros localizata in glandul penisului si preput. Presupune decolorarea unor portiuni de piele si poate cauza fimoza. 
  • Cancer penian: Un tip rar de cancer care afecteaza pielea penisului si preputul. 

Trebuie sa mentionam ca, in majoritatea cazurilor, circumcizia va fi recomandata numai dupa ce au fost incercate fara succes alte tratamente mai putin invazive si riscante. 

Recomandari medicale pentru circumcizie la baieti tineri

Circumcizia nu este recomandata in mod obisnuit din motive medicale la baieti, deoarece exista de obicei alte tratamente mai putin invazive si riscante. Separarea naturala a preputului de capul penisului incepe, de obicei, in jurul varstei de 3 ani sau mai tarziu, si se finalizeaza pana la varsta de 5 ani, la majoritatea baietilor. Nu incerca sa retragi fortat preputul copilului, deoarece poate fi dureros si poate cauza leziuni. [5]

Motivele religioase și culturale

Circumcizia este un ritual comun in numeroase culturi si religii, inclusiv in iudaism si islam. În aceste cazuri, circumcizia este realizata ca semn al legaturii cu divinitatea si ca parte a traditiilor culturale.

Preferintele personale si estetice sunt si ele un motiv pentru circumcizie. Unele persoane aleg sa se supuna unei circumcizii din motive strict personale, cum ar fi dorinta de a se conforma normelor sociale sau estetice dintr-o anumită comunitate sau tara. De asemenea, unii barbati pot opta pentru circumcizie pentru a imbunatati igiena personala sau confortul in timpul actului sexual.

Este important sa discuți cu medicul tau pentru a determina daca circumcizia este potrivita pentru tine sau pentru copilul tau. Ca orice procedura medicala, circumcizia implica riscuri si complicatii. 

Beneficiile medicale ale circumciziei

Beneficiile medicale ale circumciziei sunt sustinute de cercetari si studii care au demonstrat o serie de efecte pozitive ale acestei proceduri. Printre cele mai importante beneficii [3] se numara:

  • Reduce riscul de infectii urinare prin eliminarea bacteriilor care se pot acumula in aceasta zona.
  • Ajuta la prevenirea unor boli cu transmitere sexuala precum HIV, herpes genital si HPV. Cu toate acestea, circumcizia nu inlocuieste metodele de protectie, precum prezervativul.
  • Poate ajuta la prevenirea unor afectiuni ale preputului, cum ar fi fimoza sau parafimoza.
  • Indepartarea preputului faciliteaza igiena intima si poate ajuta la prevenirea infectiilor si a mirosurilor neplacute. 

Circumcizia nu afecteaza fertilitatea si nu are vreun impact asupra placerii sexuale pentru barbati sau parteneri. 

Procedura de circumcizie

 

Procedura de circumcizie

 

Există trei tipuri principale de circumcizie [4]: metoda Gomco, metoda Plastibell și metoda Mogen.

  • Metoda Gomco este cea mai veche si cea mai utilizata metoda. Aceasta implică utilizarea unui dispozitiv special, numit cleste Gomco, pentru a trage preputul in afara glandului si a-l taia. Apoi, dispozitivul este strans pentru a opri sangerarea si a indeparta excesul de piele.
  • Metoda Plastibell implica utilizarea unui inel special din plastic pentru a separa preputul de gland si a-l tăia. Inelul este lasat pe loc si va cadea de la sine intr-un interval de cateva zile, dupa ce rana se va vindeca.
  • Metoda Mogen implica utilizarea unui instrument special pentru a taia preputul si a opri sangerarea prin aplicarea de presiune.

Procesul de circumcizie poate fi impartit in mai multe etape. In primul rand, pacientul trebuie sa fie pregatit pentru procedura si va fi rugat sa nu manance sau bea cateva ore inainte. I se va administra apoi anestezie locala sau generala, in funcție de preferintele pacientului si de recomandările medicului.

Daca pacientul este copil, anestezia va fi, cel mai probabil, totala si nu va simti durere sau disconfort. [5]

La nou-nascuti, circumcizia se face doar cu anestezie injectata la baza penisului sau aplicata sub forma de crema. [6]

Preputul este indepartat prin taiere sau excizie, iar zona este curatata si suturata. In cele din urmă, se aplica pansamente si se ofera instructiuni pentru ingrijirea postoperatorie a zonei. La nou nascuti, medicul va recomanda infasarea stransa cu o patura si oferirea unei suzete inmuiate in apa cu zahar. [6]

Este important să alegi un medic specializat pentru a efectua circumcizia, pentru a minimiza riscurile. Numai medicii cu experienta in acest domeniu ar trebui sa efectueze circumcizia. 

Durata recuperarii după circumcizie poate varia in functie de tipul de procedura si de pacient. Cu toate acestea, de obicei, dureaza de la cateva zile pana la o saptamana pentru ca zona sa se vindece complet. Este important sa eviti activitatile fizice intense si sa urmezi instructiunile medicului cu privire la ingrijirea zonei pentru a asigura o recuperare rapida.

Riscurile si complicatiile asociate cu procedura de circumcizie

Riscul general al complicatiilor asociate circumciziei este scazut. Rata este de 0.4% la sugarii cu varsta sub 1 ani, aproximativ 9% la copiii intre 1 si 9 ani si cca % la barbatii cu varsta mai mare de 10 ani, in cazul procedurilor efectuate sub supraveghere medicala [7]. Complicatiile mai severe pot aparea, dar sunt extrem de rare. 

Cele mai comune riscuri asociate circumciziei sunt:

  • Durerea;
  • Sangerarea si infectia;
  • Iritarea glandului;
  • Inflamatia meatului extern (meatita).

Ingrijirea postoperatorie a circumciziei

Ingrijirea postoperatorie a circumciziei este esențială pentru o recuperare rapidă și fără complicații. In general, circumcizia se vindeca in 5-7 zile.

In cazul bebelusilor, penisul trebuie spalat doar cu apa si sapun, iar scutecele trebuie fixate lejer. 

Barbatii circumcisi ca baieti tineri sau adulti trebuie sa se odihneasca si sa evite ridicarea de greutati pana la 3 zile postoperator. Hidratarea este foarte importanta, mai ales in prima zi dupa operatie, iar lenjeria intima trebuie sa fie lejera. Trebuie evitate inotul sau baia (o saptamana dupa operatie), mersul cu bicicleta si alergarea (intre 3 si 6 saptamani). 

Este importanta monitorizarea procesului de vindecare a plagii. In cazul in care apar roseata, puroi sau febra, este important sa se consulte medicul cât mai curâand posibil. De asemenea, pacientul trebuie sa respecte orice instructiuni specifice primite de la medic cu privire la ingrijirea postoperatorie.

Decizia de a efectua circumcizia trebuie luata cu responsabilitate si tinand cont de toate aspectele implicate, inclusiv riscurile si complicatiile potentiale. Este esential sa consulti un medic specialist si sa te informezi temeinic despre procedura. Ia decizia potrivita pentru tine sau pentru copilul tau, bazandu-te pe informatii corecte si pe sfaturile unui medic specialist.

Disclaimer: Acesta articol are scop informativ si nu trebuie considerat inlocuitor al consultului medical profesional. Informatiile prezentate sunt bazate pe surse generale si pot varia in functie de cazul individual al fiecarei persoane. Decizia de a efectua circumcizia trebuie luata in urma unei evaluari medicale complete si a discutiilor cu un specialist in domeniul medical. 

[1] ---. “Balanitis.” PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537143/.

[2] “Circumcision in Men.” Nhs.uk, 18 Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/circumcision-in-men/#:~:text=Circumcision%20is%20the%20surgical%20removal.

[3] Mayo clinic. “Circumcision (Male) - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/tests-procedures/circumcision/about/pac-20393550.

[4] Abdulwahab-Ahmed, Abdullahi, and IsmailaA Mungadi. “Techniques of Male Circumcision.” Journal of Surgical Technique and Case Report, vol. 5, no. 1, 2013, p. 1, https://doi.org/10.4103/2006-8808.118588.

[5] “Circumcision in Boys.” Nhs.uk, 18 Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/circumcision-in-boys/.

[6] https://www.facebook.com/WebMD. “Your Baby Boy’s Circumcision: What to Expect.” WebMD, www.webmd.com/parenting/baby/circumcision-what-expect#091e9c5e817032aa-1-4. Accessed 26 June 2023.

[7] El Bcheraoui, Charbel, et al. “Rates of Adverse Events Associated with Male Circumcision in US Medical Settings, 2001 to 2010.” JAMA Pediatrics, vol. 168, no. 7, 1 July 2014, pp. 625–634, jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/1870232, https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2013.5414.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice