Lichenul scleros si atrofic: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Lichenul scleros si atrofic reprezinta o afectiune dermatologica inflamatorie ce se manifesta, de regula, in zona genitala si in cea anala. Citeste in continuare pentru a afla informatii despre cum se manifesta, care sunt factorii de risc, in ce mod se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament!
Ce este lichenul scleros si atrofic?
Lichenul scleros si atrofic duce la subtierea unor portiuni de piele, care se decoloreaza, iar zonele afectate sunt cea genitala si cea anala. Acesta afecteaza atat femeile, cat si barbatii, dar femeile au un risc crescut de a dezvolta boala. [1]
Lichenul scleros si atrofic nu este contagios si nu se transmite pe cale sexuala.
Pentru tratarea afectiunii, medicul prescrie, in general, un unguent, cu scopul de a restabili culoarea naturala a pielii si a reduce riscul aparitiei cicatricilor. Chiar daca simptomele pot disparea, exista posibilitatea ca afectiunea sa reapara. De aceea, sunt necesare controale medicale la un interval stabilit de medic, pentru ca acesta sa verifice daca reapar simptomele.
Se cunosc cauzele acestei afectiuni?
Nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia lichenului scleros si atrofic. Specialistii sunt de parere ca exista o combinatie de factori ce favorizeaza aparitia afectiunii. Printre acestia se afla hiperactivitatea sistemului imunitar, structura genetica si alte probleme dermatologice precedente, de exemplu, iritatii. [1]
Factori de risc pentru lichenul scleros si atrofic
Desi oricine poate face aceasta afectiune, exista o serie de factori de risc asociati cu aparitia lichenului scleros si atrofic. Iata care sunt acestia [1]:
- femeile care se afla in perioada de postmenopauza;
- femeile care se confrunta cu boli autoimune, de exemplu, cu hipotiroidism (functionarea scazuta a glandei tiroide);
- persoanele in familia carora exista cazuri de lichen scleros genital;
- copiii cu varsta sub zece ani;
- exista cazuri de lichen scleros la barbatii care au fost diagnosticati cu incontinenta urinara sau care nu sunt circumcisi;
- dereglari hormonale;
- predispozitie genetica.
Simptome
In unele cazuri, cum sunt cele minore, persoana cu lichenul scleros poate fi asimptomatica. Avand in vedere faptul ca, de regula, aceasta afectiune afecteaza zona genitala si pe cea anala, semnele pot trece uneori neobservate.
Atunci cand apar simptome, persoana incepe sa isi dea seama ca se intampla ceva si ca este necesar sa mearga la medic. In unele cazuri, este posibil ca uneori si spatele, umerii si bratele, chiar si sanii sa fie afectate.
Printre simptomele pe care le pot experimenta persoanele cu aceasta afectiune se afla:
- pruritul (mancarimea), sensibilitate a pielii afectate, senzatia de usturime sau asemanatoare cu o arsura;
- decolorarea unor portiuni de piele si subtierea acestora, zone ale pielii infamate, cu aspect incretit, invinetire ce are loc cu usurinta;
- modificari ale uretrei si dificultati de a urina; este posibil sa aiba loc si dureri la urinare;
- formarea veziculelor si a ranilor deschise, cu sau fara sangerare;
- durere ce apare la contactul sexual.
Cand trebuie sa mergi la consult medical?
Este important sa mergi la un consult medical de specialitate atunci cand prezinti oricare dintre simptomele care sunt asociate cu lichenul scleros si atrofic.
In cazul in care ai primit deja acest diagnostic, este necesar sa mergi la controale regulate, in principiu, la fiecare sase sau douasprezece luni. Medicul va trebui sa urmareasca pe termen lung daca apar modificari la nivelul pielii sau daca te confrunti cu efecte secundare in urma tratamentului.
Ce complicatii pot aparea?
Lichenul scleros la femei si la barbati poate duce la complicatii precum durere ce apare la fiecare contact sexual. Alte posibile complicatii [1]:
- acoperirea clitorisului;
- aparitia riscului de cancer scuamos vulvar;
- lichenul scleros la penis poate duce la erectie dureroasa, flux redus de urina si imposibilitatea retractarii preputului;
- in cazul copiilor, o complicatie des intalnita este constipatia.
Cum se diagnosticheaza lichenul scleros si atrofic?
Medicul ginecolog si cel dermatolog sunt cei in masura sa stabileasca diagnosticul de lichen scleros si atrofiat, in urma examinarii fizice a zonei afectate. De regula, tratamentul implica utilizarea unor creme pe baza de corticosteroizi.
Atunci cand nu apar semne de imbunatatire a conditiei pacientului in urma aplicarii cremelor respective, specialistul va solicita si o biopsie, in vederea excluderii cancerului.
Biopsia se refera la prelevarea unei mostre de tesut din zona afectata si examinarea acesteia la microscop. In unele cazuri, medicul ginecolog sau cel dermatolog poate trimite pacientul la urolog. Este posibil sa prescrie si medicamente anaglezice.
Optiuni de tratament
Dupa ce medicul a stabilit diagnosticul de lichen scleros, tratamentul pe care il prescrie este ajustat in functie de gradul de severitate al bolii si de zona afectata.
In ceea ce ii priveste pe copii, daca au fost diagnosticati cu lichen scleros si atrofic, exista posibilitatea ca afectiunea sa se vindece de la sine cand acestia trec prin perioada pubertatii. [2]
In cazul adultilor, afectiunea este incurabila sau nu poate fi tratata pe deplin, dar exista metode de tratare a simptomelor, in vederea ameliorarii acestora si a diminuarii cicatricilor, dar si a se preveni eventualele complicatii.
Medicul poate recomanda:
- respectarea masurilor de igiena personala, printre care si curatarea cu atentie a zonei afectate si uscarea dupa ce a avut loc urinarea;
- evitarea produselor de igiena intima care contin formule dure, ce pot provoca iritatii in zona sensibila;
- monitorizare, in vederea identificarii posibilelor semne de cancer.
Unguente sau creme
De regula, medicul prescrie un unguent sau o crema pe baza de corticosteroizi si iti va recomanda de cate ori pe zi sa il aplici. Schema de tratament poate fi ajustata in timp, in functie de modul in care pielea afectata reactioneaza la produsul respectiv.
Medicul va monitoriza starea ta o perioada indelungata. Este posibil sa recomande si un inhibitor, tot sub forma de unguent. Pentru persoanele care se confrunta cu dureri la contactul sexual, este posibil sa prescrie dilatatoare vaginale, lubrifianti pe baza de apa sau o crema ce poate reduce iritatia.
Medicul poate recomanda si masuri de protectie suplimentare, de exemplu:
- folosirea unui produs intim cu formula delicata, hipoalergenica;
- evitarea purtarii lenjeriei intime stramte sau ale altor articole vestimentare mulate, ce pot irita zona genitala;
- evitarea practicarii echitatiei si a mersului pe bicicleta.
Circumcizia
In unele situatii, precum aceea in care fluxul de urina a fost ingustat de lichenul sclros si atrofic, medicul poate recomanda circumcizia.
Alte posibile tratamente
In cazul in care lichenul scleros si atrofic nu afecteaza zona genitala si pe cea anala, medicul poate recomanda alte tipuri de tratamente, precum [2]:
- medicamente cu actiune imunomodulatoare;
- medicamente cu administrare pe cala orala, de pilda, corticosteroizi sau retinoizi;
- tratament cu lumina ultravioleta asupra pielii afectate.
Lichenul scleros si atrofic necesita monitorizare pe termen lung din partea medicului, pentru a preveni complicatiile sau a interveni la timp in caz de recurenta a simptomelor. De asemenea, prin monitorizare se pot identifica si eventualele semne de cancer. Discuta cu acesta despre frecventa cu care trebuie sa faci controlul! In general, se recomanda vizita la medic o data sau de doua ori pe an.
Acest articol are rol strict informativ! Adreseaza-te medicului daca te confrunti cu anumite probleme de sanatate si respecta recomandarile lui!
Surse de referinta:
- “Lichen Sclerosus.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 29 Sept. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-sclerosus/symptoms-causes/syc-20374448, accesat la data de 28 octombrie 2022;
- Gotter, Ana. “All about Lichen Sclerosus: Symptoms, Causes, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 21 Jan. 2022, www.healthline.com/health/lichen-sclerosus, accesat la data de 28 octombrie 2022.