Cistoscopie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

11. 10. 2023 · 7 minute de citit

In acest articol vorbim despre cistoscopie, o procedura medicala importanta in diagnosticarea si tratarea anumitor afectiuni urologice. Iti spunem ce este cistoscopia, ce presupune aceasta, cand este recomandata, care sunt riscurile procedurii si cum te recuperezi dupa.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Cistoscopie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

Ce este cistoscopia?

Medicul urolog poate recomanda o cistoscopie pentru a vizualiza interiorul vezicii urinare si uretra. Vezica urinara stocheaza urina pana cand aceasta iese din organism printr-un tub numit uretra. Urologul efectueaza o cistoscopie. Pentru aceasta procedura, medicul foloseste un cistoscop, un tub luminat de marimea unui creion cu o camera sau o lentila de vizualizare. Cistoscopia ii ajuta pe specialisti sa diagnosticheze si, uneori, sa trateze problemele tractului urinar.

Tipuri de cistoscopie si modul in care sunt efectuate

Exista 2 tipuri de cistoscopie:

  • cistoscopia flexibila: se foloseste un cistoscop subtire (cam de latimea unui creion), curbat. Pacientul ramane treaz in timpul procedurii. Cistoscopia flexibila se foloseste mai ales daca interesul medicului este acela de a privi in interiorul vezicii urinare.
  • cistoscopia rigida: se foloseste un cistoscop putin mai lat, care nu se indoaie. Pacientul este anesteziat total sau partial in timpul procedurii. Cistoscopia rigida poate fi efectuata daca pacientul are nevoie de tratament pentru o afectiune la nivelul vezicii urinare.

Oricine poate face oricare dintre cele doua tipuri de cistoscopie.

Cand este recomandata cistoscopia?

O cistoscopie poate fi folosita pentru a cauta si a trata probleme la nivelul vezicii urinare sau uretrei. De exemplu, poate fi recomandata pentru:

  • verificarea cauzei unor probleme precum sange in urina, infectii frecvente ale tractului urinar, probleme la urinare si dureri pelviene de lunga durata;
  • indepartarea unei mostre de tesut pentru a fi testata in laborator (o biopsie), cu scopul de a verifica daca exista probleme precum cancerul de vezica urinara;
  • efectuarea de tratamente cum ar fi indepartarea pietrelor din vezica urinara, introducerea sau indepartarea unui stent (un mic tub utilizat pentru a trata blocajele) si injectarea de medicamente in vezica urinara.

Asadar, medicul poate recomanda o cistoscopie in cazul in care pacientul se confrunta cu urmatoarele situatii:

Tratamente realizate cu ajutorul cistoscopiei

Medicul urolog poate folosi, de asemenea, un cistoscop pentru a:

  • preleva probe de urina din uretere (canalele care transporta urina de la rinichi la vezica urinara);
  • injecta colorant pentru o procedura cu raze X care urmareste fluxul de urina;
  • injecta medicamente cu scopul de a opri scurgerile de urina;
  • indeparta un stent ureteral (un tub micut care tine deschis un ureter), plasat in timpul unei proceduri anterioare;
  • indeparta pietre la vezica urinara, tesuturi anormale, polipi sau tumori;
  • preleva tesut vezical sau uretral (biopsie);
  • trata stricturile uretrale sau fistulele.

Cistoscopia este dureroasa?

O cistoscopie poate fi putin incomoda, dar in cele mai multe cazuri nu este dureroasa. Pentru o cistoscopie flexibila, se foloseste un gel anestezic local pentru a amorti uretra. Acest lucru va reduce orice disconfort atunci cand este introdus cistoscopul. O cistoscopie rigida se efectueaza sub anestezie generala sau sub anestezie spinala (amorteste jumatatea inferioara a corpului), astfel incat pacientul nu simte nicio durere in timpul efectuarii procedurii. Este normal sa existe un oarecare disconfort la urinare dupa o cistoscopie, dar acesta ar trebui sa treaca in cateva zile.

Riscurile cistoscopiei

O cistoscopie este, de obicei, o procedura foarte sigura, iar complicatiile grave sunt rare. Principalele riscuri sunt:

  • o infectie a tractului urinar: poate fi necesara tratarea cu antibiotice;
  • imposibilitatea de a face pipi dupa procedura, ceea ce poate insemna ca trebuie introdus temporar un tub subtire, numit cateter, in vezica urinara pentru a va putea goli vezica urinara;
  • exista, de asemenea, riscul ca vezica sa fie deteriorata de cistoscop, dar acest lucru este rar.

Recuperarea in urma unei cistoscopii

Pacientul ar trebui sa poată reveni la normal destul de repede dupa cistoscopie. De obicei, pacientul poate parasi spitalul in aceeasi zi si se poate intoarce la activitatile obisnuite (inclusiv la munca, la exercitii fizice si sex), de indata ce se simte in stare. Acest lucru poate fi mai tarziu, in aceeasi zi (in cazul unei cistoscopii flexibile), sau la cateva zile (dupa o cistoscopie rigida). Este normal ca pacientul sa resimta disconfort la urinare si un pic de sange in urina timp de o zi sau doua. 

Important de retinut!

  • Consulta un medic daca disconfortul este sever, daca nu se amelioreaza in cateva zile sau daca ai temperatura ridicata.
  • Spune medicului inainte de efectuarea unei cistoscopii daca esti insarcinata, pentru ca anestezia locala si generala ar putea dauna fatului.

Cum te pregatesti pentru o cistoscopie?

In functie de motivul pentru care medicul recomanda cistoscopia, exista posibilitatea unei proceduri ambulatorii (pacientul pleaca acasa in ziua in care s-a realizat procedura) sau a ramanerii unei nopti in spital. Este posibil ca pacientului sa i se solicite sa:

  • ia antibiotice: medicul poate prescrie antibiotice inainte si dupa cistoscopie, mai ales daca exista probleme in lupta impotriva infectiilor.
  • faca un test de urina inainte de cistoscopie, cu scopul de a verifica dacă exista o infectie urinara. In cazul unei infectii, este nevoie de tratament inainte de a putea face cistoscopia. 
  • isi planifice timp pentru recuperare (va trebui ca cineva sa conduca pacientul acasa), mai ales in cazul unui sedativ intravenos sau al folosirii unui anestezic general.
  • urineze imediat inainte de efectuarea procedurii.
  • aduca o lista cu medicamentele pe care le ia.

O cistoscopie care se realizeaza in vederea diagnosticarii dureaza de obicei aproximativ cinci minute, dar uneori este posibil sa dureze mai mult, mai ales daca se face o biopsie sau un tratament.

Cum se realizeaza cistoscopia?

In timpul unei cistoscopii, medicul:

  • gliseaza un cistoscop lubrifiat prin uretra pana la vezica urinara;
  • injecteaza apa sarata sterila prin cistoscop in vezica urinara. O vezica intinsa si plina ajuta la o mai buna vizualizare a mucoasei vezicale. Este posibil ca pacientul sa simta ca trebuie sa faca pipi;
  • priveste interiorul vezicii urinare si al uretrei;
  • insereaza instrumente mici prin cistoscop;
  • dreneaza lichidul injectat din vezica urinara;

La ce ar trebui sa te astepti dupa o cistoscopie?

Este posibil ca pacientul sa aiba dureri de burta, urina cu tenta de sange sau dureri la urinare o zi sau doua dupa procedura. De asemenea, este posibil sa simta ca trebuie sa faca pipi des si urgent. Aceste simptome ar trebui sa dispara in 48 de ore. Medicul poate prescrie un antibiotic pentru a preveni infectia. Pentru a atenua efectele secundare, medicul poate recomanda:

  • aplicarea unei lavete calde si umede; 
  • consumarea mai multor pahare de apa in fiecare zi, pentru a spala vezica urinara;
  • administrarea unui analgezic (antiinflamatoare nesteroidiene).

Cand ar trebui sa consulti medicul?

Cele mai multe probleme post-procedura, cum ar fi urinarea dureroasa si urina cu tenta de sange, dispar in 48 de ore. Ar trebui consultat medicul daca problemele dureaza mai mult timp sau daca apar simptome precum:

  • urinare dureroasa severa;
  • cantitate semnificativa de sange sau cheaguri de sange in urina;
  • vezica dureros de plina si imposibilitatea de a urina;
  • semne de infectie (febra, dureri pelviene, urina puternic mirositoare sau tulbure).

Cistoscopia te poate ajuta sa afli care este cauza anumitor probleme ale tractului urinar. De asemenea, medicul poate efectua o cistoscopie pentru a trata anumite afectiuni ale tractului urinar. Cistoscopia poate fi inconfortabila, dar nu ar trebui sa fie dureroasa. 

Disclaimer

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.

Surse suplimentare de informare

  1. Cleveland Clinic, „Cystoscopy”: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16553-cystoscopy
  2. Mayo Clinic, „Cystoscopy”: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cystoscopy/about/pac-20393694
  3. NHS, „Cystoscopy”: https://www.nhs.uk/conditions/cystoscopy/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice