Disuria: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

2. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Rinichii umani

Disuria este un simptom cunoscut si ca durere la urinare. El poate aparea atat la barbati cat si la femei, indiferent de varsta, dar este mai frecvent in randul femeilor. Cea mai frecventa cauza a disuriei este infectia urinara joasa, iar tratamentul depinde de problema care a generat acest simptom.

Ce este disuria?

Daca te intrebi ce inseamna disurie: e vorba despre disconfort la urinare. Poate fi vorba despre durere la urinare sau despre o senzatie de jena sau de arsura. De multe ori, ea este descrisa ca o usturime la urinare la femei si barbati [1]. 

Disconfortul poate avea originea in vezica, uretra sau perineu si poate fi determinat de o mare varietate de cauze.

Cauzele disuriei

Cauzele disuriei sunt numeroase si variate, motiv pentru care anamneza este foarte importanta. Pacientul se plange ca ma ustura la sfarsitul urinarii/in timpul urinarii, iar medicul trebuie sa stabileasca un diagnostic diferential luand in considerare urmatoarele cauze posibile:

  • Infectiile tractului urinar;
  • Infectiile cu transmitere sexuala;
  • Prostatita;
  • Cistita;
  • Uretrita;
  • Epididimita;
  • Boala inflamatorie pelvina;
  • Uropatia obstructiva;
  • Litiaza renala;
  • Medicatia;
  • Produsele de igiena [2]. 

Infectiile tractului urinar

Disuria este un simptom frecvent in cazul infectiilor de tract urinar care, la randul lor, pot fi cauzate de bacterii sau e inflamatia tesuturilor. Infectiile tractului urinar sunt mai frecvente la femei decat la barbati deoarece uretra este mai scurta, ceea ce inseamna ca bacteriile ajung mai usor in vezica [3]. 

In perioada sarcinii si a menopauzei, frecventa infectiilor urinare creste considerabil. 

Ele sunt insotite si de alte simptome: febra, urinare frecventa, stare generala modificata etc [4]. 

Infectiile cu transmitere sexuala

Disuria poate aparea si in unele infectii cu transmitere sexuala: herpesul genital, gonoreea sau clamidioza. Screeningul pentru bolile cu transmitere sexuala este extrem de important deoarece majoritatea dintre acestea sunt asimptomatice, dar pot produce, in timp, probleme grave de sanatate [5]. 

Prostatita

Prostatita - inflamatia prostatei - poate determina disurie la barbati. In cazul lor, este cea  mai frecventa cauza a disconfortului la urinare, manifestat prin durere, arsura sau intepaturi [2]. 

Cistita

Cistita este inflamatia mucoasei din interiorul vezicii urinare, in care disuria este insotita adesea de durere in zona pelvisului.

Cistita este cauzata cel mai adesea de infectii bacteriene; uneori, in cistita idiopatica, poate fi vorba despre o inflamatie locala. Uneori, cistita poate aparea consecutiv tratamentelor cu radiatii [6].

Uretrita

Uretrita este o inflamatie a uretrei - tubul care porneste de la vezica urinara pana la meatul urinar. Uretrita este rezultatul unei infectii bacteriene. Ea determina durere la urinare si cresterea frecventei urinarilor [7]. 

Epididimita

Disuria poate fi determinata si de epididimita - inflamatia epididimului. Epididimul este localizat in partea posterioara a testiculelor si are rolul de a depozita si transporta sperma [3].

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina poate afecta trompele uterine, ovarele, cervixul si uterul. Ea poate determina durere abdominala, dispaurenie și disurie.

Boala inflamatorie pelvina este o infectie care trebuie tratata cu seriozitate. Debutul este reprezentat, in general, de o infectie bacteriana vaginala, care se propaga si la segmentele mai profunde ale tractului genital [6]. 

Uropatia obstructiva

Uropatia obstructiva este reprezentata de un blocaj al fluxului de urina la nivelul ureterelor sau al vezicii urinare, blocaj care face ca urina sa se acumuleze in rinichi. Cauzele pot fi variate, dar interventia medicala este esentiala.

Strictura uretrala reprezinta o ingustare a uretrei si poate determina probleme similare [4].  

Litiaza renala

Disuria este frecventa in cazul litiazei renale, mai ales al nisipului renal sau al litiazei de mici dimensiuni. Eliminarea acestuia odata cu urina poate determina iritarea uretrei si disurie [3].

Produsele de igiena

Uneori, disuria nu are o cauza infectioasa ci este determinata de produse de igiena care irita zona genitala. Sapunurile, lotiunile, baile cu spuma pot avea acest efect asupra zonei intime, in special la fete/femei. 

Detergentii si balsamurile de rufe pot actiona asemanator [3]. 

Disuria la femei

Diagnostic

Disuria este un simptom pe care pacientul il raporteaza in timpul consultatiei medicale. Sarcina medicului este sa identifice cauzele disuriei, pentru a putea prescrie tratamentul adecvat. Pentru aceasta medicul poate recomanda o serie de analize.

  • Anamneza este foarte importanta. Medicul te poate intreba despre momentul in care apar simptomele, iti poate cere sa descrii senzatia si modul in care apare ea in raport cu urinarea. In plus, trebuie sa raportezi orice alte simptome suplimentare: febra, greata si varsaturi, stare generala proasta, urina urat mirositoare, urina cu sange etc;
  • Analize de sange: hemoleucograma (pentru a identifica o eventuala infectie), VSH, CRP;
  • Analize de urina: sumar de urina si urocultura pentru identificarea unei potentiale infectii si a prescrie tratamentul antibiotic adecvat;
  • Ecografie, pentru identificarea unei eventuale inflamatii la nivelul vezicii urinare sau a rinichilor si pentru a observa, daca e cazul, prezenta sedimentului vezical sau a litiazei renale;
  • Cistoscopie, pentru a evalua aspectul mucoasei vezicii urinare;
  • Alte investigatii imagistice, pe care medicul le poate considera necesare pentru formularea unui diagnostic [1]. 

Optiuni de tratament pentru disurie

Pentru a putea trata eficient disuria este importanta stabilirea cauzei care a determinat-o. Cateva alternative de tratament pentru disurie sunt:

  • In infectia urinara, tratamentul cu antibiotice este obligatoriu, preferabil administrat dupa obtinerea rezultatelor antibiogramei. In cazul in care simptomele sunt foarte intense, medicul poate prescrie un antibiotic cu spectru larg pentru a controla infectia, pana la primirea rezultatelor de laborator. In general, simptomele se amelioreaza dupa primele 12 ore de la administrarea primei doze, dar este obligatoriu ca pacientul sa finalizeze intregul curs de tratament pentru a se preveni o posibila recidiva si pentru a evita aparitia fenomenului de rezistenta bacteriana. In cazuri grave, daca infectia a ajuns pana la rinichi, este obligatoriu tratamentul cu antibiotice administrate intravenos;
  • In prostatita si in unele infectii cu transmitere sexuala, tratamentul cu antibiotice reprezinta, de asemenea, principala cale de tratament. Prostatita, in mod special, impune tratament timp de pana la 12 saptamani, in formele sale cronice. Administrarea antibioticelor este insotita, in acest caz, de antiinflamatoare nesteroidiene, masaj al prostatei, bai fierbinti si alfa-bocante care relaxeaza muschii ce inconjoara prostata;
  • In cistita idiopatica tratamentul consta in asigurarea unei hidratari adecvate si administrarea de antiinflamatoare;
  • In litiaza, medicul poate prescrie diuretice usoare si va recomanda analgezice, miorelaxante si antiinflamatoare pana la eliminarea calculului [2].

Consumul unei cantități mari de lichide este important indiferent de cauzele care au determinat disuria. Administrarea de suplimente alimentare care sa stimuleze imunitatea poate fi utila in perioada tratamentului si dupa. 

Desi remediile naturiste pot fi adjuvante pretioase in cazul unei infectii urinare, nu e recomandat sa te bazezi doar pe ele pentru un tratament adecvat si complet [3]. 

 
Tratament pentru disurie

Cum previi aparitia disuriei?

Exista unele mici schimbari ale stilului de viata care te pot ajuta sa previi simptomele disuriei, printre care amintim:

  • Evitarea detergentilor parfumati, a sapunurilor dure si a altor produse cosmetice potential iritante, care ar putea determina disconfort;
  • Utilizarea prezervativului in timpului contactului sexual, pentru a preveni transmiterea unor infectii;
  • Eliminarea din dieta a alimentelor si bauturilor care irita vezica urinara (alimente acide, cofeina, alcool);
  • Hidratarea adecvata, permanenta [3]. 

Cand e cazul sa mergi la medic?

Disuria este un simptom neplacut si se poate asocia cu probleme serioase de sanatate, sau cu probleme de sanatate care au potentialul de a se complica. Este important sa mergi cat mai repede la medic daca:

  • Durerea este persistenta;
  • Esti insarcinata - infectiile urinare pot determina avort spontan;
  • Durerea este insotita de febra;
  • Exista o scurgere vaginala sau peniana;
  • Urina are modificari de culoare sau miros sau este tulbure;
  • Durerea la urinare e insotita de durere abdominala;
  • Elimini un calcul [4]. 

Disuria sau durerea la urinare este un simptom frecvent, care poate fi determinat de numeroase cauze, multe dintre ele avand legatura cu o posibila infectie bacteriana. Persoanele care se simt rau trebuie sa contacteze cat mai curand medicul, inainte ca infectia sa se agraveze si sa devina dificil de tratat. 

Bibliografie:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323105#summary afisat la 19.07.2022;
  2. https://www.healthline.com/health/urination-painful#seeing-a-doctor afisat la 19.07.2022;
  3. https://www.mayoclinic.org/symptoms/painful-urination/basics/when-to-see-doctor/sym-20050772 afisat la 19.07.2022;
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15176-dysuria-painful-urination afisat la 19.07.2022;
  5. https://www.msdmanuals.com/professional/genitourinary-disorders/symptoms-of-genitourinary-disorders/dysuria afisat la 19.07.2022;
  6. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/1101/p778.html afisat la 19.07.2022;
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549918/ afisat la 19.07.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice