Cosmaruri: ce sunt, cauze, simptome, tratament
Cosmarurile sunt vise tulburatoare care nasc sentimente de anxietate si frica, ce te vor trezi din somn. Desi cosmarurile sunt frecvent intalnite la copii, acestea se pot regasi la tineri si adulti. Cand sunt intamplatoare, visele urate nu sunt o problema. Pentru cosmarurile care provoaca suferinta, perturba somnul si viata de zi cu zi trebuie sa apelezi la ajutor de specialitate.
Cosmarurile pot fi infricosatoare si te pot trezi din somn oricand. Nu conteaza varsta, atat copii, cat si adultii se pot confrunta cu vise tulburatoare si sentimente negative. Senzatiile de apasare si inabusire sunt intense si isi pot pune amprenta asupra calitatii vietii. Este nevoie de diagnostic pentru cosmarurile frecvente, in conditiile in care unele pot fi semne ale unor afectiuni psihice.
Ce sunt cosmarurile?
Cand psihologii au inceput sa studieze cu atentie cosmarurile, acestea erau considerate boli ce se manifestau in somn la persoanele care se confruntau in viata de zi cu zi cu greutati si nu reuseau sa gaseasca o rezolvare pentru acestea. (1)
Cosmarurile sunt definitive, astazi, ca vise in care imaginile sunt tulburatoare si inspaimantatoare, motiv pentru care te trezesti speriat. Frecventa mare poate determina tulburari de somn si anxietate.
Cosmarurile provoaca sentimente puternic negative, teroarea fiind insotita uneori de ingrijorare extrema. In anumite conditii si faze ale somnului vei putea descrie in detaliu ceea ce ai visat, chiar daca esti, inca, intr-o stare de suferinta sporita la trezire, cu frecventa cardiaca crescuta, transpiratii reci si panica intensa.
Exista diferente intre cosmaruri si teroarea nocturna. In cosmaruri iti vei aminti visul chiar daca esti tulburat. In teroare nocturna tumultul emotional este greu de gestionat, esti foarte agitat si chiar poti suferi de somnambulism. Cosmarurile au cauze psihologice, dar si fizice si apar de regula in ultima treime a noptii, cand exista o concentratie mai mare de somn REM. (2)
Somnul REM este etapa finala a ciclului de somn care se reia de mai multe ori intr-o noapte. In acest stadiu se considera ca au loc cele mai multe vise, activitatea creierului este intensa si ochii tai se misca rapid dintr-o parte in alta. Cand faza REM se incheia reintri in prima etapa a somnului, fara sa te trezesti. Cu fiecare ciclu, stadiul REM se prelungeste, de aceea este mai probabil sa ai cosmaruri in a doua jumatate a noptii sau in primele ore ale diminetii. (3)
Cauzele aparitiei cosmarurilor
Stresul sau anxietatea
Problemele zilnice cu care te confrunti in viata personala sau profesionala, probleme de acasa, de la scoala, dar si o schimbare majora in viata, precum pierderea unei persoane dragi sau mutarea intr-o alta localitate/tara pot declansa cosmarurile. Se pare ca si anxietatea contribuie la aparitia viselor neplacute, fiind asociata cu un risc crescut de experimentare a viselor socante.
Traume
O situatie extrema accident, ranire, abuz sau alt eveniment traumatic contribuie la aparitia cosmarurilor. Persoanele diagnosticate cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD) se pot confrunta si cu cosmaruri infioratoare.
Lipsa odihnei de calitate
Privarea de somn, pe fondul programului incarcat sau al unui stil de viata dezordonat contribuie la experimentarea unor cosmaruri puternice. Insomnia este un factor decisiv in ceea ce priveste aparitia cosmarurilor si a tulburarilor de somn.
Unele medicamente
Medicamentele prescrise pentru tratarea depresiei, cele pentru echilibrarea tensiunii arteriale, beta-blocantele, unele pastile administrate pentru a trata boala Parkinson si o parte a medicamentelor utilizate pentru a renunta la fumat pot contribui la producerea cosmarurile nocturne.
Vicii
Abuzul de substante ilegale sau consumul exagerat de alcool pot declansa, de asemenea, cosmaruri.
Factori externi
Un film de groaza sau o carte cu scene infricosatoare descrise in amanunt citita inainte de culcare are toate sansele sa iti provoace cosmaruri.
Alte afectiuni
Problemele de sanatate mintala sau depresia determina ivirea cosmarurilor, care sunt asociate si cu afectiuni cardiovasculare, migrene, cancer, dar si cu tulburari de somn. La toate acestea trebuie sa adaugam si faptul ca un copil poate avea cosmaruri daca si alti membri ai familiei sale s-au confruntat cu vise urate, vorbesc in somn sau au alte probleme asociate ciclului somn-veghe. (4)
Simptomele si caracteristicile cosmarurilor
- Visul pare viu si real;
- Visul este tot mai tulburator pe masura ce avanseaza;
- Tema visului are legatura cu siguranta sau supravietuirea;
- Trezirea este brusca;
- Sentimente resimtite: furie, tristete, anxietate, dezgust;
- Transpiratie;
- Ritm cardiac intens;
- Tipete;
- Confuzie;
- Suferinta;
- Frica de intuneric;
- Iti amintesti cu claritate visul in intregime;
- Insomnie. (4), (5)
Cand te confrunti frecvent cu cosmaruri si iti este tot mai greu sa gestionezi aceasta tulburare poti sa ai o afectiune medicala mai grava pentru care ai nevoie de ajutor de specialitate.
Cum se pot trata cosmarurile?
Pentru a scapa de cosmaruri nu ai nevoie de tratament specific, ci de realizarea unor modificari ale rutinei de somn si ale stilului de viata. Totusi, cand cosmarurile au alte cauze medicale la baza, specialistul te va ajuta sa tratezi cauzele pentru a elimina si cosmarurile.
Managementul stresului este important, la fel si tratarea bolilor cu care esti diagnosticat. Medicamentele sunt recomandate foarte rar pentru a gestiona cosmarurile si, de regula, sunt prescrise numai persoanelor care sufera de tulburare de stres post-traumatic. (4)
Reguli si sfaturi utile
- Respecta si mentine o rutina relaxanta de somn;
- Incearca sa te calmezi si sa te asiguri ca esti in siguranta inainte de a merge la culcare;
- Vorbeste cu cineva despre cosmaruri - psihoterapia poate oferi rezultate bune;
- Tine un jurnal despre cosmaruri si incearca sa rescrii finalul;
- Elimina factorii de stres si invata sa gestionezi mai bine situatiile presante din viata;
- Practica meditatia, yoga sau alte tipuri de miscare fizica pentru relaxare sau pentru a fi suficient de obosit la culcare;
- Foloseste sunete sau lumini care sa iti asigure o stare de confort sporit inainte de culcare. (3)
Acest material ofera informatii generale despre cosmaruri si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Daca crezi ca te confrunti frecvent cu astfel de episoade tulburatoare, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Nightmares and the Brain - https://hms.harvard.edu/news-events/publications-archive/brain/nightmares-brain
2. Nightmares - https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/sleep/nighttime-sleep-behaviors/nightmares.html
3. Nightmares Explained - https://www.bettersleep.com/blog/nightmares-explained/
4. Nightmare disorder - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nightmare-disorder/symptoms-causes/syc-20353515
5. Nightmare and Night Terrors - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/nightmares-and-night-terrors