Cum se curata nasul la copii? Sfaturi utile pentru parinti

23. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Curatarea nasului la copii

 

Curatarea nasului la copii este o procedura importanta pentru indepartarea secretiilor nazale, a mucusului si a altor impuritati care se pot acumula in cavitatea nazala. Atunci cand invatam cum se curata nasul la copii in mod corect, putem preveni aparitia acestor infectii si imbunatati respiratia si somnul copilului. Aceasta poate ajuta si la reducerea simptomelor alergiilor si la prevenirea complicatiilor respiratorii la copiii cu astm bronsic.

Generalitati despre cum se curata nasul la copii

Cand apar primele semne de congestie nazala sau raceala la copii, este recomandat sa incepem curatarea nasului lor pentru a preveni complicatii si pentru a reduce simptomele neplacute. In cazul bebelusilor, curatarea nasului poate fi necesara chiar de la nastere, daca acestia se nasc cu secretii nazale abundente sau cu dificultati de respiratie. 

Este important sa fim atenti la semnele de disconfort sau de iritatie ale copiilor, cum ar fi suflarea nasului frecventa sau frecarea nasului si sa incepem sa curatam nasul lor atunci cand observam aceste comportamente.

Pentru mentinerea sanatatii mucoasei nazale, a cailor aeriene respiratorii, a urechilor se impune asigurarea unei bune igiene a foselor nazale. Se recomanda suflarea periodica si eficienta a nasului; se mai pot folosi, atat solutiile cat si spray-urile cu saline izotone (ser fiziologic concentratie NaCl 0,9%). 

Aceste solutii folosesc la spalarea secretiilor nazale aflate in exces, indeparteaza microbii, particulele de praf, alergenii, asigurand o mucoasa nazala curata. Astfel curatata, se va asigura calitatea prepararii aerului necesar organismului si un efect maxim pentru eventualele solutii sau spray-uri decongestionante nazale prescrise de medicul specialist ele vor actiona pe toata suprafata mucoasei nazale, si nu pe secretiile care stagneaza in nas.

Ce instrumente putem folosi pentru curatarea nasului la copii?

Solutii saline sunt o optiune pentru curatarea nasului copiilor, deoarece ajuta la inmuierea mucusului si la eliminarea lui din nas. Aspiratoarele nazale sunt un alt instrument ce se poate utiliza pentru a curata nasul copiilor. Acestea permit parintilor sa aspire mucusul din nasul copilului, dar trebuie folosite cu atentie, pentru a nu traumatiza mucoasa nazala a copilului. 

Spray-urile nazale sunt solutii lichide care contin medicamente sau substante naturale, cum ar fi uleiurile esentiale, care ajuta la desfundarea nasului. Este important sa ceri sfatul unui medic pediatru inainte de a folosi orice produs pentru copilul tau.

Curatarea nasului la copilul sub 3 luni

La copilul mic se prefera toaletarea foselor nazale cu solutie salina izotona ser fiziologic 0,9%. |n acest scop, copilul va sta cu capul pe spate sau intins in pat si i se vor administra cate doua-trei picaturi de ser fiziologic in fiecare nara. 

O manevra utila pentru curatarea nasului la bebelusi este efectuarea toaletarii foselor nazale inainte de masa; la cateva minute dupa ce i se administreaza picaturile nazale copilul va fi alaptat (biberon, san). 

O astfel de curatare nas bebe efectuata de pana la trei ori pe zi asigura, in perioadele in care sugarul are nasul mai infundat, o respiratie nazala mai buna, in cazul in care secretiile nazale sunt abundente se pot aspira de la nivelul foselor nazale cu pompita cu varful de silicon moale (cu grija, pentru a nu provoca leziuni ale mucoasei; pompita este disponibila in farmacii).

Curatarea nasului la copilul de peste 3 luni

Se prefera toaletarea nasului cu solutie salina de spray nazal (apa de mare solutie de curatare nas cu ser fiziologic 0,9%). Pentru aceasta, copilul va sta in sezut sau in picioare, cu capul usor aplecat inainte (in cazul in care spray-ul contine gaz propulsor) sau intins pe pat (in cazul spray-urilor fara gaz); se pozitioneaza pulverizatorul intr-o nara si se apasa ferm, pulverizand paralel cu orizontala, catre spatele nasului, paralel cu cerul gurii timp de doua-trei secunde; apoi la fel la cealalta nara. 

Se poate folosi si solutia salina de ser fiziologic cateva picaturi in fiecare nara. Dupa cateva minute, i se va solicita sa sufle bine nasul cate o nara, pe rand; in cazul copiilor care nu stiu sa sufle nasul si care inca se alimenteaza la biberon se prefera toaletarea nasului inainte de masa.

Indiferent de varsta copilului, este important sa se evite introducerea obiectelor straine in nas (degete, betisoare de urechi etc.), deoarece acestea pot cauza leziuni si infectii ale mucoasei nazale. 

Este important sa discuti cu medicul pediatru inainte de a utiliza orice metoda pentru curatarea nasului la copii. Acesta iti va putea oferi sfaturi personalizate in functie de varsta si starea generala de sanatate a copilului tau.

Sfaturi utile pentru parinti

 

Suflarea nasului

 

In timpul episoadelor acute de obstructie nazala, se recomanda toaletarea de cel putin trei ori pe zi a nasului cu apa de mare. Este bine ca si in afara perioadelor in care copilul sufera de o obstructie nazala acuta, parintele sa-l puna sa-si sufle bine nasul inainte de culcare, iar in cazul in care nu este multumit de rezultat, sa curete nasul.

Astfel, evitam aparitia majoritatii complicatiilor nazale si otice. In cazul in care nu se reuseste asigurarea unei respiratii nazale bune, parintele este sfatuit sa prezinte copilul la medicul specialist pediatru sau ORL-ist.

Alte sfaturi care pot fi de ajutor pentru curatarea nasului la copii:

  • Pentru a-i face pe copii sa fie cooperanti in timpul curatarii nasului, se pot folosi jocuri si activitati distractive, cum ar fi cantatul sau relatarea unei povesti;

  • Este important sa invatam copilul sa-si sufle nasul singur, astfel incat sa devina independent si sa poata face fata problemelor de congestie nazala in mod eficient;

  • Cand ii cureti copilului nasul, invata-l sa respire prin gura pentru a evita disconfortul si iritarea nasului.

Cum putem preveni congestia nazala la copii?

Pentru a preveni congestia nazala la copii, este important sa mentinem o buna igiena a casei, in special in camera copilului. Asigura-te ca aerul este curat si proaspat, prin deschiderea ferestrelor pentru ventilatie si utilizarea unui aspirator cu filtru HEPA pentru a reduce la minimum praful si alergenii. 

Spalarea regulata a lenjeriei de pat si a jucariilor poate ajuta la reducerea expunerii la acesti iritanti. Evitarea expunerii copilului la fumul de tigara sau la alte iritanti ai nasului este, de asemenea, importanta pentru prevenirea congestiei nazale. 

Asigura-te ca cel mic bea suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, care poate duce la uscarea mucoasei nazale si la congestie. Alimentatia bogata in fructe si legume poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor respiratorii care pot duce la congestie nazala.

Cand ar trebui sa consultam un medic?

 

Fetita sufland nasul

 

Cand congestia nazala la copii persista timp de mai multe zile sau se agraveaza, este recomandat sa consultam un medic pentru a exclude o infectie sau o alta problema de sanatate subiacenta. 

In cazul in care copilul are febra, tuse, dureri de cap sau alte simptome asociate cu congestia nazala, este important sa consultam un medic pentru a determina cauza si tratamentul adecvat. Daca cel mic are dificultati de respiratie sau probleme cu somnul din cauza congestiei nazale, este important sa consultam un medic pentru a descoperi cauza si a oferi tratamentul adecvat pentru a preveni complicatiile pe termen lung.

Curatarea nasului la copii este esentiala pentru a preveni congestia nazala si alte probleme de sanatate. Este important sa incepem sa curatam nasul copiilor inca de la primele semne de congestie. In cazul in care problemele de congestie nazala persista sau se agraveaza, este indicat sa consulti un medic.

Expert: Dr. Oana Iosif 

Medic specialist ORL, Doctorand 

Hyperclinica Medlife Titan&Favorit

Surse de informare:

1. Cleaning Babys Nose: Your How-to Guide. Healthline, 25 Aug. 2020, www.healthline.com/health/baby/cleaning-babys-nose. Accessed 16 Mar. 2023;

2. Contributors, WebMD Editorial. How to Clean Your Babys Nose. WebMD, www.webmd.com/baby/how-to-clean-your-babys-nose. Accessed 16 Mar. 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice