Tartru dentar: ce este, de ce apare, tratament

24. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
tartru

Tartrul este unul dintre cei mai aprigi dusmani ai sanatatii orale. Apare din cauza bacteriilor generate de resturile alimentare si se prezinta sub forma unor depuneri pe dinti. Mai multi factori favorizeaza tartrul, de la un periaj dentar necorespunzator, prezenta dintilor inghesuiti ce nu permit realizarea unui periaj corect, pana la importanta alimentatiei, anumite alimente fiind cele care cauzeaza dezvoltarea acestei afectiuni dentare.

Contrar credintei populare, tartrul nu se depunde doar pe dintii naturali, ci si pe lucrarile protetice. Explicam in acest material ce este si de ce apare tartrul dentar, cate tipuri exista si care sunt variantele optime de tratament pentru aceasta afectiune, precum si regulile generale de ingrijire orala

Ce este tartrul dentar?

Tartrul dentar este pelicula care se formeaza la nivelul dintilor. Poate porni de la gingie si se intinde pe toata suprafata dintilor. Totul pleaca de la formarea unui strat lipicios care in combinatie cu bacteriile din cavitatea bucala, daca nu este indepartat corect, determina in timp aparitia unor depozite dure. (1) 

Tartrul dentar este un strat calcificat, o pelicula aspra si poroasa pe suprafata dintilor, la baza gingiilor sau pe lucrarile dentare ce poate fi indepartat corespunzator cu instrumente speciale in cabinetul stomatologului. Tartrul dentar poate determina carii si probleme gingivale, un motiv in plus pentru a merge periodic la medicul specialist ce te poate ajuta cu eliminarea problemei, dar si cu sfaturi utile pentru ingrijire orala eficienta si o dieta corecta, care sa nu favorizeze depunerile calcaroase.

In timp, tartrul dentar poate duce la inflamarea gingiei sau gingivita, care se manifesta prin umflare, inrosire si sangerari ale gingiei. Daca boala nu este tratata, gingia se va retrage si va lasa radacina dintilor descoperita si predispusa aparitiei cariilor. Tartrul isi poate pune amprenta si asupra osului retroalveolar, care se retrage, afectand stabilitatea dintilor. In timp, acestia vor cadea. Cea mai performanta metoda de indepartare a tartrului este detartrajul cu ultrasunete si periajul profesional. Persoanele afectate trebuie sa stie ca detartrajul nu afecteaza smaltul dintilor si nici nu ii face mai sensibili. (2)

Tartru supragingival

Tartrul dentar este de doua tipuri. Tartrul supragingival se formeaza la marginea gingiilor si a dintilor, depozitele de inceput au o culoare alb-galbuie, dar pe masura ce afectiunea cuprinde tot mai mult din suprafata dentara si bacteriile si alimentele se depun se ajunge la o variatete de culori tot mai inchise.

Consistenta acestui tip de tartru dentar este redusa, suprafata depunerilor este poroasa sau grunjoasa, uneori parti din acesta se pot desprinde. (3), (4)

Tartru subgingival

Tartrul subgingival se formeaza sub gingii, dar si in pungile parodontale. Acest tip de tartru poate afecta dentina, tesuturile conjunctive si chiar oasele. Culoarea caracteristica porneste de la maroniu si ajunge pana la negru. Este aderent si consistent, asadar poate fi mai greu de indepartat, comparativ cu tartrul supragingival. (3), (4)

Tartru subgingival

Tartru dentar - cauze

Tartrul dentar este o matrice extracelulara care adera la suprafata dintelui, indiferent de varsta. Pelicula subtire formata pe dinti este un amestec de bacterii de diferite tipuri, resturi alimentare si saliva care se lipesc pe suprafata acestora, iar cand bacteriile se inmultesc si colonizeaza tot mai mult din smalt, se formeaza tartrul dentar. Cand acesta nu este indepartat determina boli ale dintilor si gingiilor, cea mai grava fiind parodontoza sau pierderea dintilor. (5)

Structura unica a persoanelor, alaturi de nivelul salivei din cavitatea bucala, starea generala de sanatate, unele boli cronice diagnosticate, obiceiuri de ingrijire gresite a cavitatii bucale, viciile precum fumatul si alcoolul sunt factori care pot determina aparitia si proliferarea bacteriilor si a tartrului. 

Structura dentara are si ea un rol important, cu cat dintii sunt mai apropiati, cu atat periajul dentar este mai dificil de realizat si acest lucru predispune la formarea tartrului dentar. (1)

Exista o serie de alimente si bauturi care pot favoriza dezvoltarea tartrului dentar, astfel, produsele foarte procesate, cele cu continut bogat de grasimi sau zaharuri cresc riscul de inmultire a bacteriilor in cavitatea bucala, in asociere cu lipsa utilizarii unor produse de ingrijire orala

Tratament pentru tartru dentar

Rutina corecta de ingrijire dentara se refera la periajul care ar trebuie sa dureze minimum 3 - 4 minute. Periajul de seara are ca scop indepartarea resturilor alimentare si mentinerea cavitatii bucale in conditii constante de umiditate si oxigenare redusa, deoarece repausul partilor moi favorizeaza dezvoltarea florei microbiene. Periajul de dimineata actioneaza ca un masaj asupra gingiei, stimuland circulatia si vascularizatia gingivala.

Tartrul poate fi indepartat doar de catre medicul stomatolog, iar metoda poarta denumirea de detartraj dentar. Acesta este, de fapt, un tratament ce consta in indepartarea depozitului de tartru prin intermediul ultrasunetelor. Interventia este non-invaziva si nedureroasa. Detartrajul dentar ar trebui sa fie realizat in mod normal o data la sase luni, iar pentru fumatori, o data la fiecare trei luni. In cazul femeilor insarcinate, tartrul se depune mai repede, solutii eficiente exista si pentru aceasta situatie, astfel incat atat mama, cat si copilul sa nu fie afectati, iar sarcina sa evolueze normal. 

Medicul stomatolog poate sa iti recomande si alte variante de protectie a dintilor, precum:

  • sigilarea dintilor sau etansarea lor pentru a impiedica formarea tartrului;
  • tratament pentru a creste productia de saliva;
  • tratament personalizat cu fluor pentru a diminua riscul inmultirii bacteriilor in cavitatea bucala;
  • administrarea unor produse create special pentru a tine sub control problemele cavitatii bucale - apa de gura antibacteriana, pasta de dinti speciala. (1), (5)

Alaturi de toate acestea, controlul dentar periodic este obligatoriu pentru sanatatea dintilor, in asociere cu o alimentatie corecta si echilibrata si un stil de viata fara excese. 

 

Autor: DR. IONUT LEAHU

Medic stomatolog, competenta implantologie orala

 

Acest articol despre tartrul dentar este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical adecvat. Pentru orice problema dentara, mergi la medicul specialist si respecta indicatiile acestuia!

 

Surse de informare:

1. Dental Plaque - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10953-plaque

2. What is Tartar? 6 Tips to Control Buildup - https://www.webmd.com/oral-health/tartar-dental-calculus-overview

3. Dental plaque and tartar: what they are, what causes them and how to remove buildup - https://smile2impress.com/uk/blog/tartar-plaque-teeth

4. Dental Calculus (Tartar): Everything You Need To Know - https://mysandiegodentalimplant.com/periodontist/dental-calculus-tartar-everything-you-need-to-know/

5. Tartar Causes - https://www.news-medical.net/health/Tartar-Causes.aspx

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice