Denumirea dintilor: numerotare, tipuri

14. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mulaj proteze dentare

 

Cu ajutorul acestui articol te vei familiariza in detaliu cu anatomia dentara, explorand varietatea tipurilor de dinti si specificul fiecaruia. Vom aborda denumirea si numerotarea specifica a acestorasi vei descoperi conexiunea dintre denumirea dintilor si procedurile dentare. Astfel, vei intelege de ce este atat de importanta identificarea corecta a fiecarui dinte.

Elemente de baza ale anatomiei dentare

Structura unui dinte este un aspect fundamental al anatomiei dentare. Un dinte este alcatuit din doua parti principale: coroana si radacina. Coroana este partea vizibila a dintelui, care se afla deasupra gingiei, iar radacina este partea ascunsa in gingie si inserata in osul maxilarului sau al mandibulei. Aceasta structura complexa permite dintelui sa isi indeplineasca functiile sale multiple.

Un dinte este alcatuit din patru tipuri de tesuturi: smaltul, dentina, pulpa si cementul. Smaltul este stratul extern si cel mai dur al dintelui, care protejeaza restul structurii dentare de factorii externi. Dentina se afla sub smalt si este un tesut mai moale, care formeaza majoritatea dintelui. Pulpa este partea centrala a dintelui, care contine nervi si vase de sange. Cementul acopera radacina dintelui si se ataseaza de ligamentele care il fixeaza in osul maxilarului sau al mandibulei [1].

Oamenii au doua seturi de dinti, pe durata vietii: dintii de lapte si dintii permanenti. Dintii de lapte incep sa apara in jurul varstei de sase luni si sunt apoi inlocuiti de dintii permanenti. La varsta de aproximativ 6 ani, majoritatea copiilor incep sa-si piarda dintii de lapte, ca urmare a eruptiei dintilor permanenti. 

Tipuri de dinti

In gura unui adult, exista patru tipuri principale de dinti: incisivi, canini, premolari si molari. Acestea sunt aranjate intr-un anumit mod, cu cate opt dinti in fiecare cadran al gurii (superior dreapta, inferior dreapta, superior stanga, inferior stanga). Fiecare dintre aceste tipuri de dinti are o forma si o structura specifica, adaptata functiei in procesul de masticatie. Incisivii sunt dintii frontali, avand forma unei lame si fiind responsabili pentru taierea alimentelor. Caninii sunt dintii ascutiti de langa incisivi, care ajuta la ruperea si sfasierea alimentelor. Premolarii si molarii sunt dintii posteriori, avand suprafete mai mari si cuspidate, ceea ce le permite sa zdrobeasca alimentele mai dure [2].

 

Tipuri de dinti

 

Denumirea dintilor

In stomatologie, fiecare dinte are o denumire precisa. Aceste denumiri pot fi atribuite in functie de forma, pozitie sau alte caracteristici ale dintilor. De exemplu, incisivii sunt denumiti "incisivi centrali" si "incisivi laterali", caninii sunt numiti "canini", premolarii sunt numiti "primi premolari" si "premolari secunzi", iar molarii sunt numiti "molarul 1" sau „molarul de 6 ani”, "molarul doi" sau 1molarul de 12 ani” si "molari de minte" [1]. 

Numerotarea dintilor

In stomatologie, exista diferite sisteme de numerotare a dintilor care sunt utilizate in intreaga lume. Printre cele mai recunoscute se numara sistemul FDI (Fédération Dentaire Internationale), sistemul Universal American si sistemul Palmer. Fiecare dintre aceste sisteme are propriile avantaje si dezavantaje, iar intelegerea lor poate ajuta cititorii sa inteleaga mai bine diferentele dintre ele.

Unul dintre cele mai utilizate sisteme de numerotare este sistemul FDI, care este folosit in multe tari, inclusiv in Romania. In acest sistem, fiecare dinte este identificat prin doua cifre. Prima cifra reprezinta cuadrantul in care se afla dinte, iar a doua cifra reprezinta pozitia dintelui in cadrul acelui cuadrant. De exemplu, primul molar superior drept este identificat ca 1.6, unde 1 reprezinta cuadrantul 1 (partea dreapta sus) si 6 reprezinta pozitia molarului in cadrul acelui cuadrant [3].

In Statele Unite, sistemul cel mai utilizat este cel Universal American. Acest sistem consta in numerotarea dintilor de la 1 la 32, in ordinea in care apar in cavitatea orala. Astfel, primul molar drept superior este numerotat ca 1, iar ultimul molar drept inferior este numerotat ca 32 [4]. 

Sistemul Palmer utilizeaza litere si majuscule pentru a indica fiecare dinte in parte.

Numerotarea dintilor este importanta pentru identificarea precisa a fiecarui dinte in timpul discutiilor despre tratamentele stomatologice sau problemele de sanatate orala. De asemenea, ea faciliteaza comunicarea eficienta intre medicii stomatologi, asistenti si pacienti. Prin utilizarea unui sistem standard de numerotare, se elimina confuziile si se asigura o intelegere clara intre toti cei implicati in tratamentul dentar.

Legatura dintre denumirea dintilor si procedurile dentare adecvate.

Denumirea corecta a dintilor joaca un rol crucial in stabilirea planului de tratament dentar. Fiecare tip de dinte are o functie specifica si, prin urmare, necesita proceduri specifice pentru a aborda eventualele probleme dentare. De exemplu, molarii sunt folositi pentru macinarea alimentelor si pot necesita plombe sau coroane in cazul in care sunt afectati de carii. Identificarea corecta a acestor dinti in planul de tratament este esentiala pentru a asigura o abordare adecvata si eficienta a problemei.

Cunoasterea denumirii corecte a dintilor este de asemenea importanta in stabilirea planului de tratament. De exemplu, un dinte de minte impactat poate necesita extractie, in timp ce un incisiv fracturat ar putea necesita o coroana dentara sau o punte pentru a restaura aspectul si functionalitatea. Denumirea corecta a dintilor permite medicului dentist sa inteleaga exact care sunt necesitatile pacientului si sa ofere un tratament personalizat [5].

Intelegerea locatiei si a tipului de dinte poate afecta si procedura dentara in sine. De exemplu, dintii din spate pot fi mai dificil de tratat datorita accesului limitat. Intelegerea anatomiei orale permite medicului dentist sa anticipeze posibilele complicatii si sa adapteze procedura in consecinta, asigurand astfel un rezultat mai bun si reducand riscul de complicatii. De asemenea, un sistem universal de identificare si numerotare permite o mai usoara comunicare intre medicul stomatolog, radiologul dentar sau laboratorul de tehnica dentara.

In acest articol, am explorat in detaliu anatomia dentara, tipurile de dinti, denumirea si numerotarea lor, precum si legatura acestora cu diferitele proceduri dentare. Intelegerea acestor aspecte este esentiala pentru a putea intelege si comunica eficient cu profesionistii stomatologi in legatura cu starea sanatatii orale. 

Bibliografie:

1. Hoffman, Matthew. “Picture of the Teeth.” WebMD, WebMD, 28 Sept. 2009, www.webmd.com/oral-health/picture-of-the-teeth#1, accesat la 14.08.2023;

2. rodeodental. “Teeth Numbers and Names: Understanding Dental Anatomy.” Rodeo Dental & Orthodontics, 15 Aug. 2022, www.rodeodental.com/teeth-numbers-and-names-understanding-dental-anatomy/, accesat la 14.08.2023;

3. Sissons, Beth. “Teeth Names: Diagram, Types, and Functions.” Www.medicalnewstoday.com, 22 Oct. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/326754, accesat la 14.08.2023;

4. “Teeth Names: Shape and Function of Four Types of Teeth.” Healthline, 10 May 2018, www.healthline.com/health/teeth-names#:~:text=8%20incisors, accesat la 14.08.2023;

5. “Universal Numbering System for Teeth.” News-Medical.net, 15 Jan. 2019, www.news-medical.net/health/Universal-Numbering-System-for-Teeth.aspx, accesat la 14.08.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice