Dieta hipocalorica: in ce consta, recomandari, contraindicatii

28. 9. 2023 · 6 minute de citit

Dieta hipocalorica vizeaza un plan alimentar structurat care restrictioneaza aportul caloric zilnic. Alternativa pierderii in greutate pe termen scurt peste pentru unele persoane singura optiune in lupta cu obezitatea si bolile. Dieta hipocalorica trebuie urmata sub supraveghere medicala pentru eficienta, astfel incat sanatatea sa nu fie pusa in pericol.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Dieta hipocalorica: in ce consta, recomandari, contraindicatii

Ce este dieta hipocalorica si in ce consta?

Dieta hipocalorica se refera la un plan alimentar in care aportul de calorii este mai mic decat numarul total de calorii pe care o persoana le arde intr-o zi. Scopul este de a crea un deficit caloric care sa conduca la pierderea in greutate. Acest lucru determina corpul sa arda grasimi pentru energie, ceea ce favorizeaza reducerea greutatii.

Unii cercetatori recomanda un deficit caloric de aproximativ 500 - 1.000 de calorii pe zi pentru a obtine o scadere in greutate sanatoasa si sustenabila. Unele cadre medicale recomanda pentru o dieta de acest tip consumul a aproximativ 1.200 pana la 1.500 de calorii pe zi, ceea ce creeaza un deficit de calorii suficient de mare pentru a determina pierderea in greutate. O dieta saraca in calorii poate fi eficienta, necesita multa disciplina pentru siguranta si ajutor de specialitate. Un dietetician, un nutritionist sau un medic pot realiza un plan personalizat pentru fiecare in parte, pentru a nu limita excesiv caloriile sau a pierde nutrientii esentiali. (1)

In timp ce unele diete se concentreaza pe reducerea anumitor tipuri de alimente, cum ar fi carbohidratii sau grasimile, dieta hipocalorica se focuseaza pe reducerea generala a caloriilor. Este important sa mentionam ca dieta hipocalorica trebuie sa fie echilibrata si sa ofere o gama variata de alimente pentru a asigura aportul adecvat de nutrienti.

Dieta hipocalorica nu este potrivita pentru toata lumea. Persoanele care sufera de anumite probleme de sanatate diagnosticate, dar si femeile insarcinate ar trebui sa evite aceasta dieta. De asemenea, este important sa fie urmata cu atentie si sa nu fie prelungita pe termen lung fara supraveghere medicala, deoarece poate duce la deficiente nutritionale. Cei care urmeaza o dieta hipocalorica pentru 4 - 16 saptamani pot observa rezultate, dar se pot confrunta si cu unele reactii neplacute. (1), (2)

Beneficiile dietei hipocalorice

Dieta hipocalorica este o metoda eficienta de a pierde in greutate, deoarece presupune consumul unui numar mai mic de calorii decat are nevoie organismul pentru a functiona. Acest deficit caloric forteaza corpul sa foloseasca rezervele de grasime pentru energie, ceea ce duce la pierderea in greutate.

O dieta saraca in calorii poate ajuta la prevenirea si gestionarea anumitor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala sau bolile de inima. Prin limitarea consumului de calorii, aceasta dieta poate ajuta la mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei si la reducerea riscului de a dezvolta aceste boli. Dieta hipocalorica ar trebui urmata numai la recomandarea medicului si sub supravegherea sa pentru a preveni riscurile sau complicatiile care ar putea sa apara la persoanele cu boli cronice diagnosticate. (2)

A urma o dieta hipocalorica poate duce la o imbunatatire a starii generale de sanatate. Prin reducerea aportului caloric si prin consumul unei varietati de alimente sanatoase, dieta hipocalorica poate creste nivelul de energie, ar putea imbunatati somnul. Aceasta dieta poate contribui la stimularea starii de spirit si la reducerea riscului de a dezvolta anumite boli. 

Prin diminuarea si supravegherea aportului de calorii, organismul poate incetini procesele metabolice, ceea ce, in teorie, ar putea sa prelungeasca viata celor care urmeaza o astfel de dieta. Nu trebuie uitat faptul ca restrictiile alimentare impuse de aceasta forma de alimentatie nu pot fi prelungite prea mult. Nu exista recomandari pentru a urma o astfel de dieta pe termen lung, mai ales ca pot sa apara unele reactii adverse puternice din partea organismului cand numarul de calorii se mentine mic prea mult timp. (3)

Recomandari in dieta hipocalorica

Inainte de a incepe o dieta hipocalorica, este recomandat sa consulti un medic sau un nutritionist. Acestia vor putea evalua starea ta de sanatate si vor oferi sfaturi personalizate, in functie de nevoile tale nutritionale si obiectivele individuale. De asemenea, este important sa ai o motivatie puternica si sa fii pregatit sa faci schimbari in stilul de viata.

Masurarea portiile este necesara pentru a te asigura ca nu consumi prea multe calorii. Alaturi de aceasta, hidratarea este o necesitate nu o optiune pentru un ajutor suplimentar in ceea ce priveste controlul apetitului si stimularea tranzitului intestinal normal.

Exercitiile fizice regulate sunt importante pentru mentinerea sanatatii si pentru a spori procesul de ardere a caloriilor. Combinarea dietei hipocalorice cu un program de exercitii este o varianta sanatoasa pentru rezultate optime. (2)

Alimente de inclus si de evitat in dieta hipocalorica

Dieta hipocalorica se bazeaza pe consumul de alimente cu un continut scazut de calorii. Este recomandat sa incluzi in dieta alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe proaspete, legume, cereale integrale si leguminoase. Acestea sunt bogate in nutrienti esentiali si contribuie la senzatia de satietate. Dieta hipocalorica trebuie sa includa o varietate de alimente, cum ar fi fructe, legume, proteine slabe precum carne slaba, peste, tofu sau leguminoase, carbohidrati - cereale integrale si grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline sau nuci. 

De asemenea, este important sa eviti alimentele cu un continut ridicat de grasimi si zaharuri, precum produsele de patiserie, dulciurile, fast-food-ul si bauturile racoritoare, dar si alimentele puternic procesate, deoarece acestea pot contribui la cresterea in greutate si la aparitia unor probleme de sanatate. (2), (3), (4)

Contraindicatiile dietei hipocalorice

Dieta hipocalorica nu este recomandata tuturor persoanelor. Copiii, adolescentii, femeile insarcinate, cele care alapteaza, dar si persoanele cu boli cronice precum diabet zaharat sau tulburari de metabolism trebuie sa evite aceasta dieta.

Dieta hipocalorica poate avea si efecte secundare, iar acestea trebuie luate in considerare. Printre acestea se numara oboseala, ametelile, constipatia sau chiar tulburarile de alimentatie. De aceea este recomandat sa fie monitorizate aportul de nutrienti si sa se faca ajustari in functie de nevoile individuale, iar la sesizarea simptomelor enuntate anterior dieta trebuie intrerupta. In urma consultatiei medicale poti primi recomandare de reluare a dietei hipocalorice dupa o perioada, pentru ca organismul sa se refaca. 

Nu trebuie uitat un aspect important legat de ce se intampla dupa o dieta hipocalorica. Odata ce se revine la o dieta obisnuita dupa terminarea curei, exista riscul de a recastiga greutatea pierduta, asadar trebuie atentie si in aceasta privinta. In plus, alimentele trebuie reintroduse treptat, iar cantitatile trebuie sa fie limitate. (2), (3)

Monitorizarea constanta a starii de sanatate este esentiala, iar ajutorul medicului specialist nepretuit. Controlul periodic, ajustarile necesare sau chiar renuntarea la dieta hipocalorica atunci cand rezultatele analizelor o impun sunt pasi normali pentru mentinerea sanatatii generale. 

Beneficiile si riscurile pentru sanatate trebuie puse in balanta si cantarite bine inainte de implementarea unei diete hipocalorice. Pentru ca o astfel de dieta nu este benefica in orice conditii, sfatul medicului specialist este deosebit de important. In plus, de la primele semne ale unor simptome neplacute, consulta medicul si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Healthy Eating Plan - https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/eat/calories.htm, Accesat 28.09.2023

2. What Is a Low-Calorie Diet? - https://www.verywellfit.com/what-is-a-low-calorie-diet-2506557, Accesat 28.09.2023

3. Very Low-Calorie Diets: What You Need to Know - https://www.webmd.com/diet/low-calorie-diets, Accesat 28.09.2023

4. 33 Foods That Are Very Low in Calories - https://www.healthline.com/nutrition/zero-calorie-foods, Accesat 28.09.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice