Diversificarea la bebelusi: ghid complet

2. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Diversificarea la bebelusi

 

Diversificarea sau trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la una semisolida si solida este o etapa importanta in viata unui bebelus si una esentiala pentru cresterea si dezvoltarea sa armonioasa. Poate fi insa si una dintre cele mai stresante perioade din viata parintilor. Chiar si atunci cand te informezi cu atentie in prealabil, tot poti avea surpriza sa descoperi ca teoria nu coincide intotdeauna cu practica. 

In articolul de mai jos vei descoperi raspunsul la cateva dintre cele mai frecvente intrebari legate de inceperea diversificarii la bebelusi, raspunsuri care cu siguranta iti vor fi de ajutor atunci cand tu si micutul tau veti incepe aceasta noua aventura. 

Cand ar trebui sa inceapa diversificarea?

Specialistii [1] recomanda ca introducerea alimentelor semisolide si solide in alimentatia bebelusului sa inceapa in jurul varstei de 6 luni. Pana la aceasta varsta, se considera ca laptele matern sau, in cazul in care nu este alaptat, formula de lapte praf, ii asigura acestuia toti nutrientii de care are nevoie. 

Exista, bineinteles, si exceptii, cand, la recomandarea medicului, se poate incepe diversificarea alimentatiei si inainte de aceasta varsta. Fiecare copil este diferit si, dincolo de varsta sa, important este ca el sa fie pregatit pentru aceasta noua etapa din viata sa. Bebe iti va da de stire acest lucru, prin anumite semne: 

  • sta singur in sezut; 
  • isi poate controla capul si gatul; 
  • deschide gura cand i se ofera mancare; 
  • inghite mancarea in loc sa o scuipe; 
  • poate apuca si duce diverse obiecte la gura.[1]

Atentie! Faptul ca micutul tau isi mesteca pumnii, se trezeste mai des in timpul noptii sau pare sa aiba nevoie de o cantitate mai mare de lapte pentru a se satura nu reprezinta neaparat indicii ca este pregatit pentru inceperea diversificarii.[4]

De ce ai nevoie?

In ciuda a ceea ce ai putea crede, lista echipamentelor si ustensilelor de care vei avea cu adevarat nevoie in perioada diversificarii este destul de scurta. Ea include doar: 

  • scaunul de masa; 
  • bavetica (alege una impermeabila); 
  • castronase si lingurite de plastic sau silicon; 
  • o cana cu cioc sau o cana normala; 
  • un covoras usor de curatat pe care sa il asezi sub scaunul bebelusului (poate fi inlocuit cu saci de gunoi ori ziare sau reviste vechi).[4] 

Pe langa cele mentionate mai sus, exista diverse produse care iti vor face viata mai usoara, in sensul ca te vor ajuta sa pregatesti mancarea celui mic mai repede, dar, dupa cum spuneam, ele nu reprezinta neaparat o necesitate. 

Ce tipuri de diversificare exista? 

O alta intrebare pe care multi parinti si-o pun este ce tip de diversificare sa aleaga. Din acest punct de vedere, exista 2 optiuni: diversificarea clasica si autodiversificarea. 

Diversificarea clasica se bazeaza pe introducerea treptata a alimentelor, in general sub forma de piureuri, dupa o schema bine stabilita, si presupune hranirea bebelusului de catre parinti. 

Autodiversificarea, pe de alta parte, presupune inlocuirea piureurilor cu alimente taiate in bucati potrivite pentru cel mic, pe care acesta le poate apuca si manca singur. O alta diferenta fata de diversificarea traditionala consta in faptul ca bebe primeste, de regula, aceleasi alimente pe care le consuma intreaga familie, preparate adecvat varstei sale. 

Fiecare tip de diversificarea are avantajele si dezavantajele sale. Important este sa il identifici pe cel potrivit pentru bebelusul tau.[2] 

Cu ce se incepe diversificarea? 

Nu exista un raspuns general valabil la aceasta intrebare. In cazul in care optezi pentru diversificarea clasica, sunt anumite scheme pe care ar trebui sa le urmezi si pe care ti le poate furniza pediatrul sau medicul de familie, dar ordinea in care introduci anumite alimente depinde si de preferintele celui mic. Unii parinti prefera sa inceapa cu legume, altii cu fructe. Recomandarea generala este sa astepti 3 pana la 5 zile inainte de a-i oferi copilului un aliment nou. 

Potrivit specialistilor[1], nu este atat de importanta ordinea in care introduci anumite alimente, cat ca pana la varsta de 7 sau 8 luni cel mic sa poata consuma o varietate de alimente din diverse grupe alimentare.

Alimente interzise sau care ar trebui evitate

Cand alegi alimentele pe care i le oferi copilului tau, tine cont de faptul ca, cel putin pana la o anumita varsta, unele dintre ele i-ar putea face rau. Lista alimentelor interzise sau care ar trebui evitate in timpul diversificarii include: 

  • sarea si alimentele sarate - pot afecta rinichii acestuia; 
  • zaharul si alimentele dulci (inclusiv sucurile de fructe); 
  • alimentele cu continut ridicat de grasimi saturate; 
  • mierea (se poate oferi doar dupa varsta de 1 an); 
  • nucile si alunele intregi (prezinta risc crescut de inec); 
  • anumite tipuri de branzeturi (ex: branzeturile cu mucegai sau cele pentru producerea carora se foloseste doar lapte nepasteurizat); 
  • ouale crude sau partial gatite (ex: ouale fierte moi); 
  • scoicile crude; 
  • anumite specii de peste.[3]

Reguli generale

La final, ti-am pregatit o lista cu cateva reguli si recomandari generale de care este bine sa tii cont: 

  • inarmeaza-te cu rabdare - unii bebelusi accepta alimente si texturi noi si invata sa manance singuri mai repede, iar altii mai incet; 
  • nu-l forta sa manance mai mult decat simte nevoia; 
  • lasa-l sa incerce sa se hraneasca singur daca observi ca este dornic sa faca asta; 
  • nu il hrani cu un ecran in fata; 
  • permite-i sa stea cu voi la masa; 
  • tine cont de preferintele sale; 
  • acorda o atentie deosebita igienei in timpul prepararii mesei bebelusului; 
  • indeparteaza samburii din fructe si oasele mici din carne sau peste; 
  • taie in bucati sau zdrobeste alimente mici, rotunde (ex: strugurii).[4] 

Diversificarea la bebelusi prezinta anumite provocari, dar poate fi o aventura interesanta atat pentru cel mic, cat si pentru parinti. Nu decurge intotdeauna atat de usor pe cat ne-am dori, dar este o etapa esentiala pentru dezvoltarea copilului. 

Acest articol are caracter strict informativ si nu poate inlocui o opinie medicala avizata. Daca ai intrebari sau nelamuriri legate de alimentatia complementara si inceperea acesteia, adreseaza-te medicului de familiei sau unui pediatru!

Bibliografie: 

  1. CDC. „When, What, and How to Introduce Solid Foods”, 24 Aug. 2021, www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html. Accessed 25 Jan. 2023.
  2. Marygrace Taylor. „Baby-Led Weaning.”, 11 Aug. 2015, www.whattoexpect.com/first-year/feeding-baby/baby-led-weaning/. Accessed 25 Jan. 2023.
  3. NHS „Foods to Avoid Giving Babies and Young Children” 2023, www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/foods-to-avoid-giving-babies-and-young-children/. Accessed 25 Jan. 2023.
  4. NHS „Your Baby’s First Solid Foods” 2023, www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/. Accessed 25 Jan. 2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice