Dovleac: proprietati, beneficii, utilizari
Dovleacul este un produs hranitor si sarac in calorii. Multa lume nu stie ca dovleacul poate fi folosit cu succes la prepararea multor feluri de mancare, atat sarate, cat si dulci. Exista o gama variata de soiuri de dovleci, de la cei rotunzi si portocalii, pana la cei alungiti, in nuante inchise, cu texturi diferite la exterior.
Dovleacul este regasit astazi in aproape toate tarile, exceptia fiind Antarctica. Florile, semintele si fructul sunt utilizate atat in alimentatie, cat si in medicina traditionala, deoarece dovleacul are unele proprietati medicinale unice. Prezentam in cadrul acestui material proprietatile, beneficiile si utilizarile dovleacului.
Valori nutritive pentru dovleac
Dovleacul sau Cucurbita maxima este un aliment bogat in nutrienti, vitamine si minerale, cu putine calorii. Studiile au aratat ca o cana de dovleac, adica aproximativ 245 de grame din acest produs contine:
- 137 de calorii;
- 3 g proteine;
- 7 g grasimi;
- 19 g carbohidrati;
- 7 g fibre;
- vitamina A sau retinol;
- vitamina K;
- vitamina E;
- cupru;
- fier;
- magneziu;
- riboflavina;
- vitamina B6;
- vitamina C;
- potasiu. (1)
Valorile nutritive calculate pentru semintele de dovleac arata ca acestea sunt sarace in carbohidrati, dar bogate in grasimi, un motiv bun pentru a le consuma drept gustare sanatoasa cu numar mic de calorii calculate. 15 grame de seminte de dovleac au:
- 86 de calorii;
- 4 g proteine;
- 7 g grasimi;
- 2 g carbohidrati;
- 1 g fibre;
- cupru;
- magneziu;
- fosfor;
- zinc. (2)
Beneficii si proprietati ale dovleacului
Ajutor pentru pierderea in greutate
Numarul scazut de calorii pe care dovleacul si semintele de dovleac, existente in farmacii in categoria Dieta si nutritie le contine favorizeaza pierderea in greutate si ofera un continut bogat in nutrienti. Cu alte cuvinte, dovleacul te ajuta sa ai o dieta sanatoasa, sa slabesti fara a priva corpul de nutrientii necesari proceselor biologice, iar prin cantitatea mare de fibre continute te poate ajuta sa iti reduci apetitul, oferind satietatea de care ai nevoie mai repede fata de alte produse. (3)
Posibil sprijin in lupta cu bolile cronice
Dovleacul contine antioxidanti precum alfa-caroten, beta-caroten si beta-criptoxantina cu rol in neutralizarea radicalilor liberi, produsi in procesele metabolice ale organismului. In mod normal, radicalii liberi pot distruge bacteriile daunatoare din corp. Cand sunt in exces determina stres oxidativ si, implicit, aparitia bolilor cronice de inima sau a unor tipuri de cancer.
Studiile de laborator au concluzionat ca antioxidantii din dovleac protejeaza organismul si reduc riscul de cancer, boli oculare si alte afectiuni cardiovasculare, dar mai trebuie realizate cercetari inainte de a utiliza dovleacul in lupta cu bolile cronice. (3)
Intarirea sistemului imunitar
Beta-carotenul din dovleac este transformat de organism in vitamina A. Studiile de pana acum sustin ca vitamina A poate intari sistemul imunitar si ajuta la combaterea infectiilor, in conditiile in care persoanele cu deficienta de vitamina A se pot confrunta cu un sistem imunitar slabit.
Dovleacul este bogat in vitamina C, ceea ce contribuie la cresterea productiei de globule albe si ajuta celulele sa functioneze eficient, astfel incat vindecarea sa se produca mai repede. Vitamina E, fierul si acidul folic sau vitamina B9 din dovleac pot sustine de asemenea sistemul imunitar si sanatatea intregului organism. (4)
Protectia vederii
Deteriorarea vederii si aparitia afectiunilor oculare creste odata cu inaintarea in varsta. Prin continutul bogat in vitamina A, dovleacul poate contribui la lupta impotriva deficientei de vitamina A ce pare a fi raspunzatoare de orbire. Unele studii au aratat ca persoanele care au consumat dovleac au prezentat un risc mai mic de dezvoltare a cataractei.
Dovleacul este si o sursa bogata de luteina si zeaxantina, compusi a caror deficienta a fost asociata cu riscuri de aparitiei a cataractei si a degenerescentei maculare legata de varsta. Vitaminele C si E din dovleac pot functiona ca antioxidanti si pot impiedica radicalii liberi sa afecteze celulele aflate la nivelul ochilor. (3)
Sanatatea inimii
Dovleacul este bogat in vitamina C, potasiu si fibre benefice pentru sanatatea inimii. Daca ai un aport mai mare de potasiu in organism este posibil sa prezinti o tensiune arteriala scazuta si risc redus de accident vascular cerebral. Antioxidantii din dovleac pot proteja impotriva bolilor de inima si a deficientelor ce pot fi inregistrate la nivelul vaselor de sange. (4)
Utilizări ale dovleacului
Dovleacul este un produs ce poate fi introdus usor in dieta, in combinatii variate, in functie de gusturi. Aroma dulceaga il face placut si des utilizat in creme, clatite, placinte sau prajituri. Gatit la cuptor sau introdus in unele feluri de mancare dovleacul poate oferi savoarea suplimentara bucatelor, in aceeasi masura in care o poate face si varianta conservata.
Semintele sunt comestibile si pline de nutrienti, se pot servi crude sau prajite. Uleiul din seminte de dovleac ajuta la prevenirea afectiunilor prostatei, intareste vezica urinara, creste tonusul muscular, are proprietati antiinflamatoare, dar si efect in ameliorarea afectiunilor gastrice si hepatice.
Desi este benefic pentru organism, consumul de dovleac poate determina unele reactii alergice la persoanele sensibile sau aparitia unui efect diuretic. Daca urmezi un tratament pe baza de litiu trebuie sa eviti sa mananci dovleac sau sa consumi produse pe baza de dovleac deoarece ar putea afecta capacitatea de eliminare a litiului din organism, ceea ce ar conduce la reactii adverse grave. (3)
Exista si suplimente alimentare cu ulei provenit din seminte de dovleac in farmacii pentru sanatatea organismului. Inainte de a opta pentru acestea este indicat sa vorbesti cu medicul.
Acest material este informativ si prezinta date generale despre dovleac. Acest produs, alaturi de semintele si uleiul obtinut din semintele de dovleac ofera numeroase beneficii pentru sanatate, dar nu poate inlocui o dieta echilibrata. Consumat cu moderatie, in orice combinatie alimentara, dovleacul iti poate oferi nutrienti esentiali organismului pentru buna functionare si intarirea imunitatii.
Surse de informare:
1. Pumpkin, canned, cooked - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103224/nutrients
2. Pumpkin seeds, NFS - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100601/nutrients
3. 9 Impressive Health Benefits of Pumpkin - https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin
4. Pumpkin: Nutrition, Benefits and How to Eat - https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review