Durerea de ligament rotund: de ce apare si cand reprezinta un motiv de ingrijorare?
Durerea de ligament rotund apare la femeile insarcinate si este destul de comuna. De obicei se manifesta in al doilea trimestru, pe masura ce uterul si ligamentele care il sustin se intind. Copilul se dezvolta, iar corpul mamei trebuie sa sustina sarcina si sa se adapteze. Durerea te poate lua pe nepregatite, dar, in general, nu este periculoasa. Exista insa si situatii in care este motiv de ingrijorare. Te invitam sa descoperi in randurile de mai jos care sunt cauzele durerii de ligament rotund si cand trebuie sa iei in calcul vizita cat mai rapida la medic.
De ce apare durerea de ligamentele rotunde?
Ligamentele sunt structuri fibroase sau fibroconjunctive cu rol in fixarea componentelor unei articulatii sau in sustinerea si mentinerea unor organe. Ligamentele rotunde au rolul de a sustine uterul si de a-l lega de pelvis. Ele au aproximativ 10-12 cm lungime si au forma unor corzi plasate pe lateralele uterului [1]. Femeile care nu sunt insarcinate au ligamente scurte si groase si rareori acuza dureri. In schimb, sarcina le intinde si pune presiune pe ele. In loc sa se contracte si sa se detensioneze incet, ligamentele rotunde sunt in permanenta intinse in timpul sarcinii.
Miscarile rapide sau bruste pot provoca disconfort si durere. In cazuri rare, durerea poate aparea si cand femeia nu este insarcinata. Cauza poate fi endometrioza, o afectiune care consta in dezvoltarea in afara uterului a tesutului care il captuseste [3].
Cum se manifesta durerea de ligamente rotunde?
Durerea de ligament rotund este diferita de la caz la caz. La prima sarcina te poti teme ca durerea are o alta cauza. Chiar daca ingrijorarea ta este de inteles, recunoasterea simptomelor te poate ajuta sa scapi de ea. Durerea apare in al doilea trimestru de sarcina (saptamanile 14-27), dar poate aparea si mai devreme sau mai tarziu [3]. Durerea de ligament rotund se manifesta ca un junghi intens si brusc in abdomen sau zona coapselor. Apare cel mai des pe partea dreapta, dar unele femei o pot resimti pe ambele parti. De obicei, dureaza cateva secunde sau minute, dar poate tine si ore. Deseori este intermitenta si reapare. Durerea nu este periculoasa pentru fat [1].
Chiar daca este bine sa faci miscare in timpul sarcinii, trebuie sa stii ca anumite miscari si activitati declanseaza durerea de ligament rotund. Printre acestea se numara:
- tusea si stranutul;
- rasul;
- rasucirea in pat;
- ridicarea brusca din pozitiile culcat sau sezut;
- ridicarea unor obiecte grele;
- alte miscari bruste.
Cand trebuie sa te ingrijoreze durerea de ligament rotund?
Chiar daca stii cum se manifesta durera de ligament rotund, mergi la medic daca aceasta nu cedeaza dupa cateva minute, este foarte severa si este insotita de alte simptome, ca:
- sangerare;
- contractii;
- febra;
- ameteala;
- greata si varsaturi care nu sunt legate de raul de dimineata;
- durere si presiune in partea inferioara a spatelui;
- durere la urinare;
- dificultati de deplasare;
- scurgeri vaginale.
Durerea de ligament rotund apare in abdomen, dar uneori o poti confunda cu alte probleme care necesita atentia imediata a medicului. De exemplu, durerile de stomac severe in timpul sarcinii pot aparea si din cauza abruptiei placentare [3]. Alte afectiuni severe care pot cauza dureri abdominale sunt apendicita si problemele hepatice si renale [1,2]. Si nasterea prematura poate declansa astfel de dureri [1].
Tratamentul durerii de ligament rotund
Nu se fac teste pentru depistarea durerii de ligament rotund. Medicul identifica sursa durerii pe baza descrierii simptomelor. Pe langa limitarea miscarilor, iti poate recomanda diferite metode pentru reducerea disconfortului si durerii, printre care:
- exercitii de stretching;
- yoga pentru femei insarcinate;
- medicamente pentru reducerea durerii, potrivite in sarcina;
- repaus;
- aplecarea si indoirea picioarelor cand stranuti, razi sau tusesti;
- folosirea unei pernute cu incalzire, pentru reducerea durerii;
- bai calde [1];
Purtarea unei centuri pentru sarcina poate usura durerea de ligament rotund. Acest accesoriu de suport se poarta pe sub haine. Iti sustine abdomenul, preluand o parte din presiunea sarcinii. De aceea, poate ajuta si in durerile de coapse si de coloana [1].
Cum poti preveni durerea de ligament rotund?
Nu este mereu posibil sa previi durerea de ligament rotund, dar poti retine ce miscari si activitati o declanseaza, astfel incat sa le eviti. Mai poti incerca anumite metode benefice pentru corpul unei femei insarcinate, ca:
- evitarea ridicarii de obiecte grele si a exercitiilor fizice intense;
- reducerea perioadelor de stat in picioare;
- aplecarea in fata si sustinerea burtii in timpul rasului, stranutului si tusei;
- praticarea unor exercitii de intindere si flexare a picioarelor;
- schimbarea pozitiei cu miscari incete [1,2].
Durerea de ligament rotund trece de la sine pe masura ce ajungi in trimestrul al treilea de sarcina. In ce priveste starea ligamentelor, ele revin la forma initiala dupa nastere [2,3].
Durerea de ligament rotund apare deseori la femeile insarcinate. Este important sa intelegi ce o declanseaza si cum se manifesta, pentru a sti cum sa o eviti si cand este cazul sa mergi la medic.
Surse:
- Figuera, Valencia. What Does Round Ligament Pain Feel Like: Symptoms. Healthline, 22 Sept. 2016, www.healthline.com/health/pregnancy/round-ligament-pain#next-steps. Accessed 5 Oct. 2022.
- Miller, Kelli. Round Ligament Pain during Pregnancy. WebMD, 8 Aug. 2020, www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-round-ligament-pain. Accessed 5 Oct. 2022.
- NHS. Stomach Pain in Pregnancy. Nhs.uk, 3 Dec. 2020, www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stomach-pain/.