Ejacularea precoce: cauze si optiuni de tratament

19. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Probleme intime in cuplu

 

Ejacularea precoce presupune faptul ca barbatul nu isi poate mentine erectia pana in momentul dorit, o perioada mai indelungata, fapt ce duce la consecinte pe termen lung, mai ales pe plan psihologic. Citeste in cele ce urmeaza despre cauzele, simptomele, complicatiile acesteia, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament.

Ce este ejacularea precoce?

Ejacularea precoce mai este cunoscuta sub denumirea de ejaculare prematura si este una dintre disfunctiile si tulburarile sexuale cu care se confrunta barbatii. Din punct de vedere medical, ejacularea se refera la modul prin care sperma este eliminata prin canalul uretral in urma stimularii sexuale. 

Atunci cand barbatul nu poate sustine erectia si ejaculeaza dupa circa 30-60 de secunde de la penetrare sau autosatisfacere, adica intr-un timp foarte scurt, iar acest lucru are loc des, poate fi vorba despre ejaculare precoce, dar diagnosticul poate fi stabilit numai de catre medicul urolog.

In general, barbatii care se incadreaza in intervalul 18 - 59 de ani sunt mai des afectati de ejacularea precoce. De regula, li se intampla cu precadere adolescentilor, dar pot fi afectati si cei de peste 50 de ani, ca urmare a disfunctiei erectile. Spre deosebire de aceasta din urma, ejacularea precoce nu este considerata a fi o afectiune severa. [1]

Deoarece subiectul este unul foarte delicat si personal, unii barbati intampina dificultati in a solicita ajutorul medicului specialist, dar acest fapt este esential pentru a intelege mai bine procesul si ce este de facut in continuare.

Cauzele ejacularii precoce

Daca si tu te-ai intrebat in repetate randuri „De ce ejaculez repede?”, afla ca ejacularea precoce are cauze multiple, atat de natura biologica, precum si de natura psihologica. Iata cateva informatii despre acestea:

Cauze de tip biologic

Acestea implica infectii ce apartin de aparatul reproducator masculin, tulburari ale sistemului endocrin, afectiuni la nivelul prostatei, disfunctia erectila. Alte cauze biologice pot fi si nivelul scazut de testosteron, consumul in mod excesiv de alcool sau de substante interzise.

Cauze de tip psihologic

Printre acestea se afla unele tulburari precum depresia, expunerea indelungata la stres, traume cu impact major (de genul abuzurilor sexuale sau de natura emotionala), complexe cu privire la propriul corp sau aspect. Alte cauze psihologice pot fi si problemele din viata de cuplu sau asteptarile nerealiste in privinta propriilor performante de natura intima.

Simptomele ejacularii precoce

 

Simptomele ejacularii precoce

 

De regula, un act sexual se desfasoara in circa zece sau pana la cincisprezece minute, cu toate ca exista cazuri in care dureaza mai mult sau mai putin de atat. Ca o ejaculare precoce sa aiba loc, barbatul se afla in situatia in care ejaculeaza in cel mult 60 de secunde de la momentul penetrarii sau chiar inainte ca aceasta sa aiba loc, fara sa poata controla acest lucru, intrucat este un reflex.

Exista doua tipuri de ejaculare precoce cu un caracter diferit si simptome similare: incapacitatea de a sustine erectia atat cat se doreste si faptul ca ejacularea are loc in primele 60 de secunde de la momentul penetrarii sau al masturbarii. [2]

  • Forma primara - apare inca de la primul contact sexual, de regula, din adolescenta si dureaza permanent.
  • Forma secundara - se manifesta tardiv, pe parcursul vietii, fara sa fi existat un istoric de ejaculare precoce.

Este ceva firesc daca ejacularea precoce are loc o data la cateva luni si nu reprezinta motiv de ingrijorare decat atunci cand se petrece frecvent. Este indicat ca barbatul sa apeleze la un medic specialist si in cazul in care ejacularea nu poate fi controlata si se manifesta sporadic.

Complicatiile ejacularii precoce

Unele dintre complicatiile pe care le poate dezvolta ejaculare precoce sunt de natura psihologica si pot afecta, prin extensie, si viata de cuplu. Din cauza tulburarii, stima de sine a barbatului scade considerabil si se pot instala forme severe de anxietate si/sau depresie. 

In acele situatii, barbatul respectiv se simte coplesit de ganduri si sentimente neplacute, precum cele de vinovatie si de neputinta. In unele cazuri, pe fondul lipsei satisfactiei sexuale atat pentru el, cat si pentru partenera, sau chiar a lipsei contactului intim, pot aparea probleme de infertilitate.

Diagnosticul de ejaculare precoce

Pentru a putea fi stabilit diagnosticul de ejaculare precoce, urologul trebuie sa discute cu pacientul si sa evalueze situatia. Acesta ii va adresa intrebari ce pot crea disconfort, intrucat sunt de natura intima. Pe parcursul consultului si al evaluarii, se recomanda ca pacientul sa isi mentina atitudinea deschisa si sa ofere cat mai multe informatii relevante pentru medic.

De asemenea, daca te afli in postura de pacient, este important sa precizezi daca urmezi alte tratamente si pentru ce afectiuni, precum si daca observi orice tip de modificare ce ar putea crea ingrijorari.

In cazul in care ejacularea precoce are loc la intervale mari de timp, nu reprezinta o urgenta medicala, dar daca frecventa se reduce, iar episoadele devin tot mai dese, este cazul ca pacientul sa tina o evidenta, eventual sa le noteze in prealabil si sa i le comunice medicului in timpul consultului. 

Acesta poate implica si un examen fizic, daca specialistul va considera necesar, precum si unele analize, pentru a investiga posibile disfunctii ale tractului urinar sau la nivelul prostatei.

Optiuni de tratament pentru ejacularea precoce

 

Tratament pentru ejacularea precoce

 

Cauzele pentru ejaculare precoce sunt, de regula, de ordin psihologic. Printre acestea se afla un soc emotional, o perioada indelungata de stres major sau chiar o trauma. In mai multe astfel de cazuri, tratamentul consta in interventia prin consiliere psihologica, ce poate duce la disparitia factorilor ce declanseaza manifestarile ejacularii precoce. [3]

In plus, psihoterapia poate fi utila nu doar pentru pacient, cat si pentru cuplu, in vederea stabilirii unei relatii sanatoase. Un psihoterapeut sau un psihiatru ii poate prescrie pacientului medicatie specifica, pe baza de antidepresive, in unele situatii exceptionale, daca va considera ca este absolut necesar.

Medicii pot recomanda si o serie de remedii care actioneaza local, precum  prezervative si lubrifianti, geluri ori spray-uri speciale, ce pot contribui la o mai buna gestionare a momentului in care sa aiba loc ejacularea. Cu toate acestea, este important de stiut ca astfel de produse nu trebuie administrate decat la indicatia medicului, intrucat pot avea si efecte adverse. [3]

De cele mai multe ori, barbatii care se confrunta cu ejacularea precoce se simt inhibati sa vorbeasca despre aceasta situatie, dar sunt incurajati sa discute cu un specialist. De asemenea, este esential sa beneficieze de sustinere din punct de vedere moral, astfel ca partenera trebuie sa dea dovada de intelegere si suport. O astfel de afectiune este comuna.

Important de retinut! Acest articol ofera informatii generale si nu substituie un consult medical. Daca si tu te confrunti cu ejacularea precoce, mergi la medicul urolog pentru un consult de specialitate si o evaluare completă. Numai un medic poate stabili corect diagnosticul si tratamentul adecvat, in functie de particularitatile situatiei tale.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

1. Crowdis, Marissa, and Saad Nazir. “Premature Ejaculation.” National Library of Medicine, 27 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546701/. Accesat la 13 septembrie 2022;

2. “Premature Ejaculation.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 14 July 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-ejaculation/symptoms-causes/syc-20354900, accesat la 13 septembrie 2022;

3. Roland, James. “Premature Ejaculation: Symptoms, Causes, Treatment.” Healthline, Healthline Media, 10 Aug. 2018, www.healthline.com/health/mens-health/premature-ejaculation, accesat la 14 sept. 2022.

  

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice