Endoftalmita: cauze, simptome, tratament

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
endoftalmita

 

Endoftalmita este o afectiune oculara grava, infectia este rara, dar necesita tratament medical de urgenta. Inflamatia straturilor interne ale ochiului, tesuturi sau fluide ale globului ocular este un rezultat al colonizarii intraoculare cu agenti infectiosi care pot conduce la orbire. Exista mai multe tipuri de endoftalmita, diagnosticarea rapida permite aplicarea tratamentului corespunzator si redobandirea sanatatii vederii. 

Endoftalmita este o inflamatie, uneori purulenta a fluidelor intraoculare, vitroase si apoase, care apare pe fondul unei infectii bacteriene sau fungice, motiv pentru care si este considerata o urgenta medicala asa cum este si dezlipirea de retina. Desi rar intalnita, endoftalmita este severa, iar complicatiile iti afecteaza iremediabil vederea, de aceea am decis sa iti explicam in acest material tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune oculara. 

Ce este endoftalmita?

Endoftalmita este denumirea data unei afectiuni oculare severe, o infectie care se manifesta in interiorul ochiului. Infectia este declansata de bacterii sau fungi, apoi apare raspunsul normal al organismului, adica inflamatia. Aceasta afectiune isi pune amprenta atat asupra umorii vitroase, cat si asupra umorii apoase. 

Umoarea vitroasa are consistenta unui gel limpede si se afla pozitionata in partea din spate a ochiului, intre cristalin si retina, in timp ce umoarea apoasa este lichidul transparent care se gaseste in partea din fata a ochiului intre cristalin si cornee. (1)

Tratamentul urgent al endoftalmitei poate face diferenta intre pierderea iremediabila a vederii si imagini clare si corecte, cu eliminarea corespunzatoare a infectiei. Medicul specialist trebuie sa faca distinctia intre infectia bacteriana si cea fungica pentru a aplica tratamentul corespunzator. 

Cauze de aparitie ale endoftalmitei

Endoftalmita exogena

Endoftalmita exogena apare atunci cand se inregistreaza o leziune oculara, adica ceva iti intra in ochi si conduce la aparitia infectiei. Este cauza cea mai frecvent diagnosticata in aceasta problema de sanatate. De regula bacteriile sau fungii ajung in interiorul ochiului ca urmare a unei interventii chirurgicale pentru cataracta sau transplant de cornee, dupa realizarea unor injectii oculare sau pe fondul unor traume si leziuni.

Tot ce penetreaza globul ocular poate duce la endoftalmita exogena, cu simptome care se pot manifesta la doar cateva ore distanta de la producerea evenimentului. Uneori aceasta infectie se poate manifesta acut, alteori dezvoltarea este ceva mai lenta, cand anumite tipuri de bacterii si ciuperci ajung in interiorul ochilor. (2)

Endoftalmita endogena

Endoftalmita endogena se manifesta cand exista o infectie bacteriana sau fungica intr-o alta zona a corpului, aceasta nu este tratata corespunzator, se raspandeste prin intermediul sangelui si ajunge si la nivel ocular. 

De la o infectie a tractului urinar sau una de la nivelul sangelui, bacteriile sau fungii se raspandesc cu rapiditate in organism, iar problemele pot sa apara si la nivelul globului ocular. Acest tip de endoftalmita este mai rara si se poate identifica la persoanele foarte bolnave cu infectie generalizata in corp. (2)

Simptome in endoftalmita

  • Durere oculara care se agraveaza dupa o interventie chirurgicala, o injectie oculara sau o leziune a ochiului;
  • Ochi rosii;
  • Ochi care lacrimeaza abundent;
  • Puroi de culoare alba sau galbena ce se scurge din ochi;
  • Pleoape inflamate sau umflate;
  • Vedere incetosata sau neclara;
  • Sensibilitate crescuta la lumina puternica - fotofobie;
  • Pierderea vederii. (1), (2)

Cum se stabileste diagnosticul in endoftalmita?

endoftalmita diagnostic

 

Examinarea oftalmologica periodica este importanta, iar controlul de urgenta in cazul in care ai sesizat simptome ca cele descrise anterior este esential. Medicul specialist va dori sa afle mai multe despre istoricul tau medical si familial, inaintea examinarii fundului de ochi. 

Daca ai scurgeri la nivelul ochilor o proba poate fi prelevata si analizata in laborator pentru a se identifica tipul de infectie. Totusi, pentru acuratetea diagnosticului, medicul poate sa te trimita la analize medicale de laborator de sange si urina sau chiar la o ecografie oculara. (1), (2)

Optiuni de tratament in endoftalmita

Tratament medicamentos

Pentru ca vorbim de o infectie cu bacterii sau fungi, endoftalmita poate fi tratata eficient cu medicamente de genul antibioticelor, antifungicelor sau cu corticosteroizi. Adesea acestea vor fi administrate prin injectii efectuate la nivelul ochilor. In situatii mai putin grave specialistul poate prescrie picaturi oftalmologice cu antibiotice si antifungice. 

Tratament chirurgical

Atunci cand infectia este puternica sau tratamentul medicamentos nu este eficient, medicul poate recomanda efectuarea unei interventii chirurgicale. Procedura se numeste vitrectomie si se refera la eliminarea materialului infectios din interiorul ochiului, curatarea cu atentie a zonei infectate si administrarea de injectii cu antibiotice si ainfungice direct in ochi pentru a lupta cu infectia. De asemenea, este foarte posibil sa porti un plasture de protectie dupa interventie o perioada. (1), (3)

Este posibil ca dupa un tratament injectabil antiinfectios sa apara unele probleme la nivelul retinei sau a corneei, motiv pentru care trebuie sa vorbesti cu medicul si sa stii toate riscurile unei astfel de interventii inainte de a lua orice decizie, dar si pentru a semnala eventualele probleme si a primi tratrament adecvat. 

Desi simptomele provocate de endoftalmita pot sa se imbunatateasca in cateva zile de la interventia chirurgicala, vindecarea se va produce in cateva luni, iar imaginile formate pe retina pot fi percepute o perioada in ceata. (1)

Cum poate fi prevenita endoftalmita?

Folosirea ochelarilor de protectie atunci cand realizezi lucrari in casa sau in afara locuintei, precum si in cadrul sporturilor de contact poate preveni leziunile oculare si deci se reduce riscul de endoftalmita exogena. 

Igiena corespunzatoare inainte de a atinge zona ochilor este esentiala. Manipularea cu atentie, conform instructiunilor a tratamentului ocular, precum si administrarea dozelor corespunzatoare de medicamente pentru tratarea infectiilor identificate in organism ofera protectie impotriva aparitiei endoftalmitei endogene. (2)

Vindecarea poate fi complicata, iar simptomele de endoftalmita pot conduce la probleme severe in cazul persoanelor cu un sistem imun compromis sau al celor cu diabet zaharat. (1)

Acest material despre endoftalmita este informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Daca ai probleme cu vederea sau te-ai ranit la ochi, mergi de urgenta la medic pentru ajutor de specialitate si urmeaza indicatiile specialistului pentru ca vederea sa nu iti fie afectata iremediabil!

 

Surse de informare: 

1. Endophthalmitis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24468-endolphthalmitis

2. What is Endophthalmitis? - https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-endophthalmitis

3. Endophthalmitis - https://www.asrs.org/patients/retinal-diseases/29/endophthalmitis

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor