Eutiroidie: ce trebuie sa stii?
Eutiroidia este o stare fiziologica ce corespunde unui nivel normal al hormonilor tiroidieni. Cu alte cuvinte, este o stare opusă disfunctiei secretiei tiroidiene in care se deosebesc:
- hipertiroidia (boala lui Basedow);
- hipotiroidia (mixedemul).
In acest articol explicam tot ce trebuie sa stii despre eutiroidie, inclusiv cum determini daca ai o functie tiroidiana normala sau daca prezinti simptome asociate cu deficiente tiroidiene.
Starea de eutiroidie vs. sindromul bolnav eutiroidian
Diferenta dintre eutiroidie si sindromul bolnav eutiroidian este urmatoarea:
- starea de eutiroidie se refera la o stare in care functia tiroidiana este normala;
- sindromul bolnav eutiroidian este o stare de boala, caracterizat prin modificarea testelor functionale tiroidiene: nivelul triiodotironinei poate fi mai scazut, tiroxina este mai scazuta, iar hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) este fie scazut, fie normal. Sindromul este frecvent intalnit in boli netiroidiene, in care sunt afectate metabolismul si transportul hormonilor tiroidieni.
In cazul unor afectiuni tiroidiene, eutiroidia este importanta. In cazul in care nu esti intr-o stare eutiroidiana, este posibil sa suferi de simptome de hipotiroidism (cresterea in greutate, oboseala, caderea parului, pielea uscata) sau alte afectiuni tiroidiene.
Ce inseamna eutiroidie?
Eutiroidia nu este un termen foarte cunoscut, dar este foarte importanta referirea la el daca pacientul sufera de o boala tiroidiana. Eutiroidia este termenul care descrie starea normala a functiei tiroidiene in organism. Dar de ce este atat de importanta eutiroidia? Pentru ca revenirea la normal este scopul pe care il are medicul (si pacientul) in orice afectiune tiroidiana.
Cand stii ca tiroida ta functioneaza normal?
In cele mai multe cazuri, functia tiroidiana nu este cu adevarat o problema daca nu apar simptome deranjante. Dar acest lucru nu inseamna ca problemele tiroidiene nu sunt importante, dimpotriva. Si cu atat mai mult definirea a ceea ce inseamna „normal” este foarte importanta. Functia tiroidiana poate fi evaluata cu usurinta prin anumite teste de laborator.
Teste pentru evaluarea tiroidei
Iata care sunt analizele de sange principale pentru testarea functiei tiroidiene:
- TSH (hormon stimulator tiroidian sau tirotropina): este produs de glanda pituitara sau hipofiza (aflata in creier). Un nivel crescut de TSH este un semn ca tiroida nu produce suficient hormon tiroidian (hipotiroidism), iar un nivel scazut de TSH este un indicator al faptului ca tiroida produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism). In cazul in care TSH-ul are o valoare normala, inseamna ca tiroida functioneaza corect. Atentie insa, valorile pot sa difere de la un laborator la altul. TSH-ul, ca indicator al functiei tiroidiene, prezinta si dezavantaje: poate fi un semn al sensibilitatii glandei pituitare la hormonii tiroidieni;
- T4 (tiroxina): valorile scăzute indica hipotiroidism, in vreme ce valorile crescute indica hipertiroidism. Nivelurile de T4 pot fi afectate de medicamente sau de unele afectiuni medicale (estrogen, sarcina, afectiuni hepatice ar putea ridica nivelurile de T4, in vreme ce testosteronul, androgenii si steroizii anabolizanti sunt cauzele frecvente ale unui T4 scazut);
- T3 (triiodotironina): acest test poate fi indicat daca exista semne de tiroida hiperactiva, sau daca T4 si TSH nu au concentratii ridicate;
- anticorpii tiroidieni: determinarea nivelurilor de anticorpi ajuta la diagnosticarea unor afectiuni autoimune a tiroidei (boala Graves este un astfel de exemplu, dar si tiroidita Hashimoto). Prezenta anticorpilor tiroidieni poate indica boli autoimune sau alte probleme, ei trebuie evaluati daca se suspecteaza o boala tiroidiana;
- tiroglobulina: este o proteina produsa de glanda tiroida;
- calcitonina: este produsa de tiroida, este o substanta care regleaza modul in care organismul utilizeaza calciul.
Eutiroidia atunci cand se utilizeaza tratamente tiroidiene
Determinarea starii de eutiroidie devine dificila atunci cand se utilizeaza medicamente tiroidiene, deoarece adaugarea de medicamente tiroidiene influenteaza masuratorile standard ale tiroidei.
Simptomele eutiroidiei
Teoretic, eutiroidia nu este asociata cu simptome. Cu toate acestea, depinde foarte tare cum definim eutiroidia. Daca o persoana are functia tiroidiana normala, nu va prezenta simptome tiroidiene. Daca insa definim eutiroidia ca fiind starea in care TSH-ul este normal, atunci persoana este posibil sa prezinte simptome, ca urmare a altor afectiuni (oboseala, anxietate, depresie).
Concluzie
- Eutiroidia se refera, asadar, la o stare normala a functiei tiroidiene normale. Este cel mai bine ca aceasta stare sa se mentina asa.
- Pana acum nu exista o definitie a eutiroidei acceptata de toata lumea, este inca dificil de explicat ce ar trebui sa intelegem prin acest termen.
- Este bine sa avem in vedere, pe de o parte, testele de laborator tiroidiene (mai ales TSH-ul) si, pe de alta parte, simptomele pacientului, alaturi de istoricul sau medical.
- De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca, in cazurile in care exista o problema tiroidiana, nu este obligatoriu ca ea sa influenteze productia de hormoni tiroidieni.
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre eutiroidie au scop pur informativ. Nevoile si simptomele tiroidiene pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Restartmed, „What does Euthyroid mean? Definition, symptoms & more”: https://www.restartmed.com/euthyroid/. Accesat la data de 18.01.2023.
- UCLA Health, „Normal thyroid hormone levels”: https://www.uclahealth.org/medical-services/surgery/endocrine-surgery/conditions-treated/thyroid/normal-thyroid-hormone-levels. Accesat la data de 18.01.2023.