Fagure de miere: beneficii, proprietati, utilizari

8. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Fagure de miere de albine

 

Fagurele de miere este un produs natural, plin de vitamine, cu numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, folosit din cele mai vechi timpuri. Fagurii de miere se pot achizitiona din farmacie si sunt alcatuiti din miere bruta, polen, propolis, laptisor de matca, produse apicole suplimentare, importante pentru sanatate. Fagurele de miere se poate consuma cu totul, crud sau in amestec. 

Fagurele de miere este o structura deosebite a stupului albinelor in care acestea depoziteaza mierea bruta. Prezentam in acest material informatii legate de faguri, dar si de proprietatile si utilizarile acestora. 

Ce este fagurele de miere si care sunt utilizarile sale?

Fagurele de miere este o structura complexa, construita in mod natural de albine. Celulele fagurelui de miere au forma hexagonala, ceea ce permite utilizarea eficienta a spatiului si a resurselor disponibile, rezistenta si durabilitate in timp. Fagurii de miere sunt construiti din ceara produsa de albine prin secretie glandulara. In interiorul acestora albinele depoziteaza mierea

Vorbim de produsul crud, mierea care nu a trecut printr-un proces de pasteurizare sau de filtrare, motiv pentru care, alaturi de aceasta, in fagurele de miere mai pot fi identificate si alte produse apicole. Astfel, in cantitati mai mici, regasim polen, propolis si laptisor de matca. Toate acestea sunt produse naturale, care nu au trecut prin tehnici de prelucrare, asadar au o concentratie mare de nutrienti si sunt considerate sanatoase. 

Un fagure de miere natural poate fi consumat crud cu totul, chiar daca celulele hexagonale sunt ceva mai dure. De altfel, ceara de fagure de miere este foarte hranitoare si celulele ceroase pot fi intrebuintate pe post de guma naturala daca preferi guma de mestecat. (1), (2)

Fagurele de miere poate fi mancat in asociere cu briose, clatite, vafe, fulgi de ovaz, clatite, salate, branzeturi diverse sau cu fructe. Fagurii de miere pot fi achizionati din categoria dieta si nutritie, existenta in farmaciile online sau din cele fizice. Fagurele de miere sigilat a fost atins doar de albine si este 100% natural. 

Beneficii pentru sanatatea organismului si proprietati ale fagurelui de miere

Bogat in nutrienti importanti pentru organism

Fagurele de miere este un produs bogat in nutrienti si in antioxidanti, importanti pentru organism. Mierea cruda din fagure are un continut redus de vitamine, proteine si minerale deoarece contine zahar in procent foarte mare si apa. In acest stadiu, mierea are proprietati antibacteriene si antimicrobiene prin continutul de enzima glucozooxidaza. Mierea comercializata este rafinata, iar in cadrul proceselor de incalzire si filtrarea enzimele dispar. 

Mierea cruda din faguri are mai multi antioxidanti fata de cea procesata si nu prezinta adaos de fructoza sau alti indulcitori, fiind astfel mult mai sanatoasa. Antioxidantii din fagurii de miere sunt compusi vegetali care reduc inflamatia si protejeaza corpul impotriva bolilor. Principalii antioxidanti din faguri sunt polifenolii al caror beneficiu pentru sanatate vizeaza reducerea riscului de diabet, dementa, boli de inima si unele tipuri de cancer. (1)

Sustine sanatatea inimii

Peretii de ceara ai fagurelui de miere contin acizi grasi cu lant lung si alcooli cu impact pozitiv asupra inimii, ceea ce poate determina inclusiv scaderea nivelului de colesterol, dar nu se stie despre ce cantitati este vorba. (1)

Unele studii au aratat si ca inlocuirea zaharului cu miere poate sa reduca nivelul trigliceridelor, in timp ce antioxidantii din fagurii de miere au capacitatea de a dilata vasele de sange care merg spre inima ceea ce conduce la cresterea fluxului de sange si la scaderea tensiunii arteriale. Acest lucru reduce riscul de aparitie a cheagurilor de sange, atacului de cord si a accidentului vascular cerebral. (1), (3)

 

Rame cu fagure de miere

 

Sprijin in lupta cu infectiile

Fagurele de miere a fost utilizat traditional pentru a creste capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor bacteriene si a celor provocate de fungi. Studiile realizate in laborator au aratat ca ceara si mierea din faguri pot oferi protectie impotriva agentilor patogeni care favorizeaza aparitie unor boli in organism. Ciupercile si bacteriile impotriva carora ar putea sa aiba efect consumul de faguri de miere sunt: Staphylococcus aureus - Stafilococul auriu, Candida albicans, Salmonella enterica si Escherichia coli. (1), (2)

De asemenea, exista studii care au oferit rezultate incurajatoare in ceea ce priveste impactul mierii brute din faguri asupra tusei la copii si a infectiilor tractului respirator superior. Mierea poate oferi alinarea atat a tusei, cat si a impactului infectiei in organismul copiilor. (4)

Potential ajutor oferit diabeticilor

Fagurii de miere pot fi de ajutor persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, deoarece au un continut de zaharuri mai sanatos fata de glucoza din zahar. Si cum mierea este mult mai dulce fata de zahar, in teorie, persoanele care aleg sa foloseasca faguri de miere ar trebui sa ingereze o cantitate mai mica de produs. Cercetarile de pana acum au relevat faptul ca mierea are un efect mai slab asupra nivelului de zahar din sange comparativ cu zaharul rafinat, dat tot vorbim de un consum moderat.

Studiile efectuate pana in prezent sustin ca alcoolii din ceara fagurilor de miere ajuta la reducerea rezistentei la insulina, de care ar putea beneficia si diabeticii, dar mai sunt necesare investigatii suplimentare in acest sens. (1)

Atentionari speciale fagure de miere

Desi este un produs natural sigur pentru dieta, consumul exagerat de fagure de miere poate determina tulburari digestive, dureri de stomac si reactii cutanate la persoanele predispuse la alergii.

Femeile insarcinate, cele care alapteaza si copiii sub 1 an nu ar trebui sa consume faguri de miere deoarece acestia ar putea sa fie contaminati cu spori de Clostridium botulinum. (1)

Cristalizarea sau zaharisirea fagurilor de miere lasati prea mult la temperatura camerei inainte de consum este un proces natural si nu influenteaza in vreun fel calitatile produsului si beneficiile oferite organismului. 

Acest articol despre fagurele de miere este strict informativ si nu poate inlocui un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata si un consult medical de specialitate. Consumat cu moderatie, fagurele de miere ofera numeroase beneficii pentru organism. Inainte de a decide introducerea acestui produs in alimentatie, consulta medicul si urmeaza indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Can You Eat Honeycomb? - https://www.healthline.com/nutrition/raw-honeycomb

2. What is a honeycomb: Benefits, uses and side effects! - https://eiwahoney.in/blogs/honey-and-health/what-is-a-honeycomb

3. All About Raw Honey: How Is It Different Than Regular Honey? - https://www.healthline.com/nutrition/raw-honey-vs-regular

4. Honey for treatment of cough in children - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice