Fatete dentare: tipuri, indicatii, avantaje, dezavantaje

19. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Fatete dentare

Chiar daca ai o dantura sanatoasa si nu te confrunti cu probleme majore precum carii dentare sau alte afectiuni, exista in continuare posibilitatea sa fii dezamagit de modul in care arata zambetul tau. Indiferent de lucrul care te deranjeaza la aspectul dintilor tai, poti apela la diverse proceduri de estetica dentara pentru o corectare. O buna solutie pentru dinti mai albi, mai stralucitori, cu adevarat impecabili, este reprezentata de fatetele dentare.

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt niste dispozitive similare unor invelisuri subtiri, care acopera partea frontala a dintilor si le modifica aspectul. Acestea imita foarte bine felul in care arata dintii naturali, asa ca vor putea corecta cu succes problemele de ordin estetic ale danturii. Se poate apela la aplicarea fatetelor pe toata dantura sau pe o arcada intreaga, dar si pe un singur dinte, zambetul pastrandu-se uniform.

Desi scopul fatetelor este unul estetic, vorbim totusi despre o lucrare dentara. Asadar, pentru a se putea realiza o astfel de procedura, este important ca pacientul sa nu se confrunte cu alte afectiuni. Inaintea inceperii oricarui tip de interventii, se va realiza un control amanuntit in care medicul va diagnostica alte probleme dentare si va recomanda tratamente pentru acestea, daca este cazul. Abia apoi va putea avea loc fatetarea dintilor.

Tipuri de fatete dentare

Fatetele dentare pot fi clasificate dupa mai multe criterii. In primul rand, putem vorbi despre materialele utilizate pentru realizarea acestora. Exista varianta fatetelor din compozit, acel material utilizat pentru obturatii (plombe), care se poate aplica direct pe dinte. La inceput, calitatea acestuia nu era atat de ridicata, asa ca rezultatul final putea sa lase de dorit. Insa, cu timpul, calitatea compozitului a crescut si, automat, si a acestor fatete.

Totusi, o varianta mai potrivita este cea a ceramicii, un material mult mai rezistent, care poate oferi rezultate cu adevarat impresionante si un aspect perfect natural. Pentru realizarea acestor fatete, se foloseste de obicei tehnologia digitala. Mai precis, se iau niste masuratori ale cavitatii bucale cu ajutorul unui scanner special si, pe baza acestora, se vor realiza fatetele. Astfel, ele se vor potrivi perfect danturii, atat din punct de vedere al formei si dimensiunii, cat si al culorii.

Cel de-al doilea criteriu de clasificare a fatetelor este dupa modul de aplicare. In functie de cantitatea de tesut dentar (daca dintii sunt sau nu mai mari), putem vorbi despre fatete cu sau fara slefuire. Slefuirea presupune indepartarea unui strat foarte subtire de tesut de pe suprafata dintilor, pentru ca invelisurile sa poata fi aplicate fara ca dantura sa devina prea voluminoasa. Daca dintii sunt mai mici, fatetele se pot aplica si fara slefuire.

Cand se recomanda fatetarea dintilor?

Medicul stomatolog poate recomanda aplicarea fatetelor dentare in urmatoarele situatii:

  • In cazul dintilor care au suferit leziuni foarte usoare, precum fisuri, mici fracturi sau ciobiri;
  • Atunci cand dintii sunt prea mici, au forme neregulate sau sunt prezente diasteme (strungarete);
  • Pentru corectarea petelor sau a coloritului inestetic care este rezistent in cazul albirii dintilor;
  • In cazul problemelor foarte usoare de pozitionare (de exemplu, in cazul dintilor rotiti).

Fatete versus alte lucrari dentare

Fatetele dentare pot fi confundate foarte usor cu alte tipuri de lucrari dentare, care par ca indeplinesc aceeasi functie. Un bun exemplu este cel al coroanelor dentare. In primul rand, diferenta este cea legata de forma. Fatetele arata precum niste foite si acopera doar partea frontala a dintilor. Coroanele dentare sunt similare cu niste "capace" si se asaza peste intregul dinte, acoperindu-l in totalitate.

De fapt, coroanele sunt dinti falsi, deoarece acestea reconstruiesc un dinte in totalitate. Scopul lor este si unul functional. Daca dintele a fost grav afectat, fie de fracturi mai grave, fie de carii, si nu mai poate fi salvat, se va aplica o coroana pentru ca acesta sa-si poata recapata si functiile de baza, nu doar aspectul placut. In schimb, fatetele au scop pur estetic.

Avantajele fatetelor dentare

Procedura de fatetare a dintilor aduce numeroase avantaje pentru pacientii care decid sa apeleze la o astfel de interventie de estetica dentara. In primul rand, putem vorbi despre niste rezultate cu adevarat impresionante. Fatetele pot schimba in mod dramatic aspectul dintilor, asigurand un zambet nou, alb si plin de stralucire. Noua dantura va arata extrem de natural, chiar si daca se va decide fatetarea unui singur dinte. De asemenea, culoarea lor se va pastra, aceasta fiind rezistenta la coloratiile care pot afecta dintii naturali.

In plus, o astfel de lucrare dentara este cu adevarat durabila. Materialele utilizate sunt foarte rezistente, nu exista riscuri majore de fisurare si nu necesita intretinere deosebita. Asadar, daca respecti cateva reguli de igiena si ai grija de dantura ta, fatetele pot avea o durata de viata indelungata.

Dezavantajele fatetelor dentare

Desi avantajele fatetelor sunt majore si te pot face sa treci cu vederea eventualele dezavantaje, este important ca si acestea din urma sa fie mentionate. Procedura poate fi usor invaziva, avand in vedere ca uneori este necesara si slefuirea dintilor inainte de aplicare. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori, tehnica este ireversibila, asadar dintii in cauza vor trebui sa fie mereu acoperiti de fatete. Desi riscul este foarte mic, pot aparea uneori mici fisuri, caz in care fatetele vor trebui inlocuite. Este posibil sa isi faca aparitia si o sensibilitate mai crescuta a dintilor la cald si la rece.

Desi procedura este destinata unui numar destul de mare de pacienti, exista si situatii in care fatetele dentare nu sunt recomandate. Pe langa faptul ca trebuie ca dantura sa fie sanatoasa, este important ca toti dintii ce se vor fateta sa fie naturali, fara alte lucrari dentare (implanturi dentare, coroane, punti dentare etc). De asemenea, persoanele care sufera de bruxism trebuie sa evite procedura, deoarece scrasnirea constanta a dintilor pune presiune pe fatete, iar riscul de deteriorare este mult mai crescut.

Cum sa ingrijesti fatetele dentare

Pentru a prelungi durata de viata a fatetelor tale si a te asigura ca nu apar fisuri sau alte probleme, ai grija la igiena orala. Periaza-ti dintii de doua ori pe zi, folosind o periuta moale si o pasta de dinti care sa contina fluor. Nu ezita sa folosesti si ata dentara si apa de gura. Pentru a preveni orice fel de deteriorare, asigura-te ca nu iti folosesti dintii pentru deschiderea ambalajelor sau ca pui presiune pe fatete. Medicul stomatolog te poate ajuta cu mai multe sfaturi si poate evalua starea lucrarii dentare, asa ca nu ezita sa mergi periodic la control.

Fatetele dentare sunt o solutie inovatoare de estetica dentara de a-ti corecta zambetul si de a obtine o dantura mai frumoasa si de a imbunatati culoarea, forma si dimensiunea dintilor. Inainte de a lua decizia de a apela la aceasta solutie, ia legatura cu medicul tau dentist. Articolul nostru are doar scop informativ si nu poate inlocui recomandarile avizate oferite de un specialist, asa ca nu ezita sa iei legatura cu acesta oricand ai nevoie.

Surse:

“Veneers: What Are Dental Veneers? Cost, Procedure & Advantages.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23522-dental-veneers. Published 18 July 2022. Accessed 17 July 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice