Feijoa: beneficii, proprietati, contraindicatii
Feijoa este un fruct aromat si nutritiv, cu numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, cu proprietati deosebite, originar din America de Sud. Planta perena, verde tot anul prezinta rezistenta la daunatori. Fructul feijoa este tot mai apreciat pentru valorile nutritive oferite si gustul care aminteste de ananas. Poate fi consumat crud, in salate, sucuri, dar si in diferite tipuri de desert.
Continutul articolului
Te invitam sa descoperi in randurile de mai jos ce este feijoa, care sunt beneficiile si proprietatile acestui fruct, dar si care sunt contraindicatiile legate de consum.
Ce este feijoa?
Feijoa este un fruct exotic, relativ mic, de culoare verde, cunoscut si sub numele de "guava ananas". Planta de feijoa, Acca sellowiana, este perena, verde tot anul si provine din America de Sud. In prezent, arbustul fructifer este cultivat si in alte regiuni ale globului pentru aroma deosebita a fructelor sale.
Planta de feijoa are un fruct cu o coaja groasa, verde inchis, iar in interior prezinta un miez cu textura moale, de culoare alb sau crem. Gustul fructului este dulce-acidulat aroma sa la coacere amintind de savoarea ananasului in combinatie cu note subtile de banana, kiwi, gutui, struguri, lamaie si mentol. Fructele pot fi consumate crude, sub forma de suc, dar si adaugate in salate si deserturi. Din fructe se pot face gem si marmelada.
Despre feijoa trebuie sa stii ca este un aliment bogat in vitamina C si fibre, o sursa valoroasa de nutrienti esentiali pentru organismul uman. (1)
Valoare nutritiva pentru feijoa
S-a calculat ca aproximativ 200 de grame de fruct crud de feijoa contine:
- 126 de calorii;
- 31 g carbohidrati;
- 1,5 g proteine;
- < de 1 g grasimi;
- 13 g fibre;
- vitamina C;
- folat sau vitamina B9;
- vitamina B5;
- potasiu;
- cupru;
- mangan;
- magneziu. (2)
Proprietati speciale si beneficii oferite de feijoa
Are proprietati antiinflamatorii si antioxidante
Un studiu realizat cu sucul de feijoa a aratat ca, in vivo, acesta are actiuni antiinflamatorii, adica ajuta la inhibarea cailor inflamatorii pentru pana la 5 ore, prin prevenirea aparitiei stresului oxidativ si incetinirea reactiilor proteinkinazei C.
Antioxidantii aflati in componenta sucului de feijoa sunt:
- quercetina;
- acid elagic;
- catehina;
- rutina;
- acid galic;
- acid siringic;
- eriocitrina.
Un alt studiu efectuat in laborator a scos in evidenta faptul ca extractul de feijoa are o activitate antioxidanta remarcabila si a contribuit la scaderea peroxidazelor lipidelor la sobolanii din experiment, ceea ce a insemnat apararea organelor impotriva daunelor multiple. (1)
Sprijina imunitatea
Pentru ca organismul nu produce si nu stocheaza vitamina C, din dieta nu trebuie sa lipseasca fructe si legume bogate in aceasta. Feijoa este un fruct cu continut bogat de vitamina C si proprietati antioxidante ce pot ajuta celulele din piele, creier si inima sa lupte impotriva bolilor.
Deoarece vitamina C joaca un rol esential in functia imunitara a organismului prin reducerea radicalilor liberi si sinteza proteinei de colagen, extinderea beneficiilor oferite de aceasta se refera si la formarea si repararea tesuturilor conjunctive de la nivelul intregului corp. Consumul de feijoa, in cantitati adecvate nevoilor, poate ajuta la apararea impotriva cancerului, dar si la o protectie sporita in fata racelilor comune, scazand totodata, riscul de boli de inima, artrita, guta.
Coaja si fructele de feijoa au unele substante benefice pentru sustinerea functiei imunitare, dar prezinta si proprietati antimicrobiene. Studiile au aratat ca guava de ananas sau feijoa are 40 de compusi diferiti cu rol in stimularea imunitatii. (1), (3)
Sustine sanatatea tractului digestiv
Continutul bogat de fibre din feijoa poate sustine sanatatea tractului digestiv, contribuind in acelasi timp la mentinerea unui microbiom intestinal normal in care organismele benefice, cu rol in digestie, in stimularea functiei imunitare si in reglarea greutatii corporale sa actioneze in consecinta pentru o stare generala buna din punct de vedere fizic si una emotionala echilibrata.
Prin continutul de fibre, feijoa protejeaza impotriva constipatiei, a diverticulozei si a pietrelor la rinichi. Potentialul benefic al fructului este indreptat si spre reducerea riscului de dezvoltare a obezitatii si a bolilor de inima, a colesterolului marit sau a trigliceridelor ridicate.
Feijoa are un atu si in ceea ce priveste tratamentul si prevenirea bolilor inflamatorii intestinale. Studii amanuntite trebuie realizate pe subiecti umani pentru a se stabili cantitatile si dozele de administrare corecte si eficiente de feijoa in tratarea si prevenirea tulburarilor digestive si gastrointestinale. (1), (3), (4)
Fizic puternic, psihic intarit
Desi nu sunt dovezi clare la oameni, studiile de laborator ofera rezultate incurajatoare in intarirea psihicului, nu doar a fizicului, la un consum moderat si constant de feijoa. Extractul provenit din frunze de feijoa are efecte mai puternice comparativ cu cel din fructe, actionand ca antidepresiv natural.
In acelasi timp, o microbiota intestinala viguroasa isi extinde actiunile benefice si la nivelul creierului, ceea ce se poate traduce si in sanatate mintala pe masura. (1), (4)
Contraindicatii si efecte adverse ale consumului de feijoa
Fructul de feijoa este considerat sigur pentru consum, fiind recomandat adultilor si copiilor, in cantitati moderate. Persoanele sensibile sau alergice la guava nu trebuie sa consume acest fruct pentru ca pot prezenta efecte adverse precum mancarimi, eruptii cutanate, urticarie pentru care sunt necesare ingrijiri medicale de specialitate.
Daca te numeri printre bolnavii cronici cu tratament medical este indicat sa discuti cu medicul curant inainte de a introduce in dieta fructul de feijoa sau suplimente pe baza acestuia pentru a nu interfera cu medicamentele administrate pe reteta. (1)
Acest articol despre feijoa este strict informativ. Introducerea fructului in dieta poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate, fara a uita ca o alimentatie echilibrata inseamna o hrana diversificata, cu produse din toate grupele alimentare. Daca mananci feijoa si observi simptome asemanatoare celor prezentate aici, mergi la medic de urgenta si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Pineapple Guava: Feijoa Benefits, Nutrition, Uses and More - https://draxe.com/nutrition/pineapple-guava-feijoa/
2. Feijoa, raw - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168176/nutrients
3. 10 Benefits Of Feijoa Or Pineapple Guava - https://healthbenefitsof.org/10-benefits-of-feijoa-or-pineapple-guava/
4. 16 REMARKABLE BENEFITS OF PINEAPPLE GUAVA (FEIJOA) - https://globalfoodbook.com/16-remarkable-benefits-of-pineapple-guava-feijoa