Fenol: ce este, valori, afectiuni indicate

13. 9. 2023 · 6 minute de citit

Fenolul este un compus organic toxic in caz de consum, dar care poate fi regasit, in cantitati reduse, in produsele precum apa de gura sau agentii de curatare sub forma de spray. In acest articol poti descoperi mai multe informatii despe fenol, valorile sale normale in organism si modul de interpretare al rezultatelor analizei specifice de depistare si cuantificare. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Fenol: ce este, valori, afectiuni indicate

Definitia si natura chimica a fenolului

Fenolul este un compus organic aromatic care are un atom de hidrogen atasat la un grup hidroxil (-OH) al unui inel de benzen. Aceasta structura ii confera proprietati specifice si ii permite sa interactioneze cu alte substante chimice intr-un anumit mod.

Printre proprietatile chimice distincte ale fenolului se numara solubilitatea relativa in apa, capacitatea de a forma legaturi de hidrogen, reactivitatea ridicata si caracterul usor acid. Aceste proprietati permit fenolului sa fie utilizat in diverse industrii si procese chimice.

Fenolul este produs industrial prin diverse metode si este folosit in numeroase aplicatii, de la productia de rasini si plastic la crearea de medicamente si pesticide. De asemenea, fenolul poate fi gasit in mod natural in anumite plante si microorganisme [1].

Valorile normale ale fenolului in organism

Valorile normale ale fenolului in organism pot varia in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul si starea de sanatate a individului. De obicei, nivelul normal al fenolului in urina este mai mic de 15 mg/L.

Producerea fenolului in corpul uman are loc prin procesul de descompunere a aminoacizilor aromatici, precum tirozina si fenilalanina. Acest proces are loc in principal in ficat, iar fenolul rezultat este eliminat in principal prin urina. Alte organe implicate in eliminarea fenolului includ rinichii si plamanii [2].

Exista mai multe cauze posibile ale variatiilor valorilor de fenol in organism. Unul dintre factori poate fi dieta, deoarece anumite alimente contin in mod natural fenol sau pot stimula productia acestuia in corp. De asemenea, afectiunile hepatice sau renale pot afecta producerea sau eliminarea fenolului, ceea ce poate duce la variatii ale nivelului sau in organism [3].

Nivelurile anormale de fenol pot avea consecinte asupra sanatatii. Nivelurile ridicate de fenol pot fi asociate cu simptome precum dureri de cap, ameteli, tulburari gastrointestinale sau chiar afectarea sistemului nervos central. Pe de alta parte, nivelurile scazute de fenol pot fi legate de afectiuni precum sindromul de malabsorbtie sau deficienta de enzime necesare pentru producerea fenolului.

Utilizari ale fenolului in medicina

În ciuda toxicitatii pe care o are in cazul in care este ingerat ca atare, fenolul are numeroase utilizari in medicina. Dintre acestea, enumeram:

  • Injectarea intramusculara a fenolului este folosita in tratamentul spasticitatii musculare, survenita ca urmare a unei comunicari defectuoase intre creier, maduva spinarii si musculatura. Spasticitatea musculara survine in afectiuni precum boala Parkinson, paralizia cerebrala sau traumatismele craniene. Injectarea de fenol limiteaza semnalele transmise de la nervi la musculatura, responsabile pentru contractura, ceea ce reduce disconfortul si sporeste mobilitatea [2].
  • Fenolul se poate folosi in cazurile severe de unghii incarnate, care nu raspund la alte tratamente. Fenolul, sub forma de acid tricloroacetic, blocheaza cresterea unghiei, cauterizarea cu fenol avand succes in 98.8% din cazuri.
  • Fenolul este utilizat ca si conservant pentru vaccinuri, dintre care cel mai frecvent utilizat in Romania este Pneumo23, un vaccin care previne unele forme de pneumonie si meningita [1].
  • Fenolul poate fi utilizat in compozitia sprayurilor antiseptice pentru dureri in gat. Ele pot fi utilizate in siguranta conform instructiunilor, desi nu se administreaza la copiii mai mici de 3 ani [1].
  • Analgezicele orale cu actiune asupra buzelor, limbii sau gingiilor contin, adesea, cantitati reduse de fenol. Sunt produse utilizate pe termen scurt, in cazul infectiilor virale ale mucoasei orale, prospectul mentionand in general ca nu se folosesc pentru mai mult de 2 - 3 zile consecutiv [2]. 
  • Derivati ai fenolului sunt folositi in diverse produse cosmetice precum peelinguri chimice, sau ca si conservant. 
  • Sapunul carbolic este un antiseptic utilizat in sala de operatii inca din anul 1867 si contine un derivat al fenolului. El ramane un instrument util, folosit in special in tarile care primesc ajutoare medicale din strainatate, chiar daca in prezent exista si alte antiseptice [3]. 

Afectiuni provocate de niveluri anormale de fenol

Fenolul este o substanta chimica care poate avea efecte negative asupra sanatatii umane atunci cand se gaseste in cantitati anormale in organism. 

1. Fenolul are capacitatea de a deteriora sistemul nervos central. Studiile au aratat ca expunerea prelungita la fenol poate provoca simptome precum confuzia mentala, convulsiile sau chiar coma. Aceste efecte pot fi rezultatul direct al nivelurilor anormale de fenol in organism [1].

2. Expunerea directa la fenol poate cauza probleme grave la nivelul pielii si ochilor. Substanta poate provoca arsuri sau iritatii severe, care pot necesita tratament medical de urgenta. Este important sa se acorde atentie masurilor de protectie adecvate pentru a evita astfel de probleme.

3. Inhalarea fenolului poate duce la afectarea cailor respiratorii, cauzand dificultati de respiratie, tuse sau chiar pneumonie chimica. Expunerea prelungita la aceasta substanta poate provoca leziuni grave ale plamanilor si poate necesita tratament medical de specialitate.

4. Ingerarea de fenol poate afecta sistemul digestiv, provocand greata, varsaturi si dureri abdominale. Aceste simptome pot indica o intoxicatie severa si necesita asistenta medicala imediata. 

Beneficiile fenolului pentru sanatate

In forma sa pura, fenolul este extrem de toxic. Totusi, derivatii sai pot avea numeroase beneficii pentru sanatate:

  • Rol antioxidant: fenolii derivati din plante au un rol antioxidant important, combatand stresul oxidativ determinat de prezenta radicalilor liberi. Pe lista antioxidantilor fenolici se numara bioflavonoidele din vin, ceai, fructe si legume, tocoferolii, inclusiv vitamina E, resveratrolul din fructe, nuci si vinul rosu etc.
  • Rol in prevenirea cancerului: pe langa rolul pe care antioxidantii il joaca in prevenirea cancerului, merita sa mentionam si faptul ca unele studii arata ca exista compusi fenolici care cresc receptivitatea celulelor tumorale fata de tratamentul cu chimioterapice [1].

Acest articol a oferit o imagine de ansamblu detaliata cu privire la fenol, relevand natura sa chimica, valorile sale normale in organism, rolul sau in corpul uman si semnificatia nivelurilor anormale ale acestuia. Discuta cu medicul in legatura cu orice nelamuriri ai avea legate de acest subiect sau daca experimentezi simptome care te ingrijoreaza. 

Bibliografie:

  1. Braier, Leon, et al. “Benzene in Blood and Phenol in Urine in Monitoring Benzene Exposure in Industry.” American Journal of Industrial Medicine, vol. 2, no. 2, 1981, pp. 119–123, https://doi.org/10.1002/ajim.4700020206, accesat la 5.09.2023;
  2. Jewell, Tim. “What Is Phenol? Medical Uses, Health Benefits, and Risks.” Healthline, 19 Oct. 2018, www.healthline.com/health/what-is-phenol#risks, accesat la 5.09.2023;
  3. Manach, Claudine, et al. “Polyphenols: Food Sources and Bioavailability.” The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 79, no. 5, 1 May 2004, pp. 727–747, academic.oup.com/ajcn/article/79/5/727/4690182, https://doi.org/10.1093/ajcn/79.5.727, accesat la 5.09.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor