Fibroadenom mamar: ce este, evolutie, complicatii
Fibroadenomul mamar este o formatiune tumorala necanceroasa. Umflatura poate sa apara la orice varsta, la femeile aflate in perioada menstruala si poate fi descoperita prin autopalpare, dar si in cadrul controalelor de specialitate. Desi pot evolua si creste destul de mult, in rare cazuri devin maligne.
Fibroadenomul mamar este o structura asemanatoare unei umflaturi, de natura benigna, frecvent intalnita la femei. Multe dintre aceste formatiuni necesita observatie si masurare periodica, dar sunt si situatii complexe, in care medicul specialist trebuie sa intervina.
Ce este fibroadenomul mamar?
Termenul fibroadenom" se traduce prin tumoare benigna din tesut fibros si tesut grandular, de la fibrom" - tumoare alcatuita din tesut fibros si adenom" - tumoase a tesutului glandei.
Fibroadenomul mamar poate fi asemanator nodulilor mamari. De forma rotunda, neteda, solida, fibroadenomul mamar este benign si in rare cazuri conduce la aparitia cancerului de san.
Fibroadenomul mamar este o formatiune comuna, una dintre cele mai intalnite la femei, nedureroasa in majoritatea cazurilor, ce apare de regula in intervalul de varsta 15 - 35 de ani. Desi pot sa dispara uneori, unele formatiuni trebuie supravegheate in timp. Un fibroadenom mamar nu este o formatiune care sa iti puna viata in pericol, iar cu screening realizat conform indicatiilor medicale poti sa previi unele transformari neplacute. (1)
Fibroadenom mamar: evolutie
Trebuie sa fii atenta la orice schimbare care are loc la nivelul sanilor si sa iei legatura cu medicul la cea mai mica ridicatura sesizata! Fibroadenomul poate fi de mici dimensiuni, 1 - 3 centimetri. Atunci cand iti palpezi sanul resimti o masa mobila, neteda, alunecoasa care ramane la fel, se mareste sau dispare complet dupa o perioada.
Cand incepe sa creasca poate determina si o modificare a structurii sanului, in functie de pozitie si de marime. Indicat este ca atunci cand detectezi o formatiune la nivelul sanului sa nu astepti sa creasca, ci sa mergi la un control medical de specialitate pentru ca medicul sa descopere cu ce te confrunti si sa te poata ajuta.
Fibroadenomul mamar poate sa apara la un singur san sau la ambii, poate fi singur sau pot exista mai multe astfel de formatiuni.
La femeile insarcinate fibroadenomul mamar poate fi mai mare, mai vizibil, in timp ce la femeile aflate la menopauza se poate observa cum se reduce si chiar dispare dupa un timp.
Ca urmare a unui tratament chirurgical care consta in excizarea formatiunii mamare, te poti trezi in situatia in care un alt fibroadenom mamar apare in acelasi san. Nu este un motiv de ingrijorare neaparat, dar medicul specialist iti poate oferi informatii suplimentare si tratament la nevoie. (2)
Cauza aparitiei fibroadenomului mamar
Cauza exacta de aparitie a fidroadenomului mamar nu este cunoscuta. Se pare ca aceste tumori benigne pot sa se manifeste pe fondul concentratiei hormonale din organismul femeilor, in special in perioada reproductiva, cand exista ciclul menstrual regulat. (1)
Tipuri speciale de fibroadenom mamar
Cercetarile au relevat ca unele fibroadenoame mai putin obisnuite si nodulii mamari asociati au avut actiuni asemanatoare formatiunilor clasice. Iata cum au fost diferentiate acestea:
Fibroadenoame complexe
Acestea pornesc de la dimensiuni mici si pot deveni destul de mari, cu posibilitatea de a presa sau de a deplasa tesutul mamar din apropiere.
Fibroadenoame gigantice
Aceste formatiuni prezinta o crestere accelerata, depasesc 5 centimetru si tocmai pentru ca sunt de mari dimensiuni au capacitatea de a apasa pe tesutul mamar aflat in jurul sau, dar si de a-l impinge din loc.
Tumorile Phyllodes
Aceste tumori si fibroadenoamele au structuri asemanatoare, diferenta intre cele doua este vizibila doar la microscop. Majoritatea tumorilor de acest tip sunt benigne, dar au potential de crestere accelerat si un risc crescut de a deveni maligne. Cu alte cuvinte, tumorile Phyllodes nu sunt canceroase, dar in anumite conditii pot deveni canceroase, gigantice, de 20 - 30 de centimetri. (2)
Complicatii in fibroadenom mamar
In afara faptului ca un fibroadenom mamar creste destul de mult in timp si poate atinge dimensiuni impresionante, de regula, aceste formatiuni de la nivelul sanului nu determina complicatii grave. Atunci cand un fibroadenom mamar este confundat cu un chist mamar, carcinom mamar, metastaze la san, linfom sau tumora Phyllodes, lucrurile se pot complica si starea de sanatate se poate altera, daca nu primesti un diagnostic si tratament adecvat.
Riscul de cancer de san este usor crescut in cazul in care te confrunti cu un fibroadenom complex, deoarece acest tip particular poate sa contina tesut mamar calcifiat. (3)
Cum se diagnosticheaza fibroadenomul mamar?
Fie ca sesizezi umflatura, fie ca ea este depistata in cadrul unei examinari periodice, pentru un diagnostic corect si complet medicul iti va recomanda, dupa examinarea clinica la nivelul sanului, efectuarea unor investigatii suplimentare: ecografie de san, mamografie, precum si biopsie aspirativa cu ac fin sau biopsie cu ac gros. (2), (3)
Optiuni de tratament pentru fibroadenomul mamar
Metoda observatiei
Este varianta cea mai intalnita in fibroadenomul mamar. Daca vorbim de formatiuni la nivelul sanului de mici dimensiuni, periodic acestea vor fi verificate si masurate, fara a se interveni altfel, cand nu sufera modificari de structura.
Interventie chirurgicala
Pentru situatiile in care fibroadenomul este mare si determina durere de sani, medicul poate recomanda interventie chirurgicala pentru rezolvarea problemei. Aceasta se poate face prin doua proceduri diferite:
- lumpectomie sau biopsie excizionala - chirurgul indeparteaza fibroadenomul. Formatiunea va fi analizata in laborator ulterior;
- crioablatie - cu ajutorul unei criosonde, chirurgul ingheata si distruge astfel structura celulara a fibroadenomului. (3)
Majoritatea fibroadenoamelor mamare pot trece de la sine fara ingrijiri de specialitate si in rare cazuri pot conduce la risc crescut de dezvoltare a unor formatiuni maligne. Prin autopalpare si prin controale medicale periodice poti sa iti pastrezi sanatatea si sa iti rezolvi problemele inca din faza de debut.
Acest articol prezinta informatii generale despre fibroadenomul mamar. Durerile de san si umflaturile din glanda mamara pot fi inofensive, dar, in egala masura, pot fi un simptom al unor afectiuni mai grave. Daca suspectezi ca ai o formatiune mamara anormala, mergi la medic si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Fibroadenomas of the Breast - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15690-fibroadenomas-of-the-breast
2. Fibroadenoma - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibroadenoma/symptoms-causes/syc-20352752#:~:text=A%20fibroadenoma%20(fy%2Dbroe%2D,fibroadenoma%20often%20causes%20no%20pain.
3. Breast fibroadenoma - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535345/