Fisuri anale: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit

Fisurile anale sunt ulceratii deschise, care se dezvolta in mucoasa intestinului gros, la capatul exterior al acestuia. Dureroase, fisurile anale pot sa apara la orice varsta, cauzele fiind multiple. Tratamentul acestei afectiuni poate merge pana la interventii chirurgicale, in cazuri extreme. Medicul specialist va putea prescrie cea mai buna varianta de tratament, in functie de problemele fiecarui pacient. 

Fisurile anale afecteaza calitatea vietii tuturor celor la care se manifesta. Durerea, disconfortul si posibilele probleme ce pot sa apara, in cazul in care nu se acorda asistenta medicala necesara, pot fi indepartate daca mergeti la medic de la primele semne de afectiune cronica. 

Cu cat specialistul poate stabili rapid o schema de tratament personalizat, in functie de gravitate, varsta si mod de manifestare, cu atat vindecarea se poate produce mai repede. Desi este o zona sensibila si multe persoane se simt jenate sa discute cu medicul despre aceste probleme, nu evitati sa cereti ajutor de specialitate. Sanatatea este importanta, ajutorul medical timpuriu va scapa de alte complicatii. 

Ce sunt fisurile anale?

Fisurile anale sunt o problema de sanatate frecventa la copiii mici, la persoanele varstnice, dar poate sa apara la orice varsta. Traumatismul local, ce apare la nivelul anusului, in partea exterioara a intestinului gros, este o afectiune care se manifesta prin ruptura pielii. Acest lucru poate duce la expunerea sfincterului anal. 

Leziunea poate duce la spasme ale muschiului din jurul anusului, ceea ce determina o ruptura accentuata. Durerea este puternica, iar intensificarea spasmelor nu ajuta deloc procesul vindecarii. Uneori tocmai acesta este motivul pentru care fisurile se adancesc si afecteaza o suprafata tot mai mare in jurul anusului. 

Cauzele fisurilor anale

Sunt mai multe cauze ale aparitiei fisurilor anale, unele des intalnite, altele doar in situatii rare. 

Consistenta scaunelor 

Eliminarea scaunelor tari, de mari dimensiuni, cu greutate, poate provoca fisuri anale. Fisurile anale la copii sunt frecvente, la cei care au scaune tari, motiv pentru care parintii trebuie sa le supravegheze cu atentie dieta. 

Constipatia

Copiii, dar si adultii, pot sa se confrunte cu constipatia. Daca este vorba de un fenomen sporadic nu vor fi probleme, dar daca devine cronica, constipatia favorizeaza aparitia fisurilor anale. Eliminarea cu greutate a scaunelor, la perioade mari de timp, poate duce la aparitia acestei probleme. 

Boli inflamatorii ale intestinului

Anumite boli care se manifesta la nivelul intestinelor, inflamatiile, colita ulceroasa sau boala Crohn pot fi cauze ale fisurilor anale. 

Sarcina si nastere

Multe femei se constipa in perioada sarcinii, partial pentru ca primesc o cantitate mai mare de fier prin vitaminele prenatale, dar si din cauza cresterii cantitatilor de hormoni secretati. Fenomenul constipatiei si implicit al aparitiei fisurilor anale poate sa apara si dupa nastere, in perioada de alaptare, cand femeile primesc in continuare vitamine cu continut bogat in fier. 

Nasterea naturala poate cauza fisuri anale, ca urmare a efortului depus pentru expulzia fatului, dar acestea pot sa apara si dupa o nastere prin cezariana, cand femeile intra pe alimentatie solida si apare constipatia. 

Diaree cronica

Persoanele care se confrunta cu aceasta problema de sanatate sunt predispuse si la fisuri anale. 

Infectii

Herpesul, sifilisul, HIV-ul pot determina aparitia fisurilor anale, prin infectarea si deteriorarea canalului anal. 

Cancerul anal

Aceasta problema majora de sanatate este asociata de multe ori cu alte afectiuni, printre acestea fiind si fisurile anale. 

Cum se manifesta fisurile anale: Simptome

Durere ascutita 

Atunci cand are loc defecatia, durerea se intensifica si devine ascutita, dar si in rest durerea este prezenta. Uneori senzatia de usturime se manifesta cateva ore bune dupa ce a avut loc defecatia. 

Sangerari

Acestea pot sa apara in timpul defecatiei, dar si dupa. Scaunele pot sa aiba sange deschis la culoare sau in consistenta lor se poate identifica chiar mucus

Mancarimi sau usturimi

In jurul anusului apare senzatie de mancarime, alteori doar de usturime. Se poate intampla ca cele doua senzatii sa existe concomitent. 

Constipatia

Constipatia este si cauza, dar si un semn ca pot sa apara fisurile anale. Constipatia insa poate fi si un simptom si cauza pentru aparitia hemoroizilor, pentru care sunt necesare ingrijiri speciale, de asemenea. 

Rana vizibila

In jurul anusului, atunci cand sunt fisuri anale, zona va fi lezata si acest lucru va fi vizibil. In acelasi timp, umflatura din jurul sfincterului va fi sesizata la palpare, dar si vizibila. Atentie, fisurile anale nu sunt asemanatoare hemoroizilor, chiar daca durerea si disconfortul sunt asemanatoare. 

Fisurile anale si hemoroizii pot avea cauze si simptome comune, dar manifestarile sunt diferite. 

Probleme urinare

Urinarea frecventa, cu intreruperi, disconfort, usturime, pot fi simptome ale unei infectii urinare, dar si un simptom al aparitiei fisurilor anale. 

Diagnosticarea fisurilor anale

Medicul trebuie consultat in cazul in care durerea este puternica, leziunile sunt vizibile si mari si nu se vindeca. In mod normal, procesul de vindecare incepe imediat dupa aparitia leziunii. 

Treceti peste jena si cereti ajutor medical de specialitate. Medicul va face un examen clinic si daca se impune va recomanda un tuseu rectal. Daca durerea este foarte puternica, interventia poate fi realizata sub anestezie. 

In functie de pozitionarea fisurii anale, de cauzele probabile, despre care specialistul va afla de la pacient, acesta poate recomanda si alte investigatii, asa cum este colonoscopia. 

De asemenea, medicul trebuie informat asupra istoricului medical al dumneavoastra si al familiei extinse, despre medicamentele prescrise, tratamentele urmare, reactiile observate in urma administrarii. Doctorul trebuie sa stie daca utilizati suplimente alimentare chiar si cele pentru sistemul digestiv

Abia dupa ce va avea toate informatiile necesare specialistul va putea sa recomande cea mai buna varianta de tratament. 

Fisuri anale: Optiuni de tratament

Fara tratament de specialitate

In cazuri simple, fisurile anale pot sa se vindece, daca alimentatia va fi mai bogata in fibre, pentru ca scaunul sa fie mai moale, iar defecatia sa se poata realiza fara efort sustinut. 

Tratament medical nechirurgical

Medicul specialist poate recomanda, in anumite situatii, pentru tratamentul fisurilor anale, supozitoare. Alteori pentru tratamentul fisurilor anale cremele se utilizeaza pentru ameliorarea simptomelor dureroase si pentru a grabi vindecarea. 

Se poate folosi pentru fisuri anale si unguent, evident, la recomandarea specialistului. Aceste variante vizeaza tratamentul rapid al fisurilor anale, in fazele incipiente sau in situatia celor cu forme mai simple ale afectiunii. 

Tratamentul fisurilor anale la copii se poate face tot cu ajutorul unguentelor si al cremelor, daca doctorul considera ca este necesar pentru a veni in ajutorul micutilor cu astfel de probleme. Evident, alimentatia copiilor trebuie sa fie schimbata pentru ca defecatia sa poata fi realizata mai usor si sa fie prevenite viitoarele recidive. 

Pot sa fie administrate medicamente prescrise, dar si creme cu anestezic pentru calmarea durerilor locale, care pot fi procurate din farmacii, in cazul adultilor. 

Tratament chirurgical

In situatii extreme, medicul specialist poate recomanda interventie chirurgicala, daca fisurile anale sunt persistente. Prin operatie, muschii sfinterului anal sunt ajutati sa se relaxeze, astfel incat durerea sa fie diminuata, spasmele sa fie reduse si vindecarea sa aiba loc. Aceasta poate fi varianta potrivita pentru tratamentul sangerarilor anale, dar si aici medicul este cel care va poate indica solutia. 

Uneori interventia chirurgicala poate viza si injectarea toxinei botulinice in sfincterul anal sau diviziunea unei parti a sfincterului intern. Riscurile si beneficiile acestor tipuri de operatii trebuie sa va fie aduse la cunostinta de catre medic, pentru a fi informati corect, inainte de a lua orice decizie. 

Cum se pot preveni fisurile anale?

Desi nu pot fi prevenite intotdeauna, riscurile aparitiei fisurile anale poate fi redus urmand cativa pasi utili.  

Dieta echilibrata

Dieta cu multe fibre ajuta tranzitul intestinal, iar scaunul va fi moale. Pe de alta parte, evitarea mancarurilor piperate si usturate este benefica in cazul celor care sunt predispusi la aceasta problema de sanatate. 

Fructele si legumele sunt importante si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia sanatoasa. 

Ce mai puteti include in alimentatia zilnica pentru a avea o digestie buna? Taratele de ovaz si cele de grau, cerealele integrale, orezul brun, pastele integrale, citricele, prunele si sucul de prune sunt de mare ajutor. 

Cantitatea alimentelor bogate in fibre se creste treptat, astfel incat sa aveti scaune din ce in ce mai moi, in mod constant. Nu uitati de apa, pentru evitarea balonarii si formarea gazelor intestinale. 

Atentie: daca decideti sa luati suplimentele alimentare bogate in fibre, acestea nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. 

Evitarea constipatiei este importanta pentru a reduce durerea si aparitia fisurilor anale, dar in acelasi timp si diareea trebuie tinuta sub control, pentru ca scaunele moi frecvente, irita zona anala, iar defecatia poate fi acida in aceasta situatie, ceea ce duce la amplificarea problemelor. 

Hidratare optima

Apa este vitala organismului, iar hidratarea corespunzatoare este esentiala, indiferent de sezon. O cantitate optima de apa ajuta digestia si tranzitul intestinal, iar defecatia se va realiza mai usor, scaunul avand o consistenta mai moale.

Bai calde

Pentru fisuri anale tratamentul naturist poate cuprinde si un ritual de imbaiere zilnic. Baile calde de pana la 30 de minute in fiecare zi ajuta eliminarea scaunului fara probleme. Doar statul in apa calduta poate induce un tranzit intestinal normal, regulat. 

Igiena corecta

Zona anala trebuie mentinuta curata si uscata. Apa si sapunul sunt suficiente pentru o igiena corecta, dar atentie la produsele folosite. Prosoapele de bumbac si tamponarea zonei sunt recomandate, iar hartia igienica si servetele umede utilizate nu trebuie sa contina parfum, pentru a nu irita sfincterul si anusul. 

In cazul copiilor si al bebelusilor, acordati o atentie sporita igienei si schimbati scutecele des pentru ca funduletul bebelusilor sa nu aiba de suferit. 

Miscare fizica

Miscarea este benefica pentru sanatate. Chiar si pentru cei cu potentiale probleme in zona anala, miscarea este importanta pentru ca si astfel se asigura un tranzit intestinal normal. Sedentarismul si mancarea nesanatoasa au actiuni negative asupra consistentei scaunului, iar eliminarea materiilor se poate face dificil, cu dureri, ce pot cauza aparitia fisurilor anale. 

Extra sfat: nu ignorati nevoia scaunului. Amanarea momentului poate duce la un tranzit cu probleme, la ingreunarea defecatiei si la constipatie. Nu stati prea mult pe toaleta, dar nici nu trebuie sa va grabiti atunci cand aveti nevoie la baie. 

Fisurile anale afecteaza femeile, barbatii, dar si copiii. Desi in multe situatii pot sa se vindece fara interventii deosebite, sunt si cazuri in care aceasta afectiune trebuie tratata, utilizand produse recomandate de medicul specialist. In afectiuni cronice, cand nimic altceva nu ajuta, specialistul poate propune interventie chirurgicala. Nu va sfiiti sa mergeti la medic atunci cand aveti nevoie, sanatatea este importanta si daca tratamentul vine in momentul oportun, vindecarea poate sa se produca mai repede. 

Fisurile anale sunt frecvente la copii, dar pot sa apara la orice varsta. Durerea, disconfortul si complicatiile pot fi uitate cu tratamentul potrivit. 

Surse de informare:

  1. Overview. Anal fissure - https://www.nhs.uk/conditions/anal-fissure/
  2. Anal Fissures - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13177-anal-fissures
  3. Anal Fissures: Causes and Prevention - https://www.webmd.com/digestive-disorders/anal-fissure-causes
  4. Anal Fissure - https://www.healthline.com/health/anal-fissure#_noHeaderPrefixedContent
  5. Anal Fissures - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/anal-fissures
  6. Anal Fissure - https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/anal-fissure
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor