Mucus in scaun: simptome, afectiuni posibile, tratament
Mucusul este o substanta gelatinoasa, groasa, al carui rol este acela de a proteja si lubrifia organele si tesuturile delicate din corpul nostru. In cazul tractului gastro-intestinal, acesta a fost descris ca fiind ”prima linie de aparare” impotriva bacteriilor si a altor microorganisme.[5]
Continutul articolului
Prezenta unor cantitati mici de mucus in scaun nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare. De fapt, probabil nici nu le vei observa. Atunci cand este prezent in cantitati mari, mai ales daca este insotit si de alte simptome, poate insa indica existenta unei probleme de sanatate.[3]
Continua sa citesti pentru a afla cand anume prezenta unor mucozitati in scaun ar trebuie sa te ingrijoreze si care sunt posibilele cauze si variante de tratament.
Informatii despre ce este mucusul
Corpul nostru produce in mod natural mucus. Acesta acopera inclusiv suprafata interioara a tractului gastro-intestinal si, dupa cum am mentionat deja, actioneaza ca o bariera impotriva continutului intestinal, de la microorganisme la enzime digestive si particule de mancare digerate. Pe langa aceasta functie de protectie, mucusul actioneaza si ca lubrifiant, ajutand la trecerea continutului prin tractul digestiv.[2]
Mucusul este compus in mare parte din apa[5] si poate fi descris ca o substanta de consistenta jeleului. De obicei, este transparent, dar poate avea si alte culori.[1]
Simptome suplimentare care insotesc mucusul in scaun
Prezenta unei cantitati mici de mucus in scaun este normala. Daca insa este insotit si de alte simptome, ar trebui sa consulti un medic cat mai repede. Iata cateva dintre semnele ce pot indica existenta unei probleme mai grave:
- Diaree cu mucus persistenta
- Dureri abdominale
- Scaun cu sange si mucus
- Oboseala
- Greata
- Varsaturi
- Pierdere in greutate neasteptata.
Chiar si atunci cand nu prezinti alte simptome, daca ai adesea scaun cu mucus, este o idee buna sa consulti un medic.[3]
Afectiuni care determina aparitia mucusului in scaun
Prezenta acestei substante mucoase in scaun are cauze diverse. Poate fi vorba de deshidratare, constipatie sau chiar de o afectiune medicala. In continuare vom vorbi despre cateva dintre aceste afectiuni[1][3]:
Boala Crohn
Acesta este o boala cronica ce provoaca inflamatia tractului digestiv. Secretia de mucus in exces in scaun este unul dintre simptomele acestei boli; alte simptome sunt:
- Diaree persistenta
- Sangerare rectala
- Crampe abdominale
- Durere abdominale
- Constipatie
- Nevoie urgenta de a defeca
- Senzatia unei evacuari intestinale incomplete.
Colita ulcerativa
Ca si boala Crohn, colita ulcerativa este o alta forma de boala inflamatorie intestinala, fiind declansata de hiperactivitatea sistemului imunitar. In timpul unui puseu, mucoasa intestinului gros se inflameaza si dezvolta ulcere care pot sangera si pot produce puroi si mucus.
Alte simptome ale colitei ulcerative sunt:
- Sange in scaun
- Dureri abdominale si crampe
- Diaree persistenta.
Sindromul intestinului iritabil
Si persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil pot observa prezenta mucusului albicios in scaun. Alte simptome comune ale acestei afectiuni sunt:
- Durerea abdominala
- Constipatie
- Diaree
- Balonare
- Senzatia unei evacuari intestinale incomplete.
Proctita
Aceasta este o inflamatie, acuta sau cronica, a mucoasei rectale printre ale carei simptome se numara scurgeri rectale de mucus sau puroi, precum si nevoia frecventa si urgenta de a defeca. Alte simptome asociate cu aceasta afectiune sunt:
- Dureri rectale
- Crampe abdominale
- Sangerare rectala
- Diaree
- Constipatie
- Ganglioni limfatici umflati in zona inghinala.
Infectiile gastro-intestinale
O alta posibila cauza a prezentei mucusului in scaun o reprezinta infectiile intestinale. Acestea pot fi determinate de bacterii, virusuri sau paraziti, iar daca suferi de o asemenea infectie vei putea observa simptome precum:
- Diaree
- Crampe
- Varsaturi
- Greata
- Febra.
Cancerul colorectal
Aceasta este o afectiune in care celulele canceroase se formeaza in colon sau in rect. Este una cauzele prezentei mucusului cu sange in scaun; alte simptome ale cancerului colorectal sunt sangerarile anale si pierderea neasteptata in greutate.
Alimente care determina aparitia mucozitatilor in fecale
Anumite persoane sufera de intolerante alimentare, adica organismul lor pur si simplu nu poate digera corect un anumit aliment.[6] Unul dintre simptomele acestor intolerante alimentare ar putea fi prezenta mucusului sau in scaun.
De exemplu, daca ai intoleranta la lactoza, nu poti digera produsele lactate; daca ai intoleranta la gluten (boala celiaca), trebuie sa eviti alimentele ce contin grau, secara, ovaz sau alte cereale. O alta explicatie pentru prezenta mucusului in scaun ar putea fi aceea ca ai o dieta saraca in fibre.[1]
Cauze care determina scaunul cu mucus la bebelusi
In cazul bebelusilor, poate fi dificil de spus daca scaunul lor este sau nu normal. Prezenta mucusului in scutec nu reprezinta neaparat o problema. De exemplu, scaunul cu mucus la bebelusii alaptati nu este ceva neobisnuit deoarece acesta trece prin intestine repede.
Ca si in cazul adultilor, uneori insa prezenta mucusului in scaun poate avea drept cauza o afectiune:
- Infectiile - daca bebelusul tau are scaunul verde, cu mucus sau chiar cu sange, cauza ar putea fi o infectie bacteriana sau virala.
- Alergii alimentare - acestea provoaca inflamatii si determina cresterea secretiei de mucus si la aparitia acestuia in scutecul bebelusului.
- Eruptiile dentare - scaunul cu mucus poate fi unul dintre simptomele eruptiilor dentare.
- Fibroza chistica - este o boala genetica printre ale carei simptome se numara scaunele cu mucus cu miros urat.
- Invaginatia intestinala - este o afectiune medicala grava ce apare atunci cand o parte a intestinului patrunde in alta; unul dintre simptome este scaunul cu mucus si sange; reprezinta o urgenta medicala.
Prezenta mucusului in scaunul bebelusului nu reprezinta un motiv de ingrijorare, cel putin nu atata vreme cat acesta se comporta normal si nu prezinta simptome precum:
- Agitatie
- Febra
- Sange in scaun.
Mergi imediat la medic daca observi semne ale unei infectii sau ale unei alte afectiuni, daca bebelusul refuza lichidele si prezinta semne ale deshidratarii (nu are lacrimi cand plange, uda putine scutece), daca gasesti adesea mucus in scaun sau daca observi urme de sange in scutec.[4]
Posibile variante de tratament
Nu exista un tratament anume pentru scaunul cu mucus. Inainte de a ti se putea oferi o solutie, trebuie depistata cauza problemei, iar acest lucru se poate face in urma mai multor teste. De obicei, primul pas consta in analiza unei probe de scaun, pe care o vei recolta conform instructiunilor medicului, cu ajutorul unui dispozitiv medical. Mai pot fi necesare si alte teste:
- Teste de sange;
- Endoscopie;
- Colonoscopie;
- Teste imagistice.[1]
Tratamentul recomandat poate varia in functie de rezultatul acestor teste. De exemplu, daca prezenta mucusului in scaun este pusa pe seama deshidratarii sau a constipatiei, ti s-ar putea recomanda sa adopti un stil de viata mai sanatos. Cateva posibile sugestii pe care le-ai putea primi sunt:
- Sa bei mai multe lichide.
- Sa consumi alimente bogate in probiotice sau sa iei suplimente care contin probiotice.
- Sa incerci sa adopti o dieta sanatoasa, echilibrata, in care sa se regaseasca fibre, carbohidrati si grasimi.
Daca scaunul cu mucus este un simptom al unei afectiuni medicale, atunci ti se va recomanda un tratament specific.[Holland]
Daca ai probleme cu tranzitul intestinal, intreba-ti medicul ce medicamente pentru diaree sau constipatie poti sa iei. Cere-i sfatul si daca intentionezi sa iei suplimente alimentare pentru tratarea diareei sau daca vrei sa incepi o cura de detoxifiere. Nu uita insa ca suplimentele alimentare nu pot inlocui o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos.
Scaunul cu mucus nu este intotdeauna o problema, dar nici nu trebuie sa neglijam faptul ca uneori poate fi un simptom al unor afectiuni medicale grave. Daca prezenta mucusului in scaun te ingrijoreaza ori daca observi alte simptome, inclusiv greata sau varsaturi, dureri abdominale ori sange in scaun, mergi la medic. Acesta este singurul care poate pune un diagnostic si recomanda un plan de tratament.
Bibliografie:
- Eagle, Ruth. “What Causes Mucus in Stools, and Is It an Urgent Health Concern?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 12 Nov. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/310101. Accessed 31 Mar. 2022.
- Herath, Madushani, et al. “The Role of the Gastrointestinal Mucus System in Intestinal Homeostasis: Implications for Neurological Disorders.” Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, vol. 10, 28 May 2020, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2020.00248/full, 10.3389/fcimb.2020.00248. Accessed 31 Mar. 2022.
- Holland, Kimberly. “Why Is There Mucus in My Stool?” Healthline, Healthline Media, 30 Sept. 2021, www.healthline.com/health/mucus-in-stool. Accessed 31 Mar. 2022.
- Nall, Rachel. “Why Is There Mucus in My Baby’s Poop?” Healthline, Healthline Media, 22 May 2018, www.healthline.com/health/mucus-in-baby-poop. Accessed 31 Mar. 2022.
- Paone, Paola, and Patrice D Cani. “Mucus Barrier, Mucins and Gut Microbiota: The Expected Slimy Partners?” Gut, vol. 69, no. 12, 11 Sept. 2020, pp. 2232–2243, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7677487/, 10.1136/gutjnl-2020-322260. Accessed 31 Mar. 2022.
- “What’s the Difference between a Food Allergy and a Food Intolerance? (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2021. Accessed 31 Mar. 2022.