Gaze intestinale: cauze, simptome, tratament

11. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Gaze intestinale

 

Gazele intestinale sunt, in principal, acumulari de aer care se regasesc la nivelul sistemului digestiv. Odata cu ingerarea hranei, in interiorul cavitatii bucale patrunde aer care este fie eructat, fie transmis in intestine pentru a fi eliminat prin rect. Gazele intestinale apar, insa, si daca ai in dieta alimente care favorizeaza flatulenta sau daca suferi de unele boli digestive.

Gazele intestinale pot fi un motiv de neplacere atunci cand balonarea si flatulenta sunt resimtite pe tot parcursul zilei. Cu ajustari ale dietei poti obtine rezultate excelente. Daca totusi te confrunti periodic cu aceasta problema, trebuie sa mergi la medic pentru diagnostic adecvat si tratament corespunzator, astfel incat sa revii la o stare de bine, sa ai energie si sa iti poti desfasura activitatile profesionale si personale in cele mai bune conditii.

Ce sunt gazele intestinale?

Balonarea apare ca urmare a acumularii de aer in tractul digestiv sau in urma proceselor de fermentatie de la nivelul colonului. Aerul ingerat este sesizat in eructatie sau atunci cand apare flatulenta. Cu alte cuvinte, gazele de regasesc in intreg sistemul digestiv, de la stomac pana la rect, iar prezenta acestora este perfect normala. Explicatia este simpla, gazele intestinale sunt un rezultat al deglutitiei si digestiei. (1)
Eliminarea gazelor intestinale este un proces natural si toata lumea trece de cateva ori pe zi prin acesta.

Cauzele aparitiei gazelor intestinale

Aerul inghitit

Mananci, bei, mesteci guma sau fumezi, fiecare dintre aceste actiuni este insotita de inghitirea unei cantitati de aer, care contine oxigen, dioxid de carbon si azot. Atunci cand aerul inghitit nu coboara pe tubul digestiv poti eructa, adica sa elimini excesul pe cale bucala. Cantitatea mica de aer ce trece in intestine duce la flatulenta, adica evacuarea rectala a gazelor intestinale. (2)

Aerofagia sau aerul inghitit poate fi in cantitate mai mare decat in mod normal atunci cand mananci sau bei repede. In plus, vei resimti nevoia de a eructa daca inghiti bauturi acidulate.

Digestia alimentelor

Unele alimente nu se descompun in intestinul subtire, iar atunci cand trec in intestinul gros sunt fractionate de bacteriile existente la acest nivel. Acest lucru determina producerea de hidrogen si dioxid de carbon, dar si de metal, la unele persoane, ceea ce inseamna acumularea de gaze intestinale si aparitia nevoii de a le elimina rectal. (2)

Alimente care favorizeaza acumularea de gaze intestinale

Nu putem vorbi de o acumulare de gaze identica la toate persoanele. In cazul tau poate fi vorba de unele produse lactate, in cazul altora de fasole. Totusi, putem face o lista scurta cu principalele produse responsabile pentru favorizarea flatulentei in exces. Iata care sunt acestea: (1)

  • fasole sau linte;
  • varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli;
  • produse lactate pentru continutul de lactoza;
  • unele fructe sau produse care contin fructoza;
  • bauturile carbogazoase;
  • taratele;
  • guma si bomboanele care contin sorbitol, un inlocuitor al zaharului.

Boli si afectiuni ale tractului intestinal

Acumularea excesiva de gaze intestinale poate duce la aparitia unor simptome neplacute. Cauza pentru aceasta poate viza unele afectiuni sau boli nediagnosticate la nivelul tractului digestiv, pentru care ai nevoie de analiza corecta si completa si de tratament de specialitate.

Sindromul colonului iritabil, intoleranta la lactoza, boala celiaca, constipatia, ulcerul peptic, infectiile intestinale de tipul giardiozei, fiecare in parte contribuie la cresterea cantitatii de gaze din intestine, pe fondul inmultirii excesive a bacteriilor de la acest nivel. (2)

Tulburarile de motilitate intestinala si medicamentele pentru tratarea acestora pot determina exces de gaze, in cazul unora dintre acestea poate fi vorba de un efect de incetinire a tranzitului intestinal ceea ce duce la balonare si durere abdominala intensa.

 

Gaze intestinale - simptome

 

Gaze intestinale: simptome

Alaturi de aceste simptome specifice, daca este vorba de un exces de gaze intestinale din cauza unor afectiuni sau boli pot sa apara si alte manifestari:

  • diaree;
  • constipatie;
  • febra;
  • arsuri in zona pieptului;
  • varsaturi;
  • sange in scaun. (2)

Cum se pot trata gazele intestinale?

Medicul trebuie sa aiba acces la istoricul tau medical si la cel familial, sa poarte o discutie in cadrul careia sa afle simptomele si momentul aparitiei acestora si sa stie la ce medicamente fara reteta sau remedii naturiste pentru sistemul digestiv ai apelat pentru a rezolva problema, inainte de programare.

In functie de ceea ce descopera dupa examinarea fizica sau in urma analizelor si investigatiilor recomandate, va identifica schema de tratament potrivita nevoilor tale.
In unele cazuri poate fi vorba de modificarea dietei si a obiceiurilor alimentare. Alteori poate fi vorba doar de recomandarea de a manca si bea in liniste, cu calm, pentru a reduce cantitatea de aer ingerata. Sunt si situatii in care este posibil sa ai prescriptie medicala pentru a trata problema. Odata identificata cauza, specialistul va putea sa indice unele medicamente care sa te ajute sa reduci disconfortul si sa iti imbunatatesti starea de sanatate. (3)

Gazele intestinale pot afecta calitatea vietii. Investigatiile medicale sunt necesare si utile pentru ca uneori acumularea de gaze intestinale poate fi un motiv de ingrijorare. Durerile in piept pot fi un prim semn al unui atac de cord, dar pot fi si rezultatul acumularii de gaze ce provin din partea stanga a colonului. Durerile din regiunea abdominala ar putea fi un simptom al apendicitei sau calculilor biliari, dar la fel de bine pot semnala o acumulare de gaze venite din partea dreapta a intestinului gros. (2)

Acest material contine doar informatii de interes general. Pentru un diagnostic corect si complet, dar si pentru un tratament corespunzator consulta medicul specialist si urmeaza intocmai recomandarile acestuia!

Surse de informare:
1. Intestinal gas - https://www.mayoclinic.org/symptoms/intestinal-gas/basics/definition/sym-20050922#:~:text=Intestinal%20gas%2C%20a%20buildup%20of,result%20of%20swallowing%20and%20digestion.
2. Gas and Gas Pain - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7314-gas-and-gas-pain
3. Gas in the Digestive Tract - https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/g/gas-in-the-digestive-tract.html

 

  • Dr. Max Digestia este un supliment alimentar ce contine o combinatie de extracte din frunze de anghinare si menta, rizom de turmeric si radacina de ridiche-neagra.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice