Glanda timus: functii, rol, afectiuni asociate
Glanda timus este o glanda mica, parte a sistemului limfatic, cu rol esential in producerea si utilizarea celulelor T ale sangelui, ce ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor si infectiilor. Timusul are un rol vital de-a lungul vietii in ceea ce priveste sistemul imunitar si cel endocrin al organismului, in conditiile in care este activa de la nastere pana in adolescenta.
Prezentam in continuare toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre glanda timus: ce este, care sunt functiile ei in organism si rolul pe care il are, precum si afectiunile asociate functionarii deficitare.
Ce este glanda timus?
Timusul este un organ limfoid, cu forma de piramida, situat in cavitatea toracica, sub stern, la nivelul inimii, intre plamani, despre care grecii credeau ca este casa sufletului. La unele persoane, glanda poate fi in partea superioara a pieptului, spre gat.
Glanda timus, asemanatoare unei frunze de cimbru de unde si denumirea sa, creste rapid in viata intrauterina si in primii ani de viata. Debutul pubertatii determina micsorarea lenta, ce se mentine pe tot parcursul vietii indivizilor.
Timusul este impartit in doi lobi, pozitionati de la parte si de alta a liniei mediane a corpului, acoperit de o capsula de tesut conjunctiv dens. Prezinta doua tipuri de celule, cu rol esential in organism: celule T si celule B. (1)
Glanda este diferita de restul organelor limfoide prin faptul ca nu are vase limfatice si nu este un filtru precum ganglionii limfatici. Functia principala a timusului este de producere si maturizare a celulelor sau limfocitelor T, celule albe sau leucocite cu rol in combaterea infectiilor. Glanda produce si o serie de hormoni care regleaza la randul lor, secretia de celule imunitare. (2)
Tipuri de celule T
- Celule T citotoxice - distrug direct celulele infectate;
- Celule T helper - au actiune asupra celulelor B pe care le determina sa produca anticorpi, iar pe celulele T le implica in atacarea agentilor patogeni;
- Celule T de reglementare - au rol de control, suprima celulele B si celulele T daca produc daune accidentale organismului.
Celulele B timice sunt diferite de celulele B din restul organismului, detecteaza celulele potential daunatoare, care actioneaza prea puternic cu antigenele si toxinele. (3), (4)
Functiile si rolul glandei timus in organism
Produce celule T specializate
Functia principala a glandei timus este de a produce si de a utiliza celulele alte speciale din sange numite limfocite T sau celule T. Globulele albe ajung de la maduva osoasa la timus, se maturizeaza si se transforma in celule T specialitate. Dupa ce sunt maturizate intra in circulatia sangelui si calatoresc spre ganglioni si alte organe ale sistemului limfatic, oferind sprijin sistemului imunitar in lupta cu bolile si infectiile. Celulele T pot identifica si ataca chiar si celulele canceroase.
Dupa producere, celulele T invata sa recunoasca substantele straine sau toxinele si sa evite alterarea celulelor sanatoate din organism, ceea ce inseamna ca sunt prevenite bolile autoimune in care corpul incepe sa atace propriile tesuturi si celule, considerate straine.
Elibereaza hormoni
Pentru ca este parte a sistemului endocrin, glanda timus produce si elibereaza hormoni necesari functionarii organismului. Iata care sunt acestia si rolul lor in buna functionare a corpului:
- timopoietina - acest hormon stimuleaza productia de celule T si transmite glandei pituitare cand sa elibere hormonii in circulatie;
- timozina si timulina - ofera suport in producerea de celule T specializate;
- factorul umoral timic - face ca sistemul imunitar sa functioneze corect.
Timopoietina si timulina sunt hormoni care transforma celulele T in luptatori diferiti in combaterea bolilor. Timozina stimuleaza atat raspunsul sistemului imunitar, cat si hormonii care sunt responsabili de crestere.
Timusul are capacitatea de a produse cantitati mici de hormoni si in alte regiuni ale corpului, asa cum este melatonina cu rol in odihna si insulina care controleaza glicemia. (3), (4), (5)
Afectiuni asociate functionarii deficitare a glandei timus
Tulburarile genetice, dar si afectiunile cronice sau cele grave, asa cum este cazul unor cancere pot actiona asupra glandei timus determinand functionarea anormala si aparitia problemelor sistemului imunitar sau deficiente autoimunitare.
Sindromul DiGeorge
Este o tulburare congenitala in care glanda timus este subdezvoltata sau absenta la nastere, celulele T sunt deficitare, sistemul imunitar are mari probleme - imunodeficienta severa, iar riscul de infectii este ridicat.
Boala grefa versus gazda
Transplantul glandei timus de la un copil nascut mort la unul nascut cu sindrom DiGeorge poate restabili sistemul imunitar al sugarului, dar glanda are capacitatea de a produce celule care le ataca pe cele ale primitorului.
Hiperplazia timica
Timusul este inflamat, apar unele afectiuni autoimune asa cum este cazul in miastenia gravis, lupus sau artrita reumatoida.
Tumori si chisturi ale timusului
Chisturile sunt cresteri anormale, mici, pline cu lichid, care in mod normal nu sunt un pericol. Masele mediastinale pot include tumori, chisturi sau alte anomalii canceroase sau nu.
Timoamele sunt tumori localizate in interiorul glandei tinus, inofensive sau canceroase, extinde la nivelul gatului, tiroidei sau plamanilor. Uneori sunt in asociere cu limfoane timice, tumori cu celule germinale sau carcinoizi.
Carcinomul timic difera de celulele obisnuite ale timusului, creste rapid si se raspandeste in alte zone ale corpului.
Miastenia gravis
In boala autoimuna miastenia gravis, sistemul imunitar formeaza anticorpi care impiedica nervii sa transmita semnale la muschi, ceea ce declanseaza slabiciunea musculara.
Aplazia pura a celulelor rosii
In aceasta tulburare autoimuna rara, corpul nu poate produce noi celule rosii din sange, ceea ce determina o anemie severa.
Hipogamaglobulinemie
Afectiunea se refera la problemele celulelor B incapabile sa produca suficienti anticorpi. Conditia medicala a fost observata cu prevalenta la persoanele cu timoame. (3), (4), (5)
Boala autoimunitara multi-organ asociata timomului
Este o tulburare paraneoplazica rara, asemanatoare cu respingerea unui organ transplantat, în care tumora produce celule T care ataca propriul organism. (6)
Acest articol despre glanda timus este strict informativ. Timusul are un rol esential in protejarea organismului impotriva infectiilor si a cancerului, iar deficientele de functionare pot determina probleme grave pentru sanatate. Pentru orice afectiune sesizata, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Thymus gland - https://www.britannica.com/science/thymus
2. What is the thymus gland? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/thymus
3. Thymus - https://my.clevelandclinic.org/health/body/23016-thymus
4. What Is the Thymus Gland? - https://www.verywellhealth.com/thymus-gland-overview-4582270
5. What is the thymus gland? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/thymus
6. Thymoma-associated multi-organ autoimmunity: A case of graft-versus-host disease-like erythroderma complicated by Good syndrome successfully treated by thymectomy - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1346-8138.13777