Heterocromie: ce este, de ce apare, recomandari

27. 2. 2024 · 6 minute de citit

Heterocromia se defineste ca o conditie in care un individ prezinta doua culori diferite ale irisului. Acest fenomen poate fi observat fie cand cei doi ochi au culori diferite, situatie numita heterocromie completa, fie cand exista variatii de culoare in acelasi ochi, cunoscuta sub numele de heterocromie sectoriala. Exista si heterocromie centrala, situatie in care coloristica irisului in jurul pupilei este diferita in comparatie cu cea din restul irisului. Indiferent de tipul sau, heterocromia este atat o caracteristica unica, precum si o afectiune foarte rar intalnita, adesea inofensiva.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Heterocromie: ce este, de ce apare, recomandari

Ce este heterocromia?

Heterocromia reprezinta o diferenta de culoare a irisului intre cei doi ochi sau in interiorul aceluiasi ochi. Aceasta poate fi prezenta de la nastere, fiind cunoscuta sub numele de heterocromie congenitala, sau poate aparea ulterior, in cursul vietii, acesta fiind numita heterocromie dobandita. Este un fenomen care adauga unicitate aspectului unor persoane sau animale, facandu-le sa se distinga. 

Heterocromia este destul de rar intalnita, afectand aproximativ 0.6-1% din populatie [1]. Frecventa exacta poate varia in functie de populatia studiata si de tipul de heterocromie. Astfel, in unele populatii sau la anumite rase de animale, cum ar fi pisicile, heterocromia poate fi mai frecventa. Exista trei forme principale de heterocromie [2]:

  • heterocromia completa - implica cei doi ochi de culori diferite;
  • heterocromia sectoriala - inseamna ca o parte a unui ochi are o culoare diferita fata de restul acestuia;
  • heterocromia centrala - este caracterizata prin diferite culori ale irisului in jurul pupilei comparativ cu restul irisului.

Mecanismul heterocromiei consta intr-o distributie neuniforma sau o variatie a melaninei, pigmentul responsabil de culoarea ochilor, pielii si parului. Cantitatea si tipul de melanina determina culoarea ochilor. Asadar, heterocromia apare atunci cand exista o disproportie sau o modificare a acestei melanine. Aceasta disfunctie poate fi congenitala, adica prezenta de la nastere, sau poate fi dobandita ulterior, ca urmare a unei boli sau a unei leziuni [3]. 

De ce apare heterocromia?

Heterocromia, o conditie caracterizata prin diferenta de culoare intre cei doi ochi sau in interiorul aceluiasi ochi, poate avea diverse cauze, de la genetica pana la anumite medicamente [2]-[3]-[4]:

  • in ceea ce priveste rolul geneticii, este de notorietate ca exista anumite gene responsabile pentru culoarea ochilor. Orice mutatie a acestora poate duce la diferente de culoare. De asemenea, heterocromia poate fi si o trasatura ereditara ce se transmite de la parinti la copii;
  • anumite afectiuni medicale pot fi asociate cu heterocromia. Sindromul Horner sau sindromul Parry-Romberg, de exemplu, pot avea ca simptom heterocromia. Totusi, este important de subliniat ca prezenta heterocromiei nu inseamna neaparat ca individul are o afectiune medicala, ci poate fi un semn al unei probleme subiacente;
  • o leziune la nivelul ochiului poate duce la aparitia heterocromiei. O lovitura puternica sau o interventie chirurgicala la nivelul ochiului pot afecta pigmentul irisului, rezultand astfel heterocromia. De aceea, orice modificare a culorii ochilor posttraumatica ar trebui sa fie evaluata de un specialist;
  • anumite medicamente pot provoca heterocromie. De exemplu, picaturile oftalmologice care sunt folosite pentru a trata glaucomul pot duce la intunecarea permanenta a irisului. Acest lucru poate provoca heterocromie daca picaturile sunt folosite doar la un ochi.

Cum se diagnosticheaza heterocromia?

Heterocromia este adesea observata in primul rand prin simpla inspectie vizuala. Unul dintre cele mai clare semne ale heterocromiei este o diferenta de culoare a irisului, care poate fi observata usor de catre oricine, fara necesitatea unor instrumente speciale. Cu toate acestea, observarea directa a culorii ochilor este doar primul pas in diagnosticarea heterocromiei. Desi heterocromia poate fi observata usor, este important ca persoanele care prezinta aceasta caracteristica sa fie examinate de un medic oftalmolog. Acesta poate verifica daca exista alte simptome sau afectiuni asociate, cum ar fi inflamatia, durerea sau vederea incetosata. In plus, un examen oftalmologic poate ajuta la identificarea oricaror anomalii structurale ale ochiului care ar putea fi asociate cu heterocromia. 

O alta etapa importanta in diagnosticarea heterocromiei este investigarea istoricului medical al pacientului. Heterocromia poate fi adesea legata de anumite boli, afectiuni genetice sau traume. Prin urmare, medicul poate dori sa afle mai multe informatii despre istoricul medical al pacientului pentru a intelege mai bine cauza heterocromiei. De exemplu, heterocromia poate fi un simptom al sindromului Waardenburg, o afectiune genetica ce afecteaza culoarea pielii, a parului si a ochilor [2].

In unele cazuri, pentru a confirma daca heterocromia este rezultatul unei mutatii genetice, medicul poate recomanda teste genetice. Aceste teste pot ajuta la identificarea oricarui sindrom genetic asociat cu heterocromia. Testele genetice pot fi deosebit de utile in diagnosticarea heterocromiei la nou-nascuti si la copiii mici. 

Recomandari legate de heterocromie

Indivizii cu heterocromie trebuie sa acorde o atentie deosebita protectiei ochilor. Aceasta include purtarea de ochelari de soare cu protectie UV, care blocheaza razele solare daunatoare si ajuta la prevenirea deteriorarii retinei. Palariile cu bor larg sunt, de asemenea, recomandate, deoarece ofera o protectie suplimentara impotriva radiatiilor solare. Expunerea prelungita la soare ar trebui evitata, mai ales in perioadele zilei cand soarele este la zenit.

Monitorizarea regulata a sanatatii ochilor este esentiala pentru persoanele cu heterocromie. Aceasta poate fi uneori un semn al unei afectiuni medicale mai serioase, cum ar fi melanomul ocular [4]. Prin urmare, controalele oftalmologice periodice sunt recomandate pentru a verifica daca heterocromia este un simptom al unei boli sau daca are loc vreo schimbare. Medicul poate recomanda si produse specifice pentru ingrijirea ochilor.

Tratamentul vizeaza eventuala cauza subiacenta. In lipsa acesteia, tratamentul poate sa nu fie necesar. Lentilele de contact colorate pot fi folosite pentru a unifica nuanta ochilor, oferind in acelasi timp protectie si corectie vizuala, dupa caz. Acceptarea si constientizarea sunt componente fundamentale in gestionarea heterocromiei. Este important sa intelegem ca heterocromia este o trasatura unica, nu o imperfectiune. Aceasta caracteristica distinctiva poate aduce cu sine reactii variate din partea celorlalti, de aceea este recomandat ca fiecare persoana sa abordeze o atitudine pozitiva si toleranta fata de persoana cu heterocromie. Cateva recomandari pentru gestionarea reactiilor celorlalti:

  • discuta cu cei din jur despre ce inseamna heterocromia si ajuta-i sa se familiarizeze cu faptul ca este o trasatura inofensiva;
  • invata sa raspunzi calm si cu incredere la comentariile sau intrebarile celorlalti;
  • cauta sprijin in grupurile de suport online sau offline pentru persoanele cu heterocromie ori discuta cu un psiholog;
  • acorda atentie ingrijirii corespunzatoare a ochilor si mergi periodic la consultatii oftalmologice de rutina, pentru o monitorizare atenta a sanatatii oculare;
  • daca este cazul, afiseaza o atitudine deschisa fata de optiunile de tratament ale eventualelor afectiuni subiacente; 
  • incearca sa te accepti asa cum esti si sa constientizezi ca heterocromia este o trasatura unica ce te face sa te distingi. 

Heterocromia poate avea cauze multiple, de la genetica pana la traume sau medicamente. De aceea, este imperioasa evaluarea medicala in fata unei modificari a culorii ochilor pentru a exclude orice afectiune subiacenta. In prezenta heterocromiei, consultul oftalmologic este primul pas in stabilirea unui diagnostic corect. 

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca suspectezi ca ai heterocromie, discuta cu un medic si efectueaza un consult oftalmologic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande investigatiile necesare!

Bibliografie:

1. Stelzer, O. “[Iris Heterochromia: Variations in Form, Age Changes, Sex Dimorphism].” Anthropologischer Anzeiger; Bericht Uber Die Biologisch-Anthropologische Literatur, vol. 37, no. 2, 1 June 1979, pp. 107–116, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/485098/. (Accessed 27 Feb. 2024);

2. “Heterochromia: What to Know about Eyes That Are Different Colors.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/25112-heterochromia. (Accessed 27 Feb. 2024);

3. Heterochromia. “Heterochromia.” American Academy of Ophthalmology, 3 Feb. 2017, www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-heterochromia. (Accessed 27 Feb. 2024);

4. “Heterochromia.” WebMD, www.webmd.com/eye-health/heterochromia-iridis. (Accessed 27 Feb. 2024).

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice