Hibiscus - beneficii, proprietati, contraindicatii
Hibiscus este o planta care se consuma in general sub forma de infuzie, atat calda, cat si rece. Exista cateva sute de specii ale acestei flori, dar cea comuna din comert este Hibiscus sabdariffa.
Ce beneficii are floarea de hibiscus?
Infuzia de hibiscus ofera beneficii numeroase, intrucat ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor, poate reduce tensiunea arteriala si este un aliat pentru pierderea in greutate.
Contine o cantitate mare de antioxidanti
Infuzia de hibiscus este bogata in antioxidanti, care sunt molecule ce lupta impotriva radicalilor liberi ce pot dauna celulelor. Sunt necesare insa studii suplimentare care sa ofere detalii despre modalitatea prin care antioxidantii din hibiscus pot influenta sanatatea. [1]
Contribuie la scaderea tensiunii arteriale
Unul dintre beneficiile populare ale infuziei de hibiscus este ca ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Pe masura ce are loc inaintarea in varsta, creste riscul de a face boli cardiovasculare. Mai multe studii au aratat ca infuzia de hibiscus poarte reduce atat tensiunea sistolica, precum si pe cea diastolica. [1]
Este utila in reducerea grasimilor din sange
Infuzia de hibiscus poate ajuta la scaderea nivelurilor de grasimi din sange, care sunt un factor de risc pentru afectiuni cardiovasculare. Potrivit unui studiu efectuat pe 60 de persoane care au fost diagnosticate cu diabet zaharat, s-au observat scaderi ale nivelului colesterolului „rau” LDL si a celui total, iar cel „bun”, HDL, a inregistrat o crestere. S-a aratat si o diminuare a trigliceridelor. [1]
Poate ajuta la pierderea in greutate
Mai multe studii au aratat ca infuzia de hibiscus poate fi asociata cu pierderea in greutate si protectia impotriva obezitatii. Intr-un studiu, 36 de persoane supraponderale au primit extract de hibiscus, iar celelalte, placebo. Dupa 12 saptamani, persoanele care au primit hibiscus au inregistrat o scadere in greutate. [1]
Sustine lupta impotriva bacteriilor
Bacteriile reprezinta microorganisme unicelulare care stau la baza multor infectii, printre care bronsita, pneumonie si cele la nivelul tractului urinar. Un studiu a relevat faptul ca extractul de hibiscus a inhibat activitatea bacteriei E. coli, ce se poate manifesta prin crampe abdominale, diaree si gaze intestinale. [1]
Proprietati
Infuzia de flori de hibiscus are o aroma particulara, acrisoara, si se face din calicele uscate ale speciei Hibiscus sabdariffa, ce este de provenienta africana. Aceasta planta are multiple proprietati benefice pentru organism, printre care cele antibacteriene si un continut mare de vitamina C, fiind de ajutor in:
- ameliorarea ranilor;
- formarea colagenului;
- repararea si cresterea tesuturilor;
- mentinerea cargilagelor, oaselor si dintilor;
- absorbtia fierului.
Valori nutritionale
Nutrientii din hibiscus depind de partile din planta care se folosesc, de specie, de conditiile in care planta a crescut si de alte considerente. Calicele proaspete contin cantitati importante de fosfor, calciu, fier, niacina, vitamina C si vitamina B2 (riboflavina). Sub forma de infuzie simpla, neindulcita, hibiscusul este lipsit de calorii, grasimi si zaharuri. Atunci cand este preparat sub forma de sosuri, siropuri sau infuzii indulcite, valorile sale nutritionale depind de celelalte ingrediente utilizate.
Potrivit specialistilor, o cana de hibiscus proaspat contine:
- 28 de calorii;
- 6 grame de carbohidrati;
- 0.5 grame de proteine.
Contraindicatii si riscuri ale consumului de hibiscus
Hibiscusul poate fi consumat in siguranta de cele mai multe persoane, dar exista si cateva situatii in care este contraindicat. De pilda, cele carora li se administreaza medicatie pentru scaderea tensiunii sau diabet zaharat trebuie sa evite hibiscusul in orice forma de consum, intrucat ar putea interfera cu tratamentul.
Printre riscurile pe care le are se afla urmatoarele:
- Poate provoca alergii. Daca ai alergii la flori, in special la cele din familia nalbei, poti avea si la hibiscus si trebuie sa eviti consumul sau.
- Fitoestrogenii din aceasta planta pot reduce eficacitatea anticonceptionalelor hormonale.
- Femeile insarcinate trebuie sa evite consumul hibiscusului, deoarece le poate declansa travaliul. De asemenea, si cele care alapteaza pot avea complicatii, astfel ca este indicat sa inlocuiasca infuzia de hibiscus cu o alternativa care este sigura pentru ele.
- Persoanele care au afectiuni ale ficatului trebuie sa evite extractul de hibiscus. Concentratiile mari se pot dovedi problematice in cazul lor. Este necesar sa se efectueze studii suplimentare in acest sens.
Modalitati de consum
Cea mai populara forma de consum a hibiscusului este infuzia, care se poate bea atat calda, cat si rece (cu gheata). Poti face infuzia doar din petalele florilor sau poti adauga si lamaie sau ghimbir, intrucat aromele lor se combina foarte placut. Alte moduri in care poti consuma hibiscus:
- Sub forma de sos, in mod asemanator cu cel de merisoare;
- Il poti conserva ca gem, jeleu sau marmelada;
- Poti adauga petalele proaspete in salatele de fructe;
- Transforma-l in sirop pe care sa il adaugi peste clatite, inghetata sau alte deserturi.
Profita si tu de beneficiile pe care le ofera consumul de hibiscus, cata vreme nu ai alergii si nu iei tratament pentru diminuarea tensiunii arteriale sau diabet! Citeste cu atentie indicatiile de pe ambalaj inainte de a il consuma, iar daca ai nelamuriri, adreseaza-te unui medic!
Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:
1. Link, Rachael. “8 Benefits of Hibiscus Tea.” Healthline, Healthline Media, 25 Nov. 2017, www.healthline.com/nutrition/hibiscus-tea-benefits, accesat la 3 octombrie 2022;
2. Brennan, Dan. “Hibiscus: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More.” WebMD, WebMD, 7 Nov. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-hibiscus#2-3, accesat la 3 octombrie 2022;
3. “Is Hibiscus Tea Good for You? Pros and Cons, Nutrition Information, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/hibiscus-tea-is-it-good-for-you, accesat la 3 octombrie 2022.