Hidronefroza: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit

Ce este hidronefroza?

Hidronefroza apare atunci cand un rinichi se umfla pe fondul acumularii de urina. Hidronefroza poate fi prezenta la un rinichi - unilateral sau la ambii rinichi - bilateral. Afectiunea este structurala, constituind rezultatul unui blocaj sau al unei obstructii a tractului urinar.

Hidronefroza poate afecta persoane de orice varsta. 

Hidronefroza la copii poate fi diagnosticata in timpul copilariei sau in timpul unei ecografii prenatale, deci inainte de nastere. Boala, care afecteaza aproximativ 1 din 100 de copii, poate varia in severitate. De obicei, medicul va descrie hidronefroza copilului ca usoara, moderata sau severa. Uneori, hidronefroza primeste grade de la 1 la 4, unde 1 reprezenta o dilatare minima si 4 reprezentand dilatarea severa [1],[2],[4] .

Hidronefroza nu este o boala primara ci este o conditie secundara care rezulta din unele alte boli care stau la baza. 

Functia principala a tractului urinar este de aceea de a elimina reziduurile si lichidul din organism. Tractul urinar este compus din rinichi, uretere - organe pereche, vezica urinara si uretra - organe nepereche. Urina se formeaza atunci cand rinichii filtreaza sangele si elimina excesul de reziduuri si lichid. Urina se colecteaza intr-o parte a rinichiului numita pelvisul renal. De acolo, urina traverseaza un tub ingust numit uretra in vezica urinara. Aceasta se umple incet cu urina si se goleste din organism printr-un alt tub mic numit uretra. Hidronefroza apare atunci cand apare fie un blocaj al fluxului de urina, fie un flux invers de urina care poate provoca marirea pelvisului renal [1], [2] .

Cauzele hidronefrozei

Hidronefroza este, de obicei, cauzata de o alta boala subiacenta sau de un factor de risc. Cauzele hidronefrozei includ, dar nu se limiteaza la ele, urmatoarele boli sau factori de risc [1], [3]:

  • piatra la rinichi;
  • blocaj congenital prezent la nastere;
  • cheag de sange;
  • cicatrizarea tesutului in urma unor leziuni;
  • probleme pe fondul unor interventii chirurgicale anterioare;
  • prezenta unor tumori - vezica urinara, col uterin, colon, prostata;
  • prostata marita necanceroasa;
  • sarcina;
  • infectii ale tractului urinar;
  • alte boli care provoaca inflamatia tractului urinar.

Simptomele hidronefrozei

Hidronefroza nu provoaca intotdeauna simptome. Atunci cand se manifesta, simptomele hidronefrozei pot include [2]:

  • durere in lateral si spate care se poate extinde in abdomenul inferior sau in zona inghinala;
  • durere la urinare;
  • senzatia unei nevoi urgente sau urinari frecvente;
  • urinare incompleta;
  • incontinenta;
  • febra;
  • greata;
  • varsaturi;
  • imposibilitatea de a lua in greutate, la sugari; 

In mod normal, urina curge prin tractul urinar cu o presiune minima. Presiunea se poate acumula daca exista o obstructie in tractul urinar. Dupa ce urina se acumuleaza pentru o perioada lunga de timp, rinichiul se poate mari. Rinichiul poate deveni atat de incarcat cu urina, incat poate incepe sa apese pe organele din apropiere. Daca este lasata netratata prea mult timp, aceasta presiune poate cauza pierderea functiei rinichilor.

Intreruperea fluxului de urina creste sansele de a declansa o infectie a tractului urinar. Infectia tractului urinar este una dintre cele mai frecvente complicatii ale hidronefrozei. Printre semnele unei infectii a tractului urinar se numara  [3] :

  • urina tulbure;
  • urinare dureroasa;
  • usturimi la urinare;
  • un flux slab de urina;
  • dureri de spate;
  • dureri de rinichi;
  • dureri la nivelul vezicii urinare;
  • febra;
  • frisoane; 

Atentie! Daca prezinti semne de infectie a tractului urinar, consulta un medic specialist. Infectiile netratate pot duce la afectiuni mai grave, cum ar fi pielonefrita, o infectie a rinichiului, si septicemie.

Complicatii

Cea mai frecventa complicatie a hidronefrozei este dezvoltarea unei infectii a tractului urinar.

Cand infectia este asociata cu o febra ridicata se suspecteaza o infectie renala numita pielonefrita. Aceasta poate fi  cauzata de bacteriile care se raspandesc de la vezica la rinichi si invadeaza tesutul renal. 

Copiii cu hidronefroza severa sau moderat-severa, gradul 3 si 4, prezinta un risc mai mare de infectie urinara/pielonefrita [5].

Daca pielonefrita este grava sau nu este tratata in timp util sau daca afecteaza ambii rinichi, unele complicatii precum leziuni renale permanentecicatrizare renala pot duce la probleme precum hipertensiunea arteriala si insuficienta renala.

Diagnosticarea hidronefrozei
 

Diagnosticarea hidronefrozei

Medicul specialist poate diagnostica afectiunea in urma unui examen medical si a efectuarii unor teste de urina si de sange specifice. Testele pentru diagnosticarea hidronefrozei pot include:

  • test de sange pentru evaluarea functiei renale;
  • test de urina pentru verificarea semnelor de infectie sau pietre urinare care ar putea provoca un blocaj;
  • examen cu ultrasunete, in timpul caruia medicul poate vizualiza rinichii, vezica urinara si alte structuri urinare pentru a identifica problemele de sanatate aparute;
  • radiografie specializata a tractului urinar care utilizeaza un colorant special pentru a contura rinichii, ureterele, vezica urinara si uretra, captand imagini inainte si in timpul urinarii; 

Atunci cand este necesar, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor examene imagisticescanare CT sau RMN sau efectuarea unui test numit scanare MAG3 care evalueaza functia si drenajul la nivelul rinichilor.

Optiuni de tratament

Tratament medical

Tratamentul pentru hidronefroza este stabilit de medicul specialist si depinde de cauza de baza. Desi, uneori, este necesara efectuarea unei interventii chirurgicale, hidronefroza se vindeca adesea de la sine. Scopul tratamentului este de a restabili fluxul de urina din rinichi si de a reduce umflarea si presiunea [3], [4].

Hidronefroza usoara pana la moderata. Medicul poate recomanda terapia preventiva cu antibiotice pentru a reduce riscul de infectii ale tractului urinar. Analgezicele pot fi utilizate pentru ameliorarea durerii.

Hidronefroza severa. Atunci cand hidronefroza ingreuneaza functionarea rinichiului, asa cum se poate intampla in hidronefroza severa sau in hidronefroza care implica reflux, se poate recomanda interventia chirurgicala pentru a remedia un blocaj sau pentru a corecta refluxul. Interventia chirurgicala se efectueaza si in cazul tumorilor sau al altor tipuri de blocaje.

Daca hidronefroza este acuta sau brusca, un stent sau un tub de nefrostomie pot fi introduse prin piele in rinichi pentru a elimina excesul de urina. Un tub din plastic numit stent ureteral poate fi plasat intre rinichi si vezica de catre un medic urolog in timpul unei cistoscopii pentru a drena excesul de lichide.

Daca hidronefroza este cauzata de pietre in rinichi sau uretere, optiunile de tratament pot include:

  • litotripsie cu val de soc extracorporealeste cea mai comuna metoda pentru tratarea pietrelor la rinichi. 
  • ureteroscopiein tub subtire poate fi plasat in uretra pentru a permite indepartarea pietrelor. Ureteroscopia poate fi utilizata in combinatie cu alte tehnicilaser colorant pulsat sau litotritia electrohidratica, pentru a sparge pietrele. Aceasta este metoda folosita pentru femeile insarcinate, persoane cu tulburari de coagulare a sangelui si pentru persoanele supraponderale.
  • chirurgiecand pietrele la rinichi sunt foarte mari sau dificil de indepartat, pot fi eliminate chirurgical.  

Hidronefroza in sarcina si la copiii mici

Sarcinacand hidronefroza apare in sarcina, afectiunea va disparea de obicei fara tratament dupa nastere.

Fatulin cazul fatului diagnosticat cu hidronefroza inainte de nastere, un medic poate efectua teste suplimentare, investigatii cu ultrasunete asupra copilului in primele saptamani pentru a se asigura ca rinichii si vezica urinara functioneaza normal. La multi copii, hidronefroza se poate vindeca singura in timp.

Copiii micideoarece bebelusii cu hidronefroza sunt mai predispusi sa dezvolte o infectie a tractului urinar, medicul poate opta pentru administrarea unui antibiotic pentru a reduce acest risc. Bebelusii cu hidronefroza severa au nevoie de interventie chirurgicala. In cazul in care cauza este un blocaj in tuburile dintre rinichi si vezica urinara, medicii pot opta pentru o interventie chirurgicala cunoscuta sub numele de pieloplastie.

Atentie! Informatiile au un caracter informativ. Doar un medic specialist poate stabili un tratament medical adecvat conditiei persoanei.

Remedii naturiste

Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant; de asemenea, trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical de specialitate.

Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.

Iata cateva remedii naturiste si sfaturi de dieta si nutritie care pot contribui la ameliorarea simptomelor [6]:

  • Consuma suficiente lichide. Consumul de multa apa si lichide ajuta la diluarea urinei si la eliminarea bacteriilor din sistemul urinar. Evita sucurile si bauturile racoritoare care contin citrice si cafeina, deoarece pot irita vezica urinara si pot agrava durerea.
  • Renunta la tentatia de a nu mictiona la timp si evita constipatia. Incearca sa urinezi aproximativ la fiecare doua ore sau mai mult, dupa cum este necesar.
    Constipatia poate exacerba durerea si umflarea abdomenului, asadar, adopta o alimentatie bogata in fibrelegume si fructe proaspete, nuci, seminte, leguminoase, avocado si nuca de cocos.
  • Practica odihna suficienta si gestionarea stresului. Suplimentele alimentare precum magneziul pot contribui la ameliorarea somnului, a muschilor.
  • Incearca sa previi formarea pietrelor la rinichi. Prezinti un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi daca iei diuretice si ai antecedente de infectii cronice ale tractului urinar, guta, hipertiroidism. Este mai putin probabil sa dezvolti pietre la rinichi daca ai o dieta sanatoasa, alcalinizanta si saraca in oxalati. Iata cateva alimentele care pot contribui la sustinerea sanatatii rinichilor si pot preveni pietrele la rinichi:
  1. Legume si fructe proaspete - banane, verdeturi cu frunze, leguminoase incoltite, boabe incoltite, peste si cantitati mici de pasari crescute pe pasuni.
  2. Alimente bogate in vitamina E - Fructe de padure, ulei de masline, migdale, avocado,
  3. Alimente alcaline - Suc de lamaie, otet de cidru de mere, miere cruda, piureuri verzi, legume de mare si legume proaspete,
  4. Alimente bogate in magneziu si potasiu - legume verzi cu frunze, legume crucifere, pepene galben, banane, cacao si avocado,
  • Renunta la  consumul de alimente procesate si rafinate precum alimentele zaharoase si bauturile indulcite, cerealele rafinate, alimentele bogate in mod natural in acid oxalic precum spanac, rubarba, rosii, vinete, sfecla, telina, dovlecei, suc de grapefruit/grapefruit, cartofi dulci, arahide, migdale, afine, mure, capsuni si patrunjel, carne procesata si mezeluri, vitamina C si zinc in exces, cafeina si alcool. 

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.

Deoarece, hidronefroza este cauzata de o afectiune de baza, prevenirea depinde de evitarea sau tratarea prompta a cauzei. 

Atentie!

Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome, adreseaza-te medicului.

Hidronefroza este o afectiune cu care se pot confrunta atat adultii, cat si copiii. Daca te confrunti cu simptome ale hidronefrozei, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.

Surse de informare:

  1. National Kidney Foundation. Hydronephrosis. National Kidney Foundation, 2022 https://www.kidney.org/atoz/content/hydronephrosis Accesat in 03.06.2022.
  2. Mayo Clinic. Hydronephrosis., Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hydronephrosis/cdc-20397563 Accesat in 03.06.2022.
  3. Wint, Carmella . Hydronephrosis., Healthline, 2018 https://www.healthline.com/health/unilateral-hydronephrosis Accesat in 03.06.2022.
  4. UNC School of Medicine.  Hydronephrosis., UNC School of Medicine, 2022 https://.med.unc.edu/urology/pediatrics/pediatric-conditions/hydronephrosis/https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15417-hydronephrosis#symptoms-and-causes Accesat in 03.06.2022.
  5. Sissons, Claire. What causes hydronephrosis? Medical News Today, 2021, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322005#treatment Accesat in 03.06.2022.
  6. Levy, Jillian, 5 Natural Ways to Help Relieve Hydronephrosis Symptoms., Draxe, 2018, https://draxe.com/health/hydronephrosis/ Accesat in 03.06.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice