Hipermetropie: ce este si cum apare?

14. 2. 2023 · 5 minute de citit

Hipermetropia este un viciu de refractie, alaturi de miopie si astigmatism, care se manifesta prin neclaritatea imaginii, fie la departare, fie de aproape (din cauza dificultatii ochiului de a focaliza obiectele).

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Hipermetropie: ce este si cum apare?

Chiar daca unii pacienti nu se confrunta cu simptomele hipermetropiei, lipsa tratamentului adecvat poate duce la complicatii grave, cum ar fi glaucom sau atrofierea nervului optic. Acesta este si motivul pentru care este recomandata diagnosticarea hipermetropiei si inceperea tratamentului cat se poate de repede.

In acest articol explicam ce este hipermetropia, cate tipuri exista, cum apare si cum se manifesta.

Ce este hipermetropia?

Ce este hipermetropia

 

Hipermetropia este un defect de vedere care se manifesta prin neclaritatea imaginii, atat de la distanta cat si de aproape. Cauza hipermetropiei o reprezinta fasciculul de lumina care se focalizeaza in spatele retinei, astfel incat imaginea isi pierde din claritate. Astfel, pacientul face un efort deosebit pentru a vedea clar, iar pe masura ce inainteaza in varsta devine dependent de ochelari. Capacitatea de a vedea clar poate afecta concentrarea (2).

Cum apare hipermetropia?

Hipermetropia se manifesta atunci cand globul ocular nu poate focaliza lumina catre retina, astfel incat imaginea devine neclara. Cauzele hipermetropiei au, in general, legatura cu structura si forma defectuoasa a globului ocular.

Cauzele hipermetropiei

Sunt mai multe cauze care pot fi avute in vedere:

  • factori genetici;

  • inaintarea in varsta: poate duce la modificari la nivelul cristalinului si la scaderea capacitatii de focalizare. In plus, flexibilitatea muschilor oculari scade pe masura inaintarii in varsta, iar acest lucru poate cauza declansarea hipermetropiei;

  • globul ocular este prea scurt;

  • corneea este prea plata (3).

Multi copii prezinta la nastere un grad mic de hipermetropie, dar aceasta se amelioreaza pe masura ce copilul inainteaza in varsta (pentru ca in acest timp are loc si procesul normal de dezvoltare a ochiului). Sunt insa cazuri in care hipermetropia este asociata astigmatismului.

Simptomele hipermetropiei

In hipermetropie, ochiul incearca permanent sa vada mai bine, asadar efortul este constant (de la distanta si de aproape). In cele mai multe cazuri, pacientii cu hipermetropie acuza:

  • ameteala;

  • dureri de cap;

  • senzatia de oboseala vizuala;

  • incapacitate de concentrare.

De asemenea, persoanele cu hipermetropie pot prezenta o anumita oboseala a ochilor, ca urmare a fortarii vederii (pentru ca ochiul depune un efort mai mare pentru a focaliza obiectele, indiferent de distanta). Cu toate acestea, medicul poate interveni oferind corectia optica adecvata, astfel incat simptomele hipermetropiei pot fi usor atenuate.

Complicatiile hipermetropiei

 

Complicatiile hipermetropiei

 

Cea mai importanta complicatie este ambliopia (ochiul lenes), adica performanta slaba a unui ochi, in ciuda corectiei optice (prezenta ochelarilor). Exista si situatii de hipermetropie asociata strabismului. Sunt si alte complicatii care pot aparea:

  • ochii incrucisati: purtarea ochelarilor special conceputi poate corecta aceasta problema;

  • reducerea calitatii vietii: lipsa claritatii vederii poate duce incapacitatea desfasurarii activitatilor cotidiene;

  • oboseala ochilor, manifestata prin dureri de cap: in urma efortului de a vedea mai bine;

  • costurile financiare: pentru controalele oftalmologice, lentilele de corectie, tratamentele medicale (1).

Tipuri de hipermetropie

In principal, hipermetropia poate fi severa sau usoara si se clasifica in functie de numarul de dioptrii folosite pentru a corecta vederea. In general, daca numarul dioptriilor necesare este egal sau mai mic de 4, se considera hipermetropie usoara, daca numarul dioptriilor necesare depaseste 4, se considera hipermetropie severa. 

De asemenea, literatura medicala mentioneaza 3 tipuri principale de hipermetropie: axiala, refractiva si cicloplegica.

  • Hipermetropia axiala: se manifesta atunci cand axul ocular este mai lung decat ar fi normal. Acest lucru determina formarea unui con focalizat in spatele retinei si provoaca astfel pierderea acuitatii vizuale.

  • Hipermetropia refractiva: cristalinul nu reuseste sa focalizeze imaginile pe retina.

  • Hipermetropia ciclopegica: poate fi provocata de medicamente sau anumite afectiuni, cum ar fi strabismul, care slabesc muschii oculari. Aceasta forma de hipermetropie rezulta din incapacitatea muschilor oculari de a focaliza corect lumina pe retina.

Fiecare tip de hipermetropie necesita tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea vederii. Diagnosticul precoce al hipermetropiei poate preveni complicatiile si riscurile asociate cu aceasta afectiune oculara (4).

Important de retinut

  • Hipermetropia este o conditie oculara care afecteaza claritatea vederii. 

  • Aceasta se manifesta prin faptul ca imaginile obiectelor nu sunt focalizate corespunzator pe retina si astfel sunt percepute imagini neclare sau deformate.

  • Cauzele aparitiei hipermetropiei pot fi mostenirea genetica, sau o problema in structura cristalinului. 

  • Simptomele principale ale hipermetropiei includ dificultati de concentrare a vederii pe obiecte aflate la distanta mica, oboseala ochilor, precum si vedere dubla. 

  • Tratamentul presupune, in general, purtarea unor lentile corective si chirurgie refractiva, in cazurile severe. 

  • Daca nu se intervine prompt asupra hipermetropiei, poate aparea un risc crescut de pierdere a vederii. 

  • Cu toate acestea, daca este tratata la timp, hipermetropia poate fi controlata, fara ca vederea sa fie afectata.

Disclaimer 

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse: 

  1. Mayo Clinic, Farsightedness: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/farsightedness/symptoms-causes/syc-20372495#:~:text=Farsightedness%20(hyperopia)-,Farsightedness%20(hyperopia),close%2Dup%20objects%20appear%20blurry.

  2. Patient, Hypermetropia: https://patient.info/eye-care/long-sight-hypermetropia

  3. NHS, Long-sightedness: https://www.nhs.uk/conditions/long-sightedness/

  4. American International Medical University, Hypermetropia: Symptoms, causes, diagnosis, management and complications: https://www.aimu.us/2017/12/05/hypermetropia-symptoms-causes-diagnosis-management-and-complications/

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice