Astigmatism: cauze, simptome, tratament

16. 9. 2024 · 8 minute de citit

Astigmatismul este o afectiune oftalmologica destul de des intalnita. Ea poate sa apara si la copii, dar, si in cazul persoanelor adulte. In cele ce urmeaza, va prezentam cauzele, simptomele astigmatismului cat si metodele de tratament.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Astigmatism: cauze, simptome, tratament

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul este o afectiune destul de comuna a globului ocular care este caracterizata de o imperfectiune a curburii ochiului ce va cauza o vedere neclara, atat la apropiere cat si la indepartare. Globul ocular prezinta doua structuri care au rolul de a schimba directia razelor de lumina. Aceasta are scopul de a directiona lumina intr-un singur punct (focar) pe retina, unde se va forma imaginea. Aceste structuri sunt reprezentate de cornee (marginea anterioara a ochiului) si cristalin (care este situat in interiorul ochiului). Din cauza imperfectiunilor curburii oricarei structuri, imaginea nu se formeaza intr-un singur punct pe retina, ci, in mai multe, cauzand, astfel, astigmatismul.

Ochiul astigmatic, in loc sa aiba o curbura perfecta precum a unei sfere, are, mai degraba, forma unei mingi de rugby. Astigmatismul este un defect des intalnit inca de la nastere si apare, de obicei, fie in combinatie cu miopia (dificultate in vederea la distanta), fie in combinatie cu hipermetropia (dificultate in vederea la apropiere).

Impreuna cu miopia si hipermetropia, astigmatismul se incadreaza in categoria viciilor de refractie (refractia este proprietatea ochiului de a schimba directia luminii), cele tre afectiuni avand ca mecanism comun imposibilitatea ochiului de a efectua refractia asa cum ar trebui. Din fericire, fiind una dintre cele mai comune afectiuni ale ochiului, astigmatismul dispune de mai multe metode de tratament eficiente. Acestea sunt purtatul ochelarilor sau al lentile de contact si metoda chirurgicala.

Astigmatism: cauze

Pentru a intelege cauzele astigmatismului, vom introduce notiuni despre anatomia si fiziologia globului ocular. Cele doua structuri mentionate mai sus, corneea si cristalinul, sunt dispuse precum un sistem de lentile care are rolul de a refracta lumina la nivelul retinei. Aceata este situata in partea posterioara a ochiului, intr-un singur punct. La nivelul acelui punct are loc formarea unei imagini care este reala, mai mica si rasturnata. Cauza principala a astigmatismului este reprezentata de o eroare de refractie a luminii. Sursa unei asemenea erori este fie la nivelul corneei fie la nivelul cristalinului. Eroarea consta intr-o curbura imperfecta a acestor structuri cu rol de lentile.

Tipuri de astigmatism:

  • astigmatism cornean–problema este la nivelul corneei;
  • astigmatism lenticular–problema este la nivelul cristalinului:
  • astigmatism congenital–prezent, inca de la nastere, caz in care se numeste si este bilateral (la ambii ochi);
  • astigmatism dobandit–in urma unor traumatisme la nivelul ochiului, in urma unor alte afectiuni ale ochiului sau in urma unor interventii chirurgicale;

Astigmatismul poate fi asociat cu alte afectiuni care presupun erori de refractie:

Astigmatism miopic

Miopia apare atunci cand curbura corneei este prea mare sau ochiul este mai lung decat in mod normal. In acest caz, razele de lumina converg intr-un punct situat in fata retinei, motiv pentru care obiectele situate la distanta sunt neclare. Asocierea miopiei cu astigmatismul se numeste astigmatism miopic.

Astigmatism hipermetropic

Hipermetropia apare atunci cand curbura corneei este prea mica sau ochiul este mai scurt. In acest caz, efectul este opus miopiei: imaginea se formeaza undeva in spatele retinei iar obiectele situate in apropiere nu pot fi vazute in mod clar. Asocierea hipermetropiei cu astigmatismul se numeste astigmatism hipermetropic.

Care sunt factorii care duc la aparitia astigmatismului?

Exista o serie de factori in prezenta carora posibilitatea de a dezvolta astigmatism creste. Acestia sunt:

  • ereditatea–un istoric familial de astigmatism sau alte boli ale ochiului, printre care cheratoconul si pterigionul;
  • interventii chirurgicale la nivelul globului ocular–mai ales, cele care vizeaza cataracta;
  • leziuni corneene care se soldeaza cu cicatrizarea corneei - leucoame;
  • simptomatologie care sugereaza miopie sau hipermetropie;

Atentie! Acesti factori de risc pot reprezenta, de asemenea, si cauza primara a astigmatismului.

Astigmatism: simptome

Principalul simptom care apare la persoanele afectate de astigmatism este vederea neclara sau distorsionata. Persoanele astigmate nu vad bine nici la apropiere, nici la distanta. Confundarea literelor cu cifrele este des intalnita la persoanele cu astigmatism. Dificultati la vederea obiectelor situate aproape, respectiv, situate la distanta apar in cazul astigmatismului miopic/hipermetropic.

Astigmatismul prezinta si alte simptome care insotesc vederea neclara. Printre acestea se numara:

  • cefaleea exacerbata–dureri intense de cap;
  • astenopia–oboseala ochiului/ochilor;
  • dificultati de vedere pe timpul noptii;
  • blefarite–inflamatii ale pleoapelor;
  • blefaroconjunctivite–inflamatii ale pleoapelor si conjunctivei;

In cazul aparitiei unor simptome oculare care incomodeaza si interfera cu efectuarea activitatilor de zi cu zi, este recomandata vizita la un medic oftalmolog. Astigmatismul este foarte des intalnit si usor de diagnosticat si de tratat, asa ca nu trebuie sa existe ezitari in a consulta un medic specialist.

Cum se diagnosticheaza astigmatismul?

Metoda de diagnosticare incepe cu anamneza efectuata de catre medic: acesta va adresa intrebari referitoare la simptomele aparute si istoricul de afectiuni la nivelul ochiului. Apoi, urmeaza un examen complet al globului ocular care presupune o serie de teste al caror rol este acela de a determina cat de bine functioneaza ochiul. Diagnosticul de certitudine al astigmatismului presupune efectuarea unor teste obiective de determinare a puterii de refractie a globului ocular. Acestea sunt reprezentate de:

  • cheratometrie–un procedeu prin care este masurata curbura corneei cu un dispozitiv numit cheratometru.
  • refractometrie–metoda de a determina puterea de refractie a ochiului prin intermediul unui dispozitiv medical modern numit autorefractometru.
  • dioptronul–foarte asemanator cu autorefractometrul.

Examenul complet al globului ocular este necesar pentru ca, in functie de rezultatele obtinute, se va stabili tratamentul care trebuie urmat pentru corectarea astigmatismului.

Astigmatism: metode de tratament

Fiind una dintre cele mai comune afectiuni din sfera oculara, astigmatismul poate fi eliminat prin mai multe tratamente care reusesc sa corecteze corespunzator viciul de refractie si permit persoanelor astigmate sa aiba o vedere buna si, prin urmare, sa duca o viata normala. Suplimentar, anumite produse pentru ingrijirea ochilor pot aduce beneficii persoanelor afectate (ex. Visual Forte, Cosmopharm).

Principalele metode de tratament sunt reprezentate de:

  • corectia cu lentile (ochelari, lentile de contact);
  • corectia chirurgicala (operatii la nivelul ohiului pentru corectarea puterii de refractie).

Corectia cu lentile

Metoda uzuala de tratament este reprezentata de corectia cu lentile. Corectia cu lentile se clasifica in lentile aeriene (ochelari), lentile de contact si lentile intraoculare.

Corectia cu lentile aeriene presupune purtarea de ochelari cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice (torice). Scopul ochelarilor este acela de a compensa forma neregulata a corneei si de a realiza o refractie corecta la nivelul ochilor.

Lentilele de contact utilizeaza o corectie cu lentile torice - sferocilindrice. Acestea au acelasi mecanism de actiune precum lentilele ochelarilor. Acestea sunt de trei feluri: lentile de contact dure, lentile de contact semidure si lentile de contact moi. Purtarea lentilelor de contact pentru perioade indelungate de timp poate creste riscul de aparitie a infectiilor oculare; din acest motiv, purtatorii au datoria de a asigura o foarte buna ingrijire a lentilelor de contact.

Lentilele intraoculare sunt reprezentate de implanturile de cristalin artificial, dar, sunt o metoda de tratament utilizata mai rar.

Corectia chirurgicala

Interventia chirurgicala pentru corectarea astigmatismului este indicata doar in anumite cazuri. Acestea sunt reprezentate de astigmatismele importante care nu pot fi rezolvate prin corectie cu lentile si astigmatismele mari postoperatorii (care sunt cauzate de alte interventii chirurgicale la nivelul globului ocular).

Operatia pentru astigmatism consta in diferite procedee care au scopul de a regulariza suprafata corneei, astfel, fiind corectat viciul de refractie. Interventia chirurgicala este, insa, rezervata unor cazuri speciale in care astigmatismul este destul de avansat.

Atentie! Informatiile au un caracter strict informativ. Daca va confruntati cu aceasta afectiune, urmati sfaturile unui medic de specialitate.

Complicatiile astigmatismului

Complicatiile astigmatismului sunt destul de severe dar pot sa apara doar in situatia in care acest defect de vedere nu este tratat si corectat. Acestea sunt reprezentate de cheratocon si ambliopie.

Cheratoconul, keratoconul sau keratoconusul este o boala care rezulta din astigmatismul netratat o perioada lunga de timp. Cheratoconul presupune subtierea progresiva a corneei intr-o zona si bombarea acesteia astfel incat va lua o forma de con. Pe masura ce progreseaza, cheratoconul duce la aparitia de cicatrici la nivelul corneei care pot cauza pierderea vederii. In cazul depistarii precoce a acestei complicatii, ea poate fi tinuta sub control prin corectie cu lentile. In cazul unei diagnosticari tardive, singura metoda de tratament poate fi reprezentata de transplantul de cornee.

Ambliopia, cunoscuta mai degraba dupa denumirea populara de „ochi lenes”, se caracterizeaza printr-o performanta slaba a unuia dintre ochi in comparatie cu celalalt. Este des intalnita la persoanele cu astigmatism la un singur ochi sau la cele care au astigmatism la ambii ochi, dar cu grade diferite de severitate. Din fericire, daca este depistata precoce, ambliopia poate fi corectata prin purtarea de ochelari si acoperirea ochiului sanatos si stimularea ochiului afectat prin anumite exercitii.

Concluzie

Astigmatismul este o afectiune destul de des intalnita si poate afecta persoane de toate varstele. In cazul in care suferiti de aceasta boala, prezentati-va la medicul specialist pentru a urma un tratament adecvat conditiei dumneavoastra de sanatate.

Referinte suplimentare:

Ferreira, Luana. “Symptoms of Astigmatism.” VerywellHealth, 2021,

https://www.verywellhealth.com/astigmatism-symptoms-5095791, Accesat in 17.06.2021.

Mayo Clinic Staff. “Astigmatism.”, Mayoclinic, 2021,

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/symptoms-causes/syc-20353835, Accesat in 17.06.2021.

Mocanu, Constantin. Diagnostic pozitiv si diferential in oftalmologie, 2020, Editura SITECH, Craiova.

UVA Health. “Astigmatism.”, Uva Health, 2021,

https://uvahealth.com/services/eye-care/astigmatism, Accesat in 17.06.2021.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice