Miopie: cauze, simptome, tratament
Miopia este un viciu de refractie care se refera la probleme oculare in vizualizarea obiectelor aflate la distanta. Vederea in ceata este doar pentru departare, obiectele aflate in apropiere sunt percepute clar. Tratamentul vizeaza corectarea vederii prin ochelari sau lentile de contact, chirurgie laser sau implant de cristalin artificial.
Miopia este una dintre cele mai cunoscute afectiuni oculare, alaturi de hipermetropie si astigmatism. Miopia poate fi detectata in cadrul unei consultatii oftalmologice complete. Riscul de a dezvolta miopie este mai mare in cazul celor care au un membru al familiei cu aceasta deficienta, dar si al celor cu boli cronice, asa cum este cazul diabeticilor.
Ce este miopia?
Imaginea se formeaza pe retina, este rasturnata si mai mica decat cea a obiectului privit. La nivelul retinei, imaginile sunt transformate in impulsuri nervoase care converg in nervul optic. Rolul acestuia este de a decoda formele si de a le transmite mai departe, la creier. Ajunsa la destinatie, imaginea este asezata de creier, in pozitie normala.
Pentru a fi focalizata corect pe retina, in cazul unui ochi normal sau emetrop, lumina trece printr-un proces de refractie cand parcurge mediile transparente ale ochiului: cornee, umoare apoasa, cristalin, umoare vitroasa.
In miopie, din cauza unei probleme aparute in starea corneei sau in forma ochiului, razele de lumina venite de la obiect nu sunt focalizate corect, ajung inaintea retinei, ceea ce face ca imaginea perceputa de creier sa fie neclara (1).
Miopia este o afectiune oftalmologica ce apare in special la copii si adulti tineri. Netratata la timp are repercursiuni serioase asupra vederii. Studiile au relevat faptul ca tot mai multe persoane sufera de aceasta probleme oculara, iar numarul cazurilor este in continua crestere (2).
Un caz aparte de miopie este cel al persoanelor care se confrunta cu aceasta deficienta de vedere seara, cand acuitatea vizuala se reduce (3).
O falsa miopie este descrisa in cazul persoanelor care isi solicita ore bune privirea la lucrurile aflate in apropiere si se pot trezi in situatia in care vederea la distanta este incetosata (3). Cu odihna si reducerea stresului, vederea isi revine. In caz contrar, vizita la oftalmolog trebuie programata de urgenta.
Tipuri de miopie
In functie de valoare dioptriilor, miopia se poate clasifica in:
- miopie mica (pana la 3 dioptrii);
- miopie medie (intre 3 si 6 dioptrii);
- miopie mare (peste 6 dioptrii)
Miopie mica
Miopia mica este considerata o forma usoara de miopie. Nu are un impact semnificativ asupra vederii, fiind foarte posibil ca persoana afectata sa aiba nevoie de ochelari de vedere doar pentru anumite activitati.(5
Miopie medie
Spre deosebire de miopia mica, miopia medie implica necesitatea purtarii zilnice a ochelarilor de vedere ori a lentilelor de contact si nu doar in anumite situatii.5)
Miopie mare
Miopia mare este o forma severa de miopie, nu doar din cauza impactului pe care il are asupra vederii, ci si pentru ca reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea altor probleme oculare, suficient de grave pentru a duce la pierderea permanenta a vederii sau orbire. Exemple in acest sens sunt:
- dezlipirea de retina;
- cataracta;
- glaucomul.
Cu cat mai severa este miopia, cu atat mai ridicat este riscul dezvoltarii unor astfel probleme oculare.(4)
Cauzele miopiei
- Mostenirea genetica;
- Probleme ale mediilor de refractie;
- Diverse afectiuni oftalmologice;
- Factori de mediu - expunerea o lunga perioada la luminozitate slaba, ceea ce presupune un efort sustinut al ochiului pentru acomodare;
- Lumina albastra - perioadele mari petrecute in fata dispozitivelor moderne au repercursiuni asupra vederii (1), (2).
Manifestarile miopiei
- Vederea la distanta este neclara sau in ceata, in timp ce obiectele aflate in apropie sunt focalizate clar;
- Tendinta de aducere a obiectelor aflate in plan indepartat in apropierea ochilor, pentru a fi vizualizate;
- Inchiderea ochilor sau mijirea acestora, pentru focalizarea obiectelor indepartate;
- Dureri de cap si dureri oculare;
- Oboseala accentuata a ochilor;
- Ameteli si fotofobie;
- Clipire frecventa si nevoia de frecare a ochilor (1), (4).
Cum se diagnosticheaza miopia?
Medicul oftalmolog poate identifica miopia in cadrul unui consult oftalmologic periodic. Daca in cazul copiilor, mai ales in faza de debut, simptomele sunt mai greu de observat, controlul medical de specialitate poate sa faca lumina in acest sens.
La adulti, lucrurile sunt ceva mai simple. Daca la inceput problemele de vedere la distanta pot sa nu atraga atentia, pe masura ce miopia avanseaza, dificultatile oculare sunt tot mai accentuate.
Ochiul cu miopie este mai alungit. Fiecare milimetru in plus se traduce in cresterea dioptriilor. Exista mai multe grade de miopie, pornind de la unul redus si ajungand pana la miopia patologica, mult peste miopia forte.
In tratamentul afectiunilor oftalmologice, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente fara reteta medicala pentru probleme oculare, dar si unele suplimente alimentare si remedii naturiste, care ar putea oferi un plus de ajutorul organismului. Acestea se pot achizitiona din farmacii, insa nu inlocuiesc un regim de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, prin consum de alimente de calitate din toate grupele alimentare.
Optiuni de tratament in miopie
Persoanele care au acest viciu de refractie au la dispozitie mai multe optiuni de tratament, care variaza de la purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilele de contact pana la operatia pentru miopie.
Ochelari de vedere
Ochelarii de vedere cu dioptriile potrivite au rolul de a corecta deficientele de vedere, insa dioptriile vor continua sa creasca. Acesta este motivul pentru care este nevoie de controale oftalmologice periodice. Medicul specialist va observa modificarile aparute la nivelul ochilor si va determina noile dioptrii.
Lentile de contact
Lentilele de contact sunt o varianta pentru corectarea miopiei. Ca si in cazul ochelarilor de vedere, acestea trebuie sa fie intretinute si schimbate periodic. In plus, igienizarea si pastrarea lor corecta face diferenta intre ochii sanatosi si cei la care pot aparea infectii.
Daca optezi pentru aceasta varianta de tratament trebuie sa te asiguri ca respecti indicatiile, iar daca apar probleme, mergi de urgenta la medic.
Chirurgie refractiva cu laser
Cea mai buna metoda de corectare a miopiei vizeaza tratamentul chirurgical. Chirurgia refractiva cu laser remodeleaza corneea pentru a regla cantitatea de lumina ce patrunde in ea (2), astfel incat imaginea sa fie corect focalizata pe retina si obiectele indepartate sa fie percepute clar.
Implant de cristalin artificial
O persoana care nu se califica pentru corectarea deficientei de vedere prin chirurgie refractiva laser ar putea beneficia de schimbarea cristalinului natural al ochiului cu unul artificial.
Complicatiile miopiei
Miopia este o afectiune oftalmologica progresiva. Pe langa degradarea vederii aceasta poate duce si la boli mai grave ale ochiului - cataracta, glaucom, dezlipire de retina (1).
Miopia la copii
Dupa cum am mentionat anterior, miopia afecteaza in special copiii. Ea este adesea descoperita intre varstele de 8 si 12 ani si tinde sa se agraveze in adolescenta. Daca ai un copil ce se plange ca nu poate vedea clar obiectele aflate la o anumita distanta ori observi ca are tendinta sa mijeasca ochii sau sa se apropie de un obiect pentru a-l putea vedea clar, are dureri de cap sau se freaca foarte mult la ochi, este indicat sa il programezi la un consult oftalmologic.
Chiar si in lipsa unor simptome evidente, se recomanda efectuarea periodica a unui astfel de control, la 6 luni, 3 ani si inainte de a merge la scoala, in special atunci cand exista un istoric familial de miopie progresiva sau alte afectiuni oculare. (6)
Exista si anumite masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul dezvoltarii miopiei sau a incetini progresia acesteia la copii.
In primul rand, este important sa se limiteze timpul petrecut in fata ecranelor si ca cei mici sa fie incurajati sa se implice in activitati care ii vor scoate din casa. Se pare ca petrecerea a cel putin 2 ore pe zi in aer liber poate contribui la prevenirea miopiei, desi nu poate opri agravarea sa daca problema a aparut deja. (5) (6)
Pentru a incetini progresia sa se poate recurge la:
- picaturi pentru ochi - administrarea de atropina sub forma de picaturi, timp de mai multi ani, s-a dovedit a avea rezultate bune in incetinirea progresiei miopiei; acest tip de picaturi se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala si pot fi folosite doar la recomandarea unui medic si conform indicatiilor acestuia;
- lentile de contact - se poate recurge fie la ortokeratologie, fie la lentile de contact cu defocalizare perifica; ortokeratologia este o metoda de tratament pentru progresia miopiei la copii si tineri ce presupune purtarea unor lentile de contact dure, rigide, pe timpul noptii, pentru a „forta” aplatizarea corneei; lentilele cu defocalizare periferica sunt special concepute pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani si au diferite zone de focalizare, ajutand la imbunatatirea vederii centrale si la estomparea intentionata a vederii periferice.(5)
Miopia este o problema oftalmologica ce are implicatii mai mari asupra vietii sociale, calitatea vietii persoanei afectate este compromisa. Poate acesta este si motivul pentru care numarul persoanelor care apeleaza la tratamentul chirurgical este in crestere. Tehnica moderna si aparatura inovativa au facut ca operatia in sine, dar si recuperarea, sa fie rapide, rezultatele fiind vizibile imediat.
Atentie! Acest articol are rol informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Daca tu sau copilul tau prezentati semne si simptome specifice miopiei ori unei alte probleme cu vederea, adreseaza-te unui medic oftalmolog.
Surse de informare:
- Nearsightedness - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556
- Nearsightedness: What Is Myopia? - https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-nearsightedness
- Myopia (nearsightedness) - https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/myopia?sso=y
- Nearsightedness - https://medlineplus.gov/genetics/condition/nearsightedness/
- Your Guide to Nearsightedness Levels and Progression - https://www.healthline.com/health/eye-health/levels-of-nearsightedness
- Could My Kid Be Nearsighted? - https://www.webmd.com/eye-health/myopia-nearsightedness-children
- Myopia (Nearsightedness) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8579-myopia-nearsightedness