Hipospadiasul: cauze, manifestari si optiuni de tratament

1. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Hipospadiasul

 

Hipospadiasul este o malformatie congenitala caracterizata prin prezenta orificiului uretrei pe partea inferioara a penisului. Hipospadiasul este intalnit frecvent la nou-nascutii de sex masculin, se trateaza chirurgical, astfel incat acestia sa poata avea o viata normala, fara probleme urinare sau de reproducere.

Aparatul reproducator masculin, intern, se formeaza in viata intrauterina in saptamanile 8 - 14 de sarcina, iar defectul poate aparea in saptamanile 9 - 12 de sarcina (1). 

Afectiunea prezinta forme mai usoare, dar si unele deficiente complexe. Medicul este singurul in masura sa prezinte situatia reala, astfel incat parintii sa poata lua cea mai buna decizie pentru copilul lor. 

Ce este hipospadiasul?

Hipospadiasul este o tulburare congenitala care poate sa apara la baieti, in care uretra sau tubul care transporta urina si spermatozoizii din interiorul corpului prin penis, nu se formeaza corect, in varful acestuia (1). Afectiunea poate fi observata si corectata in primele luni de viata ale copiilor. 

Interventia chirurgicala repara problema cu urinarea si nu afecteaza functia sexuala, astfel incat baietii diagnosticati cu hipospadias sa aiba o viata normala, sa nu inregistreze complicatii care sa duca la deficiente ale tractului urinar sau la disfunctii erectile

Tipuri de hipospadias

In functie de locul deschiderii uretrei au fost evidentiate mai multe tipuri (2), (3): 

  • Hipospadias glandular sau distal hipospadias - deschiderea uretrei se afla in apropiere de capul penisului. Acest tip include hipospadias coronal si sub-coronal; 
  • Hipospadias diafisar median sau intermediar - deschiderea uretrei este de-a lungul axului penisului;
  • Hipospadias posterios - deschiderea uretrei este la locul in care penisul si scrotul se intalnesc. Acest tip include hipospadias peno-scrotal, scrotal si hipospadias perineal - deschiderea uretrei se afla in spatele sacului scrotal.

 

Types hypospadias

 

Cauzele hipospadiasului

Cauza exacta pentru aparitia hipospadiasului nu este cunoscuta. Au fost raportate cazuri de hipospadias care au condus la concluzia ca acest defect la nastere apare pe un fond genetic (4). 

Studiile au aratat ca exista anumite riscuri asociate cu aparitia hipospadiasului (1), (5):

  • gravida sufera de obezitate;
  • varsta mamei de peste 35 de ani la prima sarcina;
  • istoric familial sau transmitere genetica;
  • tratamente de fertilitate pentru obtinerea unei sarcini;
  • utilizarea unor produse medicamentoase de tipul hormonilor;
  • expunerea la anumite produse de tip pesticid sau chimicale de tip industrial;
  • fumatul. 

Cum se manifesta hipospadiasul? Simptome

Pozele cu diversele tipuri de hipospadias scot la iveala o serie de caracteristici fizice care se pot observa inca de la nasterea copilului (1), (4):

Orificiul uretrei pozitionat anormal

Deschiderea uretrei se face in alt loc decat cel normal. 

Forma penisului

In hipospadias, penisul poate fi curbat in jos.

Deficiente ale organelor sexuale

Testicul nu este coborat complet in scrot, iar preputul este nedezvoltat, adica pielea pe la varful penisului nu este completa. 

Urinare dificila

Urinarea este anormala, urina nu se prezinta in jet drept. La baietii mai mari, la care nu s-a intervenit chirurgical, apare imposibilitatea urinarii din picioare si pot fi inregistrate si disfunctii erectile.  

Complicatii in hipospadias

Atunci cand simptomele ce apar in hipospadias sunt ignorate si raman netratate, apar complicatiile. Pe langa un aspect anormal al penisului, baiatul cu hipospadias va avea probleme in a invata sa foloseasca toaleta corect si va urina de jos, nu din picioare. Pe masura ce creste, tanarul cu hipospadias va observa curbura anormala a penisului in erectie si va avea probleme cu ejacularea, eventual, ejaculare precoce (4). Toate acestea pot face ca persoana cu hipospadias sa aiba probleme de incredere in fortele proprii, sa dezvolte anumite complexe si sa fie retrasa. 

Cum se diagnosticheaza hipospadiasul? 

Defectul congenital se diagnosticheaza inca de la nastere. Pe baza examenului fizic, pediatrul poate observa la noul-nascut de sex masculin hipospadiasul. Evaluarea finala poate veni insa de la medicul urolog, care ofera parintilor toate informatiile necesare despre interventia chirurgicala de corectare a acestei probleme.

 

Nou-nascut

 

Sunt intalnite si situatii in care deschiderea uretrei este anormala, testiculele nu se simt in cadrul examinarii sau organele sexuale pot fi ambigue. O echipa multidisciplinara va face o evaluare corespunzatoare pentru a determina sexul copilului si procedurile necesare pentru stabilirea identitatii (4). 

Optiuni de tratament pentru hipospadias

Singura varianta de tratament pentru hipospadias este interventia chirurgicala. In functie de tipul hipospadiasului si de localizare, medicul chirurg poate realiza o singura operatie pentru remedierea deficientei sau mai multe, la anumite intervale de timp.  

Interventiile chirurgicale usoare sunt realizate pentru formele de hipospadias minore si vizeaza repozitionarea deschiderii uretrei. Eventual se poate face si o indreptare a axului penisului. Procedura se poate realiza dupa implinirea a 6 luni de viata si se poate extinde pana in jurul varstei de 1 an pentru fiecare copil (4). 

Atunci cand penisul are un aspect anormal, nu este recomandata circumcizia, chiar daca parintii doresc acest lucru. In momentul in care hipospadiasul este descoperit in timpul circumciziei este indicat un consult medical de specialitate (4). 

Asa cum precizam anterior, operatia pentru corectia defectului congenital numit hipospadias va fi realizata, acolo unde este posibil, pe parcursul unei singure interventii. Medicul chirurg va face tot posibilul, dar pot fi si situatii in care este nevoie de interventii suplimentare, daca deficientele sunt grave. 

Este adevarat ca o operatie la o varsta atat de frageda este o decizie greu de luat pentru parinti, cand intreaga viata a copilului poate fi afectata de aceasta. Medicii incurajeaza procedura, tocmai pentru ca baietelul sa devina un adult sanatos si sa aiba o viata normala. 

Care este tinta interventiei chirurgicale?

Scopul operatiei, realizate sub anestezie generala, prevede urmatoarele (1):

  • indreptarea axului penisului;
  • formarea unei noi uretre;
  • poziționarea deschiderii uretrale in varful penisului;
  • reconstituirea preputului. 

Hipospadiasul nu este un handicap, ci o problema congenitala, care poate fi corectata chirurgical. Afectiunea este frecventa si intre pacienti sunt diferente. Caracteristicile, pozitionarea si simptomele dezvoltate sunt importante atunci cand vorbim de pretul operatiei de hipospadias. Dupa un consult medical de specialitate si intocmirea unui plan pentru interventia chirurgicala, medicul specialist poate sa ofere parintilor si informatia legata de costurile procedurilor. 

Trebuie sa facem precizarea ca medicii chirurgi pot oferi sfaturi diferite, unii sunt adeptii implementarii operatiei in primele luni de viata, in timp ce altii considera ca este bine ca baietii sa creasca, sa observe daca deficientele se corecteaza partial si abia apoi sa intervina. 

Ce se intampla dupa operatia pentru hipospadias?

Interventia chirurgicala ofera rezultate excelente pentru copiii diagnosticati cu aceasta afectiune. Dupa operatia de hipospadias, penisul arata normal si copiii au posibilitatea sa urineze corect. 

In literatura de specialitate au fost raportate si riscuri ale interventiei chirurgicale, adica aparitia unei fistule acolo unde a fost creat noul canal urinar, ceea ce a dus la scurgeri de urina sau au existat probleme cu vindecarea (4). Despre aceste riscuri si altele care ar putea sa apara in timpul unei operatii, parintii au ocazia sa discute cu medicul chirurg. 

Chiar daca nu va fi nevoie de mai multe interventii, copilul nu trebuie sa rateze programarile periodice, in cadrul carora medicul specialist sa poata urmari progresele si, eventual, sa descopere unele complicatii ce pot sa mai apara pentru a le trata eficient. 

Nu oferi copilului sau adultului dupa operatia de hipospadias suplimente alimentare daca nu exista recomandare medicala!

Barbatii care au hipospadias pot opta pentru interventie chirurgicala, astfel incat sa rezolve deficientele. Medicul specialist este singurul in masura sa ofere toate informatiile si varianta cea mai buna de tratament, in cazuri particulare. Acesta este un articol cu rol strict informativ. Adreseaza-te medicului pentru orice probeleme de sanatate pe care o observi!

Surse de informare:

1. Hypospadias - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15060-hypospadias

2. Facts about Hypospadias - https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/hypospadias.html#:~:text=What%20is%20Hypospadias%3F,the%20penis%20to%20the%20scrotum.

3. Types of Hypospadias in Children - https://nyulangone.org/conditions/hypospadias-in-children/types

4. Hypospadias - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypospadias/symptoms-causes/syc-20355148

5. Hypospadias - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482122/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice