Imbatranirea pielii: cauze, simptome, tratament
Imbatranirea pielii are loc in mod firesc odata cu inaintarea in varsta, insa exista si factori care pot duce la accelerarea acestui proces, precum radiatiile ultraviolete, conditiile meteorologice extreme, adoptarea unor obiceiuri nesanatoase. Acest articol cuprinde informatii despre cauzele care duc la imbatranirea prematura a pielii, simptomele care o pot indica si metodele ce o pot incetini procesul.
Cauze pentru imbatranirea pielii
Modul in care are loc imbatranirea pielii este corelat cu diversi factori, care pot fi considerati cauze pentru accelerarea procesului. Acestia includ:
- alimentatia;
- ereditatea;
- conditiile meteorologice extreme;
- factorii de mediu, precum expunerea la radiatiile ultraviolete si poluarea;
- stilul de viata care include obiceiuri nesanatoase.
De pilda, fumatul este un obicei nesanatos, ce are impact negativ si la nivelul pielii, deoarece produce radicali liberi, iar acestia afecteaza celulele si duc, printre altele, la aparitia ridurilor premature. Stresul, obezitatea si tulburarile de somn pot contribui, de asemenea, la afectarea pielii si la un aspect imbatranit al acesteia.
Simptome
Pe masura ce inaintam in varsta, apar in mod natural unele schimbari la nivelul pielii, printre care pierderea elasticitatii, textura tinde sa devina mai aspra, mai fragila, apare predispozitia la invinetire si leziuni.
Expunerea la radiatiile ultraviolete reprezinta cel mai mare factor care accelereaza imbatranirea pielii. [1] De-a lungul timpului, acestea produc deteriorarea elastinei si a colagenului, un tip de fibre care se afla in piele. Atunci cand are loc acest proces, apar linii vizibile, pielea se lasa si isi reduce sau pierde capacitatea de a redeveni la forma initiala atunci cand au loc intinderi.
De asemenea, pielea incepe sa se invineteasca usor, iar in cazul in care apar leziuni, timpul de recuperare este mai indelungat. Cu toate ca efectele expunerii la soare pot sa nu se observe la tinerete, pe masura ce are loc inaintarea in varsta, consecintele tind sa fie vizibile.
Exista si alte simptome asociate cu imbatranirea pielii, de exemplu:
- pierderea masei osoase, cu precadere in jurul gurii si barbiei, fapt ce devine mai evident dupa varsta de 60 de ani si care duce la aparitia pliurilor in jurul gurii;
- pierderea tesutului cartilaginos al nasului, care accentueaza structurile nazale;
- pierderea tesutului adipos din zona obrajilor, tamplelor, barbiei si ochilor.
Tratament si metode de ingrijire
Cu toate ca imbatranirea pielii este un proces ce are loc in mod natural odata cu inaintarea in varsta, unele lucruri pot contribui la incetinirea acestuia si la prevenirea eventualelor complicatii. In cazul prezentei unor afectiuni, medicul dermatolog va alcatui o schema de tratament in functie de particularitatile pacientului si gradul de severitate al patologiei.
Iata ce poti face pentru a diminua aparitia sau accentuarea semnelor de imbatranire a pielii:
Protejeaza-te impotriva radiatiilor UV
Limiteaza expunerea la soare, in special in perioadele caniculare, si poarta haine si palarii care sa ofere o acoperire ampla. Indiferent de sezon, utilizeaza produse de ingrijire care contin factor de protectie solara (SPF), adecvate tipului tau de piele.
Expunerea la radiatiile ultraviolete creste riscul aparitiei cancerului de piele si este principala cauza care duce la aparitia petelor pigmentare, a ridurilor si a altor afectiuni dermatologice. [2]
Alcatuieste o rutina de ingrijire
Utilizeaza produse de ingrijire cu formule care sa fie adecvate tipului tau de piele si care sa ii asigure o hidratare optima. Orienteaza-te catre cele destinate tenului matur, care ofera o hidratare sporita si care contribuie la intarirea barierei naturale de protectie a pielii. Discuta cu un medic dermatolog pentru recomandari de produse care sa se potriveasca particularitatilor tenului tau.
Evita produsele dure si exfoliantii puternici. De asemenea, foloseste apa calda, nu fierbinte, limiteaza timpul pe care il acorzi baii sau dusului, iar pentru a usca pielea, absoarbe apa cu prospul, evitand sa o stergi cu putere.
Adopta o dieta sanatoasa
O dieta bogata in fructe si legume, cereale integrale, proteine slabe si scazuta in grasimi nesanatoase si carbohidrati rafinati sau procesati contribuie la un aspect intinerit al pielii. Nu uita sa te hidratezi cu apa plata in fiecare zi.
Renunta la fumat
Pentru a reduce riscul aparitiei ridurilor si a aspectului imbatranit al pielii, renunta la fumat. Atunci cand fumezi, vasele de sange se ingusteaza, iar fluxul sangvin scade, ceea ce duce la un aspect palid.
O alta consecinta a fumatului este reprezentata de faptul ca diminueaza cantitatea de oxigen si de nutrienti care ajung la celulele din piele. Acesta afecteaza si tesuturile de colagen si elastina, fibrele care ii ofera pielii putere si elasticitate. In plus, fumatul creste riscul de aparitie a cancerului de piele. [2]
Gestioneaza nivelul de stres
Nivelul crescut de stres iti poate face pielea sa devina mai sensibila si are rol in aparitia acneei [2]. Practicile de relaxare pot ajuta la obtinerea unui aspect sanatos al pielii. Odihneste-te indeajuns de mult, stabileste-ti limite rezonabile si organizeaza-te eficient, pentru a iti face timp si pentru activitatile care iti fac placere si care contribuie la gestionarea stresului.
Imbatranirea pielii poate creste riscul aparitiei unor afectiuni, precum cancerul de piele, astfel ca iti recomandam sa mergi regulat la controale de rutina, pentru o evaluare completa. Medicul dermatolog iti poate face recomandari pentru o rutina de ingrijire adecvata necesitatilor pielii tale sau, dupa caz, iti poate prescrie un tratament.
Surse de referinta:
- “The Effects of Aging on Skin: Dry Skin, Loose Skin, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-aging-skin, accesat la 19 ianuarie 2023;
- “5 Tips for Healthy, Glowing Skin.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 22 Jan. 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237, accesat la 19 ianuarie 2023.