Infectia cu Klebsiella pneumoniae: cauze, simptome, tratament
Klebsiella pneumoniae este a doua cea mai frecventa cauza de infectie a sangelui cu bacili Gram-negativi [1]. Cercetarile arata ca aproximativ 12% dintre pneumoniile dobandite in spital au la baza infectia cu acest agent patogen, iar rezistenta sa la antibiotice face tratamentul dificil, in special in cazul persoanelor cu o imunitate scazuta [2][3]. Iata cum poti recunoaste simptomele infectiei, optiunile de tratament disponibile, dar si principalele modalitati de preventie!
Ce este Klebsiella pneumoniae?
Klebsiella pneumoniae este bacterie Gram-negativa ce se gaseste in mod obisnuit in flora de la nivelul intestinului, al cavitatii bucale si pielii [5]. Atunci cand migreaza catre alte zone ale corpului, acest agent patogen poate provoca o varietate de infectii, precum pneumonie, meningita si afectiuni ale tractului urinar.
Infectia cu Klebsiella pneumoniae poate cauza probleme severe in cazul persoanelor cu un sisteme imunitar slabit sau cu diverse afectiuni cronice. In unele cazuri, infectia poate fi rezistenta la medicatie, ceea ce poate cauza complicatii grave si, uneori, chiar si decesul [1].
Care sunt cauzele si modul de transmitere al infectiei cu Klebsiella pneumoniae?
Infectia cu Klebsiella pneumoniae apare atunci cand bacteria patrunde si se dezvolta in numar mare intr-o zona a organismului. Infectia nu poate fi transmisa prin aer, ci doar prin contactul direct cu persoanele infectate sau prin expunerea la surse contaminate. Bacteria poate patrunde in organism prin intermediul unei leziuni la nivelul pielii sau in mediul intraspitalicesc, prin utilizarea echipamentelor medicale contaminate, precum tuburile pentru intubare, cateterele și ventilatoarele.
Personalul medical are un risc crescut de expunere la aceasta bacterie prin contactul direct cu pacientii infectati sau prin utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale [4].
Simptomele infectiei
Simptomele infectiei cu Klebsiella pneumoniae pot varia in functie de localizarea infectiei si gravitatea acesteia. Pot aparea:
- febra;
- frisoane;
- dureri de cap;
- simptome digestive, precum greata si varsaturi;
- oboseala marcata, confuzie sau ameteala;
- tuse si sputa de culoare galbena, verde sau cu sange (hemoptizie);
- dureri toracice severe;
- dificultati de respiratie;
- senzatie de arsura in timpul urinarii;
- senzatii locale de durere sau tumefactie la nivelul plagii.
Atentie! Unele simptome pot indica prezenta unei infectii grave ce necesita asistenta medicala imediata pentru a preveni complicatiile ulterioare ce pot pune viata in pericol!
Tratamentul infectiei cu Klebsiella pneumoniae
In general, tratamentul infectiei cu Klebsiella pneumoniae presupune utilizarea de antibiotice [4]. In primul rand, medicul va confirma infectia cu aceasta bacterie prin prelevarea probelor de sange, urina sau sputa, in functie de particularitatile cazului. Poate fi necesara si efectuarea unei antibiograme, o analiza de laborator care permite determinarea sensibilitatii bacteriei prelevate de la pacient la anumite antibiotice.
In urma testelor, medicul va prescrie antibioticul potrivit. In general se folosesc substante din clasa cefalosporinelor sau carbapenemelor. Planul de tratament poate include si alte medicamente sau suplimente alimentare care pot ajuta la ameliorarea simptomelor si imbunatatirea starii generale de sanatate. Este esential ca tratamentul cu antibiotice sa fie finalizat chiar daca simptomele dispar dupa doar cateva zile, pentru a preveni potentialele recidive [4].
Masuri de preventie
Una dintre cele mai eficiente masuri de prevenire a infectiilor cu Klebsiella pneumoniae este mentinerea unei igiene stricte. Este recomandat sa iei urmatoarele masuri:
- spala-ti mainile frecvent cu apa si sapun antibacterian timp de cel putin 20 de secunde, mai ales inainte sa mananci; spala-te pe maini si dupa ce ai folosit toaleta, ti-ai suflat nasul sau ai atins suprafete care ar putea fi contaminate;
- foloseste solutii dezinfectante pentru a curata suprafetele pe care le atingi frecvent, din casa sau de la locul de munca;
- daca urmeaza sa te internezi in spital, urmeaza-ti indeaproape planul de tratament pentru afectiunile pe care le ai si comunica-i toate detaliile medicului tau;
- daca bandajele, cateterele sau branulele pe care le ai s-au desprins sau au atins alte suprafete, cere cat mai curand ajutorul personalului medical;
- evita contactul direct cu persoanele infectate.
Infectia cu Klebsiella pneumoniae este o afectiune serioasa ce necesita diagnostic si tratament de la personalul medical de specialitate. In cazul in care te confrunti cu simptome de infectie, mergi cat mai curand la medic. Amanarea tratamentului poate duce la agravarea infectiei si la complicatii severe!
Disclaimer: Acest articol este unul strict informativ. Doar medicul specialist poate diagnostica si trata aceasta infectie. Automedicatia nu este recomandata!
Surse de informare:
[1] Meatherall, Bonnie L., et al. Incidence, Risk Factors, and Outcomes of Klebsiella Pneumoniae Bacteremia. The American Journal of Medicine, vol. 122, no. 9, Sept. 2009, pp. 866873, accesat in data de 10 Feb. 2023.
[2] Ashurst, John V, and Adam Dawson. Klebsiella Pneumonia. Nih.gov, StatPearls Publishing, 2 Feb. 2022, accesat in data de 10 Feb. 2023.
[3] Navon-Venezia, Shiri, et al. Klebsiella Pneumoniae: A Major Worldwide Source and Shuttle for Antibiotic Resistance. FEMS Microbiology Reviews, vol. 41, no. 3, 1 May 2017, pp. 252275, accesat in data de 10 Feb. 2023.
[4] R. Morgan Griffin. What Is Klebsiella Pneumoniae Infection? WebMD, WebMD, 15 Feb. 2018, accesat in data de 10 Feb. 2023.
[5] Jones, Lim S., and Robin A. Howe. Microbial Resistance and Superbugs. Biofilms in Infection Prevention and Control, 2014, pp. 257285, accesat in data de 10 Feb. 2023.