Infectie urinara barbati: cauze, simptome, tratament

16. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Infectie urinara barbati

 

Infectiile tractului urinar la barbati pot aparea ca rezultat al bacteriilor care colonizeaza tractul urinar. Printre germenii cei mai comuni care provoaca infectia urinara se numara bacterii precum Escherichia coli, iar in cazuri mai rare, virusuri sau fungi. Simptomul intalnit cel mai frecvent este usturimea in timpul urinarii. Afla din acest articol detaliile pe care trebuie sa le cunosti despre cauzele, simptomele si tratamentul prescris in cazul infectiei urinare la barbati!

Tipuri de infectie urinara la barbati

Infectiile urinare care afecteaza barbatii, in general, sunt cele ale tractului urinar inferior. Acestea afecteaza uretra si vezica urinara. In cazul in care aceste infectii nu sunt tratate, tulpinile prezente, care sunt virulente, pot ajunge pana in tractul urinar superior, afectand ureterele sau rinichii. 

Afectarea tractului urinar superior este mai grava, de aceea si simptomele sunt resimtite mai puternic. Printre simptomele specifice se numara febra, greata si durerea lombara. 

In cazul in care nu este tratata, infectia tractului urinar superior se poate solda cu complicatii mai severe. Exista sanse ca infectia sa se extinda catre sistemul circulator, bacteria sa patrunda in sange, de unde poate ajunge in tot organismul. Acest lucru se numeste urosepsis.

Ce provoaca infectia urinara la barbati?

Printre afectiunile cele mai comune care pot cauza infectia urinara la barbati se numara:

  • prostatita cronica sau acuta;
  • hipertrofia benigna de prostata;
  • litiaza renala;
  • malformatii de tract urinar;
  • bts-urile, precum gonoreea sau infectia cu chlamydia trachomatis;
  • strictura uretrala sau ureterala;
  • uretrita; 
  • imunodepresia;
  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • diabetul. 

Ce simptome are infectia urinara la barbati?

Infectia urinara la barbati prezinta o serie de simptome specifice, printre care:

  • durere ori senzantie de usturime la urinat (disurie);
  • urinare frecventa (polakiurie);
  • nevoia urgenta de a urina, chiar si cand vezica este goala;
  • trezirea din somn din cauza senzatiei de urinare sau urinare nocturna (nicturie);
  • eliminarea unei cantitati reduse de urina;
  • mirosul puternic al urinei;
  • urina inchisa la culoare;
  • urme de sange in urina (hematurie);
  • frisoane, asociata sau nu cu febra;
  • greata sau varsaturi; 
  • durere in partea laterala sau superioara a spatelui, cel mai adesea in zona lombara, cu sau fara iradiere;
  • incontinenta urinara brusca.

Trebuie precizat faptul ca unele dintre aceste simptome pot fi specifice si bolilor cu transmite sexuala. De aceea, daca prezinti astfel de simptome, Dr. Max iti recomanda sa fii evaluat de catre un medic specialist.

Scurgeri la nivelul penisului

In cazul in care resimti durere atunci cand urinezi si observi, in general, scurgeri la nivelul penisului, aceste lucruri ar putea indica inflamatia uretrei, cunoscuta drept uretrita.

Aceste scurgeri pot fi lipsite de culoare sau pot fi verzi, gri ori galbene. Adesea, uretrita este un simptom al BTS-urilor precum gonoreea sau chlamydia. In acest caz, se recomanda consultul medical si evitarea oricarui alt contact sexual pana la confirmarea rezultatelor.

Tratamentul infectiei urinare la barbati

Pentru a trata infectia urinara la barbati sunt necesare o serie de analize de sange si ale urinei; ulterior, medicul va administra antibiotic sau antifungic, in functie de germenele identificat. In cazul in care afectiunea nu prezinta complicatii, simptomele incep sa se amelioreze sub tratament specific in cateva zile. Tratamentul se administreaza, cel mai adesea, pe o perioada de 7 zile, iar odata cu remiterea simptomatologiei si la incheierea terapiei, pacientul este considerat vindecat fara a necesita repetarea analizelor. 

Daca s-a descoperit o infectie de tract urinar superior ori prostatita, tratamentul poate fi prelungit in functie de caz, iar in situatiile in care agentul etiologic patrunde in circulatie, provocand sepsis, terapia poate fi prelungita pana la cateva saptamani, pacientii necesitand internare intr-o clinica de specialitate.

In cazul in care infectia urinara a aparut ca rezultat al unei hipertrofii benigne de prostata, s-ar putea sa fie necesara terapie specifica, iar in unele cazuri, chiar si interventia chirurgicala. In timpul manevrei, va fi indepartata o sectiune din prostata, reusind astfel sa imbunatateasca fluxul de urina, putand preveni reaparitia infectiilor urinare.

Ce poti face pentru a ameliora simptomele?

Pana in momentul in care te prezinti la medic sau pana incepe tratamentul sa-si faca efectul, poti incerca urmatoarele sfaturi, pentru a ameliora simptomele resimtite:

  • consuma o cantitate suficienta de lichide;
  • la recomandarea medicului, poti folosi medicamente specifice pentru a reduce febra, gradul de inflamare si pentru a ameliora durerea;
  • poti aseza o perna electrica pe abdomen sau pe partea inferioara a spatelui, pentru a ajuta la scaderea durerii si a resimti un grad de confort urinar.

Se pot preveni infectiile urinare?

In general, infectiile urinare nu pot fi prevenite. Poti, totusi, sa urmezi cativa pasi, pentru a scadea riscul aparitiei acestora. Printre lucrurile pe care le poti face se numara golirea completa a vezicii urinare si respectarea normelor stricte de igiena.

Identificarea din timp a prostatei marite este importanta pentru a primi tratamentul necesar si pentru a evita aparitia problemelor legate de prostata in viitor. Daca ai fost diagnosticat cu hipertrofie benigna de prostata, se recomanda eliminarea din dieta a alcoolului si a cafelei. Acest lucru imbunatateste fluxul de urina si previne acumularea urinei in vezica, lucru care creste riscul de infectie.

In cazul infectiilor urinare care apar ca rezultat al unui contact sexual neprotejat, acestea pot fi evitate prin folosirea prezervativului.

Daca prezinti simptomele mentionate in acest articol, se recomanda sa te prezinti la medicul infectionist sau urolog, pentru a primi tratamentul corespunzator. Nu este recomandata incercarea tratarii acestor afectiuni acasa, fara supraveghere medicala!

 

  • Dr. Max Cranberries este un supliment alimentar ce contine extract de Afin-american, pe numele botanic Vaccinium macrocarpon, cu continut specific de proantocinide (8% PAC), extract de patrunjel (Petroselinum crispum) si vitamina C. ​
  • Produsul contine extract din fructe de Afin-american (Vaccinium macrocarpon), cunoscute sub denumirea de merisoare.
  • Testul de infectii urinare Veneris depisteaza infectia tractului urinar inferior (cistita) si superior (pielonefrita) prin masurarea celor patru param

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice