Examenul de urina: ce semnifica rezultatele obtinute in urma analizei?
Examenul de urina este folosit pentru a detecta si gestiona o gama larga de probleme de sanatate, cum ar fi infectii ale tractului urinar, boli de rinichi si diabet. O analiza a urinei implica verificarea aspectului, concentratiei si continutului de urina. De exemplu, niveluri crescute de proteine din urina pot fi un semn al bolii renale. Rezultatele anormale ale examenului de urina pot necesita adesea efectuarea mai multor teste.
Ce inseamna examen complet de urina?
Un examen de urina este un test care examineaza aspectul vizual, compozitia chimica si microscopica a urinei. Acesta poate include o varietate de teste care detecteaza si masoara diferiti compusi care trec prin urina folosind o singura proba de urina. Medicii folosesc adesea analiza urinei pentru a verifica sau monitoriza anumite afectiuni, cum ar fi bolile de ficat, de rinichi, diabetul, dar si pentru a diagnostica infectiile tractului urinar.
Cand se recomanda efectuarea unui examen complet de urina?
Un examen complet de urina poate fi efectuat din mai multe motive [1], [2]:
- pentru a verifica starea generala de sanatate. O analiza a urinei ar putea face parte dintr-un examen medical de rutina, un control de sarcina sau o pregatire prechirurgicala;
- pentru a testa o varietate de afectiuni, cum ar fi diabetul, boli de rinichi sau boli de ficat, atunci cand esti internat in spital;
- pentru a diagnostica o problema de sanatate. O analiza a urinei poate fi solicitata daca te confrunti cu dureri abdominale, dureri de spate, urinare frecventa sau dureroasa, sange in urina sau alte probleme urinare;
- pentru a diagnostica o infectie a tractului urinar;
- pentru a monitoriza o afectiune. Daca ai fost diagnosticat cu o afectiune medicala, cum ar fi o boala de rinichi sau o infectie a tractului urinar, medicul poate recomanda testarea urinei in mod regulat pentru a monitoriza starea si tratamentul.
Cum se recolteaza proba pentru examenul de urina?
Daca urmeaza sa efectuezi doar o analiza a urinei, poti manca si bea lichide inainte de test. Daca urmeaza sa efectuezi si alte teste, poate fi necesar sa nu consumi alimente inainte. Medicul specialist iti va oferi instructiuni specifice.
Unele medicamente si suplimente pot afecta rezultatele unei analize de urina. De exemplu, anumite medicamente pot schimba culoarea urinei. Comunica medicului tipurile de medicamente, vitamine sau alte suplimente pe care le folosesti.
Daca te afli in perioada ciclului menstrual este important sa anuntati medicul inainte de a colecta proba de urina. Sangele menstrual, precum si secretia vaginala pot interfera cu anumite rezultate ale testelor de urina.
Urina poate fi usor contaminata de bacterii, celule si alte substante, deci este necesar sa igienizezi zona genitala cu apa, dar nu si sapun sau alte produse de igiena intima, inainte de a da o proba. Este posibil sa colectezi urina acasa sau la un centru de analize medicale.
De regula, proba se recolteaza dimineata, la prima ora, cand urina este mai concentrata. Pentru a obtine un rezultat precis si pentru a evita contaminarea bacteriana, se ia o proba de urina prin intreruperea fluxului de urina dupa cateva secunde de la primul jet si apoi se colecteaza lichidul intr-un recipient steril. Proba de urina se trimite la un laborator pentru analiza.
Asadar, pasii de urmat pentru colectarea corecta a esantionului de urina sunt [1]:
- igienizeaza zona genitala cu apa;
- incepe sa urinezi in toaleta;
- pozitioneaza recipientul de colectare in fluxul de urina;
- urineaza cel putin 30 pana la 60 de mililitri in recipientul de colectare;
- termina de urinat in toaleta;
- trimite esantionul conform instructiunilor transmise de medic.
Atentie! Daca nu poti trimite esantionul in termen de 60 de minute de la colectare, tine esantionaul la frigider, cu exceptia cazului in care ai primit alte instructiuni.
Ce markeri contine un examen complet de urina?
Pentru o analiza a urinei, proba de urina este evaluata in trei moduri: examen vizual, biochimie si examen microscopic.
Examinare vizuala
Un tehnician de laborator examineaza aspectul urinei.
Culoarea normala a urinei este galben si poate varia de la incolor sau galben pal la chihlimbar profund, in functie de cat de concentrata sau diluata este urina.
Nebulozitatea sau un miros neobisnuit pot indica o problema, cum ar fi o infectie, iar proteinele din urina o pot face sa para spumoasa.
Sangele din urina o poate face sa para de culoare rosu sau maro si poate fi un indicator al bolii sau al deteriorarii unei parti a sistemului urinar.
Culoarea urinei poate fi influentata de ceea ce tocmai ai mancat sau de anumite medicamente. De exemplu, sfecla sau rubarba ar putea nuanta urina.
Urina tulbure nu indica intotdeauna o urina nesanatoasa. De exemplu, spermatozoizii si celulele pielii sunt inofensive si ar putea face urina sa para tulbure. Alte substante care va pot face urina tulbure, cum ar fi celulele rosii din sange, celulele albe din sange si bacteriile, pot indica mai multe afectiuni medicale diferite, inclusiv [2], [3]:
- deshidratare;
- infectii ale tractului urinar;
- cistita;
- infectii cu transmitere sexuala;
- pietre la rinichi;
- diabet.
Urina - biochimie
Pentru a examina aspectele chimice ale unei probe de urina, tehnicienii de laborator folosesc adesea benzi speciale de testare numite joje, pentru a verifica anumite substante chimice din proba de urina. Benzile au tampoane de substante chimice care isi schimba culoarea atunci cand vin in contact cu substante specifice.
Gradul de schimbare al culorii poate da o estimare a cantitatii de substanta prezenta. De exemplu, o usoara schimbare de culoare in placuta de testare pentru proteine poate indica o cantitate mica de proteine prezente in proba de urina, in timp ce o schimbare profunda a culorii poate indica o cantitate mare.
Tipurile comune de teste includ [1]-[4]:
- proteine. Nivelurile scazute de proteine din urina sunt tipice. Un test de urina proteica masoara prezenta proteinelor, cum ar fi albumina. Cantitati mai mari decat cele normale pot indica mai multe probleme de sanatate, cum ar fi insuficienta cardiaca, probleme renale si deshidratare.
- aciditate (pH). Nivelul pH-ului indica cantitatea de acid din urina. Un pH ridicat al urinei poate indica afectiuni precum probleme renale si o infectie a tractului urinar. Un pH scazut al urinei poate indica afectiuni precum cetoacidoza legata de diabet si diaree.
concentratie. O masura a concentratiei arata cat de concentrate sunt particulele in urina. O concentratie mai mare decat cea normala este adesea rezultatul faptului ca persoana nu bea suficiente lichide. - corpi cetonici. Acestia apar atunci cand organismul trebuie sa descompuna grasimi si acizi grasi utilizati sub forma de combustibil pentru energie. Acest lucru este cel mai probabil sa se intample in cazul in care organismul nu detine suficient zahar sau carbohidrati. Testul este utilizat pentru a verifica cetoacidoza legata de diabet.
- glucoza. Acesta masoara cantitatea de zahar (glucoza) din urina. In conditii normale, nu ar trebui sa existe glucoza in urina, astfel incat prezenta glucozei ar putea fi un semn al diabetului sau al diabetului gestational.
- bilirubina. Bilirubina este un pigment galbui care se gaseste in bila, un fluid produs de ficat, un produs al descompunerii celulelor rosii din sange. De obicei, bilirubina este transportata in sange si trece in ficat, unde este indepartata si devine parte a bilei. Daca ai bilirubina in urina, aceasta poate indica probleme hepatice sau ale canalelor biliare.
- nitriti. Un rezultat pozitiv al testului de nitrit poate indica o infectie a tractului urinar. Cu toate acestea, nu toate bacteriile sunt capabile sa transforme nitratul, o substanta care se afla in mod normal in urina, in nitrit, astfel incat sa poti avea in continuare o infectie in ciuda unui test negativ de nitrit.
- esteraza leucocitara (leucocit). Esteraza leucocitara este o enzima care este prezenta in majoritatea celulelor albe din sange. Cand acest test este pozitiv, poate indica faptul ca exista inflamatie in tractul urinar sau rinichi. Cea mai frecventa cauza pentru celulele albe din sange in urina este o infectie bacteriana a tractului urinar.
- sange (hematii). Sangele din urina necesita teste suplimentare. Acesta poate fi un semn de leziuni renale, infectie, pietre la rinichi sau vezica urinara, cancer la rinichi sau vezica urinara sau tulburari de sange.
- test de gravitate specific urinei. Un test de gravitate specifica arata concentratia tuturor particulelor chimice din urina. Rezultatele anormale pot indica mai multe conditii de sanatate diferite.
Urina - sediment
Acest test implica vizualizarea picaturilor de urina concentrata sub microscop.
Un tehnician de laborator poate examina o proba de urina sub microscop pentru a cauta substante in urina, dupa cum urmeaza [1]-[3], [5]:
- celulele rosii din sange (eritrocite). Un numar crescut de eritrocite indica faptul ca exista sange in urina. Cu toate acestea, acest test nu poate identifica de unde provine sangele. De exemplu, contaminarea cu sange din hemoroizi sau sangerari vaginale nu poate fi distinsa de o sangerare din sistemul urinar. In unele cazuri, valori ridicate de celule rosii din sange in urina pot indica probleme vezicii urinare, rinichi sau ale tractului urinar.
- celulele albe din sange (leucocitele). Un numar crescut de leucocite si/sau un test pozitiv pentru esteraza leucocitelor pot indica o infectie sau o inflamatie undeva in tractul urinar.
- celule epiteliale scuamoase. Celulele epiteliale sunt celule care se formeaza pe toate suprafetele interne si externe ale corpului, cavitati si organe. Tractul urinar este captusit cu celule epiteliale. Este normal sa apara unele celule epiteliale in urina, dar un numar crescut de celule epiteliale poate indica infectii, inflamatii si / sau cancer in tractul urinar.
- bacterii si paraziti. Uneori, bacteriile pot intra in uretra si tractul urinar, provocand o infectie a tractului urinar. Trichomonas vaginalis este un parazit care poate fi gasit si in urina persoanelor de sex feminin care provoaca trichomoniaza.
- filamente de mucus. Mucusul urinar abundent sugereaza prezenta inflamatiilor sau iritatiilor tractului urinar.
- cilindri urinari. Cilindrii urinari reprezinta mulaje ale tubilor uriniferi, prezenta acestora este corelata cu proteinuria si pot fi rezultatul tulburarilor renale.
- cristale. Cristalele care se formeaza din substante chimice in urina ar putea fi un semn de pietre la rinichi.
Valori si limite
Valorile normale ale analizelor de laborator se prezinta dupa cum urmeaza [4], [6]:
- culoare urina – galben (deschis/pal pana la inchis/chihlimbar adanc);
- claritate/turbiditate urina – clara sau tulbure;
ph – 4,5-7; - densitate specifica – 1.005-1.025;
- glucoza - ≤130 mg/zi;
- cetone – nedetectabil;
- nitriti – negativ;
- esteraza leucocitara – negativ;
- bilirubina – negativ;
- urobilirubina – cantitate mica (0,5-1 mg/dl);
- sange - ≤3 rbc/ hpf;
- proteine - ≤150 mg/zi;
- rbc - ≤2 rbc/hpf;
- leucocite 1-4/hpf leucocite/hpf;
- eritrocite 0-1/ eritrocite/hpf;
- celule epiteliale scuamoase - 1-15 celule epiteliale scuamoase/hpf;
- cilindri hialini si granulosi – 0-2 cilindri hialini/lpf;
- cristale – nedetectabil;
- bacterii – nedetectabil;
- levuri (ciuperci) - nedetectabil.
Interpretare rezultate examen de urina
In functie de testele efectuate pentru analiza urinei, este posibil sa existe doar cateva sau mai multe masuratori ale rezultatelor testelor. Rapoartele de laborator, inclusiv rapoartele de analiza a urinei, ofera, de obicei, urmatoarele informatii [2]:
- numele testului de urina sau ceea ce a fost masurat in urina;
- numarul, masurarea sau evaluarea rezultatului testului de urina;
- rezultatul normal, intervalul de masurare sau evaluarea pentru testul respectiv;
- informatii care indica daca rezultatul este normal sau anormal.
Multe substante se gasesc de obicei numai in anumite cantitati in urina, astfel incat nivelurile mai mari sau mai mici indica o abatere de la norma.
De exemplu, valoarea pH-ului, a aciditatii urinei. Valorile normale, in functie de dieta, variaza de la aproximativ 5 la 7, unde valorile sub 5 sunt prea acide, iar valorile peste 7 nu sunt suficient de acide. Valoarea poate fi utilizata pentru a afla daca exista un risc crescut de a dezvolta pietre urinare. Acesta este cazul daca pH-ul este prea acid, adica valoarea este sub 5. O valoare a pH-ului peste 7 poate fi un semn al unei infectii bacteriene a tractului urinar.
Rezultatele testelor pot ajuta la detectarea altor probleme de sanatate precum [4]:
- nivelurile ridicate de proteine pot fi un semn de nefrita, o inflamatie a rinichilor;
- cetonele si zaharul din urina sunt semne de glicemie ridicata;
- leucocitele sau nitritul pot fi un semn al unei infectii bacteriene;
- cristalele de colesterol pot fi cauzate de niveluri ridicate de colesterol in urina;
- cilindrii urinari sunt un semn de boala renala, cum ar fi boala inflamatorie pelvina.
Rezultatele anormale pot fi discutate cu un medic specialist si pot fi urmate de teste mai precise, cum ar fi un test de sange.
Ce semnifica culorile urinei?
Urina are in mod normala culoarea galben datorata unor substante pigmentate, urobilina si bilirubina. Nuantele urinei pot fi influentate de consumul de lichide zilnic, precum si de eliminarea unor substante.
Variatiile de culoare ale urine au urmatoarele semnificatii [7]:
- urina transparenta apare daca se elimina apa in cantitate excesiva din organism;
- urina de culoare galben deschis reflecta un consum normal de lichide;
- urina de culoare galben inchis denota o crestere a concentratiei urinei cauzata de un consum zilnic scazut de lichide;
- urina de culoarea chihlimbarului sau a mierii apare frecvent pe fondul deshidratarii cauzate de aportul scazut de lichide ori prin pierderi mari de lichide;
- urina de culoare portocalie poate aparea pe fondul unor forme severe de deshidratare a organismului, dar si ca urmare a eliminarii unor pigmenti biliari in cazul unor afectiuni ale ficatului, cailor biliare si pancreasului;
- urina de culoare roz se poate produce dupa consumul de fructe si legume, dar si in contextul consumului unor medicamente;
- urina de culoare rosie poate aparea frecvent datorita consumului de fructe si legume ce pot elibera coloranti naturali rosii sau in urma sangerarii in tractul urinar;
- urina verde poate sa apara cel mai des dupa aportul de preparate pe baza de albastru de metil sau in contextul unor infectii urinare;
- urina de culoare albastra apare dupa ingestia prelungita de albastru de metil;
- urina de culoare maro inchis sau neagra apare in cazuri rare, dupa sangerari mai vechi ale tractului urinar sau in contextul unor afectiuni medicale;
- urina alba poate aparea in mai multe afectiuni ale aparatului urinar.
Iti poti proteja aparatul genito-urinar prin aportul adecvat de suplimente alimentare si remedii naturiste specifice pentru sistemul genital.
Aportul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat administrarea acestora si consulta medicul!
Ce pret are examenul complet de urina?
Pretul unui examen complet de urina – biochimie si sediment este modic si poate varia in functie de furnizorul de servicii medicale. Cel mai adesea, preturile pornesc de la 25 de lei. Consulta medicul de familie sau furnizorul de servicii medicale la care esti abonat pentru a obtine mai multe informatii!
Examenul complet de urina poate arata semne de avertizare asupra unor probleme de sanatate. Rezultatele pot fi un indiciu ca ai nevoie de mai multe teste si investigatii medicale. De exemplu, daca rezultatele sunt doar usor anormale si nu prezinti alte simptome ale unei boli, este posibil ca medicul sa nu recomande alte teste. Daca ai deja o problema renala sau o infectie a tractului urinar, este posibil ca medicul sa doreasca sa intervina in planul de tratament.
Articolul are un caracter strict informativ. Daca doresti sa afli mai multe detalii legate de examenul de urina, adreseaza-te medicului!
Surse de informare:
[1]Mayo Clinic. “Urinalysis.”, Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/urinalysis/about/pac-20384907 Accesat in 13.01.2023.
[2]Cleveland Clinic. “Urinalysis.”, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17893-urinalysis Accesat in 13.01.2023.
[3]Webmd. “Urinalysis (Urine Test)”, Webmd, 2022, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-urinalysis Accesat in 13.01.2023.
[4] National Library of Medicine. “Understanding urine tests.”, National Library of Medicine., 2022, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279350/ Accesat in 13.01.2023.
[5] Smith, Kathleen. “Urinalysis: Purposes, Types, Results.”, Everyday Health, 2022, https://www.everydayhealth.com/urine/urinalysis-how-test-done-what-results-mean/ Accesat in 13.01.2023.
[6] Medscape. “Urinalysis”, Medscape, 2021, https://emedicine.medscape.com/article/2074001-overview Accesat in 13.01.2023.
[7] Mayo Clinic. “Urine color”, Mayo Clinic, 2022,
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333 Accesat in 13.01.2023.