Urina tulbure: Ce afectiuni poate indica aceasta

28. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Recipient cu probe pentru analize

Urina poate oferi multe informatii legate de sanatate si de stilul de viata practicat. Aceasta este produsa in urma filtrarii sangelui de catre rinichi, proces care inlatura atat apa in exces cat si produsele reziduale.

Deoarece urina este aproximativ 95% apa si restul compusi care parasesc organismul (organici si anorganici), anumite modificari aduse corpului pot fi observate prin felul in care se schimba urina.

Cateva dintre modificarile cele mai des intalnite ale urinei includ: durere in timpul urinarii, prezenta sangelui in urina, culoarea inchisa sau urina tulbure.

Cauze urina tulbure

Atunci cand urina este in parametri normali, aceasta este transparenta si are culoare galbuie/galben pai. Daca urina este tulbure albicioasa si prezinta si un miros intepator, atunci este posibil sa existe anumite probleme care pot varia ca severitate.

Daca doresti sa afli de ce ai urina tulbure si ce inseamna acest lucru, citeste in continuare acest articol pentru a descoperi cele mai frecvente cauze.

Deshidratare

Deshidratarea apare atunci cand organismul pierde mai multa apa decat primeste. Cateva cauze care pot duce la aparitia deshidratarii includ scaunele diareice, varsaturile, transpiratiile abundente si aportul necorespunzator de lichide.

Simptomele deshidratarii tind sa apara destul de lent si pot include:

  • urina tulbure;
  • stare de oboseala;
  • gura uscata;
  • dificultate de concentrare;
  • stare de ameteala.

De obicei, deshidratarea aflata in stadiul incipient poate fi tratata doar prin consumului unei cantitati corespunzatoare de apa. Cu toate acestea, deshidratarea severa poate duce la complicatii mai severe cum ar fi dezorientarea, pierderea constientei sau chiar deces, motiv pentru care trebuie apelat cat mai curand posibil la servicii medicale de urgenta.

Gonoree

Gonoreea este o infectie cauzata de o bacterie. Aceasta poate fi raspandita prin contact sexual si poate afecta atat persoanele de gen feminin cat si pe cele de gen masculin.

Chiar daca urina tulbure poate fi prezenta in majoritatea cazurilor de gonoree, in functie de gen si de sistemul reproducator, infectia poate prezenta semne si simptome diferite si anume:

  • urinare dureroasa, scurgere anormala de la nivelul penisului si inflamarea unui testicul - in cazul persoanelor de gen masculin;
  • scurgeri vaginale anormale, urinare dureroasa, sangerare vaginala si durere abdominala sau pelvina - atunci cand afectiunea este prezenta la o persoana de gen feminin.

Infectie urinara

Cauza cea mai frecventa de urina tulbure este infectia urinara, deoarece in timpul acestei afectiuni urina poate contine atat sange cat si diferite cantitati de puroi.

Chiar daca aceasta problema este des intalnita, in special in randul persoanelor de gen feminin (cistita), infectia urinara nu trebuie sa fie ignorata sau netratata deoarece poate duce la complicatii mult mai severe cum ar fi infectarea rinichilor.

Cele mai frecvente simptome ale infectiei urinare includ:

Simptome

Simptomul principal al acestei probleme este schimbarea urinei dintr-un lichid transparent si galbui intr-un lichid tulbure, uneori chiar si de culoarea laptelui.

De obicei, urina tulbure este acompaniata si de alte simptome generale cum ar fi durere in timpul urinarii si nevoia frecventa de golire a vezicii. In ceea ce priveste celelalte simptome, insa, acestea pot varia in functie de cauza principala, cum ar fi cele mentionate mai sus.

Complicatii

Asemanator simptomelor, complicatiile asociate cu urina tulbure depind de cauza principala. Potentialele complicatii legate de cauzele mentionate mai sus includ:

Deshidratare

In functie de circumstante, deshidratarea netratata poate duce la complicatii severe sau chiar fatale cum ar fi:

  • insolatia - stare patologica provocata de expunerea indelungata la soare si care poate duce la lezarea organelor sau chiar la deces;
  • probleme renale si urinare - episoadele frecvente de deshidratare pot duce la aparitia infectiilor urinare, a pietrelor la rinichi sau a insuficientei renale;
  • convulsii - deoarece electrolitii ajuta la trimiterea semnalelor electrice de la o celula la alta, dezechilibrul acestora provocat de deshidratare poate duce la semnale electrice eronate care pot cauza contractii musculare involuntare sau pierderea constientei;
  • soc hipovolemic - este o complicatie care poate fi fatala; se caracterizeaza prin scaderea volumului de sange si a tensiunii arteriale, fapt care poate rezulta mai departe in diminuarea cantitatii de oxigen disponibil pentru organism.

Gonoree

Gonoreea netratata poate duce la urmatoarele complicatii:

  • infertilitate in randul femeilor - infectia se poate raspandi in uter si trompele uterine, provocand astfel inflamatie pelvina si cicatrizarea trompelor. Aceste schimbari pot creste riscul de aparitie a complicatiilor de sarcina sau chiar a infertilitatii.
  • infertilitate in randul barbatilor - gonoreea poate cauza inflamarea unui tub care este responsabil cu productia si depozitarea spermei (epididimita); netratata, aceasta problema poate duce la infertilitate.
  • raspandirea infectiei spre articulatii si alte zone ale corpului - bacteria se poate raspandi si in alte parti ale corpului prin sistemul circulator, unde poate produce simptome aditionale cum ar fi dureri articulare, rigiditate, febra, iritatie cutanata etc.

Infectie urinara

Cateva complicatii ale infectiilor urinare includ:

  • infectii recurente - in special, in randul persoanelor de gen feminin care prezinta patru sau mai multe episoade pe parcursul unui singur an;
  • leziuni renale permanente - cauzate de infectii acute sau cronice ale rinichilor, aparute din cauza infectiilor urinare netratate;
  • risc sporit de nastere prematura;
  • ingustarea uretrei, in randul barbatilor;
  • sepsis - o complicatie care poate pune viata in pericol, mai ales daca infectia circula spre organe importante cum ar fi rinichii.

Urina tulbure la femei vs barbati

Majoritatea cauzelor care duc la aparitia urinei de acest tip sunt asemanatoare atat in randul femeilor cat si in randul barbatilor. Cu toate acestea, exista insa si cauze care pot fi specifice genului, cum ar fi vaginita si sarcina, in randul femeilor, si probleme de prostata, in randul barbatilor.

Deoarece urina tulbure tinde sa fie un simptom des intalnit in numeroase afectiuni, unele mai usoare, iar altele mai severe, este recomandat sa apelezi la un consult medical specializat. Doar doctorul va putea sa iti explice exact de ce este urina tulbure si sa iti ofere tratamentul corespunzator.

Avand in vedere ca multe complicatii asociate cu urina tulbure pot duce la infertilitate sau la probleme de sarcina, cum ar fi nasterea prematura, persoanele de gen feminin trebuie sa fie mai prudente cand vine vorba despre acest simptom.

Diagnostic

Diagnostic

Pentru a evidentia cauza care a dus la aparitia urinei de acest tip, medicul va efectua o anamneza, urmata apoi de un examen clinic general si de recomandarea unor anumite teste pentru a putea primi mai multe informatii.

In ceea ce priveste cauzele mentionate mai sus, cateva metode de diagnostic specifice includ:

Deshidratare

Medicul poate diagnostica deshidratarea prin masurarea valorilor tensiunii arteriale, deoarece persoanele deshidratate tind sa aiba o tensiune arteriala mica, in special atunci cand sunt in miscare.

Pentru a confirma diagnosticul, doctorul mai poate cere si efectuarea unor teste de laborator pentru a verifica nivelul electrolitilor si functionarea rinichilor, dar si efectuarea unui examen complet de urina care poate verifica existenta potentialelor infectii si nivelul de deshidratare.

Gonoree

Pentru a determina prezenta acestei infectii, medicul va analiza cateva probe de tesut obtinute prin:

  • test de urina - pentru a ajuta la identificarea bacteriei;
  • prelevarea unei probe din zona afectata - prin folosirea unui tampon la nivelul uretrei sau al vaginului.

Pentru diagnosticarea acestei infectii, se mai poate opta si pentru teste rapide disponibile in unele centre de analiza.

Infectie urinara

Diagnosticarea acestei cauze poate implica:

  • analizarea probelor de urina - pentru a verifica prezenta celulelor albe, rosii sau chiar a bacteriilor;
  • cresterea bacteriei in laborator - procedura cunoscuta si sub numele de urocultura, prin care medicul afla ce bacterie este prezenta si ce tip de medicament este cel mai eficient pentru combaterea ei;
  • teste imagistice - tomografia computerizata sau RMN; aceste proceduri sunt recomandate de catre medic atunci cand exista episoade frecvente de infectari.

Optiuni de tratament

Tratamentul pentru urina tulbure si urat mirositoare poate include atat remedii naturiste cat si tratamente farmaceutice recomandate de catre medicul specialist cum ar fi antibiotice, atunci cand este vorba de o infectie.

Dieta reprezinta si ea un element important atat in ceea ce priveste tratamentul unor anumite cauze de urina tulbure cat si prevenirea in sine a acestui simptom. Mentinerea unui stil de viata sanatos este recomandata in general pentru o stare de sanatate cat mai buna.

Chiar daca este indicat ca nutrientii sa fie obtinuti printr-o dieta echilibrata compusa din fructe, legume si cereale integrale, atunci cand nu este posibil acest lucru, medicul poate recomanda si anumite suplimente alimentare, in functie de caz.

Deoarece s-a discutat atat despre tratamentul naturist pentru urina tulbure cat si despre suplimente alimentare, trebuie mentionat faptul ca pana in acest moment stiinta nu a furnizat suficiente dovezi care sa confirme beneficiile acestora. De aceea, trebuie discutat initial cu un specialist inainte de a alege aceste optiuni din proprie initiativa.

Acum, ca stii mai bine raspunsul la intrebarea „Ce inseamna cand ai urina tulbure?", nu ezita sa apelezi la o consultatie specializata, mai ales daca exista simptome aditionale sau alte abateri de la normal. Procedand astfel, vei preveni eventuale complicatii mult mai severe.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice