Boala inflamatorie pelvina (BIP) sau Anexita: Cauze, simptome, tratament

15. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Boala inflamatorie pelvina (anexita): Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Boala inflamatorie pelvina (BIP) este o infectie care se manifesta la nivelul organelor reproducatoare feminine. Boala are actiune asupra ovarelor, uterului si trompelor uterine. Simptomele cele mai cunoscute vizeaza durerile la nivelul abdomenului inferior, dureri de stomac si secretii vaginale. Tratamentul trebuie administrat rapid, astfel incat sa nu apara complicatii, asa cum sunt problemele de infertilitate. 

Infectiile cu transmitere sexuala, dar si cele cu diferite microorganisme, sunt cauzele cele mai cunoscute ale bolii inflamatorii pelvine. Durerile abdominale severe, durerile la nivelul ovarelor si durerea pelvina intensa sunt simptome care ar trebui sa va determine sa mergeti de urgenta la control medical de specialitate. 

Daca sunteti diagnosticata cu boala inflamatorie pelvina (BIP) o sa primiti tratament cu antibiotice, de obicei, pentru ca lupta cu aceasta afectiune este de durata, iar tratamentul este destul de puternic. De asemenea va trebui ca partenerul sau partenerii din ultimile 6 luni sa se testeze si sa fie tratati si ei. 

Ce este boala inflamatorie pelvina?

Boala inflamatorie pelvina este o infectie care se manifesta la nivelul organelor reproducatoare feminine. Acest lucru inseamna ca BIP poate afecta colul uterin, trompele uterine, ovarele si uterul. 

Boala poate fi cauzata de o serie de bacterii, in special cele care apar in urma unei infectii cu transmitere sexuala, dar poate avea drept cauza si bacteriile care exista deja la nivelul vaginului. 

Boala avanseaza si poate determina aparitia unor formatiuni de cicatrici cu benzi fibroase, care apar intre tesuturi si organe. 

Cand infectia ajunge mai sus de colul uterin, boala inflamatorie pelvina va duce la inflamarea mucoasei din interiorul uterului, a tesutului care inconjoara uterul, a trompelor uterine, a ovarelor, dar si a mucoasei abdominale. 

Abcesele sunt formatiuni, de tipul saculetilor, pline cu lichid, care pot sa apara la nivelul oricarei structuri a aparatului reproducator feminin. 

Anexita sau boala inflamatorie pelvina poate duce la complicatii serioase, daca nu este tratata corespunzator si la timp, durerea abdominala fiind intensa si de lunga durata. Simptomele ei pot fi confundate, la inceput, cu cele ale unei infectii urinare sau ale unei raceli care se manifesta in partea inferioara a abdomenului. 

Cauze de aparitie

Asa cum precizam anterior, BIP este provocata de bacterii care se afla in vagin sau in colul uterin, iar infectia urca la trompele uterine si poate ajunge si la uter. 

Frecvente sunt infectiile cu transmitere sexuala. Contactul sexual neprotejat favorizeaza infectarea cu Chlamydia, Neisseria sau Mycoplasma a vaginului, inflamarea colului uterin, a trompelor si ovarelor, mergand pana in zona superioara a uterului. 

Femeile care s-au mai confruntat cu BIP pot sa mai faca infectia si mai tarziu, chiar daca s-au tratat de la prima aparitie. 

Bacterii cu un puternic impact asupra sanatatii aparatului reproducator feminin pot patrunde in organism la o interventie de avort, dar si in timpul unei nasteri. Acest lucru poate determina boala inflamatorie pelvina. 

Netratate, aceste bacterii isi gasesc drum pana la uter si ovare si pot determina complicatii severe in ceea ce priveste capacitatea de reproducere, dar si abcese, sarcini extrauterine sau durere pelviana cronica. 

Factori de risc

  • Existenta mai multor parteneri sexuali sau a unuia nou;
  • Inceperea unei relatii cu o persoana care are mai multi parteneri;
  • Sexul neprotejat;
  • Existenta bolilor cu transmitere sexuala sau a bolii inflamatorii pelvine, in trecut;
  • Inceperea vietii sexuale devreme;
  • Activitate sexuala si varsta sub 25 de ani;
  • Introducerea recenta a unui dispozitiv intrauterin.

Simptome

Desi nu manifesta mereu simptome care sa va trimita la medic, boala inflamatorie pelvina se caracterizeaza prin:

  • Durere si crampe abdominale;
  • Durere pelviana si la nivelul abdomenului inferior;
  • Durere si usturime la urinare;
  • Disconfort sau durere care se resimte in timpul actului sexual si dupa;
  • Menstruatie abundenta cu durere profunda, sangerari intre menstre, sangerari dupa un act sexual;
  • Scurgeri vaginale consistente de culoarea galbena sau verzuie. 

Anexita are simptome severe daca este netratata:

  • Durere severa in partea inferioara a abdomenului, in zona pelvisului la femei;
  • Greata si varsaturi;
  • Ameteli, pierderea cunostintei, lesin;
  • Transpiratii abundente, tremur;
  • Febra mare. 

Toate aceste simptome trebuie sa va determine sa mergeti de urgenta la medic, pentru a beneficia rapid de tratament adecvat. 

De asemenea, trebuie sa mentineti o igiena intima corecta, acordand ingrijire atenta acestei probleme. 

Complicatii

Tratamentul rapid, de cele mai multe ori cu antibiotice, ajuta ca boala inflamatorie pelvina sa nu devina cronica. Cu toate acestea sunt inregistrate complicatii ale anexitei. 

  • BIP recidive 

Tratata corespunzator, utilizand tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist, afectiunea poate fi vindecata. Cu toate acestea, persoanele care au trecut o data prin boala pot sa fie afectate de aceasta problema de sanatate si peste ceva timp, chiar daca simptomele si manifestarile pot fi putin diferite. 

Pe de alta parte, afectiunea revine, poate si mai virulent, la femeile care nu urmeaza schema completa de tratament sau pur si simplu nu au reusit sa tina infectia sub control. Acest lucru inseamna ca bacteriile pot patrunde din nou in organism si se pot dezvolta foarte usor intr-un mediu in care au mai existat infectii anterioare. 

  • Durere pelvina cronica

O anexita tratata corespunzator, la timp, nu va duce la durere cronica. In schimb, in unele situatii in care tratamentul a fost intrerupt mai devreme, uterul inflamat si progresul rapid al infectiei la nivelul lui, poate da dureri puternice in zona pelvina si a abdomenului inferior, care devin cronice. 

Durerea puternica, continua, are efect negativ asupra calitatii vietii persoanelor care experimenteaza aceasta problema, influentand odihna si punandu-si amprenta asupra sistemului somn-veghe. Acest lucru poate determina aparitia depresiei si alte probleme de sanatate ce pot sa survina pe fondul durerii cronice. 

  • Sarcina extrauterina

Modificarile care pot sa apara, ca urmare a infectiei de la nivelul aparatului reproducator feminin, determina uneori aparitia sarcinii extrauterine, un risc pentru sanatatea femeilor. Formarea embrionului in alta parte decat in uter are simptome specifice, durerea si varsaturile fiind puternice. 

  • Infertilitate

Infectiile la nivelul uterului si al ovarelor pot duce la infertilitate. Pe de alta parte, imposibilitatea sustinerii unei sarcini, pe fondul bolii inflamatorii pelvine, face ca infertilitatea sa fie o mare problema pentru femeile care au trecut printr-un episod de anexita grava. 

  • Abcese

Trompele uterine si ovarele sunt zonele cele mai predispuse la aparitia saculetilor cu lichid. Antibioticele si-au dovedit eficienta pentru tratarea infectiei, dar uneori este nevoie si de o interventie chirurgicala pentru ca tot lichidul in exces sa fie eliminat. 

Diagnostic

Diagnosticarea bolii inflamatorii pelvine de catre medicul specialist se va realiza pe baza observatiilor clinice si a informatiilor primite de la pacienti, aparitia durerilor, modul de manifestare si intensitatea episoadelor neplacute trebuie sa fie informatii clare, comunicate specialistului. 

Aparitia acestei boli in sarcina este rara, dar cu atat mai problematica, motiv pentru care trebuie sa beneficiati de tratament medical de specialitate de urgenta. Spitalizarea este absolut necesara. 

In acelasi timp, medicul trebuie sa afle mai multe despre istoricul medical si sexual al pacientului, problemele de sanatate cu care se confrunta acesta, medicamente prescrise pentru bolile diagnosticate anterior, reactia organismului la administrarea acestora. 

Daca ati utilizat medicamente fara reteta pentru durere, si pentru sistemul genito-urinar, suplimente alimentare pentru afectiuni ginecologice si remedii naturiste, fara recomandare medicala, produse pentru infertilitate, existente in farmacii, trebuie sa ii spuneti doctorului, iar daca ati inregistrat reactii adverse in timp, descrieti raspunsul organismului cat mai detaliat. 

Examinarea pelvina este insotita de colectarea mostrelor de secretie de la nivelul vaginului si al colului uterin. Toate aceste investigatii sunt dureroase pentru femeile care au boala inflamatorie pelvina, dar absolut necesare pentru un diagnostic corect si complet. 

In completarea acestora, specialistul poate solicita analize de laborator pentru sange si urina, testul de sarcina fiind si el unul uzual, iar ecografia transvaginala este necesara si extrem de utila. 

Sunt situatii in care medicul poate avea nevoie de un ajutor in plus pentru un diagnostic complet, ceea ce inseamna ca poate apela la tehnica laparoscopiei, pentru evidentierea organelor interne prin mica incizie din abdomen, dar si colectarea unor probe pentru analize de laborator amanuntite. 

O alta analiza speciala este biopsia endometriala, pe care personalul medical o poate efectua, astfel incat sa existe informatii esentiale de la nivelul mucoasei uterului. 

Dupa ce specialistul are toate datele si rezultatele analizelor indicate, poate sa puna un diagnostic clar si sa realizeze schema de tratament adecvata. 

Metode de tratament

Anexita are tratament specific, iar medicul va decide cea mai buna varianta, in functie de nevoile fiecarei persoane. 

Tratament cu antibiotice

Daca BIP este la inceput sau simptomele nu sunt foarte intense, administrarea antibioticelor prescrise de medicul specialist, cu o durata specifica, ajuta la eliminarea infectiei si la vindecare. 

Pentru ca de cele mai multe ori infectia este data de mai multe bacterii, medicul poate prescrie un amestec de antibiotice pentru a combate problemele. Tratamentul medicamentos cu antibiotice poate fi combinat cu cel injectabil, daca specialistul considera ca astfel va poate ajuta mai bine. Sunt si situatii in care antibioticele trebuie administrate intravenos, iar acest lucru se va realiza doar in spital. 

Alaturi de antibiotice pot fi utilizate si produse analgezice pentru diminuarea durerilor resimtite la nivelul abdomenului inferior si al ovarelor. 

Atentie: daca va administrati acasa dozele de antibiotic, respectati indicatiile medicului si urmati toata schema de tratament, chiar daca va simtiti mai bine in scurt timp. Este important ca infectia sa fie tinuta sub control, iar acest lucru se realizeaza prin tratament ceva mai complex cu antibiotice, pentru un numar mai mare de zile. 

Examenul medical periodic este fundamental, iar in timpul schemei de tratament puteti avea nevoie de examinare pentru a se vedea progresul. La finalul tratamentului, medicul trebuie sa va consulte din nou si apoi, dupa o perioada se va repeta controlul pentru a se constata rezultatele. 

Femeile care au un dispozitiv intrauterin si se confrunta cu BIP pot primi indicatii de renuntare la acesta, mai ales daca a fost introdus cu putin timp inainte de contractarea infectiei. 

Atentie: partenerul sau partenerii sexuali ai persoanei diagnosticate cu boala inflamatorie pelvina trebuie sa beneficieze de tratament specific pentru a combate infectia, iar examinarea medicala periodica se impune si in aceste cazuri. Infectia la barbati poate fi in multe cazuri fara simptome, iar controlul medical este necesar pentru diagnosticare si tratament. 

Nu uitați, contactul sexual trebuie evitat pana la vindecarea completa. 

Interventie chirurgicala

Uneori operatia este necesara pentru ca inflamatia pelvina si infectia, saculetii cu lichid sau abcesele, sa fie indepartate cu totul din mucoasa uterina sau de pe trompele uterine. 

In situatia in care afectiunea se manifesta cu virulenta, interventia chirurgicala poate insemna indepartarea trompelor uterine, ceea ce insemna ca femeia nu va mai putea ramane insarcinata. 

Preventie

  • Utilizarea prezervativului;
  • Controale medicale de specialitate, periodice;
  • Atentie la partenerii sexuali si reducerea numarului acestora;
  • Evitati excesele si viciile: alcool, droguri.

Controalele medicale periodice sunt necesare pentru a identifica orice posibila problema de sanatate. 

Daca va confruntati cu oricare dintre simptomele enumerate in material, mergeti de urgenta la medic, pentru a evita complicatiile si riscurile inutile. 

Boala inflamatorie pelvina afecteaza in general femeile tinere. Simptomele sunt deranjante, iar tratamentul medical este esential pentru ca boala sa nu devina cronica. Una dintre complicatiile anexitei este infertilitatea. In acelasi timp, infectia poate recidiva, asadar trebuie acordata o atentie sporita acestei boli si trebuie realizate controale periodice pentru depistarea in stadiu incipient a acestei afectiuni. 

Boala inflamatorie pelvina este o problema care apare la nivelul sistemului genital feminin. Netratata, duce la complicatii. Controlul medical este esential. 

Surse de informare:

  1. Pelvic Inflammatory Disease (PID) – CDC Fact Sheet - https://www.cdc.gov/std/pid/stdfact-pid.htm
  2. Pelvic inflammatory disease - https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-inflammatory-disease-pid/
  3. Pelvic Inflammatory Disease (PID) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9129-pelvic-inflammatory-disease-pid
  4. Pelvic Inflammatory Disease (PID) - https://www.healthline.com/health/pelvic-inflammatory-disease-pid
  5. What Is Pelvic Inflammatory Disease? - https://www.webmd.com/women/guide/what-is-pelvic-inflammatory-disease
  6. Pelvic inflammatory disease - https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/pelvic-inflammatory-disease
  7. What is pelvic inflammatory disease? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/177923
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice