Injectia intramusculara: in ce consta, cand e recomandata

13. 9. 2023 · 8 minute de citit

In cadrul acestui articol, vei descoperi ce este injectia intramusculara, cum se realizeaza corect aceasta procedura si in ce situatii este recomandata. De asemenea, vei afla avantajele si dezavantajele acestei metode, precum si riscurile si contraindicatiile pe care le implica. Medicul este cel mai in masura sa raspunda intrebarilor si ingrijorarilor tale punctuale, deci nu ezita sa il contactezi, daca este necesar.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Injectia intramusculara: in ce consta, cand e recomandata

Ce este injectia intramusculara?

Injectia intramusculara este o metoda de administrare a medicamentelor care presupune introducerea unei substante medicale direct in muschi, folosind un ac si o seringa. Aceasta se realizeaza prin injectarea substantei active intr-un muschi ales in mod specific, pentru a permite o absorbtie eficienta a medicamentului in sange.

Locurile cele mai comune de administrare a injectiilor intramusculare sunt bratul (muschiul deltoid), fesa (muschiul gluteal), coapsa (muschiul vast lateral) si, uneori, abdomenul. Aceste locuri sunt alese pentru cantitatea mare de tesut muscular si pentru faptul ca sunt departe de oase si nervi mari, minimizand astfel riscul de leziuni sau disconfort pentru pacient [1].

Multe tipuri de medicamente pot fi administrate prin injectii intramusculare, inclusiv antibiotice, vaccinuri, medicamente pentru controlul durerii, hormoni, vitamine si altele: de obicei, medicamentele care necesita o absorbtie rapida in fluxul sanguin sau care au un efect mai puternic atunci cand sunt administrate direct in muschi sunt alese pentru aceasta metoda de administrare.

Cum se realizeaza o injectie intramusculara?

Realizarea unei injectii intramusculare implica mai multe etape importante pentru a asigura eficacitatea si siguranta procedurii. Iata cum se desfasoara in mod obisnuit acest proces:

1. Alegerea locului de injectare: in functie de varsta pacientului, starea sa de sanatate, cantitatea de medicament care trebuie administrata si confortul pacientului, medicul sau asistentul medical va decide cel mai potrivit loc pentru injectare. Cele mai comune zone de injectare sunt coapsa, bratul si fesele [2]. 

2. Tehnica de injectare: Pentru a minimiza disconfortul si durerea, se foloseste o tehnica adecvata. O metoda comuna este tehnica "z", care consta in impingerea pielii si a tesutului subcutanat in lateral inainte de a introduce acul. Acest lucru ajuta la asigurarea faptului ca medicamentul este administrat direct in muschi [4].

3. Utilizarea corecta a seringii si a acului: Pentru a evita complicatiile si riscurile, este esential sa se foloseasca o seringa sterila si un ac de marime adecvata. De asemenea, este important sa se trage usor de piston pentru a verifica daca acul nu a intrat intr-un vas de sange inainte de a injecta medicamentul [5].

4. Igiena si masuri de siguranta: inainte si dupa realizarea injectiei, este cruciala o buna igiena a mainilor si a locului de injectare pentru a preveni infectiile. De asemenea, este important sa se arunce in mod corespunzator acul si seringa dupa utilizare pentru a preveni ranile accidentale si raspandirea bolilor [3].

Este recomandat sa fie respectate aceste etape pentru a asigura o injectie intramusculara sigura si eficienta. Este important sa consulti intotdeauna un specialist medical inainte de a efectua o injectie intramusculara si sa urmezi instructiunile acestuia pentru a evita complicatiile si riscurile.

Cand este recomandata injectia intramusculara?

Injectia intramusculara este frecvent recomandata in tratamentul unei varietati de afectiuni, atat cronice, cat si acute. Aceasta poate fi utilizata in cazurile de anemie, infectii bacteriene sau virale, boli neurologice precum scleroza multipla sau miastenia gravis, sau in tratamentul tulburarilor hormonale. Aceste situatii medicale specifice necesita o administrare direct in muschi pentru a asigura o absorbtie eficienta si un efect terapeutic optim.

Unul dintre avantajele injectiei intramusculare este rapiditatea efectului. Datorita faptului ca muschii au un aport mai mare de sange decat tesutul subcutanat, medicamentele injectate intramuscular sunt absorbite mai rapid si au un efect mai rapid. Acest lucru este deosebit de important in situatiile in care este necesar ca medicamentul sa fie absorbit rapid in sistem pentru a controla simptomele sau a preveni complicatii [2].

Exista anumite medicamente care necesita injectare intramusculara pentru a fi eficiente. Acestea includ anumite vaccinuri, antibiotice, medicamente antipsihotice, hormoni precum insulina si unele medicamente pentru gestionarea durerii. Administrarea intramusculara asigura o distributie uniforma a medicamentului in muschi, ceea ce poate contribui la eficienta si siguranta tratamentului.

Un alt avantaj al injectiei intramusculare este evitarea problemelor gastrointestinale. Unele medicamente pot provoca iritatii sau pot fi afectate de sucul gastric daca sunt administrate oral. Prin injectare intramusculara, medicamentul este livrat direct in sange, evitand astfel tractul gastrointestinal. Acest lucru poate fi util in cazurile in care administrarea orala nu este posibila sau eficienta [4].

Avantajele si dezavantajele injectiilor intramusculare

Avantajele injectiilor intramusculare sunt multiple. In primul rand, acestea permit administrarea medicamentului direct in musculatura, ceea ce duce la o absorbtie mai rapida a substantei decat in cazul administrarii orale. Astfel, efectele medicamentului pot fi resimtite mai rapid de catre pacient.

De asemenea, injectiile intramusculare sunt utile pentru administrarea de vaccinuri, antibiotice sau medicamente care nu pot fi luate pe cale orala. Unele medicamente nu sunt disponibile sub forma de comprimate sau siropuri si trebuie administrate prin injectare pentru a ajunge la efectul dorit [5].

Aceasta metoda poate fi, de asemenea, mai eficienta in cazul unor pacienti care nu pot inghiti medicamente sau care au probleme gastrointestinale care ar putea impiedica absorbtia medicamentului. De exemplu, pacientii cu afectiuni ale stomacului sau intestinelor pot beneficia de administrarea medicamentelor prin injectare intramusculara pentru a evita potentialele complicatii digestive.

Totusi, injectiile intramusculare prezinta si dezavantaje. Unul dintre principalele dezavantaje este durerea asociata cu aceasta metoda. Durerea poate varia in functie de tehnica utilizata, marimea acului, tipul de medicament administrat si sensibilitatea individuala a pacientului. Unele injectii pot fi mai dureroase decat altele, iar acest aspect poate reprezenta o provocare pentru pacienti.

Exista si riscul de a dezvolta o infectie la locul injectarii sau de a lovi un nerv sau un vas de sange in timpul procedurii. Este important ca personalul medical sa respecte regulile de igiena si sa efectueze injectarea in mod corespunzator pentru a minimiza aceste riscuri [1].

De asemenea, injectiile intramusculare pot provoca reactii adverse. Acestea pot include inflamatia sau infectia la locul injectarii, hematoame sau sangerare, atrofie musculara, leziuni nervoase sau reactii alergice la medicament. Este esential sa se monitorizeze pacientul dupa administrarea injectiei si sa se acorde atentie semnelor de reactii adverse.

Riscuri si contraindicatii ale injectiilor intramusculare

Administrarea incorecta a unei injectii intramusculare poate conduce la diverse complicatii, iar aceste riscuri trebuie luate in considerare. Printre riscurile asociate injectiilor intramusculare se numara:

1. Riscul de infectare: Daca nu se respecta normele de igiena, exista posibilitatea ca bacteriile sau alte microorganisme sa patrunda in organism prin locul de injectare. Aceasta poate duce la infectii locale sau chiar sistemice, ceea ce poate necesita tratament suplimentar.

2. Riscul de injectare intr-un vas de sange: in timpul injectarii intramusculare, exista posibilitatea ca acul sa patrunda intr-un vas de sange. Acest lucru poate duce la administrarea incorecta a medicamentului, care poate avea efecte nedorite sau chiar periculoase asupra organismului.

3. Risc de deteriorare a nervilor sau leziuni musculare: Daca acul este introdus intr-un nerv sau daca se injecteaza intramuscular o solutie iritanta, se pot provoca leziuni sau disconfort. Unele persoane pot dezvolta senzatii de amorteala, slabiciune sau chiar dureri severe in zona respectiva [5].

Contraindicatiile injectiilor intramusculare trebuie luate in considerare pentru a evita complicatiile si reactiile adverse. Printre acestea se numara:

1. Tulburari de coagulare: Persoanele cu tulburari de coagulare, cum ar fi hemofilia sau trombocitopenia severa, ar trebui sa evite injectiile intramusculare. Deoarece aceste injectii pot provoca sangerari, riscul de complicatii este crescut la aceste persoane.

2. Tratament cu medicamente care afecteaza coagularea sangelui: Anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, pot creste riscul de sangerare si hematoame la locul de injectare. In aceste cazuri, medicul poate recomanda alte metode de administrare a medicamentelor.

3. Afectiuni musculare: Persoanele cu afectiuni musculare cum ar fi miopatia sau distrofia musculara, pot prezenta un risc crescut de leziuni la nivelul muschilor prin injectiile intramusculare.

4. Alergii la medicamente: Daca pacientul are alergii cunoscute la medicamentele care urmeaza a fi administrate prin injectie intramusculara, aceasta metoda de administrare trebuie evitata pentru a preveni reactiile severe [3].

Efectele secundare si reactiile adverse ale injectiilor intramusculare pot varia de la o persoana la alta. Desi nu toata lumea dezvolta astfel de reactii, pot aparea urmatoarele:

- Durere la nivelul locului de injectare
- Inflamatie si roseata in jurul zonei injectate
- Sangerare sau formare de hematoame
- Rareori, pot aparea reactii alergice severe [2].

Pentru a minimiza riscurile si contraindicatiile asociate injectarii intramusculare, sunt necesare anumite masuri de precautie:

- Verificarea antecedentelor medicale ale pacientului pentru a identifica eventualele contraindicatii sau riscuri specifice
- Utilizarea tehnicilor de injectare corecte, astfel incat sa se evite leziunile la nivelul muschilor sau nervilor
- Respectarea normelor stricte de igiena, inclusiv dezinfectarea corespunzatoare a zonei de injectare, pentru a preveni infectiile
- Monitorizarea atenta a pacientului dupa administrarea injectiei pentru a identifica rapid orice reactii adverse sau complicatii [1].

In urma parcurgerii acestui articol, ai aflat ce presupune o injectie intramusculara, cand este recomandata si care sunt avantajele si dezavantajele ei. Ai descoperit care sunt riscurile si contraindicatiile acestei metode de administrare a medicamentelor si cum te poți pregati pentru o astfel de injectie. Increderea in profesionistii din domeniul sanatatii este esentiala, dar la fel de importanta este si informarea corecta. 

Bibliografie:

  1. Cafasso, Jacquelyn. “What Are Intramuscular Injections?” Healthline, Healthline Media, 25 Feb. 2016, www.healthline.com/health/intramuscular-injection, accesat la 7.09.2023;
  2. “Giving an IM (Intramuscular) Injection: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000935.htm, accesat la 7.09.2023;
  3. “Intramuscular Injection: Locations and Administration.” Www.medicalnewstoday.com, www.medicalnewstoday.com/articles/323115, accesat la 7.09.2023;
  4. Polania Gutierrez, Javier J., and Sunil Munakomi. “Intramuscular Injection.” PubMed, StatPearls Publishing, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556121/#:~:text=Intramuscular%20injection%20(IM)%20is%20installing, accesat la 7.09.2023;
  5. Schneider, Mica. “Clinical Guidelines (Nursing) : Intramuscular Injections.” Www.rch.org.au, May 2022, www.rch.org.au/rchcpg/hospital_clinical_guideline_index/Intramuscular_Injections/, accesat la 7.09.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice