Izoprenalina: ce trebuie sa stii?
Afectiunile cardiace si orice factor care perturba activitatea inimii reprezinta probleme grave, care pot pune viata in pericol daca nu se administreaza un tratament. Exista numeroase substante care pot avea efect asupra sistemului circulator si care pot contribui la ameliorarea simptomelor severe, iar una dintre aceste substante este izoprenalina.
Atunci cand medicul specialist observa tulburari in bataile inimii, va recomanda un tratament adecvat. Substanta izoprenalina poate aduce beneficii in cazul unor astfel de tulburari. Afla mai multe despre aceasta si ce indicatii este necesar sa cunosti!
Ce este izoprenalina?
Izoprenalina este o substanta ce face parte din grupa catecolaminelor, cu proprietati non-selective beta-adrenergice, cu indicatii de tratament in cazul unei serii de afectiuni si probleme cardiace. Acestea includ bradicardie, bloc cardiac, sindromul lui Adams-Stokes, bronhospasm in timpul anesteziei, stop cardiac, soc hipovolemic, soc septic, hipoperfuzie, insuficienta cardiaca congestiva si soc cardiogen.
Conform studiilor realizate asupra substantei in anii 1940, se pare ca aceasta ar putea contribui la dilatarea bronhiilor, dar si la cresterea ritmului cardiac, fara vasoconstrictie. Asadar, datorita acestor proprietati, izoprenalina a ajuns sa fie incorporata in diferite metode de tratament, care se administreaza doar la indicatiile unui specialist.
Indicatii de utilizare
Substanta izoprenalina este deseori prezenta in cadrul unor tratamente pentru:
- episoade usoare sau trecatoare de bloc cardiac care nu necesita socuri electrice sau stimulator cardiac;
- episoade mai grave de bloc cardiac sau atacuri adams-stokes, care nu sunt cauzate de tahicardie ventriculara sau de fibrilatii;
- bronhospasm in timpul anesteziei;
- poate functiona si in cadrul terapiei adjuncte pentru afectiuni precum soc hipovolemic, soc septic, hipoperfuzie, insuficienta cardiaca congestiva si soc cardiogen.
Substanta este compusa din mai multi receptori, fiecare actionand dupa niste mecanisme diferite. O parte dintre acestia sunt asociati cu o crestere a capacitatii de contractare, o mai buna conductibilitate a impulsurilor nervoase, o viteza mai mare de relaxare si o crestere a ritmului cardiac1. In schimb, ceilalti receptori conduc la transportul pasiv al apei in afara alveolelor si o buna curatare a lichidului alveolar.
Este foarte important ca substanta sa nu fie administrata fara sfatul medicului. Ea este indicata in cazul unor afectiuni grave, pentru care se recomanda doar tratamente prescrise de catre un specialist. Toate aceste informatii au doar scop informativ si nu au rolul de a inlocui indicatiile medicale avizate.
Bradicardia
Bradicardia este unul dintre fenomenele in care o substanta precum izoprenalina ar putea da rezultate. Aceasta este caracterizata de batai incetinite ale inimii. In stare de repaus, o inima ar trebui sa aiba intre 60 si 100 de batai pe minut. Bradicardia inseamna mai putin de 60 de batai pe minut.
Bradicardia poate deveni o problema serioasa atunci cand ritmul cardiac este extrem de incet, iar inima nu mai poate pompa sange si oxigen catre organe. In alte cazuri, bradicardia nu provoaca simptome sau disconfort. De asemenea, un numar cuprins intre 40 si 60 pe minut poate fi normal: in timpul somnului, la adultii tineri cu o stare buna de sanatate sau la atleti.
Simptome
Printre potentialele simptome ale bradicardiei, se numara urmatoarele4:
- dureri in piept;
- probleme de memorie;
- ameteala;
- oboseala ce apare rapid in timpul efortului fizic;
- lesin;
- dificultati de respiratie.
Cauze
Bradicardia poate fi cauzata de factori precum4:
- deteriorarea tesutului cardiac cauzata de imbatranire, afectiuni cardiovasculare sau infarct miocardic;
- defecte cardiace congenitale;
- miocardita;
- hipotiroidismul;
- un nivel nepotrivit de substante precum potasiu sau sodiu in sange;
- apneea in somn;
- afectiuni inflamatorii;
- anumite medicamente (de exemplu, sedativele).
Bradicardia poate aparea si daca semnalele electrice ale inimii nu circula corespunzator din atrii in ventricule. Acest fenomen poarta numele de bloc cardiac.
Din categoria factorilor de risc, orice element care creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiace poate creste si riscul de bradicardie. Acesti factori includ varsta inaintata, hipertensiunea arteriala, fumatul, consumul de alcool in exces, consumul de droguri, dar si stresul si anxietatea.
Tratament si prevenire
Pentru a evita complicatiile si riscul de aparitie a simptomelor severe, este recomandat sa mergi la medic, iar acesta va propune un tratament potrivit. Datorita efectului pe care il poate avea asupra ritmului cardiac1, medicul ar putea propune un tip de tratament care sa includa si o substanta precum izoprenalina.
Pentru a preveni astfel de probleme, ar trebui sa iei in considerare cateva schimbari ale stilului de viata. Acestea vor fi benefice per total si vor sustine o mai buna sanatate a inimii.
- Fa exercitii fizice in mod regulat! Medicul tau ti-ar putea recomanda o serie de exerctiii care sa ti se potriveasca.
- Adopta o alimentatie sanatoasa, saraca in grasimi, zahar si sare si bogata in fructe, legume si cereale integrale!
- Mentine o greutate normala!
- Tine sub control tensiunea arteriala si nivelul de colesterol si urmeaza tratamentele prescrise de medic, in cazul in care ai observat o predispozitie negativa in acest sens!
- Evita fumatul si consuma alcool cu moderatie!
- Incearca sa tii stresul sub control prin diverse tehnici de relaxare si activitati care sa-ti faca placere!
Izoprenalina este o substanta ce poate da rezultate in cazul fenomenului cardiac numit bradicardie, dar si al altor afectiuni. Aceasta ar trebui administrata doar daca este recomandata de catre medic, conform indicatiilor acestuia. Nu lua niciun tratament daca nu ai discutat inainte cu un specialist si foloseste acest articol doar cu scop informativ!
Surse:
1. “Isoprenaline.” Uses, Interactions, Mechanism of Action | DrugBank Online, go.drugbank.com/drugs/DB01064. Accessed January 27, 2023.
2. Jf;, Segal Ms;beakey. “The Use of Isuprel for the Management of Bronchial Asthma.” Bulletin. New England Medical Center Hospital, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20291309/. Published April 1947. Accessed January 27, 2023.
3. H;, Barcroft H;konzett. “On the Actions of Noradrenaline, Adrenaline and Isopropyl Noradrenaline on the Arterial Blood Pressure, Heart Rate and Muscle Blood Flow in Man.” The Journal of Physiology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15406390/. Published December 15, 1949. Accessed January 27, 2023.
4. “Bradycardia.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bradycardia/symptoms-causes/syc-20355474. Published May 7, 2022. Accessed January 27, 2023.